Válasz CNHS #5921. hozzászólásáraSzerintem azért mert a tavaszi szántással több nedvességet forgattál ki a talajból... Ha szárazabb a talaj tehát kevésbbé nedves, akkor melegebb is ! Ha melegebb, akkor nincs lilulás... Lehet néhány fok talajhő is befolyásolhatja...
Megosztok én is egy észrevételt.
Több év óta Ádengózok, nem szokott lilulni a kukorica.Álltalában elővetemény búza, amit Grand Star Super-rel gyomírtózok.
Most tavaszal minden táblám sötétkék volt pár hétig, csak egy nem.Ezen az egyen a sok talajvíz végett csak tavasszal tudtam felszántani vetés előtt,és kukorica volt az elővetemény.Valamint Kétszer mentem rajta el kombinátorral míg a többin csak egyszer.Ebben a táblában nem volt lila tő, de a hibrid és a műkaki az ugyan az volt mind az összesben.
Szerintetek Mitől nem lilult be mint a többi?
Most már mind szép zöld.
Válasz Bárány #5916. hozzászólásáraAnno több évig használtam én is adengot, de külön erre nem figyeltem fel. Itt a környékben két csúnya lilulást láttam, mindkettő repce után és még le sem voltak gyomírtva!
Persze ettől lehet, hogy van összefüggés!
Válasz Batka #5912. hozzászólásáraElfogadom a véleményedet, de azért érdekes, hogy idén többen is (én is) az Adengoval kapcsolatban számoltak be ilyesmiről.
Válasz Salas #5910. hozzászólásáraNem az adengoval van összefüggésbe, sokkal inkább az előveteménnyel. Nálunk általában cukorrépa és repce után szokott előfordulni. De a kolléga jól írta az előbb, ez egy relatív foszforhiány, ami hűvösebb időben szokott előjönni. Inkább megelőzni lehet, mikrogranulált foszfor starterral Egy tanulságos kép 2013 ból:
Repce elővetemény, a zöld soron maradt starter a granulátumszóróban. És nem kell 20 kilókban gondolkodni hektáronként, elég a 10 is.
Válasz sanyi1965 #5909. hozzászólásáraÉn is attól tartok hogy hogy van összefüggés az Adengo és a P hiány között. Volt már kukorica ugyanide vetve és akkor nem volt olyan hogy a jobb területen legyen a kukorica visszamaradva.
Lesz ebből még valami egyébként, vagy keresztet lehet rá vetni?
nálunk is fura dolgokat látok adengózott területeinken.olyan érzésem van gátolja a tápanyagfelvételt.eső lehetett volna több is rá.a volt tanya helyen meglátszik hová öntötték ki 50-éve a szappanosvizet.vélemények?
Segítsetek légyetek szívesek. Van egy 3.5 ha-os darab kukorica vetésem. Adengoval fújtam 3 hete. Meg is ázott rendesen. Nincs is gaz benne, de foltokban a kukorica le van lilulva és alig nőtt valamit azóta. 20 méterrel arrébb 3* akkora és zöld, aztán megint gyenge. Egyszerűen nem értem. Itt felénk nagyon változatos a talaj egy táblán belül is, itt nálam a jobb és gyengébb részben is lila és zöld kukorica is. Van ötlete valakinek?
Köszönöm,
Válasz balazoooo #5902. hozzászólásáraElvileg vinnie kell, ha nem a rezisztens biotípushoz tartozik!
Az a baj, hogy ami még viszi az mind ugyanabba a hatóanyag csoportba tartozik. Monsoon, Principal, ez a kettő szerintem jobban is viszi. Sajnos ha ezek valamelyikével megismételed a kezelést nagy a fitotoxicitás veszélye.
Esetleg laudisszal felülkezeled és az ad még egy kis haladékot a kukoricának, de a cirok újrahajt valószínűleg.
Sziasztok!
Azoktól szeretném kérdezni akik csináltak már ilyet esetleg. Adengoval 5-6 leveles kukoricát lehet-e szórni, van valakinek erről valami tapasztalata? Az az igazság az egyik táblával kicsit megcsúsztunk és adengom van csak nem tudom merjem-e rátenni. Mindenki válaszát előre is köszönöm
Válasz Gabesz2 #5888. hozzászólásáraAzért mert sokan a sípcsontig érő kukoricára bevágják h 7 leveles, holott 5től még nem több.
De nem baj az, így nem csinálnak kárt az biztos.
Válasz Berkó_ #5885. hozzászólásárane menj 7 levél fölé principal+-al.ha gold igazság szerint a successor-t tovább lehúzza 6 levélre.ha régi syngentás hybrid felejtsd el 5 levél felett a nikoszulfuron hatóanyagot/dolár,pactol,occitán etalon,/ha sumo-s mehet 8 levélig is.kár lenne egy ekkora kukoricát leégetni vele.amúgy a legjobb szerek egyike.
Jó estét az uraknak.
Olyan kérdésem lenne a Milagro 240 + Casper kombinációhoz lehet adni Trendet vagy Dash-t?
Vagy mehet nedvesítő nélkül? Mert Fix Pro-t írt hozzá de az sajnos nincs és reggel jön a permetező.
A válaszokat előre is köszönöm!
Válasz gjoni #5880. hozzászólásáraA kukurúza fejlettségét elnézve marad a laudis, várj még egy kicsit, hadd jőjjön ki nagyjából mindkét kelési hullám, és 2,25 l/ha-al piríts oda neki.
8967 hozzászólás
Nem tudja valaki a kukorica levele miért lilul és a levél végei száradnak el???
Válasz balazoooo #5902. hozzászólásáramonsoon
Válasz kapitány01 #5926. hozzászólásárajumbo extra: tartalmaz Callam, Kelvin, Dash
3-7 leveles állapotig
Válasz kapitány01 #5926. hozzászólásáraprincipál plus, ha tartamhatást is akarsz, akkor a pricipál plus gold.
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék milyen szer ölné ki hatásosan a parlagfüvet és a szudáni füvet??
Válasz sanyi1965 #5887. hozzászólásáraKöszönöm!
Sima Principal menne, és DKC 4490-es a kukoricára szórnám.
Válasz Mokári Ádám #5919. hozzászólásárafingatja a merlin
Válasz Mokári Ádám #5918. hozzászólásáraés itt mit láthat az avatott szem, és abból mi a tanulság?
Válasz CNHS #5921. hozzászólásáraSzerintem azért mert a tavaszi szántással több nedvességet forgattál ki a talajból... Ha szárazabb a talaj tehát kevésbbé nedves, akkor melegebb is ! Ha melegebb, akkor nincs lilulás... Lehet néhány fok talajhő is befolyásolhatja...
Megosztok én is egy észrevételt.
Több év óta Ádengózok, nem szokott lilulni a kukorica.Álltalában elővetemény búza, amit Grand Star Super-rel gyomírtózok.
Most tavaszal minden táblám sötétkék volt pár hétig, csak egy nem.Ezen az egyen a sok talajvíz végett csak tavasszal tudtam felszántani vetés előtt,és kukorica volt az elővetemény.Valamint Kétszer mentem rajta el kombinátorral míg a többin csak egyszer.Ebben a táblában nem volt lila tő, de a hibrid és a műkaki az ugyan az volt mind az összesben.
Szerintetek Mitől nem lilult be mint a többi?
Most már mind szép zöld.
Válasz Bárány #5916. hozzászólásáraAnno több évig használtam én is adengot, de külön erre nem figyeltem fel. Itt a környékben két csúnya lilulást láttam, mindkettő repce után és még le sem voltak gyomírtva!
Persze ettől lehet, hogy van összefüggés!
Válasz Mokári Ádám #5918. hozzászólására
Itt meg egy kis talaj miatti különbség és vaddisznó kártétel
Balra adengo jobbra laudis.
Válasz Bárány #5916. hozzászólásáraNálam pl. őszi búza volt előtte.
Válasz Batka #5912. hozzászólásáraElfogadom a véleményedet, de azért érdekes, hogy idén többen is (én is) az Adengoval kapcsolatban számoltak be ilyesmiről.
Válasz Batka #5912. hozzászólásáraÁrpa volt előtte.
Válasz Batka #5912. hozzászólásáraÁrpa volt előtte.
Válasz drenthe evo #5911. hozzászólásáraA próféta szóljon belőled.
Válasz Salas #5910. hozzászólásáraNem az adengoval van összefüggésbe, sokkal inkább az előveteménnyel. Nálunk általában cukorrépa és repce után szokott előfordulni. De a kolléga jól írta az előbb, ez egy relatív foszforhiány, ami hűvösebb időben szokott előjönni. Inkább megelőzni lehet, mikrogranulált foszfor starterral Egy tanulságos kép 2013 ból:

Repce elővetemény, a zöld soron maradt starter a granulátumszóróban. És nem kell 20 kilókban gondolkodni hektáronként, elég a 10 is.
Válasz Salas #5906. hozzászólásáraEz hidegben előforduló pillanatnyi foszfor hiány . Kinövi , nem tudsz vele mit csinálni.
Válasz sanyi1965 #5909. hozzászólásáraÉn is attól tartok hogy hogy van összefüggés az Adengo és a P hiány között. Volt már kukorica ugyanide vetve és akkor nem volt olyan hogy a jobb területen legyen a kukorica visszamaradva.
Lesz ebből még valami egyébként, vagy keresztet lehet rá vetni?
nálunk is fura dolgokat látok adengózott területeinken.olyan érzésem van gátolja a tápanyagfelvételt.eső lehetett volna több is rá.a volt tanya helyen meglátszik hová öntötték ki 50-éve a szappanosvizet.vélemények?
Válasz Salas #5906. hozzászólásáraFoszfor hiány! Illetve olyan a talaj még ha adtál is neki elég foszfort, hogy nem tudja felvenni...
Válasz Gabesz2 #5905. hozzászólásáraköszi a választ
Tisztelt Kollegák,
Segítsetek légyetek szívesek. Van egy 3.5 ha-os darab kukorica vetésem. Adengoval fújtam 3 hete. Meg is ázott rendesen. Nincs is gaz benne, de foltokban a kukorica le van lilulva és alig nőtt valamit azóta. 20 méterrel arrébb 3* akkora és zöld, aztán megint gyenge. Egyszerűen nem értem. Itt felénk nagyon változatos a talaj egy táblán belül is, itt nálam a jobb és gyengébb részben is lila és zöld kukorica is. Van ötlete valakinek?
Köszönöm,
Válasz Myrrdin #5900. hozzászólásáraNagyobb dózisnál és extravonnal keverve totálisan.
Egyszer használtam napraforgóban árva kelésű kukorica ellen (Panterát 1l/ha + extravon) ott láttam a hatását.
Válasz kukaccsosz #5903. hozzászólásáraKöszönöm a segítséget.
Válasz balazoooo #5902. hozzászólásáraElvileg vinnie kell, ha nem a rezisztens biotípushoz tartozik!
Az a baj, hogy ami még viszi az mind ugyanabba a hatóanyag csoportba tartozik. Monsoon, Principal, ez a kettő szerintem jobban is viszi. Sajnos ha ezek valamelyikével megismételed a kezelést nagy a fitotoxicitás veszélye.
Esetleg laudisszal felülkezeled és az ad még egy kis haladékot a kukoricának, de a cirok újrahajt valószínűleg.
Kukaccsosz!
Pronik starnak elvileg a fenyércirkot ki kéne vinnie? Ha nem viszi mivel lehetne még utána kezelni szerinted?
Monsoon Active hatása nádra. Kb. 3 hete, s tegnapi kép. Szomszéd búzájában figyeljétek a nádat.

Válasz Gabesz2 #5895. hozzászólásáramennyire viszi ki a kukoricát?
Sziasztok!
Azoktól szeretném kérdezni akik csináltak már ilyet esetleg. Adengoval 5-6 leveles kukoricát lehet-e szórni, van valakinek erről valami tapasztalata? Az az igazság az egyik táblával kicsit megcsúsztunk és adengom van csak nem tudom merjem-e rátenni. Mindenki válaszát előre is köszönöm
Válasz oprita #5897. hozzászólásáraBábolnai rendszer hozta be,vele el is tűnt.
Válasz Myrrdin #5892. hozzászólásáraNálunk a fenyércirok eltűnt.16 év ugarral.
Válasz Tamás 82 #5894. hozzászólásárakiheveri és igen lehet ez az egyik lehetséges oka, ha átfedés van gyomírtásnál az mindig meglátszik utána
Válasz Myrrdin #5892. hozzászólásáraTökéletesen hat, de viszi a kukoricát, ha nem Duo Systemet vetettél.
Válasz JD 4630 #5872. hozzászólásáraKöszi a válaszodat. Nem én permeteztem,mert nincs permetezőm. Bérbe csinálták. Az lehet a baj? Kiheveri?
Válasz Myrrdin #5892. hozzászólásáraTökéletesen, de viszi a kukoricát is, ha ne DUO systemes vetőmagot vetettél!!!
fenyér cirokk ellen a focus ulatra+ dash mennyire hat?
Válasz Gusztáv_31078 #5889. hozzászólásáraLumaxal volt kezelve

Válasz Gabesz2 #5888. hozzászólásáraAzért mert sokan a sípcsontig érő kukoricára bevágják h 7 leveles, holott 5től még nem több.
De nem baj az, így nem csinálnak kárt az biztos.
Válasz gjoni #5880. hozzászólásáraHa Adengoval már fújtad akkor nem biztos, hogy jó a Laudis.
Válasz gazda001 #5881. hozzászólásáraKölesre miért a Laudis?
Inkább valamelyik egyszikű írtót szórnám rá! Például Mester Pack és ez évelő egyszikűekkel is jobban elbír. (fenyércirok és társai)
Válasz Berkó_ #5885. hozzászólásárane menj 7 levél fölé principal+-al.ha gold igazság szerint a successor-t tovább lehúzza 6 levélre.ha régi syngentás hybrid felejtsd el 5 levél felett a nikoszulfuron hatóanyagot/dolár,pactol,occitán etalon,/ha sumo-s mehet 8 levélig is.kár lenne egy ekkora kukoricát leégetni vele.amúgy a legjobb szerek egyike.
Válasz Jan13 #5884. hozzászólásáramehet bármelyik
Válasz gazda001 #5883. hozzászólásáraÉs ha már van olyan része is, ami 7 levelesnél nagyobb, mit csinál vele a Princi? (Igaz ez csak kis része. )
Jó estét az uraknak.
Olyan kérdésem lenne a Milagro 240 + Casper kombinációhoz lehet adni Trendet vagy Dash-t?
Vagy mehet nedvesítő nélkül? Mert Fix Pro-t írt hozzá de az sajnos nincs és reggel jön a permetező.
A válaszokat előre is köszönöm!
Válasz Berkó_ #5875. hozzászólásárainkább az egyszikűeket figyeld, meg a kuki 7 levelét a principál miatt

Válasz gazda001 #5881. hozzászólásáraKöszi az lesz
Válasz gjoni #5880. hozzászólásáraA kukurúza fejlettségét elnézve marad a laudis, várj még egy kicsit, hadd jőjjön ki nagyjából mindkét kelési hullám, és 2,25 l/ha-al piríts oda neki.