Év elején a New Holland újgenerációs TH teleszkóposrakodó-családot dobott a piacra. Az új név tartalmazza a TH betűket, utalva a „telehandler” kifejezésre, a számozás pedig a gép kulcsfontosságú jellemzőit rejti. A New Holland bővített hat-kilenc méteres teleszkóposrakodó-családjának kínálata új formatervezéssel és típusszámsorral jelent meg.

A New Holland mellett a Massey Ferguson is bővítette a teleszkóposrakodó-kínálatát. Az MF ismert teleszkóposrakodó-szériája hat modellre bővül: az új nagy kategóriás MF TH.8043 modellel gazdagodik a széria.

Az MF TH.8043 teleszkópos rakodó kiemelt fontosságú műszaki jellemzője a 7,5 méteres maximális emelési magasság.

A Case IH Farmlift teleszkópos rakodók 2019-re új funkcióval bővültek. Növelt emelőerőt, nagyobb kényelmet és magasabb teljesítményt kínálnak. A 633-as, a 636-os és a 737-es kulcsfontosságú modelleknél az emelőképesség terén történt fejlesztés.

A JCB új teleszkópos rakodókat mutatott be, a korábbiaknál nagyobb emelőkapacitással és újgenerációs Command Plus vezetőfülkével. Az új, csendesebb vezetőfülke kifejlesztése érdekében részletes ergonómiai tanulmányokat végeztek a márka tervezői. Az újgenerációs széria négy modellje a korábbiakhoz viszonyítva akár 200 kg-mal is nagyobb teherbírású.

Rakodófronton egymást érték az újdonságok. A Thaler új 2438 típusú rakodómodellje, az V. szintű kipufogógáz-kibocsátási határértékekre vonatkozó előírásoknak eleget téve.

A 2438-as modell 18 cm-rel hosszabb, mint elődje – fotó: Thaler GmbH & Co. KG

2019 januárjától a Valtra a T- és S-sorozatú traktorait az V. szintű emissziós előírásokat kielégítve gyártja. A Valtra N-szériájú traktorok közül az N174-es modell előírásoknak megfelelő gyártása tavasszal indult, az N134-es modell új emissziós besorolású verzióját pedig ősszel kezdték gyártani.

Európa több országában, így Magyarországon is a Hardi NAVIGATOR az egyik legnépszerűbb vontatott szántóföldi permetezőgép-család a gazdák körében, amely most a NAVIGATOR classic típussal bővül. A NAVIGATOR classic megújult műszaki megoldásokkal egy stabil gépet biztosít az igényes kis-közepes gazdaságoknak.

Immár önjáró takarmánykiosztóban is elkezdtek hódítani az elektromos meghajtások. A SILOKING Mayer Maschinenbau GmbH bővítette az e.0 megjelölésű, eSilokamm önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi meghajtása teljesen elektromos.

Közlekedésbiztonság terén hozott forradalmi fejlesztést a Fliegl. Az új Hawk Universal típusú mellső kamerarendszere a gép mindkét oldalára szerelt kamerával figyeli a gép bal és jobb oldalát, továbbá a gép előtti területet. A gépkezelő a gép bal és jobb oldalára szerelt kamera által közvetített képet a vezetőfülkében lévő kijelzőn, osztott képernyőn látja.

A Kröger Agroliner letoló rendszerű pótkocsiját most nyerges pótkocsi változatban is bemutatta. Így a bevált szállítási koncepció a jövőben nyerges vontatókhoz és Dollyval kombinálva traktorokhoz is elérhető a cég kínálatában.

A Kröger Agroliner letoló rendszerű pótkocsija most nyerges pótkocsi változatban is – fotó: kroeger-nutzfahrzeuge.de

Bemutatkozott a Same új Dorado Natural szériája, amely négy – 65, 75, 88 és 97 lóerős – modellt foglal magában.  A traktorcsalád kétféle sebességváltóval rendelhető, és új vezetőfülkét kapott.

A Same új Dorado Natural szériája négy – 65, 75, 88 és 97 lóerős – modellt foglal magában – fotó: SDF group

A Maschio a 2019-es szezonra a bevált Dama kombinált gabonavetőgép-szériát a Dama "New Edition Corex-Plus” és a Dama "New Edition Isotronic” modelljei egészítik ki. A Dama „New Edition Corex Plus“ munkaszélessége három méter, vetőmagtartálya pedig 600 liter, ami 100 literrel nagyobb, mint a korábbi Dama 300-as modellé.

A Kuhn idén bővítette a vontatott és önjáró takarmánykiosztókocsi-kínálatát. A Profile-széria új takarmánykeverő kocsijai vertikális keverőcsigával szereltek, 18-34 m3 takarmány befogadására képesek. A Kuhn újgenerációs SPV Power önjáró takarmánykeverő kocsikkal a Kuhn kompakt formatervezésű, alacsony, fordulékony eszközöket kínál.

A Deutz-Fahr kombájnkínálatát a 2019-es szezonra új, kompakt formatervezésű, 5 szalmarázós, C5305 típusjelzésű kombájnmodellel egészítette ki, továbbá az 5D traktorszériáját négy új „Keyline“ modellel bővítette, 65 és 91 lóerő között.

Balra az új kombájnmodell, jobbra pedig az 5D „Keyline“ traktorszéria – fotó: SDF Group

Az Oehler vállalat új GFK hígtrágyaszállító-kijuttató tartálykocsi-szériával bővítette kínálatát, melynek első modellje a 18.500 liter befogadóképességű PPT 185-GFK típus. A szériát továbbiak követik, 8000 és 25 000 liter közötti tartálytérfogattal rendelkező modellekkel.

Az új hígtrágyaszállító-kijuttató tartálykocsi-széria első modellje a 18.500 liter befogadóképességű PPT 185-GFK típus – fotó: oehlermaschinen.de

Az év első felében a John Deere 6R traktorszéria is kibővült két új modellel, melyek maximális teljesítménye 230 (6230R), illetve 250 (6250R) lóerő, de a nagyobb típus a John Deere intelligens teljesítményvezérlési rendszernek (IMP) köszönhetően akár 300 lóerő teljesítményre is képes.

Bemutatkozott az új SULKY kombinált magágykészítő és vetőgép is. Három különálló tartályt tartalmaz, amelyek egyetlen kezelői interfésszel vezérelhetők. Az eredeti gép kompakt felépítésének megőrzése, valamint az ergonómiai tényezők szem előtt tartása érdekében a Sulky teljesen új külsőt kölcsönzött az új magágykészítővel kombinált vetőgépeknek.

A Kuhn új, hatméteres munkaszélességű, Aurock elnevezésű, háromtárcsás direktvetőgépe kétféle kivitelben kapható: egy (R), illetve a nagyobb fokú alkalmazhatóság elősegítésére két (RC) adagolórendszerrel.

Az új, idén nyártól elérhető, mechanikus, háromméteres munkaszélességű Sitera 3030 vetőgép három követelménynek tesz eleget: maximális vetési precizitás; HELICA magadagoló rendszer bordás hengerekkel a vetőmag precíz talajba helyezéséért; továbbá SEEDFLEX vetőelem.

A Krampe Fahrzeugbau új, tridem tengelyes, hátrabillenő felépítményű modellel, a Big Body 980-nal bővítette Big Body pótkocsicsaládját. A 9,80 m-es belső hosszúságú felépítmény több mint 50 m³-es raktérfogatot garantál, amivel igazi térfogatóriás a pótkocsik között. Az eddigi legnagyobb típus – ebben a szériában – 47 köbméteres raktérfogattal rendelkezett.

A John Deere az R4-es önjáró permetező családját új modellel bővítette fölfelé, továbbá az ennél alkalmazott új kerékhajtást bevezette a széria eddigi legnagyobb tagjánál is.

A HAWE az ULW 5000-A típusú, 50 köbméteres befogadóképességű átrakókocsiját immár gumihevederes járószerkezettel is kínálja. A Camso WPS 34 TTS hevederes futóművet kifejezetten nagy befogadóképességű és teherbírású szállítójárművekhez tervezték.

A Steyr idén tavasszal új traktorszériát mutatott be a szakmai nagyközönség előtt. A 100-130 LE tartományt lefedő, 4 modellből álló Expert CVT erőgépcsaláddal a kisebb középnehéz univerzális traktorszegmensben is elérhetővé vált a CVT erőátviteli technológia kínálatukban.

2020-tól a John Deere számos frissítést vezet be az 5GV és 5GN speciális, keskeny nyomtávú erőgépeinél. A megrendelők az 5GV sorozat 75 és 90 lE-s modelljeinél elérhető ultrakeskeny GV vezetőfülkét már az 5GN család 75/90/100 lóerős modelljeihez is kérhetik.

A fehérorosz traktorgyár idén tavasszal, a gyár fennállásának 73 éves jubileuma alkalmából két újdonságról is lerántotta a leplet a nagyközönség előtt. Az idei Belagro-2019 fehérorosz agrárvásáron a Belarus traktorgyár 73 éves fennállásának évfordulója alkalmából mutatta be a kínálatot felfelé bővítő, 500 lóerős Belarus 5022-est. Ebben az új modellben szintén Caterpillar dízelmotor szolgál erőforrásul.

Idén májusban mutatkozott be az amerikai piacon az új SOLECTRAC elektromos kistraktor, mellyel kifejezetten a kisgazdaságokat célozza meg fejlesztője. A SOLECTRAC gazdájának nem kell a heti üzemanyagár-változás híreit lesnie, és nem kell elviselni a dízelmotor zaját. Nincs emisszió és károsanyag-kibocsátás. Az 50 lóerős teljesítményű erőgép csendes, környezetkímélő és takarékos.

Korábban már többször beszámoltunk róla, hogy teherautó-átépítéssel foglalkozó cégek, illetve a járműgyártók is egyre többet foglalkoznak a szállítás mellett más mezőgazdasági munkák elvégzésére is képes tehergépkocsik kialakításával. Júniusban számoltunk be arról, hogy újabb nagy járműgyártó, a Volvo 4x4-es teherautója került „kés alá” az A + T NUTZFAHRZEUGE GmbH. jóvoltából. Ennek az újdonságnak a videóival zárjuk az idei év első felét átölelő összeállításunkat. Jövő szombaton a második félév újdonságait szedjük egy csokorba.