Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak595 FtBenzin árak587 FtEUR399.36 FtUSD363.9 FtCHF424.27 FtGBP476.42 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Azt hiszem egyszer mar felvetettem az evelo rozs kerdeset, mint tomegtakarmany. Pontosabban mint szalas takarmanyra goldoltam. Legelonek, szenanak, szilazsnak. Ha az elmelet a valosagban is mukodik, miszerint a vetestol szamitva 3-4 even keresztel biztos zoldtermest hoz evi 2-3 -szori kaszalassal, akkor ugy egy igazan olcso szalastakarmany-forras. Szenakeszites szempontjabol idealisabbnak tunik, mint a lucerna, mivel a szaradasa gyorsabb (foleg, ha szarsertos kaszaval vagjak), a levelperges kevesebb, tapanyagban is eleg gazdag... Szilazs szempontjabol lucernaval vegyesen telepitve (allitolag) a legtokeletesebb tapanyag-kombinacio. Kinek mi a velemenye, tapasztalata? Probalta mar valaki?
Legelonek sem utolso:
Inszeminálás (rakás)előnye a jó inszeminátor azért észreveszi az esetleges elváltozásikat (ciszták ,gyuladások stb).
Az embriotranszfer (embrióbeültetés) ott van előnye mikor kiválló és egyedi tulajdonságokkal rendelkező szülők egyedeit szaporitjuk, kölcséges dolog és kis százalékos.
Itt a TSZ-ben ,80-as években rakatták a hús marhákat 45-50%-os ellések lettek.Aztán az egyik főnök kitalálta,hogy mi lenne ha vennének magyar törzs bikát ,vettek és lás csodát jobban dolgozott mint a felcser.És amiért ezt kitalálta kapott egy kis lecsót a jó ötletért.
A szekszalt szaporito anyaggal az a problema, hogy eleg sok hatrannyal jar. Nehezebb beszerezni, valamivel dragabb, ha mikroszkopos szekszalasi eljarast alkamaztak, a fertilitas nagyon lecsokken... Mar a standard fagyasztott spermium is max 60-70%ban fog, akkor itt meg rosszab a fertilitasi szazalek. Hallottam egy masik eljarasrol is, mikor a spermiumot egy ugynevezett "szekszalo furdobe" helyezik, aminek hatasara javul a fertilitas.
Aki husmarhat tart, szerintem, nem mehet mindig csak a bikaborjakra, uszokre is szuksege van utanpotlasra, foleg ha letszamot szeretne novelni (mint pl en is)
Nem olcso, ha tudsz minoseget es mennyiseget eloallitani. Vagy 2-3 evvel ezelott egyszerre vittek el tolunk 6 darab 100kg-os Kek Belga bika borjakat majdnem 100.000 forintnak megfelelo arban darabonkent!
Te nem tom nekem nincs. Régebben hallottam 1000 lej körül. Mostanábban még többet emlegetnek de inkáb csak húsmarha származák bocikat vesznek. Kék belga, limo meg a többiek.
Eddig a görög szállított a bikákat elvitte ha fekete volt akkor is ,,,,,mert különben ugyan olyan formásak mint a limuzinok.De üszőket azokat sosem így maradtak.A berakás az szerintem embrió Én ezzel nem foglalkozom.
Tibi elég extenzíven tartja a jószágot ott nem működhet az inszeminálás.
bár ha tudsz olyan tenyészbikát amelyik szekszált spermát termel szólj mert olyat én is vennék!
látok én is több olyan gazdaságot ami azért megy tönkre mert a tulaj idős megbízható ember kevés a gyerekek meg inkább állásba mennek mert nem dolgoznak hétvégén ünnepen stb.
Szaporodik a probléma. Na de miért nem kell az üsző? Értem én, hogy a bika jobb húsnak de itt elviszik az üszőket is vágni. Persze nem nagyon akarják de azért viszik olcsóbban. Még egy hülye és hozzánemértő kérdésem lenne. Kollégám szakember a témában és egyszer említette, hogy létezik(állitólag nem is olyan drágán) olyan szaporítóanyag(nálunk szekszáltnak becézik) hogy csak bika vagy csak üsző lessz belőle. Ez a gyakorlatban nem éri meg nektek akik csak húsmarhval foglalkoztok?
Amikor vettem egyszerre 70db üszőt , akkor rám tukmáltak egy fekete anguszt ,annak az egyik leszármazottja .Már van 5db tehén ami fekete mint az ördög,A bika bocókat eltudom adni simán ,az üszőket meg nem ,,,így mindig maradnak, és tehenek lesznek belőlük.
Teljesen körbe volt rakva nagyméretű kör bálával,jó szél védett lett,csak hát közbe telik az idő és fogy a takarmány.A nagy szőr két hónap alatt lejön róluk a hizlaldában.
tegnap megyek Tiszakécskére az útszélén "legel" olyan 40-50es csorda. mutatom a havernak nézd már hogy púpol ott az a tehén.
kb. 20 perc múlva jöttünk vissza már nyalta is a borját fölfelé.
na a gulyás februári bére már meg is van.
12633 hozzászólás
Azt hiszem egyszer mar felvetettem az evelo rozs kerdeset, mint tomegtakarmany. Pontosabban mint szalas takarmanyra goldoltam. Legelonek, szenanak, szilazsnak. Ha az elmelet a valosagban is mukodik, miszerint a vetestol szamitva 3-4 even keresztel biztos zoldtermest hoz evi 2-3 -szori kaszalassal, akkor ugy egy igazan olcso szalastakarmany-forras. Szenakeszites szempontjabol idealisabbnak tunik, mint a lucerna, mivel a szaradasa gyorsabb (foleg, ha szarsertos kaszaval vagjak), a levelperges kevesebb, tapanyagban is eleg gazdag... Szilazs szempontjabol lucernaval vegyesen telepitve (allitolag) a legtokeletesebb tapanyag-kombinacio. Kinek mi a velemenye, tapasztalata? Probalta mar valaki?
Legelonek sem utolso:
Válasz #163. hozzászólásra
akkor nem volt rosz vasar a mienk se 3 volt es abbol 2 bika es mi is 1000 lejert adtuk volt darabjat kb egy honapja.
Válasz #178. hozzászólásra
Válasz #175. hozzászólásra
Regős Bendegúz
Válasz #176. hozzászólásra
Néha eszembe jut sok minden a régről.
Válasz #175. hozzászólásra
Imádom ezeket a régi képeket!!!
Az a kis gatyás gyerkőc különösen figyelemre méltó!!!
Válasz #173. hozzászólásra
Ehhez a képhez mit szólsz?
Inszeminálás (rakás)előnye a jó inszeminátor azért észreveszi az esetleges elváltozásikat (ciszták ,gyuladások stb).
Az embriotranszfer (embrióbeültetés) ott van előnye mikor kiválló és egyedi tulajdonságokkal rendelkező szülők egyedeit szaporitjuk, kölcséges dolog és kis százalékos.
Válasz #172. hozzászólásra
Újra feltalálták a spanyol viaszt
Válasz #171. hozzászólásra
a gecik
Válasz #170. hozzászólásra
Itt a TSZ-ben ,80-as években rakatták a hús marhákat 45-50%-os ellések lettek.Aztán az egyik főnök kitalálta,hogy mi lenne ha vennének magyar törzs bikát ,vettek és lás csodát jobban dolgozott mint a felcser.És amiért ezt kitalálta kapott egy kis lecsót a jó ötletért.
Válasz #169. hozzászólásra
de egy tejelő gazdaságban ahol veszik a vemhes üszőket ott megérné a szekszált anyag.
felétek mennyiért raknak?
Válasz #157. hozzászólásra
A szekszalt szaporito anyaggal az a problema, hogy eleg sok hatrannyal jar. Nehezebb beszerezni, valamivel dragabb, ha mikroszkopos szekszalasi eljarast alkamaztak, a fertilitas nagyon lecsokken... Mar a standard fagyasztott spermium is max 60-70%ban fog, akkor itt meg rosszab a fertilitasi szazalek. Hallottam egy masik eljarasrol is, mikor a spermiumot egy ugynevezett "szekszalo furdobe" helyezik, aminek hatasara javul a fertilitas.
Aki husmarhat tart, szerintem, nem mehet mindig csak a bikaborjakra, uszokre is szuksege van utanpotlasra, foleg ha letszamot szeretne novelni (mint pl en is)
Válasz #167. hozzászólásra
Nem olcso, ha tudsz minoseget es mennyiseget eloallitani. Vagy 2-3 evvel ezelott egyszerre vittek el tolunk 6 darab 100kg-os Kek Belga bika borjakat majdnem 100.000 forintnak megfelelo arban darabonkent!
Válasz #166. hozzászólásra
Akkor ott sem olcsóbbak a bocók.
Válasz #164. hozzászólásra
Tehát ha számitásaim nem csalnak akkor az 1000 lej az kb. 66.000 Ft
Válasz #164. hozzászólásra
Na ez most nehéz kérdés ám. Az kb. 100 Ft = 1.56 Lej.
Válasz #163. hozzászólásra
És mennyi egy lej magyar pízben????
Válasz #162. hozzászólásra
Te nem tom nekem nincs. Régebben hallottam 1000 lej körül. Mostanábban még többet emlegetnek de inkáb csak húsmarha származák bocikat vesznek. Kék belga, limo meg a többiek.
Szabi5 nalatok mennyiert szoktak elvinni a 100 kilos bocikat, kivancsi volnek h mi olcson vagy jo arban adjuke el...
Válasz #159. hozzászólásra
A mocsok antiszemitája. Nem szereti a fekete nőket. Említsd meg neki, hogy ez kérem faji megkülönböztetés. Nálunk ezér lecsuknak.
Válasz #157. hozzászólásra
Sóhajtozva, a tehenekről...?Ó Ó Ó....!!!
Válasz #153. hozzászólásra
Eddig a görög szállított a bikákat elvitte ha fekete volt akkor is ,,,,,mert különben ugyan olyan formásak mint a limuzinok.De üszőket azokat sosem így maradtak.A berakás az szerintem embrió Én ezzel nem foglalkozom.
Válasz #155. hozzászólásra
próbáld vmi angust tartóval elbizniszelni
Válasz #156. hozzászólásra
Tudtam, hogy megjárom ezzel a kérdéssel. Kollégát megkérdem nem-e hallott valami efféle szelektiven ....ó bikáról
Válasz #153. hozzászólásra
Tibi elég extenzíven tartja a jószágot ott nem működhet az inszeminálás.
bár ha tudsz olyan tenyészbikát amelyik szekszált spermát termel szólj mert olyat én is vennék!
Válasz #152. hozzászólásra
Szerintem ezek is beszürkülnének ,,,,,,,,a limuzin nem jó rájuk ,az öt tehén leellett 4feketét egy vöröset.A feketékből 1bika a többi mag tehén
Válasz #151. hozzászólásra
látok én is több olyan gazdaságot ami azért megy tönkre mert a tulaj idős megbízható ember kevés a gyerekek meg inkább állásba mennek mert nem dolgoznak hétvégén ünnepen stb.
Válasz #148. hozzászólásra
Szaporodik a probléma. Na de miért nem kell az üsző? Értem én, hogy a bika jobb húsnak de itt elviszik az üszőket is vágni. Persze nem nagyon akarják de azért viszik olcsóbban. Még egy hülye és hozzánemértő kérdésem lenne. Kollégám szakember a témában és egyszer említette, hogy létezik(állitólag nem is olyan drágán) olyan szaporítóanyag(nálunk szekszáltnak becézik) hogy csak bika vagy csak üsző lessz belőle. Ez a gyakorlatban nem éri meg nektek akik csak húsmarhval foglalkoztok?
kiváncsi lennék charolais változtatna a színén?
frízekből is szürkét varázsol
Válasz #147. hozzászólásra
Az unokáim??????????még a gyerekek is kérdésesek,nem nagyon fűlik a foguk ilyen munkához.
mint a ....k
Moderátor által módosítva: 2015-04-07 16:05:14
Válasz #146. hozzászólásra
Válasz #146. hozzászólásra
Szerencsére a kisebbséghez tartozik,,,,,,legalábbis most még mert szaporodnak elég rendesen.
Válasz #145. hozzászólásra
unokáid már csak feketével fognak dolgozni!
Válasz #144. hozzászólásra
Az nyári cuccokban van. Készül nyaralni afrikába.
Válasz #144. hozzászólásra
Amikor vettem egyszerre 70db üszőt , akkor rám tukmáltak egy fekete anguszt ,annak az egyik leszármazottja .Már van 5db tehén ami fekete mint az ördög,A bika bocókat eltudom adni simán ,az üszőket meg nem ,,,így mindig maradnak, és tehenek lesznek belőlük.
Válasz #142. hozzászólásra
hát az a fekete?
Válasz #142. hozzászólásra
Kis szőrmók!
Válasz #141. hozzászólásra
Na ezen van egy téliesített bocó,ez ősz végén született.
Válasz #138. hozzászólásra
Nagyon édik ezen a képen.
Válasz #139. hozzászólásra
Egyszer éreztem én is a nemerét de az valahogy nem hiányzik.
Válasz #137. hozzászólásra
Kell biza vedelem, mert mikor elkezd fujni a Nemere (innen a farm neve is), nincs az a husmarha, amit nem fagyaszt csontta!
Válasz #137. hozzászólásra
Teljesen körbe volt rakva nagyméretű kör bálával,jó szél védett lett,csak hát közbe telik az idő és fogy a takarmány.A nagy szőr két hónap alatt lejön róluk a hizlaldában.
Válasz #136. hozzászólásra
Aha. Látszik, hogy megnőtt kissé a bundájuk. Jó szőrősek. Nálunk azért kell valami kis védelem nekik.
Válasz #131. hozzászólásra
Ez a téli szállás, és ez a takarmányozás módja.Rideg tartás szó szerint.
Válasz #127. hozzászólásra
tegnap megyek Tiszakécskére az útszélén "legel" olyan 40-50es csorda. mutatom a havernak nézd már hogy púpol ott az a tehén.
kb. 20 perc múlva jöttünk vissza már nyalta is a borját fölfelé.
na a gulyás februári bére már meg is van.
Válasz #133. hozzászólásra
Nekünk még legelőnk sincs Sok kitartást kívánok Neked!!! Remélem összejönnek a terveid!