Gázolaj árak 585 Ft Benzin árak 588 Ft EUR 403.55 Ft USD 354.99 Ft CHF 432.34 Ft GBP 479.62 Ft

Fórum

Földhasználati jog, lehet csalni?

Létrehozta: , 2009-08-12 18:54:57

Kedvencekhez Segítség

938 hozzászólás
#388 abonyii
2015-04-05 18:02:21

Válasz #386. hozzászólásra

Persze, nincs ezzel semmi gond.

Nincs profilkép
#387 neuhauserakos
2015-04-05 10:43:39

Azt hallotam hogy ha egyévig a megvásárot földet nem íratják át vissza száll az eredeti tulajdonosra ez igaz ???

#386 VTR-es
2015-04-05 10:23:44

Volt e olyan Családi gazdálkodó aki úgy adott be SAPS igényt hogy a földhasználat a feleség,vagy gyermek-szülő nevén van tehát tagja a CSG-nek, és kapott e ellenőrzést ill. volt e ebből valami gond ?

Nincs profilkép
#385 benducino74
2015-04-04 16:53:20

Válasz #384. hozzászólásra

Teljesen komolyan gondoltam!
Nem tudom emlékszel e az alig egy évvel ezelőtt történtekre, amikor pár embert bilincsben vittek el, hasonló eset miatt. Mivel a kérdező leírta, hogy birtokháborítási eljárást kezdeményezett, és mivel a földbitorló tudatában van annak, hogy nem ő a jogszerű földhasználó, nem jelentkezett be a földhivatalba, nem vitte be a szerződéseit...stb, így megvalósul a jogtalanul benyújtott támogatási igénylés, és akár annak ellenére, hogy a kifizetés még nem történt meg az igény benyújtásával már a csalás cselekménye megvalósult!
Ebben biztos vagyok, mert majdnem hasonló ügyem volt, ahol a területemet bitorló így járt!
Amiről te írsz, az az az eset, amikor úgynevezett blokktúligénylés áll fenn. Lehet az oka átrajzolás, átfedés, túligénylés, vagy akár szintén hasonló igénylési csalás! Ebben az esetben az a túligényelt blokkban lévőket újabb nyilatkozatra szólítja fel az Mvh. HA a túligénylő belátja, hogy mit veszthet, és visszalép, akkor majdnem minden rendben, de ha nem lép vissza senki, akinél kiderül a papíron nem igazolható földhasználat, annak 1: nem jár a területalapú adott évben, 2: bírság, az igényelt területalapú háromszorosa(akár adók módjára behajtható) 3: tuti ellenőrzés a következő évben is...
Amit írtam, komolyan gondoltam, és volt is rá példa..
Véleményem szerint akinek nincs igazolható földhasználata, és így igényel, az meg is érdemli a következményeket. Az ilyen agresszív csalókat ki kell szűrni, közösíteni!
A becsületesen dolgozó, és jogos igényeket benyújtó gazdálkodókat kell támogatni.

Nincs profilkép
#384 csuti0
2015-04-04 09:36:18

Sziasztok!
Ezt ugye te sem írtad komolyan!" A "jogtalan földhasználó nem nyújthat be semmiképp támogatási igényt, hiszen nincs joga a föld használatára. Ha mégis benyújtja a támogatási igényét, annak ellenére, hogy pénzt még akár nem is kapott, költségvetési csalást követ el véleményem szerint. És mivel Uniós pénzről van szó....
Ez szerintem bűncselekmény, hiszen jogosulatlan támogatás felvétel, csalás, közpénzel!"
Simán benyújtja a támogatási igényét,és ha nem fut bele egy tételes ellenőrzésbe akkor meg is kapja,ha nem, akkor bukja az összeget és meg büntetik miatta.
De semmi esetre sem Bűncselekmény!!!!!! mert rendőrségi feljelentés és miegymást nem von maga után. Egyébként a jóhiszemű kategóriába tartozik a dolog,mert ugye a földet mégiscsak ők művelik!
Üdv.:csuti

#383 Sötét Paraszt
2015-04-04 09:16:41

Válasz #382. hozzászólásra

Azé a mesternek sincs semmije, me 30 napon(vagy ilyesmi) belű be köllött vóna jegyeztetnie a fődhasználatot.
Mi alaptyán támadták meg ha minden igazoló papírt leadott, hogy ő áll elébb a rangsorba(még a fődhivató határozata is neki van)?

Nincs profilkép
#382 benducino74
2015-04-04 08:21:04

Válasz #380. hozzászólásra

A terület alapú támogatás azt illeti meg, aki bizonyítható módon használja a területet. Ezt a földhivatal által kiadott földhasználati lappal lehet igazolni. Ha jól értelmezem, a Te nevedre szól a földhasználat, viszont nem te használod a területet. A "jogtalan földhasználó nem nyújthat be semmiképp támogatási igényt, hiszen nincs joga a föld használatára. Ha mégis benyújtja a támogatási igényét, annak ellenére, hogy pénzt még akár nem is kapott, költségvetési csalást követ el véleményem szerint. És mivel Uniós pénzről van szó....
Ez szerintem bűncselekmény, hiszen jogosulatlan támogatás felvétel, csalás, közpénzel!
Viszont mivel ugyan te benyújthatnád, hiszen te vagy a jogos földhasználó, de valójában nem te műveled a területet, szerintem sajnos te sem nyújthatsz be területalapú támogatást, mert kizáró ok, hogy a művelést másnak nem engedheted át. ÉS gondolom vetőmagról számlád nincs, és elég nehéz lenne bizonyítani, hogy azt a területet Te művelted meg. Zsákutca bizonyos szempontból, ha próbálsz jogkövető lenni!
Próbálj megegyezni a jogtalan földhasználóval, ami nagyon nehézkes ilyen esetben...
Elfogadható, és törvényes, rövid eredményt produkáló megoldás szerintem nincs. Fordulj az MVH-hoz, ugyan csak levélben foglalt beadványra, kérdésre reagálnak, és az sem két nap, és nem is biztos a neked jó eredmény. Lehet az idei gazdasági évet elbuktad:-(
A dolgot az nehezíti a legjobban, hogy felszámolás alatt van a jogszerűtlen földhasználó. A fölszámolót kéne megkeresni. Talán....Ő érdekelt lehet a betakarításban:-)

#381 Drisa
2015-04-03 22:02:19

Válasz #380. hozzászólásra

Ha perelni akarsz min 3 év mire döntés lesz! Föld használatot jelentsd be, terület alapút vedd fel, ha elég bátor vagy onnan vedd át művelését és ha kell nyáron arasd le. Nekik nem lesz papírjaik amivel téged perelni tudnának.

Nincs profilkép
#380 kovkos68
2015-04-03 21:39:55

Sziasztok!
Egy bonyolult helyzetben vagyok.
Adott egy felszámolás alatt lévő kft. akinek az összes szerződését felmondta a felszámoló. A tulaj családja, hogy mentse a földeket új haszonbérleteket kötött, amik kifüggesztésre kerültek, erre rájelentkeztem és megnyertem.(tavaly augusztus) A földhivatal döntését megfellebbezték, de nem mindegyik határozatot kb felét. A megnyert földek egy részét novemberben elvetették úgy, hogy augusztus óta én használhatnám. Februárban meg volt a bírósági döntés, elvesztették. Erre a maradék földet is fölszántották és elvetették.
Jegyzőtől birtokvédelmet kértem, elutasította azzal az indokkal, hogy nincs még a nevemre írva a földhasználat, csak földhivatali határozataim vannak, nekik pedig semmi sincs. A törvény már megint a csalókat védi? Nem tudtam addig a bejegyzésről intézkedni amíg a tárgyalás nem zajlott le, meg egy kicsit hosszadalmas is, mert osztatlan közösök. Most kiderült az első fokú ítéletet is megfellebbezték. A fellebbezés szinte egyetlen osztatlan közös bérleti szerződéseire terjed ki, de ők úgy gondolják, hogy mindent használhatnak jogtalanul. Mindjárt elmúlik egy év a szerződésből és nem én aratok. Perelhetem őket.
Szerintetek területalapú kit illet? Bérleti díjat ki fizeti?

Nincs profilkép
#379 benducino74
2015-03-19 06:59:18

Válasz #378. hozzászólásra

Be kell fáradni a területileg illetékes jegyzőhöz, és birtokháborítás miatt bejelentést kell tenni. A jegyző kivizsgálva az esetet fel kellene szólítsa a birtokháborítót a cselekmény abbahagyására (legalábbis ez lenne a feladata) Ez azért lenne fontos, hogy bejelentsd, mert ebben az esetben még véletlenül sem futhatsz bele abba a helyzetbe, hogy az illetéktelenül felszántó munkadíjat/költséget követeljen tőled (még ha jogalap nélkül is tenné azt) Jobb megelőzni a gondokat...

#378 Czanik Sanyi
2015-03-19 06:22:32

Jogtalan földhasználat

Létrehozta: nerir54, 2015-03-18 14:14:41
Új hozzászólás Frissítés

Válasz » #1 nerir54 | 2015-03-18 14:14:41
#900586. hozzászólás
[ Törlés ] [ Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra ]

Tanácsot szeretnék kérni jogtalan földhasználat ügyben..Én földügyekben még teljesen járatlan vagyok, de most Édesanyám megbizottjaként képviselem Őt. A lényeg, hogy élettársától örökölt 10 HA szántót a néhai tulajdonos halála óta Édesanyám intézi a bemunkálást. Ugyan a hagyatéki végzés még csak ideiglenes de mint örököst ( közjegyzői határozattal ) Édesanyámat jelölték meg a végrendelet alapján.
Azonban a volt feleség akitől már sok-sok éve elvált a néhai örökhagyó - gondolván, hogy ezt a 10 HA úgyis majd a lánya mint egyenes ági hozzátartozó fogja örökölni...elkezdte műveltetni a földet.. azaz már fel is szántatta.. pedig közjegyzői határozat értelmében Édesanyám az örökös.. Kérdezem én milyen jogon rendelkezhet egy idegen személy más tulajdonával és műveltetheti-e azt.. eddig minden évben édesanyám műveltette mint saját örökölt tulajdonát.
Milyen büntető szaknciót von ez maga után?

Nincs profilkép
#377 csizmás kandúr
2015-02-23 17:05:08

Válasz #376. hozzászólásra

Az úgy miért nem jó, ha csatolsz egy papírt amiben lemondanak a haszonélvezeti jogukról?

Nincs profilkép
#376 postrike
2015-02-22 14:27:23

Válasz #375. hozzászólásra

Sajnos a földhivatali bejelentőlapon csak jelölni lehet a haszonélvezőket illetve aláírás mező is van, de nincs két tanúra sem lehetőség. Ezért nem bizonyító erejű elvileg. Valószínűleg ezen akadt fenn a földhivatalos segítő. Mert ugye ez elsősorban bérlethez vagy sajáthasználatú bejelentésre van. Bérletnél meg úgy is csatolnod kell a szerződést, ami bizonyító erejű. És a bejelentőlapon meg csak plussz adatként közlöd mégegyszer az adatokat a "tisztán" látás végett... legalább is ez esett le eddig.

Valóban nem vagyok regisztrált földműves.
Azonban földművességről én eddig úgy tudtam, - falugazdász mondta - hogy mint kvázi földtulajdonos művelhetem nem "szakmabeliként" a saját földemet. Viszont, ha földet akarok venni 1 ha felett, akkor kell a szakirányú végzettség vagy a 3 év igazolt őstermelői. Legalább is tavaly még ez volt...

Mindegy. Azért kössz. Asszem mégis ügyvéd meg Megyei Földhivatal lesz akkor, hogy mit lehet, mert ha meg nem jelentem be akkor meg jöhet a bünti...

#375 Vadmalac
2015-02-22 11:20:54

Válasz #374. hozzászólásra

Ügyvéddel fölösleges, szerintem egy sima haszonbérleti szerződés szövegét kellene átalakítani úgy, hogy a lényeg az legyen: a haszonélvezők hozzájárulnak ahhoz, hogy a területet te használd, szedd annak hasznait, stb., melyért ők semmilyen ellenszolgáltatást nem kérnek. Két tanú és kész. Szívességi használati megállapodás is lehetne, de itt szerintem az azért nem jó, mert te vagy a tulajdonos. Emiatt egy sima megállapodásként kellene ezt megírni. De az sem kizárt, hogy simán bemész és kitöltesz egy földhasználati bejelentő lapot, hogy mint tulajdonos te kívánod saját magad használni a földedet és kész. Ezt pontosan a földhivatal tudná megmondani hogy mit fogad el. Viszont azt tudni kell, hogy csak regisztrált földműves lehet földhasználó, és úgy értelmezem, hogy te eddig nem voltál az, csak bérbe volt adva a föld. Ha más területen már gazdálkodsz, akkor nyilván semmi gond ezzel. Viszont ha csak most akarod csinálni, akkor ahhoz vagy végzettség kell, vagy legalább (úgy emlékszem) 3 év igazolt szakmai gyakorlat.

Nincs profilkép
#374 postrike
2015-02-22 01:04:07

Üdv!

Az lenne kérdésem, hogy kell-e külön ügyvéddel használati szerződést kötni a szülőkkel, mint haszonélvezőkkel (1/2 arányban haszonélvezők egy területen), ha nekem mint tulajdonosnak átadnák a használati jogot, hogy bejelenthessem a földhasználatot a támogatás végett - már ha egyáltalán össze lehet még hozni a határidőig (Tavaly lejárt a bérleti szerződés és a területek nagy részét megvették, talán ez is elkel, de még kérdéses, viszont valamit kezdeni kell vele). A helyi földhivatalban már próbáltam megkérdezni, ott derült ki, hogy valami ilyen is kellhet még a normál használati bejelentő lap mellé, amit a szülők is aláírnának, de ez még talán nem elég... (Sajnos aki segíteni próbált az nem tudta, mert nem volt illetékes, az illetékes meg nem nagyon akart segíteni...) A válaszokat előre is köszönöm.

Nincs profilkép
#373 postrike
2015-02-22 01:04:06

Üdv!

Az lenne kérdésem, hogy kell-e külön ügyvéddel használati szerződést kötni a szülőkkel, mint haszonélvezőkkel (1/2 arányban haszonélvezők egy területen), ha nekem mint tulajdonosnak átadnák a használati jogot, hogy bejelenthessem a földhasználatot a támogatás végett - már ha egyáltalán össze lehet még hozni a határidőig (Tavaly lejárt a bérleti szerződés és a területek nagy részét megvették, talán ez is elkel, de még kérdéses, viszont valamit kezdeni kell vele). A helyi földhivatalban már próbáltam megkérdezni, ott derült ki, hogy valami ilyen is kellhet még a normál használati bejelentő lap mellé, amit a szülők is aláírnának, de ez még talán nem elég... (Sajnos aki segíteni próbált az nem tudta, mert nem volt illetékes, az illetékes meg nem nagyon akart segíteni...) A válaszokat előre is köszönöm.

#372 csoppika
2015-02-07 21:40:54

Válasz #371. hozzászólásra
Akkor szerintem 1x beadom a változás bejelentőt a hrsz-ra, utána a szerz módosítást hrsz-ra(ha kéri, egyszerre), aztán később szerz módosítást lejárati időre, utána változás bejelentőt lejárati időre. Ha kifutnak a 30 napból, akkor mindig bemegyek záradékoltatni...

Nincs profilkép
#371 fliliana777
2015-02-07 21:16:09

Válasz #368. hozzászólásra

de ha csak a hrsz-t módosítanád, nem kéne jóváhagyás, ha meg lejárati időt is, akkor kell.

ha meg kell jóváhagyás, akkor az van amit irtam.

egyszerre is beadhatod, de ha a jóváhagyásos intéző előbb csinálja mint a másik, akkor nem fogja látni az uj hrsz-t. ezért mondom.

egyébként minden hivatal más. nem mindenhol csinálja egy intéző mindkét műveletet.

Nincs profilkép
#370 fliliana777
2015-02-07 21:10:30

Válasz #369. hozzászólásra

:-) Igy megy ez a földhivatalban....amikor épp idejük van, dolgoznak.
Én is egy ügyintéző vagyok, de nem földhivatalban....:-)

A jogszabályt meg jobb, ha saját magad olvasgatod, mert ott nem feltétlenül akarnak mindent tudni.

(szívesen segitenék, de azért a szerződésekhez ilyen szinten nem értek, nem akarlak félrevezetni!)

#369 csoppika
2015-02-07 20:02:30

Válasz #368. hozzászólásra
Ja és ahogy az ügyintézőnek az érdeklődésemre adott válaszából kihámozom, az új hrsz-ra a használatot átvezetik...majd valamikor, ha idejük lesz rá...de ez nem biztos, hogy lezajlik jun 15-ig(támogatási végső határidő)... Az egyik kimérésről tavaly juniusban kaptam tulajdoni lapot, a másikról még nem jött...(októberben volt)

#368 csoppika
2015-02-07 19:58:32

Válasz #366. hozzászólásra
Még jó, hogy Magyarország egy ország, de 19 megye...
Az ügyintéző első körben úgy mondta, hogy adjak be egy változás bejelentőt, meg egy szerződés módosításról is habogott valamit, de úgy értettem, hogy az akkor nem kell. Köv héten beballagtam az aláírt biankó bejelentővel, mivel ott akartam kitölteni, hogy ne kelljen többször menni. Erre kijelentette, mikor le akartam adni, hogy kellene a szerződés módosítás is(hrsz megváltozása miatt). Erre gondoltam fasza, leadom a módosítást, min 1 hónap, aztán a változás bejelentőt, még min 1 hónap. Erre havernak annyit mondtak telefonon, hogy egyszerre lehet beadni mindkettőt. Hozzáteszem, észlelésem szerint 1 ügyintéző foglalkozik ezzel ott...
Nem lehet, hogy előbb a szerződés módosítást kellene beadni az új hrsz miatt? A régi szerződés ugyanis nem erre a hrsz-ra szól. Mi a véleményed? A küldött levélben egy kalap alatt módosítom a hrsz-ot, meg a lejárati időt is.

Nincs profilkép
#367 Manfanatics
2015-02-07 19:40:35

Valamit csak lehet tenni az indokolatlanul kötözködővel, aki nem ír alá, hogy jogosan be tudjam jelenti a földhasználatomat a saját földemre, nem?

Nincs profilkép
#366 fliliana777
2015-02-07 19:38:30

Válasz #361. hozzászólásra

Elsőkörbe egy változásbejelentőt adnék be a földhasználatos ügyintézőnek, hogy át legyen vezetve a nyilvántartásba az új hrsz.

Ha először a szerződés módosítást adod be jóváhagyásra, és ránéznek a nyilvántartásra, nem fogják látni az uj hrszt- amire a módosítást kéred. Elutasítják, h nincs erre a hrsz-re neked semmi bejegyzés, akkor meg min akarsz módosítani.

A hrsz változást időben előbb kell jelezni , mint a módosítást jóváhagyásra beadni.Két körös ügy.

Nincs profilkép
#365 gcastle
2015-02-07 19:30:45

Válasz #364. hozzászólásra

Szegény osztrák ki van így zárva...
Akik ügyeskedni akarnak, fognak is, a többi meg már rég lezongorázott mindent...
Ettől nem fog kevesebb föld rossz helyre kerülni, ezzel csak rúgnak még egyet a közösben lévő szerencsétlen "földművesen"! smile angry

Nincs profilkép
#364 fliliana777
2015-02-07 19:22:04

Válasz #363. hozzászólásra

Végiggondoltam, de nem tudsz mást csinálni. Ha igazán végiggondolom, lehetetlen megcsinálni.

Nincs profilkép
#363 gcastle
2015-02-07 19:07:32

Válasz #362. hozzászólásra

Tudod, ez úgy vicces, ha a hivatal végül azt mondja, hogy 30 napnál nem régebbi térkép kell...
Gondold végig!!! smile lol

Nincs profilkép
#362 fliliana777
2015-02-07 19:02:16

Válasz #355. hozzászólásra

Te első körben amikor megkeresed a tulajdonostársakat, akkor tulajdonképpen csak kezdeményezel egy megállapodás megkötést. Ez még nem kell hogy a végleges verzió legyen, hiszen ez az egyezkedős fázis. Itt még megirhatja mindenki, hogy nem úgy akarja, ahogy te felvázolod (mert azért fel kell vázolnod az elképzelésedet, h legyen mire bólintatni,vagy nem). Elég ide a másolat is térképből, ha meg nem tetszik valami jelölje be más szinnel az ő elképzelését.

Ha mindenki visszaküldte a válaszát lehet gyártani a véglegest, de ha még a kezdeményezésre sem reagál semmit 30 napig, vagy csak indokolatlan kötözködős, akkor ki kell hagyni az egészből.

Jó nagy macera az egész, főleg ha ezren vannak benne, halottakkal vegyesen, de legalább azok nem irnak vissza...smile thumbup

#361 csoppika
2015-02-07 19:00:19

Válasz #358. hozzászólásra
Hali! Írtam neked emilt, légyszíves nézd meg, kösz...

Nincs profilkép
#360 gcastle
2015-02-07 18:57:55

Válasz #356. hozzászólásra

Jóakaród bizonyítsa be, hogy üres volt a boríték!
A "habeas corpus" téged is megillet!!!

Nincs profilkép
#359 gcastle
2015-02-07 18:55:20

Válasz #357. hozzászólásra

Szóval, ha valaki nem küldi vissza az eredeti cuccot, akkor te bebuktad a 3000-es térképet, és polgári peres úton indulj neki, hogy a jogod a saját tulajdon jogszerű használatára sérül, és ezért nem kapsz majd területalapút meg jövedékit sem...
Küldj neki másolatokat, aztán operálj a tértivevénnyel! Így jobb?
A vége vagy ez lesz, vagy az, hogy kivárod a közös tajték megszüntetését, addig meg használod jogszerűtlenül... smile censored

Nincs profilkép
#358 fliliana777
2015-02-07 18:51:16

Válasz #357. hozzászólásra

És idáig hogyan lehet eljutni?

Hivatalosan végig kell játszani a történetet, mindenkit megkeresni tértis levéllel, kivárni a 30 napot. Benyújtani a bejelentőt az fh-ba, hiánypótoltatnak, amit nem teljesitesz, majd megvárni mig jól elutasítanak, aztán feljelenteni az akadékoskodó egyént?

#357 smart
2015-02-07 18:30:42

Válasz #356. hozzászólásra
Ptk.
1:5. § [A joggal való visszaélés tilalma]
(1) A törvény tiltja a joggal való visszaélést.
(2) Ha a joggal való visszaélés jogszabály által megkívánt nyilatkozat megtagadásában áll, és ez a magatartás nyomós közérdeket vagy különös méltánylást érdemlő magánérdeket sért, a bíróság a nyilatkozatot ítéletével pótolhatja, feltéve, hogy az érdeksérelem másképpen nem hárítható el.

Nincs profilkép
#356 Manfanatics
2015-02-07 17:44:26

Válasz #355. hozzászólásra

Sajnos ez a módszer nem jó. Ír a földhivatalnak, hogy nem járul hozzá senki semmilyen földhasználati bejegyzéséhez!

Nincs profilkép
#355 gcastle
2015-02-07 15:53:00

Válasz #354. hozzászólásra

Kérdezem földhivatalban: Mi van, ha elküldöm a megállapodást az eredeti térképpel, átveszik és nem küldik vissza?!
Válasz: Eredetit ne küldjek, csak másolatot.
Kérdezem: Akkor hogyan lesz egy eredeti megállapodáson és egy eredeti térképen az összes aláírás?
Válasz: Sehogy... smile laugh

Tehát akivel helyben tudod, azzal aláíratod, akiben megbízol, annak posta és remélhetőleg aláírva visszaküldi, akiről meg tudod, hogy ki akar veled cseszni, azt a tértivevénnyel 30 nap elteltével bizonyíthatóan értesítetted, és mivel "nem reagált" így passzívan beleegyezett a megállapodásba és a rajzba!

Nekem egyik táblában 14 tulaj, a másikban 31 tulajdonos, és van köztük 1889, 1900, 1913 születésű tulaj... smile thumbup

Nincs profilkép
#354 Manfanatics
2015-02-07 15:26:57

És esetleg valami legális?:-D

Nincs profilkép
#353 gcastle
2015-02-07 13:45:47

Válasz #352. hozzászólásra

A lentebb idézett törvény:
c) eredményes, de a nyilatkozattételre megszabott határidőn belül nem nyilatkozott.

Küld neki egy üres borítékot, vagy átveszi vagy nem. Így is, úgy is jó.
Kézbesítés után 30 nappal mehetsz, hogy nem nyilatkozott, és kész...
Ugyanebben a cipőben járok, ez lesz az eljárás...smile thumbup

Nincs profilkép
#352 Manfanatics
2015-02-07 13:12:14

Válasz #351. hozzászólásra

Tegyük fel, hogy így van. Akkor mit tudok csinálni, hogy be tudjam jegyeztetni a földem földhasználatát? Aláírni nem fog nekem, ha megveszek akkor sem.

Nincs profilkép
#351 fliliana777
2015-02-07 13:06:59

Válasz #350. hozzászólásra

Csak harmadik féllel lehet földhasználati szerződést kötni.

Az ne tévesszen meg, hogy a Földforgalmiban a megosztási megállapodás is a földhasználati szerződések között emliti. Ha igy lenne, abban is nyilatkozni kéne többek között arról is, h földműves vagy .....de nem kell.

A 74.§ (4) egyértelműsiti, hogy harmadik féllel kötött szerződésről van szó.

A megosztási megállapodás tulajtársakra értendő. Ez mindennek az alapja.

A földhasználati szerződés meg a tulajok és harmadik fél között jön létre a föld egészére vagy egy részére.

Nincs profilkép
#350 Manfanatics
2015-02-07 12:54:27

Válasz #349. hozzászólásra

Ezt miből olvasod ki? A törvény földhasználati szerződésről ír, és harmadik személlyel nem lehet földhasználati szerződést kötni.

Nincs profilkép
#349 fliliana777
2015-02-07 12:50:04

Válasz #348. hozzászólásra

2013. évi CCXII tv 74. §. (3) bekezdés harmadik félnek történő bérbeadásra vonatkozik.

Nincs profilkép
#348 Manfanatics
2015-02-07 12:45:42

Válasz #346. hozzászólásra

Igen, pontosan erről van szó, hogy nem módosul a földhasználat, mert társtulajtól vettem meg a földet, és aki nem ír nekem alá, az ő földhasználatát nem is érinti. Vagy 100m-rel lentebb műveli a földjét. Egyszerű szemétség csak az egész.

Nincs profilkép
#347 fliliana777
2015-02-07 12:45:40

Válasz #345. hozzászólásra

,,törvény segítségével"

A jogszabály akkor állna melletted, ha alkalmaznád! Amig kijátszást látsz benne, addig nem áll melletted.

Nincs profilkép
#346 fliliana777
2015-02-07 12:42:33

Válasz #343. hozzászólásra

Egyébként az se lenne felesleges, hogy a fh-ba bemennél, hogy egyáltalán kell ebben az esetben megállapodás módosítás, hiszen a használati rend nem ugy módosul, h befolyásol valakit, hanem csak a személye változik az egyik részterület tulajának/használójának.

Lehet hogy elég lenne egy változás bejelentővel benyújtani. Meg elmondani a történetet.

Én első körben megkérdezném, de személyesen.

Nincs profilkép
#345 Manfanatics
2015-02-07 12:39:50

Válasz #344. hozzászólásra

De ez egyértelműen nem jó. Hisz a személye ismert, lakcíme is. Én nem kijátszani akarom, hanem a törvény segítségével bejegyeztetni a földhasználatomat.

Nincs profilkép
#344 fliliana777
2015-02-07 12:37:54

Válasz #341. hozzászólásra

Én a Fétv. 71.§ (3)-(6) - at ajánlanám,de te tudod.

(3) A használati megosztáshoz való hozzájárulást megadottnak kell tekinteni az olyan tulajdonostárs esetében, akinek a részére a használati megosztásról szóló ajánlat vagy a tervezett megállapodás közlése
a) nem lehetséges, mert
aa) személye bizonytalan, vagy
ab) lakcíme, tartózkodási helye, székhelye, telephelye, fióktelepe ismeretlen;
b) meghiúsul, mert a postai küldemény
ba) azzal a jelzéssel érkezik vissza, hogy „nem kereste” vagy a címzett tulajdonostárs „elköltözött”, vagy
bb) átvételét megtagadta, vagy
c) eredményes, de a nyilatkozattételre megszabott határidőn belül nem nyilatkozott.
(4) A (3) bekezdés a) pont aa) alpontjának alkalmazása szempontjából akkor minősül a tulajdonostárs személye bizonytalannak, ha
a) azonosítása nem lehetséges az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatai alapján, vagy
b)23 természetes személy esetén örököse, gazdálkodó szervezet esetén jogutódja az ingatlan-nyilvántartásból nem állapítható meg.
(5) A használati rend kialakítását kezdeményező tulajdonostársnak a használati megosztásról szóló ajánlatot vagy tervezett megállapodást írásban, igazolt módon kell közölnie a tulajdonostársakkal. Az ajánlat vagy a tervezett megállapodás elfogadására biztosított határidő nem lehet kevesebb 30 napnál.
(6) A használati megosztásról szóló megállapodást egységes okiratba kell foglalni. A megállapodást valamennyi tulajdonostársnak alá kell írnia, ide nem értve azt a tulajdonostársat, akinek esetében a használati megosztáshoz való hozzájárulást - a (3) bekezdésben foglaltak alapján, az ott meghatározott valamely körülmény miatt - megadottnak kell tekinteni. A használati megosztásról szóló megállapodás valamennyi tulajdonostársra kiterjed.

Nincs profilkép
#343 Manfanatics
2015-02-07 12:34:51

Válasz #342. hozzászólásra

Mindenkinek megküldöm a levelet, akinek nincs bejegyzett földhasználata. Akinek van annak nem küldöm meg a törvény szerint. Így ennek a kötekedőnek sem, hiszen van bejegyzett földhasználata, amit nem érint az én bejegyzésem.

Így jó lesz?

Nincs profilkép
#342 fliliana777
2015-02-07 12:33:17

Válasz #338. hozzászólásra

Hát, ha sikeresen végigzongorázod a történetet, akkor jó lesz.

Nem tudom, mennyi tulaj van benne, hogy árban a tértis levelek mennyire jönnek ki.
Érdemes és sokszor megspórol az ember magának egy kört, ha az egész tortúra előtt betekint a tulajlap aktuális állapotába.

Csak egy tulajt hagyjál ki véletlenül, vagy egy haszonélvezőt, aztán buktad az egészet a végén.

(és az ottani címüket elég tudni, ha az előnyösebb!)

Nincs profilkép
#341 Manfanatics
2015-02-07 12:29:30

Akkor ezt megpróbálhatom?

2013. évi CCXII tv 74. §. (3): "Ha a földhasználati szerződés a föld egy részének használatára jött létre, a szerződést - a (2) bekezdéstől eltérően - azon tulajdonostársnak nem kell aláírnia, aki a használati megosztás alapján a tulajdoni hányadának megfelelő vagy attól eltérő területet maga használja, illetve más földhasználó használja és a földhasználati szerződés megkötése e rendezett földhasználatot nem módosítja."

Nem küldem meg neki a térképet és kész.

Nincs profilkép
#340 fliliana777
2015-02-07 12:26:42

Válasz #337. hozzászólásra

Társtulaj, ha jól értettem.

Igen, egyébként az indoklástól nem szabad eltekinteni, hiszen csak úgy nem akadályozhatja meg minden ok nélkül, hogy teljesitsd a kötelezettségedet, amit ugye jogszabály ir elő.

Nincs profilkép
#339 Manfanatics
2015-02-07 12:26:14

Válasz #337. hozzászólásra

Tulaj ős is, és nem akarok sorsoltatni, mert nem akarok elkerülni a helyemről. Pont ez a lényeg.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Multik és olcsó termékek – így boríthatja fel az EU agrárpiacát Ukrajna
Műtrágyázással ellensúlyozható az aszály hatása?
Műtrágyázással ellensúlyozható az aszály hatása?
Egy friss tanulmány szerint a műtrágya képes semlegesíteni az aszály növényekre...
Hardi Commander Plusz 24/2800
Hardi Commander Plusz 24/2800

4.200.000 Ft

Eladó 3 hetes néma kacsa és sávozott Plymouth
Eladó 3 hetes néma kacsa és sávozott...

1.500 Ft

SCHMITZ ZCS 18 TANDEM GÉPSZÁLLÍTÓ
SCHMITZ ZCS 18 TANDEM GÉPSZÁLLÍTÓ

2.250.000 Ft

Sorközművelő 8 sor
Sorközművelő 8 sor

250.000 Ft