Jobban megéri termőföldbe fektetni, mint aranyba – Bill Gates is tudja ezt
Világszerte sokan felfigyeltek arra, hogy Bill Gates hatalmas termőföldeket vásárolt fel, és az indítékát legtöbben a klímaváltozással hozták összefüggésbe.

Érik a birsalma! 10 dolog a legendás aranyalmáról, amit jó, ha tudsz!
Manapság a birsalma inkább a nosztalgiagyümölcsök közé sorolható, pedig számtalan jó tulajdonsága van ennek az ókori népek által aranyalmaként emlegetett gyümölcsnek.

Körte alakú birs – fotó: Agroinform.hu/Lepres Luca

Repce a köbön: robusztus gyökérzetű, regulált állomány, rovarmentesen (PR-cikk)
Augusztus végén, szeptember elején azon termelők, akik az őszi káposztarepce termesztésével terveztek, a talajmunkákat és a vetést követően már az állomány károsítók elleni megvédésén gondolkodnak.

A világ első "farmerkarcolója", amely 40 ezer éhes szájat etethet
A CRA-Carlo Ratti Associati egyesítette az építészetet a városi mezőgazdasággal a cég újonnan bemutatott Jian Mu tornyában, Shenzenben, Kínában. A 218 méter magas épület teljes homlokzatán egy óriási függőleges hidroponikus farm létesült, amely 40 000 ember táplálásához elég növényt termel.

farm

Alul téglalap alakú, majd felfelé haladva fokozatosan gömbölyödik a világ első, farmként is működő felhőkarcolója – fotó: Arch Daily

Kilátástalan helyzetben a magyar sertéstenyésztők! Összefognak vagy végük?
Kiszolgáltatott helyzetben vannak a sertéstenyésztők: irreálisan alacsony felvásárlási árak, befejezetlen beruházások, eltűnő kistermelők. Nem marad más megoldás, csak az integráció?

Szakmai napok az állattenyésztőknek – Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok 2021 (PR-cikk)
2021-ben a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárt kivételesen szeptember 23-24-25-én tudjuk megtartani, mivel a Covid miatt sajnos el kellett halasztanunk az eredeti május eleji időpontról.

15 feladat, amit még sürgősen el kell végezned a kertben!
A kora ősz jó időszak a kertész számára, hiszen sokszor gyönyörű napsütésben, kellemesen meleg, de nem túlságosan forró hőmérsékletben tölthet időt a kertjében. Gondolom, ezzel te is így vagy. A szép időben pedig még a rád váró, rengeteg ilyenkor esedékes munkához is könnyebben fogsz hozzá. Mert feladat van bőven. Nézzük is a legsürgetőbbeket.

Ősszel is kell permetezni – fotó: 123rf.com

A zöldségeidnek erre mindenképp szükségük van! Így végezd el a foszfortrágyázást!
A kertészek tisztában vannak a foszfornak mint fontos növényi tápanyagnak a jelentőségével, mégis sokszor megfeledkeznek róla, és hiányára csak akkor figyelnek fel, ha már nem lehetséges vagy csak nagyon körülményes a pótlása.

Túl sok a nyomasztó adminisztráció? Nitrát-adatszolgáltatás, gazdálkodási napló? Itt a megoldás! (PR-cikk)
Segítene, ha az adatszolgáltatások terhének jelentős részét levennék a válláról? Gazdálkodók és szaktanácsadók egyaránt gondterhelten tekintenek az előttünk álló, decembertől április-májusig tartó adminisztrációs kötelezettségekre, az ezzel járó, rengetegnek tűnő munkára, a jogszabályoknak való megfelelésre.

Hogyan lehet sikeres az élelmiszeripar? Szakértőket kérdeztünk
Innováció, kihívások, lehetőségek, nehézségek – hogyan lehet versenyképes a magyar élelmiszeripar? Szakértőkkel jártuk körbe a kérdést.

paradicsom

A termelők összefogásának nagy szerepe van az alapanyag-ellátás biztonságának szempontjából is – fotó: Pixabay

15 tipp a sikeres őszi palántázáshoz
Ősszel sem kell lemondanod az ültetés és a szüretelés örömeiről. Mutatjuk is, hogy milyen zöldségeket érdemes most elültetned.

Újabb fordulatok jönnek a gazdálkodók életében!
Három igen aktuális témáról kérdeztük Nagy István agrárminisztert.

Bőtermő malmibúza-fajta, amelyet bárkinek, bárhova ajánlunk (PR-cikk)
Aki kipróbálja, garantáltan szerelembe esik vele. Bárkinek és bárhova merjük ajánlani. Igazi, nekünk, magyar termelőknek kedves típus. Könnyen kezelhető búza, szép a szemnek, jó a zsebnek. Szárazságtűrő, egészséges és bőtermő fajta, ezért gyorsan a búzatermelők egyik kedvencévé vált.

Növényvédelmi előrejelzés: Rohamosan teszi tönkre a szőlőtermést a darázs- és a muslicakártétel
A kukoricamoly kártétele szokatlanul magas, almában még mindig veszélyeztet a moníliás gyümölcsrothadás, a csonthéjasokat a monília és a blumeriellás levélfoltosság fenyegeti. Az Agroinform.hu 2021. évi 37. heti növényvédelmi előrejelzése.

szőlő

Darázs a bogyóban – fotó: Tóth Miklós

7 tipp jövedelmező mezőgazdasági vállalkozás indításához
Milyen mezőgazdasági vállalkozás hozhat hasznot, ha nincs hatalmas földterületünk?

3 fontos lépés a jobb gyümölcstermésért (PR-cikk)
Tegyél meg mindent az almatermésért, amíg nem késő! A UPL Hungary Kft. almakultúra-felelősét kérdeztük, hogy mi az a 3 lépés, amit nem érdemes kihagyni a jó eredmény elérése érdekében.

A betakarítás 15 aranyszabálya a kertben
Ha szerencsés vagy, a rengeteg munka meghozta gyümölcsét és zöldségét, és alig győzted a betakarítást a nyár folyamán, aminek remélhetőleg még most, az ősz kezdetén sincs vége. Azonban elég egy aprócska hiba, és a betakarított finomságok már nem lesznek olyan ízletesek, olyan szépek vagy olyan sokáig eltarthatók. De ne aggódj, segítünk, hogy ne vesszen kárba a munkád.

burgonya

A krumpli felszedésénél ügyelj rá, hogy ne sérüljön meg – fotó: 123rf.com

Vulcan Folyékony PK – tápanyag ősszel, a kapások elé! (PR-cikk)
A tavaszi vetésű növények elé – ha tehetjük – már ősszel kezdjük előkészíteni a talajt. A foszfor–kálium hatóanyag nagy részét kijuttathatjuk, és fokozhatjuk a talaj biológiai aktivitását. A Vulcan Folyékony PK-t ősztől tavaszig kijuttathatjuk, és a vetés előtt vagy tápkultivátorozásnál már csak a nitrogént kell kiadni.

Kétségbeesett szőlőtermelők már az ültetvény kivágását tervezik
Egyelőre csak kis területről vannak szüreti adatok, de úgy tűnik, kevesebb lesz idén a bor, a nyári forróság a szőlőnek is túl sok volt. Vajon a borárak is emelkedni fognak? Hogyan vészelik át a helyzetet a szőlőtermesztők?

szőlő

A legnagyobb gondot idén az aszály jelentette a szőlőültetvényekben – fotó: Pixabay

Szélsőségek szorításában? Ezen a ciroktáblán nem látszik a stressz! – Videó (PR-cikk)
A szántóföldi rendezvény középpontjában a KITE Zrt. komplex technológiái álltak, amelyek szélsőséges időjárás mellett is hatékony segítséget nyújtanak a növénytermesztőknek.

Szőlőtelepítési támogatás – újranyitják a felhívást, mutatjuk a részleteket!
Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Borszőlőültetvény telepítés támogatása” című (VP2-4.1.3.6-17 kódszámú) felhívás dokumentációja.

GENIUS: prémium malmi minőséget adó, nagy termőképességű búza (PR-cikk)
Azoknak ajánljuk, akik prémium malmi minőséget adó búzafajtát termesztenének, nagy termőképesség mellett. Intenzív és extenzív technológia alkalmazására egyaránt alkalmas, kiváló lisztharmat- és rozsdatoleranciát mutató, jól ismert és elismert fajta.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.