Gázolaj árak 601 Ft Benzin árak 581 Ft EUR 399.04 Ft USD 344.12 Ft CHF 427.17 Ft GBP 456 Ft

Fórum

Forgatás nélküli talajművelés

Létrehozta: cukorrépa , 2009-07-10 14:00:43

Kedvencekhez Segítség

7485 hozzászólás
Nincs profilkép
#1985 VDénes
2018-12-05 13:28:29

Válasz Mf-es? #1983. hozzászólásáraÚgy nagy az osztás sajnos. De az az én tervem is, hogy régi tárcsa átalakítása.
2x-es ár kb a gömbsüveges laphoz képest (13 bruttó). Ezzel a lappal 5-8 cm a munkamélység. 32 lap a 3 m-es. 7 colos osztásban. Ez a lap pici szöget bír. Maximum 5 fok.

#1984 Berkó_
2018-12-05 13:28:02

Válasz Agrárteenager #1978. hozzászólásáraElküldenéd nekem is? Előre is köszönöm!smile thumbupcool

#1983 Mf-es?
2018-12-05 13:21:44

Válasz VDénes #1981. hozzászólásáraHagyományos tárcsalaphoz képest,mi pénz ez a lap?
Egy kopott lapú tárcsát venni,lecserélni erre a hullámos lapra.A tárcsasort visszavenni 0 fokra,és kész a gépezet.

#1982 Mf-es?
2018-12-05 13:19:23

Válasz Berente Antal #1980. hozzászólásáraLehet,de azért egy télire magára hagyott kuk.tarlóból,príma magágyat csinálna.

Nincs profilkép
#1981 VDénes
2018-12-05 13:18:38

Válasz Mf-es? #1976. hozzászólásáraAz enyém készülget. Én mandako márkát preferálnám a sűrűség miatt. Csak drága a VT lap.

Nincs profilkép
#1980 Berente Antal
2018-12-05 13:17:30

Válasz Mf-es? #1976. hozzászólásáraElfagyó keverék után én már tavasszal nem szoktam erőltetni semmilyen talajmunkát.

Nincs profilkép
#1977 Netparaszt
2018-12-05 13:10:19

Válasz ND #1972. hozzászólására köszönöm a javaslatot, jó volna ilyet is csinálni, de erre kaptam felkérést. Ha másra kapok, mint a dunamenti borászoktól, akkor a szőlőre csinálok, minden csak igény kérdése. A fosóhomoktól elvonatkoztatva kifejezetten és többször felhívtam a figyelmet, hogy mi a legfontosabb az agyagos talajok javításában is.
Ami biológiai javítás működik a homokon, ugyanúgy működik az agyagon is. Az északi régióban is dolgozom együtt néhány termelővel, a vakolókavicsos földtől az erodált váztalajon át az agyagig minden megtalálható, táblaszinten kell alkalmazkodni.

#1976 Mf-es?
2018-12-05 13:09:49

Ez a tuti,egy elfagyó keverék után.

Nincs profilkép
#1974 Netparaszt
2018-12-05 13:02:52

Válasz ND #1968. hozzászólásáraA növényvédős kolléga olyan elemi szintű kreténségeket kezdett mesélni a gmoról, ami egy nőklapján felnőtt várositól még elmegy, de egy szakmabelitől elfogadhatatlan.
Ez nem vélemény kérdése, hanem tény és nincs helye egy szakmai fórumon, ennek megfelelően intéztem. Később azonban vele is beszéltünk normális hangnemben, amikor releváns témát hozott fel.
Az eladás kérdését majd visszahallgatom a hangfelvételen, mert soha, semmit nem szoktam értékesíteni az előadásokon, azokat a cégeket említem csak meg, amelyekkel jók a tapasztalataink és tudnak segíteni speciális inputokkal vagy gépekkel. Aztán mindenki hazamegy és azt vesz, amit és ahol akar.

Nincs profilkép
#1973 Berente Antal
2018-12-05 13:02:47

Válasz ND #1953. hozzászólásáraHa nincs állandóan bolygatva a talaj, nagyrészt van állandó élő gyökér takarónövény nélkül is. Ha valakinek van tárcsázatlan tarlója, ott látható a gyomok,árvakelés megindulása. És itt megint a bolygatás mentesség lenne a lényeg...

Nincs profilkép
#1972 ND
2018-12-05 12:57:59

Válasz ND #1968. hozzászólásáraJa és a rendszer azért nem tiszta, mert a szeánszon is 5perc slideshow volt az ültetvényekről, az is mind hogy csináljunk feketét az aranyháromszög homokjából.

Ez nem vitt engem előrébb.
És ahogy a csalódott arcokat elnéztem, sokan voltak hasonló érzésekkel, hogy a nap eltelt, de okosabbak nem lettünk.

Ezért javasoltam / javasolnám:
1) célszerű lenne kifejezetten ültetvényes szeánszokat tartani,
2)a stand-up-ot régióhoz adaptálni, mert itt fenn északon nem az a jellemző probléma, hogy a fosóhomokot kell megkötni, feketére és termővé változtatni, amiről az előadásod 90%-a szól.

Nincs profilkép
#1971 Netparaszt
2018-12-05 12:55:27

Válasz Batka #1960. hozzászólására nem az én érdekem, hogy valaki nagyobb haszonnal termeljen, mindenki maga dönti el, akar-e változtatni. Volt idén, aki a segítségemmel a saját legjobb technológiás szójájához képest 17 mázsával vágott többet, jóval kevesebb költséggel. 52 mázsát nem sokan aratnak, különösen nem minimum technológiával, de a haszon jelentős. Ez az az út, amire rááll valaki a biológiával segített forgatás nélkülivel.
Be haradudj, de nem fogok udvariaskodni azokkal, akik évek óta csak a kifogást keresik és engem akarnak meggyőzni, hogy szántani bizony kell. Ez a forgatás nélküli téma, senki nem kíváncsi a szántásos sztorikra.

Nincs profilkép
#1969 Berente Antal
2018-12-05 12:51:20

Válasz otis #1958. hozzászólásáraA talaj javulása a mérgekkel kapcsolatos pufferképesség növekedésében is megmutatkozik.

Nincs profilkép
#1968 ND
2018-12-05 12:50:12

Válasz Netparaszt #1965. hozzászólásáraPl. amikor talán a 4.-5. sor szélén ülő növényvédős kollégával "eszmecseréltetek".
Elmondta a véleményét, ami nem vágott egybe a tiéddel, enyhén szólva megváltozott a stílusod.

Pedig többek között neki is el akartad adni amid van.
Ugyan ez van itt a fórumon, és ezt sérelmezik sokan

#1967 Berkó_
2018-12-05 12:49:26

Válasz határjáró #1937. hozzászólásáraVan egy fórumozó itt akinek sztem 50 heki sincs, mégis megépítette magának a kb 220-230 cm széles vetőkultit MTZ után. (Tőle is kérdezgettem, hogy s mint miből csinálta, mikor az enyémet terveztük.)

#1966 Mf-es?
2018-12-05 12:48:57

Válasz otis #1952. hozzászólásáraÉn rövidtárcsa helyett,ásóborona,vagy olyan múltitillerbe gondolkodom,ahol a kapasor helyére is,egy 2 soros hullámos tárcsasor kerülne.
Szerinted?

Nincs profilkép
#1965 Netparaszt
2018-12-05 12:41:21

Válasz ND #1963. hozzászólására Köszönöm, hogy jelzed, hogy voltál. Nem tudom, ki vagy, sokan írnak levelet meg üzenetet, de úgy látszik még neked is válaszolhattam. A kérdéseid alapján azonban úgy tűnik, még mindig nem tiszta a rendszer, úgy tűnik, nem tudom elég érthetően elmagyarázni egy nap alatt sem.
Ilyen pár soros hozzászólásokban vszeg még kevésbé fog menni a felfogás.
Programokat a facebookon szoktam osztani, itt csak utolsó helyekre osztok meg bármit is.
Miskolcon elég sok emberrel beszélgettem az előadás szüneteiben és utána is, nekik nem volt bajuk a reakciókkal. Neked mi volt a bajod?

Nincs profilkép
#1964 ND
2018-12-05 12:27:15

Válasz otis #1956. hozzászólásáraAz ilyen tapasztalatokat keresnénk, mi tévelygők, nem a marketingszöveget.

Ebből lehet tanulni, építkezni.

Szerintem sokan szívesen vennénk, ha nem csak figyelnél, hanem időről időre megosztanád velünk a tapasztalataidat.

Előre is köszönjük.

Nincs profilkép
#1963 ND
2018-12-05 12:24:57

Válasz Netparaszt #1957. hozzászólásáraJelzem, vagy két éve már felvettem veled a kapcsolatot, volt pár e-mail, de okosabb nem lettem.
Feltételezem, azért mert nem tudtam megfelelő kérdéseket feltenni. (témában kezdőként csak a saját jelenlegi/akkori helyzetemet, problémámat tudtam vázolni)

A gazdaságlátokagások nem igazán vannak nagy dobra verve. Arról is a beavatottak kapnak infót időben - legalábbis ez az én érzésem. Legutóbbi is adott nap előtt egy-két nappal lett itt megszellőztetve, hogy van még 1-2hely.
Olyannak, mint én, aki főállás mellett mezőgazdálkodik, ez sajnos nem kivitelezhető időtáv.
De ez is az én vagy hozzám hasonlóak hibája

Jelzem, a legutóbbi miskolci szeánszon ott voltam, az általam dogmaként definiált alapvetések ott is nyomatékosan hangsúlyozva lettek. Nem csoda hogy valaki úgy értelmezi mint én vagy határjáró.
A takarónövények.hu-ra való marketinges utalás és az abban való gazdasági érdekeltség is itt (vagy itt is) hangzott el.

És itt élőben is tanúja lehettem ahogy a számodra nem tetsző kérdésekre, véleményekre reagálsz. Pont mint itt, amit sokan sérelmeznek, amit te szintén támadásnak veszel.

Jelzem, nem tsztraktoros vagyok, hanem "diplomahalmozó" közgazdász, marketinges és gépész.
Mezőgazdász (még) sajnos nem vagyok.
Ez is az én hibám, biztos azért nem érem meg a dolgokat.
Viszont az összes többi miatt szeretném érteni, mit miért, és a marketinges miatt meg nem fogadom el valós magyarázat nélkül amit mondanak (nekem is megy a vetítés, ha kell).

Gondolom ezzel az irománnyal végleg elvágtam magam a megvilágosodástól.

Nincs profilkép
#1962 határjáró
2018-12-05 12:11:55

Válasz Netparaszt #1959. hozzászólásáraEddig minden tiszeletem meg volt irántad, figyeltem és tanultam minden hozzászólásodból de most rájöttem miért utálnak ennyire...

Köszönöm.

Nincs profilkép
#1961 határjáró
2018-12-05 12:10:25

Válasz Netparaszt #1959. hozzászólásáraÖsszerakok egy ilyen jármüvet, megkérlek gyere irányitsd a lovakat. Ha te nem vagy tehetetlen, mivel ez nem lehetetlen :D

Nincs profilkép
#1960 Batka
2018-12-05 12:08:39

Válasz Netparaszt #1957. hozzászólásáraAz utolsó két mondatot nem kellett volna...
Na látod, pont ezekért a mondatokért és hozzászólásokért cseszegetnek itt téged folyamatosan, ha ezzel a stílussal és arroganciával akarod a tudásod eladni, akkor ne csodálkozz, hogy ezt kapod vissza. Felénk ez a marketing ritkán szokott működni, még akkor is, ha van mögötte teljesítmény....

Nincs profilkép
#1959 Netparaszt
2018-12-05 12:01:18

Válasz határjáró #1928. hozzászólására Még az amishok is megoldják a kukoricába takarónövényezést lóvontatta, hidas aprómagvetővel.
Nincs lehetetlen, csak tehetetlen.

#1958 otis
2018-12-05 11:52:38

Ja, és még érdekességként említeném, hogy a kukorica előző évben mezotrion hatóanyaggal volt kezelve, aminek a gyártó szerint a pillangósokra nézve utóvetemény hatása van. Nos, én ezt nem tapasztaltam. Szerintetek? Lehet a fokozott mikrobiológia miatt?

Nincs profilkép
#1957 Netparaszt
2018-12-05 11:48:30

Válasz ND #1948. hozzászólására négy éve olvashatod a TMMG topikot. Sok ember fel tud hívni, ha érdekli valami a TMMG-vel kapcsolatban és jónéhány gazdaságnak segítek rendszeres tanácsadással a TMMG átállási folyamatban, szántóföldtől, kertészeten át a szőlőig, gyümölcsig.
Két éve szervezünk ingyenes gazdaságlátogatásokat és legalább ennyi ideje tartom az alapfogalmakat tisztázó előadásokat szerte az országban, újabban már azok is ingyenesek az Agrárkamara segítségével.
Egyiken sem láttam egyikőtöket sem innen a fórumról, miközben várjátok a bölcsek kövét és az A/4-re leírt receptet.
Én nem fogok egy téesztraktorost sem győzögetni már, hogy nagyobb haszonnal termeljen.
Az időjárás és az új támogatási rendszer segít majd a tisztulásban.

#1956 otis
2018-12-05 11:47:47

Válasz ND #1953. hozzászólásáraTeljesen jók a meglátásaid.
De nagyon kérnék mindenkit, ne vigyük már megint ebbe az irányba a beszélgetést, dogmákkal meg üzleti haszonszerzéssel stb. Elég nyilvánvaló, hogy egyesekben vannak sérelmek, de próbáljunk már meg ezen túllépni, és tényleg csak szakmai vitát folytatni.
Én sem vitatom a zöldtrágya/takarónövény hasznosságát, de nem is állítom azt, hogy csak azzal lehet életet vinni a talajba, és hogy nélküle jaj istenem "mindmeghalunk", de azért az elég egyértelmű, hogy nem lehet mindig alkalmazni, lásd pl kukoica vagy napraforgó után. De ahogy írták már többen is, egy jó vetésforgóval sokra lehet menni, és ahol lehetőség adódik, ott használjuk. Idén pl még repce után is ment a takarónövény, augusztus végi vetéssel, amit gyakorlatilag a Rapid dolgozott be vetéssel egy menetben.
Egyébként a lent említett kukorica is kifagyó takarónövény után lett vetve

Nincs profilkép
#1955 határjáró
2018-12-05 11:31:13

Válasz ND #1948. hozzászólásáraValahogy igy gondolom én is.

Nincs profilkép
#1954 határjáró
2018-12-05 11:30:39

Válasz ND #1948. hozzászólásáraKöszönöm, hogy válaszoltál helyettem :D

Nincs profilkép
#1953 ND
2018-12-05 11:14:23

Válasz otis #1951. hozzászólásáraTehát számomra ebből az jön le, hogy folyamatos élő gyökértömeg nélkül is van / lehet élet a talajban (1sz. dogma megingott).

A minden fővetés közé kötelezőként hirdetett takarónövény (2sz. dogma) meg a kapitalista gondolkodás marketinges megnyilvánulása, mert a főszónok tanácsadós biznisze mellett érdekelt a takarónövények.hu-ban is.

Újabb tévképzet?smile devil

#1952 otis
2018-12-05 11:04:45

Válasz Mf-es? #1950. hozzászólásáraCsak és kizárólag rövidtárcsa, joker és carrier.

#1951 otis
2018-12-05 11:02:31

Válasz ND #1948. hozzászólására"De mi történik ebben az időszakban a talajélettel, amit annyira pátyolgatunk?"
Ez egy tavalyi kép, ami február 28.-án készült. Biztos emlékszel rá, 17 januárjában szerencsére voltak kemény -10 vagy bőven alatti fagyok, napokon keresztül, nem csak egy hétvégén, és ennek ellenére azért az élet nem állt meg a kukoricatarlón sem. Ezen a táblán 13 tonna felett volt a termés, sajnos az aratásnál akkor még voltak gondok, mert sem az adapter nem szecskázott valami jól, sem a kombájn nem fújta szét a rendet, így aggódtam is, hogy mit fogok vele csinálni tavaszra. De az idő szerencsére megoldotta, így március utolsó napján kapott egy sor jokert, majd rögtön a nyomában ment a rapid, és ilyen lucerna kelésem lett, mint a harmadik képen láthatod.

#1950 Mf-es?
2018-12-05 10:53:32

Válasz otis #1949. hozzászólásáraGrúbert mi váltotta fel?

#1949 otis
2018-12-05 10:45:45

Válasz VDénes #1946. hozzászólásáraSzia!
Rég írtam, de folyamatosan figyelek. Talajt már szinte csak a legszükségesebb mértékben, hasonlóan az egyik előttem szólóhoz, aki talán MrPoke.
Mivel teljes mértékben a magam urává váltam, így most egy kicsit más megoldások után kellett néznem, de szerencsére ekét azóta sem kellett elővennem, sőt, 3 éve már grúber sem járt egyik területemen sem, és ennek ellenére nagyon jó terméseim vannak hál' istennek. Egyelőre külső segítség igénybevételére vagyok szorulva, de ezekkel is meg tudom oldani a csökkentett menetszámot.

Nincs profilkép
#1948 ND
2018-12-05 10:33:47

Válasz kis Zombi #1945. hozzászólásáraVagy csak a magyarázatok hiánya miatt félregondolta, és nem volt aki helyes irányba állítsa.

A TMMG-s szekta egyik sűrűn hangoztatott dogmája a folyamatos ÉLŐ gyökérjelenlét, amit a főnövények között a takarónövény biztosít.
Valsz ebből deriválta a kolléga h napra, kuk után is kellene vetni, hogy ez meglegyen.

A te most leírt vetésforgódban viszont csak 3évente van takaró, így három évből max 1évig van folyamatosan élő gyökértömeg, ami fenntartja, táplálja a talajéletet egy másik dogma szerint.
Akkor vagy nem igaz vmelyik dogma, vagy a takarónövénymentes 2xfél évedben minden elpusztul a földedben és abban az egy-másfél évben (őszi kalászos + takaró ami megmarad mondjuk köv. tavaszig) mindent kezdhetsz előről.
Persze ez nagyon sarkított leírás így.

Sokszor hangoztatásra kerül a talajtakarás, mint a vízmegóvás fontos eleme - ez kuk esetén egy jó zúzással meg is valósul(hat),
és kivált(hat)ja a technikailag nem lehetséges takarónövényt. Jól értem?
De mi történik ebben az időszakban a talajélettel, amit annyira pátyolgatunk?
Tolja a kaját a spájzból és éli világát, vagy megy a levesbe mivel nincs élő gyökértömeg, amivel szimbiózisban él, ha az nincs, elpusztul a dogma szerint.

Napránál meg ugye még cifrább a helyzet, mert ott nincs akkora szártömeg h a takarást biztosítsa, párolog a víz, fortyog a bacileves.

Gondolom itt az ÉVEK ALATT felhalmozódott mulcsréteg segít(ene) átvészelni.

De ezek csak az én gondolataim, aki ugyan olyan bizonytalan még csak érdeklődő vagyok mint határjáró és még sokan mások, sok kérdéssel és téves/bűnös gondolatokkal, amire nem kapunk választ / iránymutatást.

Te valsz megfizetted Netparasztot a válaszért.
Mi nem, így mi kiszorultunk a misztikus köddel körüllengett titkos körből.

Sokan valsz fizetnének is ezért a tudásért, fel is vetődött többször, mibe fájna, hogy mérlegelni tudjon mindenki a saját lehetőségeihez képest be tudja-e vállalni v nem, de nem érkezett egyértelmű válasz, csak további ködösítés - így veszlik el a bizalom és vele az érdeklődés.

Sokszor elhangzott hogy spc-vel meg 50essel is kivitelezhető a technológia mert az is elég az élettel teli földre.
Most leírod, hogy jó géppark nélkül senki ne álmodozzon, vagy csináltassa bérbe.
Na ez megint ellentmondás, amit valsz ugyan úgy nem lesz feloldva, mint a többi nyitott kérdés.
Meg a bérmunkáztatással vagy gépparkfejlesztéssel a kicsik el is estek az előnyöktől, mert a bérmunkával biztosan nem lesz kevesebb a költség, ami az extra profitot jelentené a te 4 vs 4,6tonnás napra példádon keresztül.

Arról meg ne is beszéljünk, hogy mit csináljon az olyan, mint én, akinek ültetvénye van, és nem szántóföldezik.
Ebben a mondakörben még morzsák sincsenek elhintve, amiből gondolatok ébredhetnének.

Sokszor említésre kerül az 50ha biomeggy (a tiéd talán, ha jól rakom össze a puzzlet), meg néhány misztikus alföldi és balatoni borászat, de semmi konkrétum.
Pedig szívesen felvenném a kapcsolatot vkivel, aki nyitott a konzultációra.

De biztos bennünk, HITETLENEKBEN van a hiba.

Nincs profilkép
#1947 kis Zombi
2018-12-05 10:06:29

Válasz D-032-a #1944. hozzászólásáraOFF

Én nem várok el senkitöl semmilyen hitet, és meggyözni sem akarok senkit. Ha valakit tényleg érdekel a téma, akkor visszaolvas, rászánja az idöt.

AZT tartom "sértönek", hogy 2 havonta Ádámtól, és Évától kell kezdeni bizonygatni, hogy van élet az ekén túl is. Minor fordult elö, hogy a szántós topikokba a szántás "helyességét" kellett bizonygatni?

Nincs profilkép
#1946 VDénes
2018-12-05 10:00:31

Válasz otis #1933. hozzászólásáraHelló
Rég írtál ide.
Talajt művelsz még vagy sikerült a direkt vetés?
Agrisemet használod még?
Üdv

Nincs profilkép
#1945 kis Zombi
2018-12-05 09:55:01

Válasz határjáró #1943. hozzászólásáraBeképzelsz nemlétezö dolgokat.

A forgatás nélküli müvelés a kombájn seggénél kezdödik, egyenletesen aprított, teritett legyen a szármaradvány.

A forgatásnélküli müvelés egyik legfontosabb eleme a helyes vetésforgó megválasztása (Pl. Kukorica, napra,kaslászos, (takarónövény)

Ezeket nem én találtam ki, ha visszakeresel Fecó okosságai ezek, de a két legfontosabb alapelv.

Kukorica és napraforgó közé ritkán lehet beilleszteni takarónövényt, 1939- IG olvass vissza.

Nincs profilkép
#1944 D-032-a
2018-12-05 09:46:45

Válasz kis Zombi #1942. hozzászólásáraTi forgatásnélküliek az érdeklődők fenntartásait, kételyeit általában sértésnek veszitek. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy azok rossz szándékból vannak.
A bizonytalanokból válhat meggyőződéses.
Nem biztos, hogy negatívum az ha valaki érteni akarja, hogy mit és miért csináljon, vagy ne csináljon.
Ha viszont vakhitet vártok el, az más kérdés.

Nincs profilkép
#1943 határjáró
2018-12-05 09:28:38

Válasz kis Zombi #1942. hozzászólásáraAzzal, hogy lenézed a másikat aki még kezdő ebben és érdeklődne. Aztán csodálkoztok, hogy mindenki csak beszólogat.

Aki földet müvel annak ezek mind megvannak, legalábbis szerintem. Aki szántásról akar átállni, annak a legnagyobb gondja kukorica után van. Mert azért búza után biztos előfordult már mindenkivel hogy nem szántott, ugyan igy napraforgó vagy szója után is. Kukorica után, mondjuk novemberbe kap egy rövid tárcsát, elveted vagy elszórod a takaró növény magaokat. Viszont jön egy hidegebb idő, fagy akkor az is előfordulhat, hogy február végéig ki se bújik.

Nincs profilkép
#1942 kis Zombi
2018-12-05 09:19:32

Válasz határjáró #1941. hozzászólásáraNem értem mivel sértettem meg érzékeny kis lelkedet.

Ha valakinek egy régi 80-as MTZ-je, 2 m-es függesztett tárcsája, fagyistölcsér mütrágyaszórója, ócska ekéje, kombinátora
stb. van, és nem tudja, vagy akarja ezt a gépparkot legalább 3 gurigával megtoldani, hogy legalább egy 82-es, + Gruber, + rövidtárcsa,+ normális mütragyaszoroja legyen (Ami a minimum ), az he gondolkodjon a forgatásnélküli müvelésben, hacsak nem csinálják meg neki bérbe, A - Z-ig

Nincs profilkép
#1941 határjáró
2018-12-05 08:57:14

Válasz kis Zombi #1940. hozzászólásáraIgen telik...De mondd már el minek kell igy beszélni? Mindig mondjátok, hogy belekötnek a forgatás nélkülibe. Mikor valaki kérdez akkor meg az a baj. Ha nem tudsz normálisan válaszolni akkor inkább ne is válaszolj. Amiért valaki még nem kezdte el ezt az egészet azért még lehet neki értelmesen válaszolni.

Köszönöm.

Nincs profilkép
#1940 kis Zombi
2018-12-05 08:53:26

Válasz határjáró #1937. hozzászólásáraMütrágyaszóróra tellik ? Szétszórod gruber, vagy rövidtárcsa elött.

Nincs profilkép
#1939 kis Zombi
2018-12-05 08:49:12

Válasz otis #1933. hozzászólásáraOktóber közepéig végéig jöhet számitásba a rozs. Most október végén kelt ki, egy kisérleti darab, kiváncsi leszek rá tavasszal.

Nincs profilkép
#1938 kis Zombi
2018-12-05 08:45:15

Amint kicsit felpörög a téma, egyböl idetalálnak néhányan és elkezdik bizonygatni miért kell szántani. Példàlóznak, hogy neki többet termett forgatásos müveléssel, de a technológiai különbséget, input költségeket nem vetik össze. Egyik fórumtársunk mondása "Nem az árbevétel a lényeg, hanem a haszon", és én ezzel maximálisan egyetértek. Idei példa,nekünk 4 tonnás volt a napra,minimálmüveléssel,minimum inputtal,szomszédban 4,6 tonnás volt,szántott full technológiával.Nagyon büszkék voltak rá, de amikor elkezdtünk számolni, kiderült, hogy ráköltöttek + 7,5 mázsa napraforgó árát, a 6 mázsa + termésre. A forgatás nélküli müvelést is lehet rosszul csinálni, el lehet b.szni dolgokat, mint ahogyan a forgatásos müvelésnél is.

Nincs profilkép
#1937 határjáró
2018-12-05 08:35:51

Válasz Berkó_ #1935. hozzászólásáraAkinek pl van 50 ha, annak kicsit nagy befektetés egy olyan gép.

Nincs profilkép
#1936 határjáró
2018-12-05 08:35:12

Válasz otis #1933. hozzászólásáraViszont januárra már szinte semmi nem marad belőle és akkor már ismét nem lesz takarás.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Növényvédelem Európában: tiltanak, de nem pótolnak
Növényvédelem Európában: tiltanak, de nem pótolnak
Az uniós szabályozás egyre szűkíti a termelők lehetőségeit. Kémiai szerek nélkül...
Csirkehússal bukott le a vállalkozó – több mint 4 milliós bírság jöhet
Csirkehússal bukott le a vállalkozó – több mint 4 milliós bírság jöhet
A hatóságok komoly szabálytalanságokat tártak fel az állateledeleket árusító...
Kiváló minőségű Lepotica szilva eladó
Kiváló minőségű Lepotica szilva eladó

300 Ft

Irsai Olivér szőlő eladó
Irsai Olivér szőlő eladó

320 Ft

Hízók, süldők és választási malacok
Hízók, süldők és választási malacok

25.000 Ft

Lucerna bála
Lucerna bála

7.000 Ft