Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak628 FtBenzin árak619 FtEUR410.17 FtUSD389.56 FtCHF441.31 FtGBP497.51 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Szép napot mindenkinek.
Oros MFKA 4011 Hez hol érdemes napraforgó betétet venni?
Ki gyártja ezt, és hol?
Gyártótól lenne legjobb megvenni nem?
Használtat nem is hirdetnek.
Köszönöm
Válasz Gumóka #10579. hozzászólásáraMi 70 hektárra vettük az 514-est az első év nem sokkal volt olcsóbb mint a bérmunka, de az az érzés , hogy " akkor" van kész és olyan tempóban ahogyan nekem jó az megfizethetetlen.
Válasz ...:::Pisti:::... #10580. hozzászólásáraMondjuk ez igaz.
Még élt Papám volt egy kis universal traktorunk, az mtzk mellé már csak erdő, gyümölcsös, meg a halastó kaszálására használtuk. Ha fent volt a zúzó, volt mikor még a boltban is leintettek, hogy itt meg ott le kéne csapni, aztán életembe nem láttam az embert.
Az első autóm abból vettem például, úgy, hogy a fele pénz ment a kasszába papának.
Nekem nem sok van saját művelésbe kerekítve 10 ha, meg van, ami bérművelésbe maradt a gépesítésem után is, mivel a szolgáltatóval több parcellán is szomszédok vagyunk, aztán a mienk a nagyobb terület. Azt Ő rendezi, meg így azért megmaradt a káposzta is, meg a kecske is jóllakott.
Viszont 3-an "szövetkeztünk" már jó pár éve, így még jön hozzá kb. 6 ha környéke, viszont ezek szétszórt kisparcellák, többsége nehezen megközelíthető helyen, nehéz őket vágatni.
Meg van még ismerettség kisgazda körben, tehát nagyjából éves szinten 30ha-val számolnék összesen.
Területileg bár ez nem sok, tehát nem ezért érné meg gépet venni hozzá, inkább a kiszolgáltatottság csökkentése lenne a cél.
Egyenlőre még csak tervezési fázisban vagyok ezzel, hogy tényleg szüksékes e nekem plusz 1 "gond".
Ezért sem gondolkodok több milliós tételben, ahhoz ez kevés, olcsóbb kategóriás gép kis odafigyeléssel ennyit levág évente. Ennyire felesleges több millát beruházni, mondjuk egy jó claasba, ezért is maradt az 514, 2 milla körül szerintem használható gépet lehet venni.
Tanulópénznek ennyi is elég, ha meg nem jön be, árában még eladható.
Illetve amit még nem lehet beleszámolni, hogy pontosan mennyi bérvágás lenne, vagy lesz a jövőben.
Válasz d-032a #10572. hozzászólásáraMég azért mazsolázok, van rá idő, a claas inkább azért lenne, mert abba szélesebb a termékpaletta, tehát inkább ki lehet választani az igénynek megfelelőt. Na meg dominatoron tanultam, így azért némi márkahűség is játszik.
Viszont a claasnak van ára is. Nem mondom, hogy nem tennék bele többet, ha lenne valami ideális gép.
Másrészt meg sok-sok vélemény, tapasztalat alapján, maradt az 514, bár ez már az én igényeimnek a teteje méretileg, de még belefér.
Azért mikor szezon közepén kell alkatrész, másnak, de de nekem se mindegy, hogy még aznap van, vagy épp külföldről kell vadászni. Nekem meg ehhez nem messze van erre szskosodott bolt is, így + pont a fasírtnak.
Van egyébként egy senator itt már gyerekkorom óta, de az szerintem nem eladó, bár régóta nem láttam már.
Olvastam hogy neked inkább a Claas kombájnok jönnének be. Azért meggondolandó, mert ez a,-melyik gép tetszik- is olyan mint a nőügy, vagyis baj adódhat mindegyikkel, de mégis másabb ha de legalább olyan amilyen az eseted.
Ha 3m-es, 3,6-os asztallal is elég a gép, akkor lehet, hogy találnál jó állapotú Senatort vagy Mercatort. Igaz ezek régebbiek, de némelyiket gyártották 1980-ig. Itt, megtudsz nézni mindenféle kombájnt. Motor tip./lóerő, asztal/cséplődob/szalmarázóládák/gépméret, stb.
Ha már melózol sokat, akkor a bahamák helyett ennyi "luxust" megengedhetsz magadnak (ha a claas tetszik jobban)
Alkatrészt esetleg lengyel vagy ukrán boltból tudsz olcsóbban rendelni. A Parcella kombájnok vagy a Claas Matador topikban vannak valahol a címek.
Ha mégis 514-es akkor ezt kitudod tanulni, ha elolvasod ezt, meg az 512-es fórumtémát.
Válasz Hús Futár #10568. hozzászólásáraMaga a gép sem drága, na meg alkatrész van hozzá bőséggel, nem messze. Tehát az én szükségleteimhez ár-érték arányban ez jó.
Vásárlásig azért jó lenne némi tudást szerezni róla, bár addig még sok idő telik el, meg azért az évtől is függ, jövőre hova tegyem a pénzt.
Válasz lovasnorbi #10554. hozzászólásáraHajlik a kar villája-majd törik.Ha nem folyik nem csöpög sehol és levegő sincs a rendszerben,akkor más által működtetve kontrolláld hogy dolgozik-e alul.
Válasz d-032a #10557. hozzászólásáraCsak éppen azért tettem fel a kérdést, mert ugyan telefonról vagyok, chrome böngészőből, de nem találom a topic tetején a keresőt...
Válasz Gumóka #10555. hozzászólásáraHa ide az E 514, illetve az E 512 topik keresőjébe beírsz és indítasz egy "pdf" keresést, akkor találsz robbantott ábrát , vagyis alkatrészkatalógust
és magyarnyelvű:
Mitől lehet az hogy az 514-nél nem működik a menetvariátor , egyszer csak fogta magát aratás közben és nem akar felvariálni . a variátor része tavaly lett teljesen felújítva , megszorulva sincs semmi , olaj is van . a fülkében a kart úgy vettem észre mintha könnyebb lett volna nyomni , vezérlőtömb hiba nem lehet ?
Válasz medikus #10550. hozzászólásáraBocs, hogy, de akkor Gyurkesznek is ilyen szíjvezető kellene aminek hosszabb a hátsó szára.
Mert, ha neki olyan rövid van amit pirossal bekeretezett, akkor valószínűleg az a baj, hogy hátrafelé kihasal a szíj és ezért nem távolodik el a tárcsától eléggé. Akkor sem ha jól van beállítva a vezető.
Hátul meg kellene támasztani a szíjat, szerintem.
Válasz medikus #10549. hozzászólásáraÉn is vissza alakítottam a régire! A dobszíjtárcsa nem jön le,az előtte levő spanoló szíjtárcsától!annak meg a tartója az ürítő csiga hajtó szíjtárcsa mögé van felfogatva fent!Nehéz a szerelése!
Ha nincs az a spanoló akkor hogy kapcsolod be az ürítést?
A lemezt bekapcsolt üritésnél, (álló motornál) én úgy állítom be hogy a szíjnak legyen hely eltávolodni az állandóan forgó variátortárcsától, de ne tudjon kilépni oldalra.
A szíj feszességét a dobtengely feletti (a képen jobbra fent) spanolóval tudod állítani.
13739 hozzászólás
Válasz ...:::Pisti:::... #10588. hozzászólásárategnapi hirdetések között keresd
Válasz ...:::Pisti:::... #10588. hozzászólásáraÉrdemes!Nem torkollik be a nyersebb anyag.
Szép napot mindenkinek.
Oros MFKA 4011 Hez hol érdemes napraforgó betétet venni?
Ki gyártja ezt, és hol?
Gyártótól lenne legjobb megvenni nem?
Használtat nem is hirdetnek.
Köszönöm
Válasz Gumóka #10579. hozzászólásáraMi 70 hektárra vettük az 514-est az első év nem sokkal volt olcsóbb mint a bérmunka, de az az érzés , hogy " akkor" van kész és olyan tempóban ahogyan nekem jó az megfizethetetlen.
Válasz Gumóka #10585. hozzászólásáraEgyszerűen korszerűbb,jobb!
Válasz medikus #10583. hozzászólásáraAz 512-t valamennyire ismerem, az 514-et nem, csak amit itt leírtatok, meg kerestem neten.
Én ezt valahogy úgy vezetném le, hogy a z 514 a 2 továbbfejlesztett változata, mint a dominatornál 105-106-108.
Inkább a 14-es első klikkre jobban tetszik, bár a fortschritt, mint márka is kimaradt eddig az életemből.
Olvasom vissza folyamatosan a topicot is, meg vagyunk hozzá 3-an döntést hozni, bár egyre inkább a vásárlásra hajlunk.
Válasz medikus #10583. hozzászólásáraOk!
Válasz .Richard. #10582. hozzászólására514-et vegyen!Ha vesz!
Válasz Gumóka #10581. hozzászólásáraJofogás Vas megye. E 512 720körül van. Csapj le rá! Igaz nem a Duna mellett van.
Válasz ...:::Pisti:::... #10580. hozzászólásáraMondjuk ez igaz.
Még élt Papám volt egy kis universal traktorunk, az mtzk mellé már csak erdő, gyümölcsös, meg a halastó kaszálására használtuk. Ha fent volt a zúzó, volt mikor még a boltban is leintettek, hogy itt meg ott le kéne csapni, aztán életembe nem láttam az embert.
Az első autóm abból vettem például, úgy, hogy a fele pénz ment a kasszába papának.
Válasz Gumóka #10579. hozzászólásáraA 30 hekiből lesz 50 is, főleg ha ilyen lopva kell menni mint idén. Olyanok is meg keresnek majd akit sosem láttál
Válasz atisgyulai #10578. hozzászólásáraBúza, árpa, zab, kuk, napra így nagyjából.
Nekem nem sok van saját művelésbe kerekítve 10 ha, meg van, ami bérművelésbe maradt a gépesítésem után is, mivel a szolgáltatóval több parcellán is szomszédok vagyunk, aztán a mienk a nagyobb terület. Azt Ő rendezi, meg így azért megmaradt a káposzta is, meg a kecske is jóllakott.
Viszont 3-an "szövetkeztünk" már jó pár éve, így még jön hozzá kb. 6 ha környéke, viszont ezek szétszórt kisparcellák, többsége nehezen megközelíthető helyen, nehéz őket vágatni.
Meg van még ismerettség kisgazda körben, tehát nagyjából éves szinten 30ha-val számolnék összesen.
Területileg bár ez nem sok, tehát nem ezért érné meg gépet venni hozzá, inkább a kiszolgáltatottság csökkentése lenne a cél.
Egyenlőre még csak tervezési fázisban vagyok ezzel, hogy tényleg szüksékes e nekem plusz 1 "gond".
Ezért sem gondolkodok több milliós tételben, ahhoz ez kevés, olcsóbb kategóriás gép kis odafigyeléssel ennyit levág évente. Ennyire felesleges több millát beruházni, mondjuk egy jó claasba, ezért is maradt az 514, 2 milla körül szerintem használható gépet lehet venni.
Tanulópénznek ennyi is elég, ha meg nem jön be, árában még eladható.
Illetve amit még nem lehet beleszámolni, hogy pontosan mennyi bérvágás lenne, vagy lesz a jövőben.
Egyenlőre a nagy matekolás megy csak.
Válasz Gumóka #10576. hozzászólásáraMekkora területre kellene neked?
Csak gabonára, vagy napra, kuki, repce is játszana?
Válasz Gumóka #10576. hozzászólására
Válasz d-032a #10572. hozzászólásáraMég azért mazsolázok, van rá idő, a claas inkább azért lenne, mert abba szélesebb a termékpaletta, tehát inkább ki lehet választani az igénynek megfelelőt. Na meg dominatoron tanultam, így azért némi márkahűség is játszik.
Viszont a claasnak van ára is. Nem mondom, hogy nem tennék bele többet, ha lenne valami ideális gép.
Másrészt meg sok-sok vélemény, tapasztalat alapján, maradt az 514, bár ez már az én igényeimnek a teteje méretileg, de még belefér.
Azért mikor szezon közepén kell alkatrész, másnak, de de nekem se mindegy, hogy még aznap van, vagy épp külföldről kell vadászni. Nekem meg ehhez nem messze van erre szskosodott bolt is, így + pont a fasírtnak.
Van egyébként egy senator itt már gyerekkorom óta, de az szerintem nem eladó, bár régóta nem láttam már.
Válasz kori01 #10574. hozzászólásáraHa elég feszes.
Válasz Gyurkesz1 #10573. hozzászólásáraMindig egy vonalban van.
Teljesen felvariált álapotban kell egyvonalban lenni a külső tárcsáknak a menetvariátoron és a váltón??
Válasz Gumóka #10569. hozzászólásáraOff egy kicsit az 514-es téma.
Olvastam hogy neked inkább a Claas kombájnok jönnének be. Azért meggondolandó, mert ez a,-melyik gép tetszik- is olyan mint a nőügy, vagyis baj adódhat mindegyikkel, de mégis másabb ha de legalább olyan amilyen az eseted.
Ha 3m-es, 3,6-os asztallal is elég a gép, akkor lehet, hogy találnál jó állapotú Senatort vagy Mercatort. Igaz ezek régebbiek, de némelyiket gyártották 1980-ig.
Itt, megtudsz nézni mindenféle kombájnt. Motor tip./lóerő, asztal/cséplődob/szalmarázóládák/gépméret, stb.
Ha már melózol sokat, akkor a bahamák helyett ennyi "luxust" megengedhetsz magadnak (ha a claas tetszik jobban)
Alkatrészt esetleg lengyel vagy ukrán boltból tudsz olcsóbban rendelni. A Parcella kombájnok vagy a Claas Matador topikban vannak valahol a címek.
Ha mégis 514-es akkor ezt kitudod tanulni, ha elolvasod ezt, meg az 512-es fórumtémát.
Válasz lovasnorbi #10554. hozzászólásáraÜrítőt nyitja rendesen?
Motollát emeli?
Engem a nyomástartó szelep szivatott!
Kinyomott egy gumigyűrűt!
Válasz Gumóka #10569. hozzászólásáraEgyik barátom kezébe!
Válasz Hús Futár #10568. hozzászólásáraMaga a gép sem drága, na meg alkatrész van hozzá bőséggel, nem messze. Tehát az én szükségleteimhez ár-érték arányban ez jó.
Vásárlásig azért jó lenne némi tudást szerezni róla, bár addig még sok idő telik el, meg azért az évtől is függ, jövőre hova tegyem a pénzt.
Válasz Gumóka #10567. hozzászólásáraJárd körbe de neked szerintem a legjobb választás lesz .
Válasz Hús Futár #10566. hozzászólásáraIgen, bár ez a jövő év beruházása lesz talán, de felénk nem volt elterjedt.
Addig meg ráérek átolvasgatni a dokumentációját.
Válasz Gumóka #10565. hozzászólásáraÚgy nézem sikerült eldöntened milyen irányba nézelődj kombájn fronton
Válasz d-032a #10564. hozzászólásáraKöszi szépen! Sikerült letölteni.
IFA 4VD 14,5_12-1 SRW Javítási Utasítás (magyar)
IFA 4VD 14,5_12-1 SRW Kezelési Utasítás (magyar)
E 512(E 514) "Kukorica átszerelés" Pdf. (magyar)
Válasz lovasnorbi #10554. hozzászólásáraHajlik a kar villája-majd törik.Ha nem folyik nem csöpög sehol és levegő sincs a rendszerben,akkor más által működtetve kontrolláld hogy dolgozik-e alul.
Válasz Gumóka #10560 hozzászólásár
Ha így működik, akkor majd én vagy valaki ide tesszük a motort és a kukorica szerelést is.
(csak most nekem mennem kell.)
Válasz medikus #10556. hozzászólásáraNémetül alig, de már az angol sem erős
Válasz d-032a #10559. hozzászólására
Válasz Gumóka #10558. hozzászólásáraE514 kezelési Útmutató
E514 Alkatrészkatalógus
Válasz d-032a #10557. hozzászólásáraCsak éppen azért tettem fel a kérdést, mert ugyan telefonról vagyok, chrome böngészőből, de nem találom a topic tetején a keresőt...
Vagy csak nem aludtam eleget...
Azért köszi!
Válasz Gumóka #10555. hozzászólásáraHa ide az E 514, illetve az E 512 topik keresőjébe beírsz és indítasz egy "pdf" keresést, akkor találsz robbantott ábrát , vagyis alkatrészkatalógust
és magyarnyelvű:
--Kombájn Kezelési útmutatót
--IFA motor Kezelésit
--IFA javítási útmutatót
--Kukorica átszerelési útmutatót.
Válasz Gumóka #10555. hozzászólásáraNem igaz hogy nem tudsz Németül?Az van.
Tudnátok segíteni abban, hol találok ehhez a kombájnhoz lehetőleg magyar nyelvű dokumentációt? (Gépkönyv, robbantott ábra stb.)
Letölthető formában is jó.
Mitől lehet az hogy az 514-nél nem működik a menetvariátor , egyszer csak fogta magát aratás közben és nem akar felvariálni . a variátor része tavaly lett teljesen felújítva , megszorulva sincs semmi , olaj is van . a fülkében a kart úgy vettem észre mintha könnyebb lett volna nyomni , vezérlőtömb hiba nem lehet ?
Válasz medikus #10552. hozzászólására
Válasz d-032a #10551. hozzászólásáraAmi gyári mind jó,csak be kell állítani!Az enyémen is az újabb fajta van,és még is jó!
Válasz medikus #10550. hozzászólásáraBocs, hogy, de akkor Gyurkesznek is ilyen szíjvezető kellene aminek hosszabb a hátsó szára.
Mert, ha neki olyan rövid van amit pirossal bekeretezett, akkor valószínűleg az a baj, hogy hátrafelé kihasal a szíj és ezért nem távolodik el a tárcsától eléggé. Akkor sem ha jól van beállítva a vezető.
Hátul meg kellene támasztani a szíjat, szerintem.
Válasz medikus #10549. hozzászólásáraÉn is vissza alakítottam a régire! A dobszíjtárcsa nem jön le,az előtte levő spanoló szíjtárcsától!annak meg a tartója az ürítő csiga hajtó szíjtárcsa mögé van felfogatva fent!Nehéz a szerelése!
Válasz Gyurkesz1 #10548. hozzászólásáraValamikor 87-88 környékén találta ki ezt a fajta bekapcsolást,azért hogy a variátor tengelyt ne görbítsék el!
Válasz medikus #10545. hozzászólásáraAkkor nem mindegyiken volt gyárilag?? 87 es kiadásu,nincs kizárva hogy volt rajta valamikor .
Válasz atisgyulai #10541. hozzászólásáraA fenti spanolóval ,az is simán elviszi.
Válasz ...:::Pisti:::... #10542. hozzászólásáraAz övé még a régi bekapcsolású,mint az 512!!
Válasz medikus #10540. hozzászólásáraMegvan a rugó.
Válasz medikus #10539. hozzászólásáraÉrtem,köszönöm.
Válasz Gyurkesz1 #10538. hozzászólásáraÜdv.
Az üritőcsiga szíjára gondolsz.
Ha nincs az a spanoló akkor hogy kapcsolod be az ürítést?
A lemezt bekapcsolt üritésnél, (álló motornál) én úgy állítom be hogy a szíjnak legyen hely eltávolodni az állandóan forgó variátortárcsától, de ne tudjon kilépni oldalra.
A szíj feszességét a dobtengely feletti (a képen jobbra fent) spanolóval tudod állítani.
Válasz medikus #10539. hozzászólásáraHa a kékkel jelölt "spanoló" nincs, akkor hogy kapcsolja az ürítést?