Gázolaj árak 601 Ft Benzin árak 581 Ft EUR 399.04 Ft USD 344.12 Ft CHF 427.17 Ft GBP 456 Ft

Fórum

Vadkártérítés

Létrehozta: , 2010-03-29 16:26:55

Kedvencekhez Segítség

2520 hozzászólás
Nincs profilkép
#70 ano
2011-05-20 18:52:30

vitaindító: azt okoskodtam ki, hogy a vadászati jog jogosultját objektív felelősség terheli a vadak által okozott kárért.

és: bíróságon volt valamelyiktek? jogerős ítélet van valaki kezében? bíróság mit mond, a gazdának mennyire kell védekeznie, a vadak elleni harc mennyire tartozik a rendes gazdálkodás körébe? mert akárhány szántóföldi növénytermesztés szakkönyvet olvasok, abba baszki egyikbe sincs benne, hogy a vaddisznók ellen védekezni kell, és hogy be kell keríteni a fődet. márpedig ha ez a rendes gazdálkodás körébe tartozna, akkor gondolom a szakkönyv írná ezt is, mint ahogy egyébként írja, hogy ahhoz hogy aratni tudjunk, ahhoz vetni is kell.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sünt.

Moderálta: (575) 2011-05-20 19:43:06

Nincs profilkép
#69 ano
2011-05-20 18:46:13

sehol nincs semmi vadkár idén?
valami újdonság?
valakinek sikerült már letarolni a b..i vadászokat?
meséljen, hogyan, milyen módon?

#68 jancsika
2010-11-21 18:50:41

Válasz #67. hozzászólásra

Köszönöm a választ...Régebben volt casconk,de mivel az autó megöregedett csak a kötelező maradt..

#67 Capreolus
2010-11-21 18:36:06

Válasz #65. hozzászólásra

Csak a Casco téríti!!! Az meg nem ócsó!smile unsure Főleg 30 év alatt. Igaz én biztosítós vagyok, (28éves), és nincs nekem se smile hammer a kocsimra Casco.

#66 Capreolus
2010-11-21 18:33:33

Válasz #64. hozzászólásra

Sajnos ez veszélyes üzemek találkozása, mindenki a saját káráért felel.
Kivéve ha az a vad , a vadászok hajtása miatt szaladt/repült neki az autónak illetve a vadgazdálkodási létesítmény (vadetető) túl közel van az úthoz. (pontos métert most nem tudok , hülyeséget nem akarok mondani)

#65 jancsika
2010-11-21 18:24:51

Válasz #64. hozzászólásra

Senki semmit nem tud ezekről a dolgokról???

#64 jancsika
2010-11-21 18:06:21

Ha nekimegy egy autónak egy vad,jelen pillanatban egy madár,és kárt tesz benne avval érdemes foglalkozni vagy mennyen a tulaj és vegyen a boltban hozzá alkatrészt??

#63 Sz J
2010-05-15 19:21:48

Válasz #62. hozzászólásra

Hmmm... de támogatott tölgyes telepítésére hogy adhat engedélyt a MVH szántó területen Van ahol ha elhagyna körbe nyolc métert az ipse akkor kb 1sor fát ültethetnének a föld hossztengelyére.

Nincs profilkép
#62 JD 4630
2010-05-15 19:11:36

Válasz #61. hozzászólásra

1 esetet tudok, amikor a jegyző 8m szélesen akáctelepítést szőlő mellett kicsapatott.

#61 Sz J
2010-05-15 18:48:04

Válasz #60. hozzászólásra

Üdv!

Erre én is kiváncsi lennék. Én is hallotam ilyesmiről de konkrétumot nem tudok. viszont itt egy qrva görbeorrú felvásárolt rengeteg földet és ebből 110 ha-t beerdősített a szántók közepén. Több földem is szomszédos vele. Ha abból egyszer tényleg erdő lesz akkor és süthetem a szántókat csak avar lesz rajtuk....

#60 Farkas István
2010-05-15 18:06:56

Üdvözlök mindenkit!Már régebben hallottam h.a termőföldtől való távolságát az erdőtelepítésnek,(mezsgyétől a fa minimális távolságát)szabályozták az árnyékolás miatt.Próbáltam megkeresni,de csak a lakóháztól a szomszéd fájának a távolságát találtam meg.Ha valaki tudna ebben segíteni,igen megköszönném.

Nincs profilkép
#59 Bandy
2010-05-15 17:50:06

Válasz #58. hozzászólásra
Én ezen már túl vagyok, évek óta próbáltam,min ha a hátam mögé hajigálnám.
1 megoldás a hatékony csak,
Bumm a fejbe!!!!!!

Nincs profilkép
#58 rongyos
2010-05-15 16:40:31

ha eláll az eső én ezzel is próbálkozom. 1 liter 600 ft, 1%-os oldat kell, állítólag büdös és keserű is.

http://www.biocont.hu/index.php?c=biosol-kaliszappan-tapadasfokozo-188

Nincs profilkép
#57 rongyos
2010-05-15 16:38:12

Válasz #55. hozzászólásra

csigás íj a megoldás, el sem fut a sebzett állat, mert odaszögeli a földhöz a dögöt.

Egyébként tilalom van a nyúlra, a párzási idő miatt. De a vadászmester és a károsult kérvényezheti a szakhatóságnál a vadkárelhárító vadászat engedélyét.

Nálam is rohedli sok van. a multkor 5 nyulat fényképeztem, és kilőttem egy tárat a 9 mm-es gázpisztolyból, de csak néztek mint a f.sz!

#56 \"hőstermelő\"
2010-05-15 16:25:18

Válasz #55. hozzászólásra

Írjatok egy könyvet egy már van:Tesánszky Józsi Jenő Legenda a nyúl paprikásról.smile thumbup

#55 Saf
2010-05-15 16:13:36

Válasz #54. hozzászólásra

na igen a rafkosra nem gondoltam a dinnyébe jól láthatóak voltak és be is tudtuk cserkészni öket meg hát a tulaj szinte egész nap ott volt kint és legalább nem unatkozott smile whistlingsmile whistlingsmile lolsmile lolsmile lol

Nincs profilkép
#54 Bandy
2010-05-15 16:07:39

Válasz #53. hozzászólásra

Azt értem csak vannak rafkósak is amik mesze vannak, ahoz pedig igazi puska is kellene ,amiért ha bukta van akkor megütheted a bokádat.

#53 Saf
2010-05-15 16:02:31

Válasz #49. hozzászólásra

Löd le magad aztán bizonyítsák rád hogy te voltál. Nálunk a dinyés haver szólt a vadásznak hogy eszik a dinnyét a nyulak és csináljon velük valamit a vadász meg mondta hogy enni kell azoknak is utánna fasza nyúlpaprikást ettünk egész nyáron meg volt az utánpotlás smile lolsmile lolsmile lol

Nincs profilkép
#52 Bandy
2010-05-15 16:00:47

Válasz #50. hozzászólásra
Azon gondolkozom,hogy vadász leszek az adott társaságnál,ha felvesznek és nem szólok én senkinek semmit,majd rendezem a problémámat.

#51 Garfield
2010-05-15 15:59:19

Érteném ezt a 20 ezer forint alatti lopásra is.

#50 Garfield
2010-05-15 15:57:52

Uj törvény kellene a magántulajdon védelméröl,mert én is lőhetnék utánna kérdeznék.

Nincs profilkép
#49 Bandy
2010-05-15 15:50:13

Én igaz csak a nyulakkal küzdök,de ha rajtam múlna a törvényalkotás, ott tartanánk mint az olaszok,hogy nincs vadjuk,még a tücsökre is rálőnek.A szemem láttára legeli ki a szép napra állományt a rohadék és maximum kiabálhatok rá.Ősszel bejelentettem a társaságnak ,hogy napra lessz,lehálózták,szóltam,hogy kel,riasszanak.A vadász ott van reggel este,durrogtat a nyúl mellé,az meg kiröhögi,ahogy elmegy már bent is van a táblán.Mondom neki lője már le a dögöt,erre azt válaszolta,hogy akkor nem lessz miből a vadkárt megtéríteni!!!!!!
Normálisak???????

Nincs profilkép
#48 rongyos
2010-05-15 15:20:30

Válasz #45. hozzászólásra

egy kis segítség:

http://szakerto.netforum.hu/searchbyexpert.aspx

www.miszk.hu

Nincs profilkép
#47 rongyos
2010-05-15 15:18:11

Válasz #45. hozzászólásra

Igazad van, sok a dilettáns közülük, és egy vadásztársaságnak sokszor meg sem kottyan egy fél trófea árát a zsebbe csúsztatni neki.

De amikor a 3. stádiumba, tehát bíróság elé kerül az ügy semmi biztosíték nincs arra, hogy a bíróság nem ugyan azt a szakértőt nevezi ki a perben.

Van viszont lehetősége mindkét félnek szakértőt hívni, és a bíróság előtt figyelmen kívül helyeztetni a szakértő véleményét, ha az megalapozatlan szakmailag, és elfogult szubjektíven.

Nekem is volt már olyan perem, hogy 3 bírót és két szakértőt használtam el, de végén 2. nekifutásra, 2. fokon megnyertem.

#45 Sz J
2010-05-15 14:14:27

Válasz #44. hozzászólásra

Nálam igazságügyi szakértő volt! Verte a mellét hogy ő a legfőbb szaktekintély... aztán sorra elcseszett mindent hogy 3x kellett idejönnie kijavítani a hibákat. Utána meg rám kiabálta hogy már harmadszor kell idejönne az én vadkárom miatt. Ha egyből normálisan, az eljárási rendnek megfelelően intézte volna a dolgokat akkor elég lett volna 1x jönnie.

Nincs profilkép
#44 rongyos
2010-05-15 08:26:57

Válasz #43. hozzászólásra

Igazad van. A bírói gyakorlat az már csak ilyen. A jegyző akkor lépne be hivatalosan a képbe, ha a felek nem tudnának megegyezni a vadkárbecslő személyéről.

ha már a jegyzőt felkéritek, akkor ügyeljetek arra, hogy a szakértő a Közlönyben is megjelenti hivatalos az évi névjegyzékből legyen a jegyző által kiválasztva.

Létezik ilyen, hogy igazságügyi szakértők aktuális névjegyzéke.

ne legyen az, hogy a jegyző is ismeri xy Pali bácsit, mert a TSZ világban is ő egyezkedett a szövetkezettel és mindig meg tudtak állapodni...stb. Közben Palibácsi már rég nyugdíjban van, névjegyzékben nem szerepel a neve.
Egy hivatalos , hangsúlyozom IGAZSÁGÜGYI Kárszakértő sokat nyom a latban.

Ja még 1. dolog én meg szoktam nézni az IWIW-en nincs-e vadász hobbija, rokona, ismerősök zöme stb. a szakértőnek. Csak azért, hogy ne lepődjek meg ha menet közben átáll az ellenfél oldalára.

#43 Sz J
2010-05-15 08:19:26

Válasz #42. hozzászólásra

Üdv!

Rongyos nagyon sok okosságot ír ami segít eligazodni az útvesztőben! De szerintem a jegyzőnek is kellene szólni aki kirendel egy kárszakértőt és felméri a kárt. Feltétlenül jegyzőn keresztül legyen a szakértő mert ha nincs rajta a jegyző pecsétje a szakértői véleményen akkor a bíróság nem fogadja el.

#42 Garfield
2010-05-15 07:48:15

A rendőr is azt mondta,hogy ez nem szándékos csak gondatlanság.AZt akarta,hogy feljelentést se tegyünk.

Nincs profilkép
#41 rongyos
2010-05-14 18:44:43

Válasz #39. hozzászólásra

ja még 1 dolog!

egy kárt nem csak szándékosan - büntetőjogi vonzata van, de azzal a károsult kitörölheti a seggét - lehet okozni, hanem gondatlanságból is!!!! Mind a kettőért kártérítési felelőssége van a károkozónak!

PTK 351-től van a kár! de lényeges a 355 paragrafus is! Ez a kártérítés mértékéről, és módjáról határoz.

Nincs profilkép
#40 rongyos
2010-05-14 18:40:38

Válasz #39. hozzászólásra

Hello ! nem tudom, hogy jó iányba mentél-e a rendőrség felé, de ha nem ismeri el a károkozást a birkák birtokosa ( juhász ) vagy tulajdonosa, akkor jó ha van egy rendőrségi jegyzőkönyv, mivel bizonyítják, hogy kihez tartoznak a birkák.

Egyéb esetben ha a károkozó elismeri a felelősségét, akkor a következő van:

a hatályos Polgári Törvénykönyv ide vonatkozó rendelkezése előírja, hogy az általános, kártérítési szabályok szerint, aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól az, aki bizonyítja, hogy az adott helyzetben úgy járt el, ahogy az általában elvárható. A polgári jogi szabályok alapján a háziállatok által okozott károkért azok tulajdonosai az általános szabályok szerint felelősek. A Ptk. 351.§-a ugyanis kimondja, hogy „aki állatot tart, az általános szabályok
szerint felel azért a kárért, amelyet az állat másnak okoz.” Ha a felelősség alól az állattartó nem tudja magát kimenteni, akkor a kárt megtéríteni közvetlenül ő köteles.
A kérdés most már nem a károkozó "személye" , a kár bekövetkeztének ténye és mértéke, HANEM mint minden káresemény következményeként felmerülő kérdés az eredeti állapot - in integrum restitutio - visszaállítása.

Én a helyedben a teljes kártérítést az elmaradt haszonban jelölném meg. Ugyanis nem életszerű, hogy egy táblában az egyik napraforgó már 6 leveles a másik meg most van elvetve.
A következő hátrányokat okozza a kései vetés:
- gyomproblémák
- tenyészidő eltolódás ( ugye a beporzás lenne a lényeg rovarok által )
- más időben kell gombaírtózni,
- desszikálni
- ez mind terméskiesést jelent.

Meg lehet ebben is állapodni, hogy a terméskiesés az borítékolt. A mértéke pedig - mondj egy nagy számot - 50% körüli + a vetés költsége.

Ez majdnem annyi, hogy nyugodtan egy 2 tonnás átlaggal lehet egy 100%-os kárt felvenni.

Vagy menjen el bíróságra, de ha sokáig húzódik az ügy és elveszti a pert akkor meg ő kapja nyakába a perköltséget ( illeték, szakértői díj, ellenfél ügyvédjének munkadíja, utiköltség stb. ) ami nem sokkal lesz kevesebb.

A megállapodás lenne a legjobb.

#39 Garfield
2010-05-14 17:51:28

hello nekem a juhok legelik le a növényeimet.Ma 2 hek naprát legelttek le.A juh tulajdonos csak a vetési dijat akarta kifizetni.Pedig a napra már vagy 30 centis.A rendörségen azt kell bizonyitani,hogy szándékos volt a legeltetés.MIt tegyek?

Nincs profilkép
#38 rongyos
2010-05-10 20:32:58

Válasz #36. hozzászólásra

hát ha a disznó bemegy rajta, az épp elég nagy baj!

újabb trükk a vt. részéről egy állapotfelmérés, egy általuk választott vadkárbecslővel. Majd beszámolok a történtekről, mert most hívtak, hogy szerdán ilyent szeretnének lefolytatni.

#37 Sz J
2010-05-10 20:07:28

Válasz #36. hozzászólásra

Az a baj a villpásztorral hogy felénk egy napig se lenne meg ha kitennénk... smile oops

Nincs profilkép
#36 GAZDA JÓZSEF
2010-05-10 19:50:31

Szervusztok gazdálkodók 50 ha-on gazdálkodok nekem a villanypásztor volt a megoldás a vadak ellen.A vita és mérgelődés elkerülése érdekébenn és többnyire saját pénzből ill. erőből készültek a pásztorjaink de megérte.Kb 95% védelmet nyújt de állandó karbantartást igényel.A disznók és a madarakon kívül nemnagyon jön be semmi.Ha valakit bővebben érdekel a tapasztalatunk ezügybenn hívjatok szívesen megosztom bárkivel 06303062791.Minden jót kívánok!smile thumbup

Nincs profilkép
#35 rongyos
2010-05-10 15:57:27

Válasz #34. hozzászólásra

nagyon szívesen! ha bármi kérdés van még jogi fronton akkor csak bátran.

#34 Sz J
2010-05-10 15:39:21

Válasz #33. hozzászólásra

Köszönöm a tanácsokat, tippeket! Sokat segítettél vele.smile thumbupcool

Nincs profilkép
#33 rongyos
2010-05-10 13:51:03

Válasz #32. hozzászólásra

Szemét egy társaság az biztos. Sok felé ilyenek. Azért az egyedüli mód az, mikor az ember saját maga bekeríti a területet, és nem ír alá semmiféle vadászati jog átengedéséről semmit. Akkor el lehet húzni a francba.
Azért szükséges mindig az írásos megállapodás, mert abba nem tudnak olyan könnyen belekötni ami hiteles hely ( közjegyző előtt történik és közokiratba foglalják ). A kérdés, csak az, hogy hogyan lehet a vt. képviselőit a közjegyzőig elvinni??
Egyébként akiknek nincsenek rosszhiszemű hátsó szándékai annak semmi baja nincs a közjegyzőtől.
Az igaz, hogy nagyobb összegű kifizetéseknél az intézőbizottság dönt, de akkor a helyszíni vadkárbecslésnél illene ott lenni a bizottság határozatképes többségének!
Egyébként ha van megállapodás akkor minek megvárni a betakarítást???

Azt a viccet is meg lehet csinálni, hogy csak 1-2 hektárt kerít be az ember itt-ott. Megvárni a betakarítást. A végén levágni a bekerített részeket, és a referenciahozam alapján kiszámolni az elmaradt betakarítás értékét.

egyébként egy nagyon jó könyvet ajánlok:

http://www.vadkar.hu/

"nemzeti kincsünk a vad"
Klátyik József írta ( vadkár szakértő )

#32 Sz J
2010-05-10 13:35:52

Válasz #31. hozzászólásra

A kárszakértő kirendelése külön történet... Bemnetem a ph.-ba szóltam a jegyzőnek hogy mi a problémám. Jegyző mondta ok már hívja is a szakértőt. Nem volt elérhető. Megbeszéltük hogy akkor majd próbáljuk később mindketten hívni és majdcsak eléri valamelyikünk... vesztemre én értem el... monmdtam neki hogy mi a helyzet vegye úgy mnitha a jegyző rendelné ki. Erre ő aztmnodta hogy ne vonjuk bele a jegyzőt feleslegesen kijön, felméri a kárt és biztos benne hogy megtudunk egyezni a vt-vel. Ekkor azt mondta hogy ebből nekem semmi hátrányom nem származhat az ő díjazását a vt köteles állni. Én meg rábólintottam hogy ok. Kijött megcsinálta az előzetes kárfelmérést... közbe kiderült hogy a vt lehet nem húzza ki betakarításig belső viszályok miatt. Mivel már régebb megszívtam ilyen feloszlásos dolog miatt így kértem a végleges kármegállapítást és az azonnali kifizetését. Ekkor én lettem a fekete bárány hogy hogy merem betakarítás előtt kérni a kártérítést. DE végül is meglett a végleges kárbecslés igaz nem a várható termés vagy a régióra jellemző átlagtermés alapján hanem az eddig felmerült költségek képezték a számítás lapját. (Itt már kapásból buktam kb 150-200e ftot. De a szakértő szerint azt így kell számolni.) A végleges kárbecslés kiszámolásakor jelen volt a vt vadőre és vadászmestere mint vadkár felelősei és illetékesei ők alá is írták a jegyzőkönyvet és azt mondták hogy pár napon belül fizetik. Vártam türelmemmel nem történt semmi kb 2hét múlva rákérdeztem hogy hogy állunk. Akkor megint kevertek-kavartak hogy ez sok pénz csak ha a közgyűlésük megszavazza akkor fizethetik ki... ok megvártam a közgyűlésüket.... utánna se jelentkeztek... kerestem őket azt mondták hogy ők átgondolták a dolgot és ott szerintük maxx 200eft volt a kár és ennyit hajlandóak kifizetni vagy megyünk a bíróságra... mondtam hogy akkor bíróság... felhívtam ügyvédet és a kárszakértőt... ügyvéd mondja hogy cumi vna mert ha nem a jegyző rendelte ki a szakértőt akkor a bíróság nem fogadja el a véleményét... vadkárszakértő még aznap visszahívott hogy megbeszélt egy egyeztetést másnap délelőttre a polgármesatri hivatlaba ott lesz ő, a jegyző, a vt képviselője és én. Ok másnap lemegyek ott a a szakértő és én és egy vt által lepecsételt aláírt egyezség hogy május 31-i határidővel kifizetik az összeget de a szakértő díjat meg kell feleznünk a törvény értelmében... ok rábólintottam a fele 15e+fa. Mondtam hogy ezen már ne legyen vita bár aljas húzás ez is. Erre a szakértő hogy akkor csengessem ki neki a lét és ő már húz is.. mondtam hogy amíg én nem látok lét a ttől addig ő se fog tőlem... erre megint én voltam a feketebárány aki kihasználja szegény szakértőt és lehúzza a vt-t. A végén rá kellett vezetni az egyezség hátoldalára hogy akkor a vt rendezi a szakértőt és a díj felét levonja a részemre kifizetendő pénzből. Ja hozzátartozik még hogy a jegyző beteg lett és azért nem tudott jelen lenni. Következő héten megkerestem a jegyzőt akkor ő írt egy határozatot hogy felszólítja a vt-t hogy 8napon belül fizessen ki engem... erre a vt rákoppintott a jegyző orrára hogy hogy meri megmásítani az egyezségbe foglaltakat. Szóval most várom a május 31et. De félek nem lesz akkor se lezárva a történet... biztos találnak valami újabb kifogást.

Nincs profilkép
#31 rongyos
2010-05-10 13:06:36

Válasz #30. hozzászólásra

A kérdés az, hogy az igazságügyi kárszakértőt ki rendelte ki illetve ki fizette??? Mert ha a vt kérte akkor arra felé hajlik.
Azért írtam, hogy a bíróság értékeli az aktív magatartást is, mert a vadászati törvény azt nem írja elő, de ráutaló magatartásként tanusíthatunk olyan mozzanatokat melyekkel a saját kárfelelősségi arányunkat leszoríthatjuk 10 %-ra.

A kerítés építésénél is a vadásztársaság kell, hogy állja a 90%-ot.

Ha jól tudom akkor te nem építhetsz kerítést, ha van szerződésed a vt-vel, mert akkor akadályozod őket a kárelhárításban. Ha ők felajánlják akkor azt jobb ha elfogadod, mert ha nem akkor elzárkózol a kárenyhítési együttműködéstől.

a riasztóberendezéseket én is kihelyeztem, de volt, hogy a vadász "úr" kapcsolta ki, mert jött a német és nem tudott lőni nagy bikát smile devil

#30 Sz J
2010-05-10 12:23:38

Válasz #29. hozzászólásra

Üdv!

Nekem rengeteg vadkár volt repcében most tavasszal. Nagy küzdelem árán kb a valós kár felét tudom behajtani rajtuk de még ez se 100%, bár most alá írak egy egyezséget hogy május31ig kifizetik.
Itt a "független" vadkárszakértő 70-30%ban állapította meg a kár megosztás mértékét. Mondván hogy én csak passzívan védekeztem. Tehát értesítettem a vadásztársaságot hogy mi van vetve, várható a károkozás, és a károkozás kezdetekor ismételten értesítettem őket hogy figyeljenek oda jobban. De a szakértő szerint aktívan is kellene védekeznem, villanypásztor, kerítés!!!????, vadriasztók és minden egyéb lehetséges módon. Ha mindent megteszek bizonyíthatóan akkor 90%ban a vadásztársaság állja a kárt. Ha nem teszek meg mindent akkor csökken a v.társaság fizetési %-a. Ezt igazságügyi kárszakértő csinálta így nekem. Akkor átvert?

Nincs profilkép
#29 rongyos
2010-05-10 11:12:51

Válasz #27. hozzászólásra

A gazdálkodónak csupán passzív magatartási kötelezettsége van. Az együttműködést a bíróság értékeli.
magyarul neked, csak tűrni kell, hogy a vadászok elhelyezzenek leseket, riasztóberendezéseket stb a területen.
Ha az együttműködést ki akarod aknázni akkor minden fontos mozzanatról értesíted őket. pl.
1. hova mit fogsz vetni - vetésterv
2. ha elvetetted a kukoricát - Faxon vagy tértivevényes e-mail on bejelented. Vagy felhívod őket és a beszélgetést egy videókamarával rögzíted. ( az intézőbizottsági tagokat kell felhívni )
3. a káresemény bekövetkeztéről felvételt készíteni 2 tanú jelenlétében és értesíteni őket, az előbb említett módon. Az infó áramlás sebessége perdöntő lehet.
4. előzetes vadkárbecslést csinálni - független a jegyző által kirendelt szakértővel.
5. saját szakértőt is lehet fogadni, és majd a per során a szakvélemények ütköztésre kerülnek.
6. ha megállapodás van akkor közjegyző ( nem települési jegyző !!! ) előtt kell megkötni. Inkább vállald át a költségét! A közjegyző előtt megkötött megállapodások financiális tartalma bírósági ítélet nélkül is kikényszeríthető. magyarul inkasszós joggal élhetsz a határidő lejárta után a vadásztársaság számlájára, és vagyontárgyaira. Fel kell nekik legalább ezt ajánlani a per helyett. El kell mondani, hogy a törvény értelmében ők nagy eséllyel veszítenek. A logikus részükről az lenne, ha kifizetnék az általad mondott összeget. Mert ha per van és elveszítik akkor annak komoly anyagi vonzatai is lehetnek. ( a pervesztes állja a perköltséget, szakértői díj, ügyvédi költség, eljárási illeték, elmaradt haszon és annak kamatai stb. )

#28 lothár
2010-05-10 09:29:49

Válasz #27. hozzászólásra

Eddig azt tetted amit tehettél,az értesitéseket gyüjtsd össze,hogy késöbb tudd bizonyitani,hogy szoltál. Ha nem reagálnak az az ö bajuk lesz. Elözetes kárfelmérést kellene csinálni amugy ahol elismertetni velük,hogy a kelés hiánytalan volt nehogy késöbb azt mondhassák,hogy ki sem kelt sokhelyen mert amit a disznok kiturnak az késöbb ugy tünhet. Kárfelmérésre meg egy független szakértöt kell felkérni akit ök sem ismernek igy nincs részrehajlás az ügyben.

Nincs profilkép
#27 norbika2
2010-05-09 22:02:09

sziasztok olvastam ezeket a hozzá szolásokat most már engem is érdekell ez a dolog mert mindig átvert a társaság és a vadkárszakértő. De most elegem lett már na meg van idén 40ha kukoricám és szeretném tudni hogy hogyan mehetek biztosra ha véletlenül peremennék velük.
Hát most én is értesitetem őket levélbe a kukorica vetésről napra pontosan semit nem reagáltak rá, de ők azonkivül hogy let állitanak semit nem tesznek vagyis eddig már a diszno feli turta a kukoricát egynap után most ugy vagyok vele fényképeket készitek meg ilyenek hajatteszek ki gázolajosrongyot és kijárok éjjel.Kérdezem én adjatok még tipet mitt tegyek mert fizetni nem akkarnak csak a szoveg van de ebből már elég kár meg nagy pontosan mi a törvény mi az én feladatom és mirre hivatkozhatok mert ebből lehet hogy per lesz és nem hagyom magam mostmár előre is köszi havalaki tud valami mondani.

#26 Bankós István
2010-05-09 18:00:29

Válasz #25. hozzászólásra
Kössz a tippet, mamár teleszortam a széleket meg a végit is,így aztán most várom hogy mifogtörténni.Szoltam a fővadásznak,egy órán belül hozta a kukit,(nem én javallottam neki) meg hagyott belőle, ha túl falánkok lennének a madárkák.smile aikido

#25 antaljoco0
2010-05-07 06:10:42

Itt felénk a vadőr ad kukoricát, hogy a tábla szélét körbeszórjuk vele.

#24 Bankós István
2010-05-06 23:13:46

Küzdök a fácánokkal. Szépen kikelt kuki, erre a fácánok egész gépaljakat kiesznek.De úgy hogy elindulnak a végről és módszeresen egytől egyik mind kifektetik szinte vethetem ujra.legszívessebben befoltoztatnám a vadászokkal.smile aikido

Nincs profilkép
#22 rongyos
2010-04-04 16:25:35

Válasz #20. hozzászólásra

keress rá a neten: Reppellovit vadriszató

Nincs profilkép
#21 rongyos
2010-04-04 16:24:47

Válasz #16. hozzászólásra

A hivatalos jogszabályi magyarázatban csak az áll, hogy a gazdálkodónak csak közreműködési feladata van. A gyakorlatban persze más a helyzet. A gazdálkodónak is megelőzően informálnia kell a területileg illetékes Vt-t minden a gazdálkodással kapcsolatos mozzanatról. ( ne legyen kapaszkodni valójuk ).
Én úgy indítom az évet, hogy a vetéstervet elküldöm a vt-nek.
Majd, bejelentem, hogy mikor fogok vetni.
Ezután a megtörtént vetés tényét is közlöm.
Aztán a legelső vadkár észlelésétől a legutolsóig mindent dokumentálok és jelentem nekik. Ezzel párhuzamosan, mikor a vadkár várható mértéke a 70-80 % felé közelít, az MVH vadgazdálkodási osztályánál is kezdeményezem a vadkárelhárító hajtóvadászat indítását.
Közben várom a leveleket - amik nem jönnek - , de a beszélgetéseket diktafonra rögzítem.
Ne feledjétek nem a gazdálkodást kell összhangba hozni a vadászati tevékenységgel, hanem fordítva.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Növényvédelem Európában: tiltanak, de nem pótolnak
Növényvédelem Európában: tiltanak, de nem pótolnak
Az uniós szabályozás egyre szűkíti a termelők lehetőségeit. Kémiai szerek nélkül...
Csirkehússal bukott le a vállalkozó – több mint 4 milliós bírság jöhet
Csirkehússal bukott le a vállalkozó – több mint 4 milliós bírság jöhet
A hatóságok komoly szabálytalanságokat tártak fel az állateledeleket árusító...
Eladó Novor 1005
Eladó Novor 1005

390.000 Ft

Ottonel muskotály
Ottonel muskotály

220 Ft

Orrsúly készlet
Orrsúly készlet

320.000 Ft

MTZ 50
MTZ 50

1.234 Ft