Fórum
- Búza termény felvásárlási árak új
- Zetor traktorok új
- Cambridge hengerek új
- Direktvetés, no-till. új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Rövidtárcsák új
- Milyen traktort érdemes venni? új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
Cikkajánló
Hirdetés

4,1 tonnás hozam és stabil teljesítmény: újra bizalmat kapott az LG AMBASSADOR repcehibrid Kányán
Több, mint 4 tonnás termésátlagot hozott hektáronként.
505 hozzászólás
Válasz #302. hozzászólásra
Nem tudom mekkora jelentősége van annak az egy-két napnak de mivel jövőhétre változékony, csapadékosabb időt jósolnak szerintem fújjuk, ahogy lehet a héten.
Válasz #303. hozzászólásra

Én még az első kezelést sem csináltam meg
Válasz #302. hozzászólásra
nem fogta.
Nálunk muszály volt rámeni több táblába is egy két kalásznál is mert mindkét oldalon melette lévö buzák tiszta rozsdásak voltak és a saját meg teljesen tünet mentes.Remélem nem fertözödik meg nagyon.Második kezelést kapta.A szomszéd táblák nagyüzemiek azik fujták pedig gyomirtoval a gombaszert és
Válasz #301. hozzászólásra
Virágzását nem várod meg a kalászvédelemmel?
Igen, kikalászolt nagyrésze, a héten mind ki fog.
Válasz #299. hozzászólásra

És neked már kikalászolt hogy ez már kalász kezelés lesz?
Második lesz.
Válasz #297. hozzászólásra

Hanyadik kezelés lesz ez?
Wirtuoz meg TangoStar nagyon szépen dolgozott kb. 4 hétig de mostmár elvéve találok sárgarozsdát. Ma el is kezdtük fújni megint a búzákat.

Itt a környéken vannak olyan parcellák ahol már nincs levél a búzán!
Válasz #295. hozzászólásra
Akkor biztos nem dózis probléma. Sajnos szerintem ezzel már csodát tenni nem lehet, ahogy írtad a kalászt érdemes lehet védeni és tovább blokkolni a levélfertőzést. Igen erre a wirtuoz jó lehet de magas dózisba azt is.
Azt tapasztaltam egyébként ahol az érzékeny fajta is kapott egy korábbi (április közepéig) első gombaölőt ott sokkal kisebb mértékű a fertőzés.(sárga rozsda) A strobik meg kimondottan jól dolgoznak ellene.
Válasz #294. hozzászólásra
1 l/ha Falcon Pro - t kapott, akkor még csak foltokba volt rozsda...
Milyen további kezelést ajánlasz?
Elég csúnyán néz ki...
Virágzás elején még egy gombaölőzés ami már fuzáriumra is jó? (Wirtouz?)
Válasz #288. hozzászólásra
Ez simán lehet a sárga rozsda elleni megkésett kezelés utáni állapot. Még nem jelentek meg az uredo telepek, de már fertőződve volt a levél és ott állította meg a gombaölő, vagy nem teljesen állította meg ami előfordulhat a megfelelőnél alacsonyabb dózis esetén. Sárgarozsda ellen idén csak max. dózis a jó!!!!!
Válasz #292. hozzászólásra
itt kapirgálj első ránézésre pirenofórás levélfoltosság, (helmitospórium)
Válasz #291. hozzászólásra
De gomba nem?
Mi ez amugy?

ez nem rozsda
A Sirotakinak semmi baja....

Mit ajánlanátok rá virágzás elejére?
olyan kéne ami fuzárium ellen és levélbetegség ellen is jó lenne.
Válasz #287. hozzászólásra

Lehet jobban jártunk volna ha mi is azzal szórjuk, a Falcon Pro nem nagyon fogta meg a rozsdát, bár lehet azért mert már tül későn fújtuk..
Most ilyen a GK
Válasz #285. hozzászólásra
Pénteken mi is azzal fújtuk, már nem akarunk belemenni. Itt a hatása....http://www.agro.basf.hu/agroportal/hu/hu/m_crop_protection/technologiak/inv_technologia/inv_tango_star_kalszosokban/Tango_Star_kalaszosokban.html
Üdv.Ha beszürkül,bebarnul a levél vége az ugye szélverés??pár napja nem volt ilyen,de itt zalában nagy szelek voltak.
Sziasztok! Lefujtam a buzara tangó staral meddig van hatása mennyi idő múlva kell a következő gombaolot? Ha kell egyáltalán?
Válasz #282. hozzászólásra
A GK Élet élet fajta nevéhez fűződik az előző sárga rozsda járvány 2001-ből.
A szakmában ez bevésődött mindenkinek az emlékezetébe. Sajnos az egy sárgarozsdára fogékony fajta és akkoriban nagy területen termesztették.
Igy van jó látod a GK nem is tudom hogy miért de az nagyon rozsdás!Nekem van GK Csillag nem tudok már vele semmit csinálni de csak azzal ami korán lett kezelve!Van az MV-ken is de jóval kevesebb!

Válasz #281. hozzászólásra
Sirtaki ra lettem volna kivancsi..
Nekünk GK ÉLET és SIRTAKI búzánk van idén, az GK bizony elég fertőzött rozsdáva, a sirtakinak viszont semmi baja, még azon is gondolkodtunk hogy egyáltalán érdemes-e rászorni a gombaölőt.
Találtam egy nagyon hasznos vizsgálati eredményt, a tavalyi VSZT-GOSZ őszi búza fajták kórtani tulajdonságairól. Benne van a sárga rozsda is. A gyakorlatban is szépen látszanak idén a fajták közötti különbségek.
Itt a link:GOSZ-VSZT őszi búza kórtani vizsg.
A lombtrágya segít kiheverni a rozsdát?
Lefújtuk gombaölővel majd egy hete és most azt tervezem hogy kap egy kis lómbtrágyát még így virágzás előtt, keserűsó, nitrosol + csöppmix.
Mit gondoltok?
Tudom hamarabb kellett volna, de nem érkeztünk... Lesz még valami haszna?
Betegségre nézve? Erőre kap a búza?
Válasz #277. hozzászólásra

A "kezdeti" kifejezést a kisebb sárga folt(okra) értettem. A szer dolgozott szépen... 4 nap alatt kb a negyedére csökkentette a fertőzést a leveleken. Le is fotóztam de sajnos igen elmosódott makro képek lettek...itt sajnos nem mutatna sokat. Szóval bízom a legjobbakban! Tanultam/Tanulok belőle az biztos.

Igazad van...
Köszi a segítséget!
Válasz #274. hozzászólásra

Olvastam,hogy topolya környékén 17000ha buzát kitárcsáztak a sárga rozsda miatt,és kukoricával vetették be a jó bácslai földeket,ha vajdaságből vagy ,akoor erősitsd meg ,valóbam így igaz! Egyébként, Makói gazdák is mondtak hasonlókat!Az valóban igaz,hogy a sárgarozsda spórájával fertőzőtt buza semmire sem való,at sem veszik!
Válasz #273. hozzászólásra
) és alig maradt zöld felület. A második gombaölővel már nem lehet helyrehozni, amit először elengedtél, inkább azt kellene megnézni, h. konyírta-e a gombát teljesen a szer. Erre a legbiztosabb módszer, ha lefényképezel jópár levelet, és itt bemutatod a növényvédős kollégáknak. Az ő véleményük meghatározó a továbbiakra nézve. Szerintem a fotózásnál a legfelső leveleket nézesd 70%-ban, és 30-ban a másodikat. Azokat a zászlósleveleket keresd, amelyek, úgy tartva, h. a nap hátulról átvilágítsa őket, az átlagos zöld szinüktől kissé világosabb, picike, pontszerű foltokat mutatnak, illetve a második levelek fertőzési foltjainak konturja a lényeges. Szerintem teljesen hasztalan, újabb fertőzés hijján, és tökéletesen kiütött régi fertőzés mellett ismét védekezni. A második védekezést én inkább a virágzásra tartogatnám. Ha kukaccsősz mást ír, akkor az övé az igaz. Ne bánkódj, ezt mindenki így tanulta meg...
A gombafertőzés kezdeti jelei helyett én inkább úgy fogalmaznék, h. azt a gombát jól elengedted, és már csak akkor vetted észre, amikor majdnem teljesen leverte a leveleket. Ezt igazolja az is, h. a hatás, mármint a gombaölőé, sokkoló volt,(a gomba mellett a gazdára nézve is.....
Válasz #275. hozzászólásra

Köszi a tanácsot! Lehet megfogadom a tanácsod és várok vele még egy hetet...
Válasz #273. hozzászólásra
Szerintem azt még ne kapkodd el , nekünk 4-5 hétig szépen fogta a falcon pro szombaton meg ma kapta meg a második adagot. Bár hétvége fele meg már virágzik is talán, akkor meg odavernea fuzariumnak is
Válasz #261. hozzászólásra

itt Joska Papp Vajdasagbol sajnos it is ijen jok a buzak mi edig soha sem permeteztuk az iden mar masodszor a GKA szakikal is le duncsisztuk hogy ezt a meleg telnek koszon hetjuk s vegul igazuk lesz az oregeknek nem tudjuk mikor van tavasz nyar tel csak kovetkeztejuk hogy anak kelene leni ja meg azt is mondogatak meg esznek benunket a bogarak udv. elnezest az ekeyetekert,
Válasz #272. hozzászólásra

Április 26-án... akkor észleltem a kezdeti gombabetegség jeleit... Azonnal megkapta a Falcon dózisát 0,8 lit/ha..
Lentebb is írtam... töltöttem fel képeket is.
Azért fújnám megint, mert itt nálunk elég sok eső lehullott az elmúlt 4 napban. Valamint a Falcon kezelések között minimum 14 napnak el kell telni, hogy a kezelést megismételni lehessen.... legalábbis ez áll a tájékoztatóban.
Vélemény? Tanács? Nem vagyok növényvédelmi zseni...
Válasz #270. hozzászólásra
. Te mikor fújtad hogy újra akarod?
Aki itt 8 napja fújta wirtuozzal és tiszta sárga lett a traktorja annak is jobbat mutat ma
Beüzemeltem a permetezőt, közben árajánlat kérés különböző cégektől:

Első: Wirtuoz 8000 Ft, Decis mega 7800 Ft, Fitohorm búza 700 Ft/l
Második: Falcon pro 7500, Decis 7505 Ft/l, Biofit 700 Ft/l
Harmadik: Mystic pro 5830 Ft/l, Sumi alfa 3800 Ft/l, Biofit 650 Ft/l
Ha az ár számít akkor egyértelműen a harmadik ajánlat a legjobb, kérdés, hogy melyik kombináció a leghatásosabb!?!
Válasz #219. hozzászólásra

Srácok!
Az lehet, hogy a már kezelt terület vissza javul...? Mintha kicsit vissza zöldült volna, a még nem teljesen elhalt elsárgult levelek! Vagy legalábbis jobbnak mutatja magát....vagy csak én szeretném látni úgy
Mindegy vasárnap így is úgyis fújom a Falcont megint... volt most rá össze vissza 70mm eső!
Vélemény?
Válasz #265. hozzászólásra
Még a legfontosabb ,hogy a 3 anyag keverhetőségét kérdezd meg szakembertől, de a lombtragya nem biztos hogy mehet a mix-be.
Szia. Amiket írtál gombaölőt jók! A 240-l is elég ,de nem baj ha többel csinálod, én piros 04-es fúvókával 4bar on küldöm. Amúgy nem messze laksz tőlem. Ja és napszak mindegy csak várd meg még a harmat felszárad{:thumbup:?
Én 3,5 baron fújom sima piros fúvókákkal,korán reggel ne fújd mivel még harmatos vizes,déltől már nyugodtan mehet ha sürget az idő hamarabb is.Honnan gondolod hogy 240l/ha-t fogsz kiszórni ha még nem permeteztél. Ha kiszámoltad akkor jó,de ha nem vagy teljesen biztos benne akkor előtte tiszta vízzel permetezzél hogy minden okés legyen,utána meg végigmész a nyomokba mégegyszer,mikor én permetezőt cseréltem akkor kb 10ha vizet szórtam ki hogy mindent szépen beállítsak és ne érjen meglepetés.
Nagykőrős nincs messze hozzád van ott egy vetőmag és nővényvédőszerrel foglalkozo vállalkozás nagyon jó árrakkal dolgozik a tulaj nővényvédős mérnők nagyon profi és ha tőle vásárolsz mindent elmond neked.
Válasz #264. hozzászólásra
Köszönöm a gyors válaszokat! Rapid cs van itthon, már csak azt kell eldöntenem hogy Falcont vagy Wirtuozt vegyek? A Wirtuoznak nem nagyobb a hatás spektruma? Menne a gombaölő, rovar+ lombtrágya egybe kb 240 l/ha vízzel. Milyen napszakban milyen nyomáson és milyen fúvókával? Először vegyszereznék, , és annyi kérdésem lenne még, csak félek besokaltok tőlem és nem válaszoltok...
Válasz #262. hozzászólásra
A betegség megelőzése lett volna a feladat.Előrehaladott állapotban van a betegség.Én falcon pro 1lt/ha+decis mega -t adnék neki sürgősen.
Válasz #262. hozzászólásra
ennyi
Ejha itt aztán van minden, levéltetűre rapid-cs-t nyomok, lisztharmat+ rozsdára meg Wirtuoz-t
Ki mit ajánlana ezekre a gabona betegségekre?

Kimaradt Falcon van eladó kb 12l+ Juvel is...
Válasz #257. hozzászólásra
Valószínű csávázási probléma. Tavaly volt nálunk is elég sok, a termést igazán nem befolyásolta csak látványos volt. Úgy látom, hogy bizonyos csávázószer nem tökéletes ellene. Idén nem nagyon van, keresni kell hogy találjak.
Volt pácolva a vetőmag? Ha volt pácolva, akkor milyen anyaggal? Az előző termés ami lett vetve nem-e volt már fertőzött?
A múltban nálam is előfordult hogy a fémzárolt árpa vetőmag fekete porzó kalászokat hozott. Ettől a vetőmagos cégtől már a következő években nem vásároltam semmit.

Vetömag?Talajmunka?Növényvédelem?
Sziasztok!
Akinek van őszi árpája tapasztalt e olyat hogy az üszök megtámadta?
Mifelénk nagyon sok van és más más fajtákban is nem tudom hogy miért!
Válasz #253. hozzászólásra

Nem szüntették még be! A Milstar és az Alert S- ben benne van ez a hatóanyag. A milstar 2015 év végéig kapott engedélymeghosszabbítást