Gázolaj árak 601 Ft Benzin árak 581 Ft EUR 399.04 Ft USD 344.12 Ft CHF 427.17 Ft GBP 456 Ft

Fórum

Vadászat, vadgazdálkodás, vadászati jog – minden...

Létrehozta: jólaci , 2008-07-21 12:15:26

Kedvencekhez Segítség

1153 hozzászólás
Nincs profilkép
#653 envagyok2
2019-01-20 17:30:07

Válasz ND #643. hozzászólásáraakkor tegyük rendbe. vadkárt a kerítés nem tud okozni, az nem megy sehova, nem tapos, nem legel, nem rág, nem túr. az ott van, ahova tették, de még ha el is tudna menni, akkor sem legelne.
amit mondasz, hogy a kárt koncentrálja, ebben igazad van. de nem okozza.
tovább megyek, de csak az válaszoljon, akinek észérvei vannak, az észérkedésből elég volt, szóval azt gondolom, hogy összességében a kár kevesebb abban a határban, ahol kerítések vannak, ahhoz képest, mintha nem lennének.
hogy mire alapozom.
arra, hogy ha úgy tennék ki 50 tehenet 30 hetáros legelőre, hogy nem szakaszolnám, akkor az történne, hogy össze-vissza járkálnak, jönnek mennek, ahol kedvükre meg a hígfosásukra való füvet találnak, ott leteszik fejüket, legelnek, ami éppen akkor kell nekik, minden mást megy hagynak, taposnak. nem én találtam ki, hogy a legelőket szakaszolva adjuk, nem tudok irodalmi számot mondani, gondolom legalább 50%-kal több állatot bír így eltartani a legelő, mint enélkül.
namost a vaddal ugyan ez a helyzet. ha szabadon jöhetne-mehetne, akkor össze-vissza járkálna, ahol éppen kedvére valót talál, ott zabál, túr, tör, dönt, aztán ahogy megúnja, úgy megy tovább. ha ezt 100 hektáron teheti, akkor az ezer hektáron teszi. viszont ha ebből 800 be van kerítve, akkor nincs mese, a maradék 200on kell megélnie, eleinte kedvére válogat, dönt, tör, tapos, aztán mikor már elfogy a kedvére való, akkor megeszi azt is, ami már nem annyira kóser, de ha nincs más, akkor muszáj. vagyis így jobban hasznostíja a rendelkezésére álló területet, sokszor be kell érnie a szemét, a már letaposott, földön fekvő, penészes, odvas kukoricával, nem tud ahelyett újat törni a kerített táblába.
szóval nem mondom, a 200 az persze totál kuka lesz, vagyis koncentrál a kár, de a 800 megmenekül. ha nem lenne kerítve, akkor az ezerből 500-800-1000 kuka.
de ennél egyszerűbb érvem is van, ha az észérkedőknek ez túl sok, és túl sok helyen látnak benne akaszkodni valót, ha 200 hektárt tud bejárni, akkor 200 hektár jár be, és annyit tapos. ha ezeret, akkro ezret jár be, és annyit tapos. namost akkor melyik esetben több a kár?
jah, az észérkedő részéről az lesz a válasz, hogy de ha nem lenne bekerítve, akkor is csak 200-járna be. szuper. akkor ninc útban neki a kerítés, vagyis a kerítés nem okoz smemit. hahahahahha

Nincs profilkép
#652 envagyok2
2019-01-20 17:20:16

Válasz Matyi50 #644. hozzászólásárade azért érdemben nem válaszoltál. elfogytál koma, monjduk már az elején kevés voltál. te szerencsétlen...

Nincs profilkép
#651 Sk Laci
2019-01-20 17:18:51

Válasz bandigh #650. hozzászólásáraEgy valamit. Szlovákiában vadkárfizetés nincsen, törvényileg nem jut az ember semire. Természetesen a vadásztársaságon múlik hogyan áll a kárhoz. Vanak akik próbálnak "kedveskedni" mondjuk fél malacal, ha messze nem is takarja a károkat, de legaláb van akarat. De van olyan társaság is, ahonan 10 év alatt még egy szőrszálat se látam. Minden az emberségen múlik.
Azt, hogy hova mit vetni. Én már jó 8 éve, vagy több próbálom öszehangolni a vetéseket a szomszédos nagyobb területeket használó tsz-el, mikor mit hová vetnek /kukorica, napraforgó/. Ezel is minimalizálom a kárt.

#650 bandigh
2019-01-20 17:02:30

Válasz Sk Laci #649. hozzászólásáraIgen, az teljesen más rendszer, de talán még jobb is mint az itteni. Alig van költségvetése egy társaságnak szinte nincs tagdíj, meg nem kell csomó idegent odahívni bérvadászatokra, hogy kitermelne a vadőrök fizetését meg a többi csomó költséget. Szerintem ezek miatt is magas a vadlétszám sok helyen magyarországon, mert szó szerint pénzzel való gazdálkodásra vannak kényszerítve. Nálatok meg kimegy az illető, ahol sok vad van, vagy vadkárosabb, oda többször, amit lelőtt azt hazavitte aztán annyi. Persze ahol nagy cégeké a föld, ott jobb a helyzet, mert elvegyül a vadkár és benyelik, ahol viszont maszekok vannak, ott már kellemetlen ez a rendszer, mert a vadkár fizetést el lehet felejteni. Lényeg, hogy szinten van tartva az állomány, a lokális vadkárokkal meg úgyse tud senki semmit kezdeni, sokszot 1-2 nap alatt is megvan a baj, nem kell ahoz 100 disznó hogy kárt csináljon egy foltban. Visszaáll az a rendszer, hogy mit hova szabad vetni, ha netán fizetnének vadkárt, akkor sem lenne szabad kukoricát vetni az erdő mellé mert úgyis kár lesz benne. De fizesse ki a vadász.. hát könnyű ezt mondani, de ha nem lenne egy vadász se, akkor ki tartaná szinten a vadállományt, akkor mennyi vadkár lenne?
Mert ilyen helyen azt mondaná az a pár ember, h nem fognak ők évente milliókat fizetni sajátzsebből, a vadkárra, inkább hagyják az egészet a francba, elmennek máshová tagnak.. az se jobb helyzet. Ahol mi dolgozunk nálatok, ott már kukoricát/napraforgót nem is termelnek, búza repce szója van, minden lejön hamar, ősszel már nem is keccsolnak semmivel. És nyugodtak.

Nincs profilkép
#649 Sk Laci
2019-01-20 16:44:08

Válasz bandigh #648. hozzászólásáraKöszönöm, ebből valami értelmeset kivetem.
Csak azért nem értetem, mert Szlovákiában ilyen nincsen. Nálunk aki elvégzi a vadászvizsgát az lehet vadász. Vagy társaság része, ahol tagságit fizet, hozzáteszi a kezét ha valamit kell csinálnia. Vagy nem kell társaságban tagnak lennie, ezek fizetet vadászaton vesznek részt, természetesen meghívot vadászként részt vehet vadászaton. Aki mifelénk tag, az hozzá is teszi a kezét az etetésben, vagy amiben kell. Természetesen vanak olyanok is, akik elhúzák a kezüket, ezek nem kapnak engedélyt mondjuk szarvas kilövésére, és csak disznóra vadászhatnak. Aki meg totálisan elhúza a kezét ha valami kell, a társaság kitilthasa a soraiból, és csak a fizetet vadászat fog neki maradni. Edig csak egy példáról tudok, de a társaság tagjainak döntése volt...

#648 bandigh
2019-01-20 16:24:17

Válasz Sk Laci #638. hozzászólásáraItt a vadásztársaságoknak lennie kell alkalmazottaiknak, bizonyos területméret fölött egyre több embernek, nekik ez a szakmájuk azaz hivatásos vadászok. Járják a területet, etetnek, elvégzik a kötelező kilövéseket ha kell, satöbbi. Mellettük van ugye a tagság, akiknek nem ez a munkájuk, de kijárnak ugye vadászni, na az a sportvadász.

Nincs profilkép
#647 Matyi50
2019-01-20 16:23:43

Válasz J.D. Borda #646. hozzászólásáraJól tetted! Mindkét oldalon vannak sz@rrágók,így a vadgazdálkodók oldalán is. Viszont változás lesz ebben is,mert egyre több az olyan társaság ahol egyszerüen lehetetlen kigazdálkodni a felmerülő költségeket vadkár szemszögéből. Sok normális vadász abbahagyja,mert belső ellentétek és az ujgazdagok tönkreteszik,ellehetetlenítik. Így maradnak a pár fős vadásztársaságok ahol a normálisabbja már ki se tud járni vadászni,vagy elment a kedve az egésztől,az urak meg csak a trófeás vadat ismerik,a vadkárelhárítást nem.

Nincs profilkép
#646 J.D. Borda
2019-01-20 16:15:48

Válasz Matyi50 #645. hozzászólásáraÉn tudod mikor találkozom a vadászokkal amikor X évente megkeresnek hogy a földemet adjam oda nekik ennyi. Amikor meg baj van mert sok a vad mert sok az tény nem is vitás akkor meg hát a földtulaj is nyeljen le valamit... miért nem szóltam előre stb...

Pár éve minden földemet összes növényét hrsz-re lebontva vetés után bejelentem a VT-nek hogy vadveszélyes, innentől tudják ha valami meg van nincs vita tudtak róla. Bár tavaly is próbáltak ennek ellenére is szórakozni... nem fogadtam el az ajánlatot megreptettem drónnal fizethették azt is meg sokkal több vadkárt. Nekem ne lépegessenek hoyg csak ennyi m2-r. Zabálja a vad a zöldtrágyámat is egész télen pl mit kell még? aztán a repcét is stb...

Én annyit tudok a VT-től szart sem kapok még azt sem ami a dolguk lenne de én mert hát le kell nyelni etessem a vadakat és nyeljek... Ennek pár éve gége!

Nincs profilkép
#645 Matyi50
2019-01-20 16:06:38

Válasz ND #643. hozzászólásáraA baj az,hogy ezt hiába próbálod megértetni olyan laikusokkal,akik 100%ig meg vannak róla győződve,hogy ők fújják a passzátszelet,vagy éppen a verébre is vadkárt jelentene be,vagy befektetési kincskereső a vadkárt illetően... a műtrágyát,gázolajat,vegyszert meg szórja ész nélkül némelyik,ott elszór feleslegesen milliókat,de párezres vadkár miatt meg veri az asztalt,szidja a vadgazdálkodót,erdészetet,bíróságig megy. Sőt olyan is van,hogy a vadkárelhárításra igyekvő vadászokat a saját földjéről elzavarja,nem működik közre ..így nem is járna neki egy fillér sem. Ugyanígy megvan fordítottan is,vannak egyes vadász urak,akik azt hiszik ha beíratkoznak egy területre vadászni,onnantól minden joggal fel vannak ruházva,taposnak keresztbe kasul,vagy épp elzavarnak mindenkit. A kölcsönös tisztelet és együttműködés,ami mára ebből a szektorból teljesen kihalni látszik sok helyen.smile helpsmilie

Nincs profilkép
#644 Matyi50
2019-01-20 15:56:19

Válasz envagyok2 #642. hozzászólásáraaz utolso sorodra csak ennyi a reakcióm:
smile censored..már bocs smile lol
Keverd bele a politikát is te szerencsétlen már.. Az baj,hogy ez megy ebben a szerencsétlen országban...
Ne bazdmegezz,hanem tájékozódj,mielőtt vagdalózni kezdesz ember!

Nincs profilkép
#643 ND
2019-01-20 15:52:56

Válasz envagyok2 #642. hozzászólásáraAnnyiban azért igaza van h szűkül az életterük, ennek része a kerítés és a bozótosok kiírtása, művelésbe vonása is.
Ez súlyosbítja, hatványozza hogy rengetegen vannak, ami már magában is emelné a vadkárt.

Nincs profilkép
#642 envagyok2
2019-01-20 15:42:54

Válasz Matyi50 #634. hozzászólásárahahha, bazmeg, a kerítés okozza a vadkárt? mert ha nem lenne, akkor kevesebb kukoricát baszna szét a disznó, ugye?
tulajdonképp csakazértis megy bele a szomszéd kukoricájába, mert emez be van kerítve, ha nem lenne, eszébe nem jutna kukoricát dönteni...
sokszor mondtam már, akkor lesz felnőtt valaki, és akkortól érdemes rá figyelni, ha nem az üléspontja hatérozza meg az álláspontját.
elárulom az én álláspontom:

ezért van több vadkér, mint 30 éve. gondolom neked ez utoljára jutna eszedbe, közvetlen a migráncsok után.

Nincs profilkép
#641 Sk Laci
2019-01-20 15:34:33

Válasz Matyi50 #639. hozzászólásáraEzt önvédelemnek hívják, és nem sportvadásznak.smile nonono

Nincs profilkép
#640 Batka
2019-01-20 15:26:40

Válasz Matyi50 #637. hozzászólásáraLátod, megint a szövegértés, a megszüntető határozatot az ügyészség hozta, bíró nem is látta, bíróságig el sem jutott az ügy, hogy miért az egy jó kérdés...gondolom működött a kapcsolatrendszer.....mint ahogy itthon lenni szokott.
Bírósági ítélet a helyreigazítási perben született a cikk szerint.
Amúgy neked se kívánom, hogy egy ilyennel összeakadj a határban .

Nincs profilkép
#639 Matyi50
2019-01-20 14:55:29

Válasz Sk Laci #638. hozzászólásáraMagyarán ha egy autóból fegyvert fognak rá,ő is viszonozhatja azt a saját élete védelme érdekében.

Nincs profilkép
#638 Sk Laci
2019-01-20 14:47:13

Mint Szlovákiai kérdem, Mit jelent a sportvadász kifejezés, vagy mit foglal magában?
Szlovákiában ilyen nincsen.
Van vadász, esetleg sportlövész klub tagja, de az nem sportvadász, se semilyen másmilyen vadász. Az utóbi a sportlövészeti fegyvert csak otthon, és a lőtéren veheti a kezében. Autó kuforjában kell szállitania, úgy, hogy ne lehesen nyilvánosan látni és a lövedéket csak a lőtéren teheti bele, ha már beált a kijelőlt lősávban. Ezen kívül esetleg önvédelemből használhatja a fegyvert legyen az sörétes, vagy golyós.
Ezen kívül engedélyezet a rövid lőfegyver használata különböző besorolásal, de nyilvánosan mutogatni ezeket sem lehet, főleg nem zsarolás, megfélemlítés vagy viszaélés miatt. Amit leírtam nem szó szerinti átforditás, de a lényeg benne van.

Nincs profilkép
#637 Matyi50
2019-01-20 14:41:42

Válasz Batka #635. hozzászólásáraKérdezd meg a bírót,aki az ügyben megszüntető határozatot hozott,kérd ki az összes anyagot róla,aztán számolj be itt róla ,kíváncsian várom!

#636 agrárproletár
2019-01-20 14:32:07

Válasz Batka #635. hozzászólásáraSemmi, ezt még egy rendőr sem teheti meg, mert az állásába kerülhet, nemhogy egy semmirekellő, újgazdag vidéki suttyó, aki hatalomként éli meg, hogy a kedves papa puskát adott a kezébe, és vissza is él vele...

Ennek a mocsok kis szarzsáknak börtönben lenne a helye, ha működnének a törvények, de legalábbis felfüggesztett börtönbüntetés, és a fegyverviseléstől egy életre eltiltani, nem volt engedélye az adott fegyverre, hazudott, hogy nem éles töltény volt a fegyverben, stb.

"Ennek a MERKEL típusú, vélhetően 20/70-es kaliberű lapátcsövű, letörhető csövű fegyvernek a tartására a perbeli esetben a fiú engedéllyel nem rendelkezett. Mindezek ellenére a fegyvert a vállához tartotta és jobb mutatóujját az elsütött billentyű magasságába helyezte. Amikor a fegyver a célzóállásból kikerült, azzal a mozzanattal együtt a jobb hüvelykujjával olyan mozdulatot tett, amely arra utal, hogy a fegyver biztosítóját hátrahúzza, vagyis bebiztosította.

Ettől persze megijedtek az autókban ülők, így le is állították mindkét kocsi motorját, majd igazoltatta őket a vadász. Ezalatt fia visszahúzta a fegyvert a kocsiból és visszament saját autójukhoz, közben pedig megtörte fegyverének csövét. Ez egy szakszerű vadászmozdulat, amit akkor kell alkalmazni, ha töltött fegyver van az embernél. Aztán visszament a terepjáróhoz és ismét az előbb említett vadászmozdulatot végezte el.

A csőfar végében sárga színű, kör alakú tárgyak voltak, ami azért is érdekes, mert az effajta fegyver töltényeinek döntő többsége sárgarézből készült hüvelytalppal rendelkeznek. A vadász fia pedig azt vallotta, hogy puffer volt a fegyverben, ami viszont fekete műanyagból és ezüst színű alumíniumból készül. Tehát a fegyverben nagy valószínűséggel kaliberazonos töltény volt.”

Nincs profilkép
#635 Batka
2019-01-20 14:11:02

Válasz Matyi50 #633. hozzászólásáraIrd már le legyél szives, hogy szerinted mi indokolja, hogy a sofőr fejéhez puskát tartsanak!

Nincs profilkép
#634 Matyi50
2019-01-20 13:29:32

Válasz envagyok2 #629. hozzászólására
Hidd el pedig hogy egy bizonyos magasságúra nőtt kukorica ,napraforgó több nyugalmat ad olyankor a vadnak (sajnos) amikor annak élőhelyét naponta szétzavarja kiherélt kipufogós crosszos vagy minden hétvégén,neten verbuvált offroados csoportos "kirándulás". Szerintem erről kár vitát nyitni. 10évvel ezelőtt is egy okozat volt az indokolatlan zavarás.30évvel ezelőtt meg nem volt ennyi előidéző tényező,meg nem volt ennyi vadkár sem,vagy a nagy tsz miatt mert nem lett bejelentve,illetve mert nem volt ennyi vad meg kerítés sem...ahogy a marhanagy közmunkaprogram is arra jó manapság,hogy a vadat ugyan nem tünteti el,de az élőhelyét igen...csupaszra gazolják irtják a fasorokat,árokpartokat...aztán mikor a kultúra olyan,abban bujik meg,mert máshol nem tud . Összetettebb dolog ez annál,hogy ilyen fekete vagy fehér legyen.

Nincs profilkép
#633 Matyi50
2019-01-20 13:11:31

Válasz Batka #631. hozzászólásáraA bíróság? Na azt inkább hagyjuk...
Viszont ha nem vagy szakértő nem kéne ítéletet hoznod neked sem :) A bíróság meghozta PONT. :)

Nincs profilkép
#632 J.D. Borda
2019-01-20 13:06:05

Én azt mondom ilyen okádék módon ahogyan ezt a szarházi tette pár centire mások fejétől fegyvert fogni... még az amcsi zsaruk sem teszik... hol élünk? És benyúl más kocsijába a másik meg más tulajdonát leállítja és elveszi a kulcsot? Mi ez?

Hagyjuk már...A következő hogy utánalő vagy mi? A rendőr sem tesz csak úgy ilyet. Még dulakodás sem volt a kocsiba semmi az a mocsok idősebb vadásznak nevezett szemét simán benyúlhat és engedték is...

Ezt ne magyarázzuk meg. Ezen nincsen mit még akkor sem ha pl. egy őz van a f..i kocsijába. Amúgy meg a földút nem a vadászé! Bárki mehet rajta én te ő...

Ez lett a vége a semjén féle fővadásznak. Hajrá Ikervár remélem levadásszák ezt a görényt is egyszer!

Nincs profilkép
#631 Batka
2019-01-20 12:51:41

Válasz Matyi50 #627. hozzászólásáraKi beszélt itt "a dögöljön meg az összes" hozzáállásról. Van egy konkrét eset PONT.A
Az előzőekben te szajkóztad a szövegértést, olvasd már el legyél szíves a cikket. Le van írva, hogy az eredeti cikk a periratok alapján készült, gondolom, ott is meg volt a lehetősége a feleknek kifejteni az álláspontját, ha lett volna másik fegyver , gondolom az is benne lett volna. És nyilván a bíróság akkor azt figyelembe is veszi és kötelezi a médiát, hogy közölje le, hogy a vadász fellépése arányos és jogos volt. de mint tudjuk a bíróság másképp ítélt, én azt vélelmezem azért, mert ezek a körülmények nem álltak fenn.
Nem vagyok szakértő, de mélységesen felháborít, hogy egyesek mit engednek meg maguknak. Én ebből a környezetből ezt tudom kiolvasni, és ahogy látom nem vagyok egyedül a véleményemmel.

Nincs profilkép
#630 d-032a
2019-01-20 12:49:14

Nemhogy a hivatásos vadásznak a fia, de még a hivatásos vadász sem tarthat kényszerítő intézkedésként SEM, vadászlőfegyvert senkinek sem a fejéhez.
Csakis a hivatásos vadásznak van bármilyen rendészeti joga. A sportvadászként vele tartózkodó családtagjának nincs.
http://vadgazdamagazin.hu/content/hivatasos_vadaszok_szolgalati_szabalyzata.pdf
Ha a vadászok nem tűrnének meg ilyen és hasonló köcsög viselkedést maguk között, akkor biztosan más lenne a vadásztársadalom megítélése.
De gondolom nagy ívben tesznek rá, hogy ki mit gondol, hiszen náluk a fegyver.

Nincs profilkép
#629 envagyok2
2019-01-20 12:47:40

Válasz Matyi50 #619. hozzászólásárajah, ezen én is csak röhögök, hgy szerinted a vadkár az offródosok miatt van. jah, mindig van mire fogni.
és 10 évvel ezelőtt, mikor még nem volt ez az "új ágazat", akkor mi okozta a vadkárt?

#628 wernerj
2019-01-20 12:36:37

Válasz Matyi50 #625. hozzászólásáraHa fegyvert fognak a hivatásos vadászra, az ilyen fellépés jogos és arányos önvédelemnek minősül. Ami a felvételen látszik, és az esetből kiderül, az nem fér bele ebbe.

Nincs profilkép
#627 Matyi50
2019-01-20 12:36:13

Válasz Batka #626. hozzászólásáraElég a mai internetes médiát megnézni mennyire képesek átformálni egy hírt vagy főcímet a kattintások érdekében...ahogyan azt is,hogy mennyi szakértő lesz hirtelen azonnal mindenféle cikkhez kommentálva. Azt viszont amikor már "dögöljön meg az összes" meg hasonló gyűlölködés megy,nem lehet űberelni..smile hammer

Nincs profilkép
#626 Batka
2019-01-20 12:19:57

Válasz Matyi50 #624. hozzászólásáraEbben igazad van, de ha így lett volna, akkor az tuti bent lett volna a cikkben, s nagy valószínűséggel, ha a hivatásos vadász ezt említi, helyt adnak a helyreigazítási kérelmének, mert abban az esetben egyértelmű a helyzet. De hát ők ugye nem kívántak élni a megszólalás lehetőségével sem, - gondolom nem ok nélkül- inkább bíróságra mentek.....
És egy rövid megjegyzés, ha esetleg a terepjáró nem áll meg, mit csinál, utánalő????!!!
Lehet, hogy túl sok hollywoodi filmet néztek a vadász urak....

Nincs profilkép
#625 Matyi50
2019-01-20 12:04:13

Válasz Batka #620. hozzászólásáraAmíg valóban nem ismeri valaki a körülményeket,valóban elég merész dolog messzemenő következtetést levonni a cikk információi alapján,ugyanilyen alapon akkor azt is lehet feltételezni,hogy ha fegyvert fognak a hivatásos vadászra,joga van az ilyen fellépésre...ennyi..smile surrender

Nincs profilkép
#624 Matyi50
2019-01-20 12:04:12

Válasz Batka #620. hozzászólásáraAmíg valóban nem ismeri valaki a körülményeket,valóban elég merész dolog messzemenő következtetést levonni a cikk információi alapján,ugyanilyen alapon akkor azt is lehet feltételezni,hogy ha fegyvert fognak a hivatásos vadászra,joga van az ilyen fellépésre...ennyi..smile surrender

Nincs profilkép
#623 Matyi50
2019-01-20 11:57:26

Válasz szanberg #621. hozzászólásáraFigyelmes olvasás csodákra képes,ahogy látom ez a képesség nálad nincs meg...azt meg kikérem magamnak,hogy nekem mindig ilyen és soviniszta megnyilvánulásaim lennének... smile thumbdownsmile lol

#621 szanberg
2019-01-20 11:51:02

Válasz Matyi50 #619. hozzászólásáraAzért maradjunk már kétlábbal a földön helló, neked mindig ilyen hogyismondjam gazdag soviniszta sztereotíp megnyilvánulásod van, azért abban egyezzünkmeg, hogy a vad úgy is oda megy ahová akar, máskülönben nem kerülne szarvasbika az autópályára sem. A te nézeteid alapján két újgazdag gyerek vad természeti és közterületben okozott károk kizárólagos felelőse, hagyjuk már...

Nincs profilkép
#620 Batka
2019-01-20 11:13:39

Válasz Matyi50 #619. hozzászólásáraNem ismerve az eset körülményeit, azért számomra eléggé kérdőjeles, hogy mi indokolta a fegyver ilyen módon történő használatát, kis iróniával biztos feltételezhető volt, hogy a terepjárókban komplett fegyverarzenál rejtőzik, biztos látszott a távcsőben....bezzeg ha 2 ezerkettes lett volna, azt nagy ívben elkerülték volna valószínűleg.
Én azért a fegyverrel fittiző fiatalembert beutalnám egy rövid időre egy bentlakásos intézménybe, hogy ott játssza az agyát....

Nincs profilkép
#619 Matyi50
2019-01-20 10:35:09

Válasz balazoooo #615. hozzászólásáraEz egy új ágazat lesz,egyre több otthon unatkozó apu anyu alámtolta a házat fiatal választja ezt a hobbit. Vesznek egy terepjárót és bandába tömörülve azzal telnek a hétvégék,hogy minden földutat vagy egyébbel nem járható helyet meglátogatnak,5en hatan összeállnak,emelkedőt másznak vagy épp erdősávban dagonyáznak meg élvezkednek..akár csak a krosszmotorosok egy csoportja akiknek a vetés vagy a kalászoló búza orgazmust okoz ha abban száguldoznak. Ezzel pont azt elő idézve,hogy a vadállományt kizavarják a mezőgazdasági kultúrákba az erdőfoltokból,vagy fás,legelős részekről. a Többit már nem kell mondani...utána jön a vadkár utána meg a vadász aki átgázol a vetésen,hogy a vadkárelhárító vadászatot végre tudják hajtani,vagy a lőtt vadat feltegyék a kocsira.

Ugyanígy említhető az is,ahol bérmunkában pár hektár föld állandó megkésett müvelése miatt összevágnak egy teljes községhatárt,megkeserítve ezzel a többi gazda életét.Aztán azt sose látod utat javítani,aki azt tengelyig érő nyommal összevágta.smile hammer

Nincs profilkép
#618 Matyi50
2019-01-20 10:21:55

Válasz agrárproletár #605. hozzászólásáraValaki lentebb már leirta,rengeteg a vadászok közt is mára az oda nem való,sajnos nem lehet őket csak ugy kirekeszteni,mert általában mára az ilyen újgazdagokból lett puskásokkal van a baj,nem a vadászokkal. A cikk viszont szándékos provokálás miatt lett újra előszedve,az eset már régi.

#617 agrárproletár
2019-01-20 09:27:23

Válasz Sk Laci #616. hozzászólásáraEbben bizony igazad van!!! Az offroados nem tesz nagyobb kárt a földutakban, mint a traktorok, amik hatalmas vályúkat vágnak bele, ott is főleg a vadászok vadetetéskor, hiszen sokszor nekik kell ilyen indokolatlan körülmények között is menni etetni. A gabonában meg akkor is száguldozik pofátlanul terepjáróval, ha már térdig ér...

Nincs profilkép
#616 Sk Laci
2019-01-20 09:22:06

Válasz balazoooo #615. hozzászólásáraAkár csak a vadászok. De hogy valamelyik a ketőjük közül megcsinálná a sárban széttaposot utat azt már nem. Inkáb 5-6 m-rel odéb megy, a gabonában nincsenek kátyuk, lehet veretni...smile hammer

Nincs profilkép
#615 balazoooo
2019-01-19 21:02:04

Válasz balazoooo #614. hozzászólásárade azért az offroad-os bandát se kell sajnálni, hobbiból össze ba...ni azt az utat ahol más hazajár....

Nincs profilkép
#614 balazoooo
2019-01-19 20:58:48

Válasz wernerj #613. hozzászólásáraLehetséges de hogy ezért nálunk letöltendőt nem kapnak az is biztos.

#613 wernerj
2019-01-19 20:24:42

Válasz balazoooo #609. hozzászólásáraEz a cikk kacsa! Hozzá nem értő ember irománya, aki még csak arra sem figyelt, hogy mit ollóz össze. A cikk végén a jogszabályi hivatkozás világosan leírja, hogy a hivatásos vadász rendészeti jogkörében eljárva testi kényszert és vegyi eszközt alkalmazhat. A kényszerítés és lőfegyverrel való fenyegetés nincs közte, és ezek bűncselekmények. Megpróbálok utánajárni, mi lett az eset vége, de szinte biztos vagyok benne, hogy nincs az a bíró, aki a nevét adná egy ilyen ítélethez. Sajnos én is akadtam össze hasonló vadásszal a határban, aki az úton keresztbe állva megpróbált elszámoltatni( szálljak ki, mit keresek itt, egyébként is, ő vadászna). Amikor elkezdte, hogy csak azért, nehogy meglőjön valaki"véletlenül", elővettem az igazolványomat, és érdekes módon hamar elhúzta a csíkot. Traktorral mit kereshetek a határban? Biztos nyulat fogok..... természetesen vannak értelemes vadász ismerőseim, tisztelet nekik!

Nincs profilkép
#612 Sk Laci
2019-01-19 18:53:09

Válasz szanberg #606. hozzászólásáraElégé utánajártam a sportfegyver+távcső alkalmaságának sportlövészet terén, majd elmentem beszélni a lövész sportklub elnökével, aki egyben foglalkozik fegyver és lőszer eladásával. Hát az én választásomat egyből nem megfelelőnek tartotasmile lol De le a kalapal előte. Egyszerüen mondta az ellenérveket, mi miért nem jó vagy nem jó. Nem a saját üzletét nézte, no most van vevő, eladom amit kér. Inkáb anyit mondot, hogy várjak, mert mostan kezdenek valamilyen spanyol gyártmányt forgalmazni, talán valamilyen Bergart mondot, de nem vagyok bene biztos. Amit én választotam az Tika T3x Tac+walther távcső 2,5-15x50. Az utóbi a kicsi nagyítás miat nem felel meg szerinte. Jelenleg 300 m-es a lőtér, épitsük közben 500 m-re. De vanak versenyekre 1000 m-es is, hát itt tényleg fel kell kötni a gatyát.

#611 agrárproletár
2019-01-19 18:10:51

Válasz Magister #610. hozzászólásáraEzek nem vadászok, agyon kéne ütni az ilyet. Magyarországon nagyon kevés vadász van, viszont rengeteg tróger, újgazdag senkiházi, aki ezzel a divatos hobbival akar valamit kompenzálni. Ismerek rendes, korrekt, elhivatott vadászokat, ők is ezen a véleményen vannak, hogy nagyon sok az ilyen közöttük, és ezek ártanak a legtöbbet a "szakmájuknak".

Nincs profilkép
#610 Magister
2019-01-19 18:03:40

Válasz nagyzoli5 #608. hozzászólásáraRemélem csüccsös lesz a buli a vadászoknak. Plusz fegver + kocsi elkobzás..ugyan is bűncselekmény az amit csináltak...

Nincs profilkép
#608 nagyzoli5
2019-01-19 17:47:37

Válasz agrárproletár #605. hozzászólásáraGondolom azok négyen azóta is a tömlöcben vannak.
Mármint a "vadászok".smile hammer
Lehet tudni mit kaptak a fegyverrel hadonászók?smile censored

Nincs profilkép
#607 J.D. Borda
2019-01-19 16:33:45

Válasz agrárproletár #605. hozzászólásáraDe még ha lelőtt is volna egy őzet hívjon rá rendőrt stb... de nem leállítja más tulajdonát és 10cm-re fejéhez tesznek egy fegyvert őrökre az ilyen mocskos vadászt eltiltanám.. rohadékok. Hogy én mennyire utálom a vadászokat... (tisztelet a kivételnek aki mondjuk nem megy ki vadászni és amúgy vadász smile thumbdown És még a vadász jelentget fel agyrém..

#606 szanberg
2019-01-19 16:15:36

Válasz Sk Laci #600. hozzászólásáraLaci!
az a 40szeres nagyítás kamu, valójában megközelítőleg sem tudja azt az a távcső.
meg Kérdem én minek az? Mivel és hány méterig akarsz lőni?
10-es nagyítás felett után kell állítani a távcsöveket, ezek jellemzően ballisztikai tornyosak de 300méterig nem nagyon van értelme.

Javaslom a Delta Titanium HD 2.5-10 variabelt, világító pontos, bírja a kalibert és szürkületi értékben is emberi szemmel nem mérhető különbség egy 5-800ezreshez képest sem. Kb 550-600euró között adják.

Nincs profilkép
#604 Sk Laci
2018-12-15 20:06:58

Válasz .Ropi #601. hozzászólására, Tomi 81

Mindketőtöknek köszönöm a választ.
Nekem sportlövészetre lenne, ezért szükséges a minél nagyobb nagyítás. A 40x-es meg azt hiszem nagyon szép teljesítmény. Csak nappal lene használva, ezért a szürkületi, és esti használata nem feltétel, hanyagolható.
Igen piros világitópontal van 11 intenzitási lehetőségel.
A leírtakban csak egy nem megy a fejembe.
E0 5000 J-ig ajálják, .300 Win. Mag., 458 Win. Mag. , 8x68S, .338 Lapua Mag. sikeresen tesztelve de csak 8x57IS-ig ajálják. Az utóbi kaliber jóval gyengéb mint a feltüntetetek a sikeres tesztelésnél.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Több mint 85 ezer gyermek kap meleg ételt a nyári szünetben
Több mint 85 ezer gyermek kap meleg ételt a nyári szünetben
A program 1938 településen érhető el, a legtöbb helyen helyben fogyasztással, de...
Triplájára nőtt a mikro- és kisvállalkozások támogatásának keretösszege
Triplájára nőtt a mikro- és kisvállalkozások támogatásának keretösszege
A GINOP Plusz-1.2.4-25 pályázat forrása immár 150 milliárd forint, a feltételek...
IFA HW 6011 pótkocsi
IFA HW 6011 pótkocsi

2.750.000 Ft

Fiatagri (New Holland) 5880 Copcuter körbálázó
Fiatagri (New Holland) 5880 Copcuter...

2.880.000 Ft

Csápos emelő 4t
Csápos emelő 4t

650.000 Ft

Vogel&Noot Alterra MS 300 + SuperDrill A 300 Direktvető
Vogel&Noot Alterra MS 300 + SuperDrill A...

4.850.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]