Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Megjelent az Axiál aktuális katalógusa! (+Letölthető!)

  2014. április 07., hétfő 14:04 Gépészet

  A tavasz a megújulások mellett a megújítások időszaka is egyben. Ezt szem előtt tartva állította össze aktuális katalógusát az Axiál, amiből a permetezésekhez szükséges legapróbb felszerelésektől kezdve a gépek korszerűsítéséhez, felújításaihoz szükséges eszközökön és alkatrészeken át egészen a gyermekek számára készített kistraktorokig...

 • Jól szerepeltek a magyar borok az idei Vinitaly-n

  2014. április 07., hétfő 13:34 Kertészet és szőlészet

  A háromezer versenyző borminta közül a magyar borászok termékei hét érmet is szereztek az idei olaszországi nemzetközi borversenyen, a Vinitaly-n.

 • Az állattartás mohó földigénye

  2014. április 07., hétfő 13:21 Környezetvédelem

  A német Zöldek mind többen hibáztatják az állattartás mohó földigényét, egyáltalán annak környezetre kifejtett súlyos kihatásait. Az állattartás – meglepő állításaik szerint – a mezőgazdaságilag hasznosított földterületnek 70 %-át(!!) veszi igénybe, annak is egyharmadát szántóföldi takarmánytermesztés formájában.

 • GOSZ: folynak a tavaszi munkák, de hiányzik a csapadék a földeknek

  2014. április 07., hétfő 13:12 Szántóföld

  Mintegy 100 milliméter csapadék hiányzik a földeknek, ezért most leginkább esőre volna szükség az őszi kalászosok fejlődéséhez, a további tavaszi munkák, mint például a vetés, elvégzéséhez - közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI megkeresésére.

 • Gaspardo sorközművelők

  2014. április 07., hétfő 10:48 Gépészet

  Ugyan gyomirtásra sokféle gyomirtószer áll rendelkezésre, de a tökéletes megoldáshoz elengedhetetlen sorközművelő kultivátor alkalmazása is, aminek kettős célja lehet. Egyrészt a sorközökben feljövő gyomok hagyományos, „kapálásos” irtása, valamint az ezzel együtt járó talajművelés.

 • Felborult a traktor, meghalt egy traktorvezető Hajdúböszörményben

  2014. április 07., hétfő 10:16 Gazdaélet

  Felborult egy traktor Hajdúböszörményben vasárnap este, vezetője a helyszínen meghalt - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóügyeletese az MTI-vel.

 • Helyi termelőkkel termeltetnék meg a gyártáshoz szükséges alapanyagot (+ videó!)

  2014. április 06., 21:29 Gazdaság

  Aszalt gyümölcs és dió alapú édesipari termékeket gyártó üzemet épít a Fruitbonbon Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregsurányban, a mintegy 500 millió forint értékű beruházás alapkövét pénteken tették le a beregi község határában.

 • Két megyében feloldották a tűzgyújtási tilalmat

  2014. április 05., szombat 19:35 Erdő- és vadgazdálkodás

  A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága feloldotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye illetékességi területén lévő erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre elrendelt tűzgyújtási tilalmat.

 • Új termelői piacok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (+videó!)

  2014. április 05., szombat 19:05 Gazdaság

  Kiemelt feladatának tekintette a gazdák piacra jutási feltételeinek javítását a kormány az elmúlt években – jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón és Biriben, ahol termelői piacokat adott át.

 • Együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (+ videók!)

  2014. április 04., péntek 21:18 Támogatások - pályázatok

  A Szent István Egyetem (SZIE) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közötti együttműködési megállapodást írt alá április 2-án, Gödöllőn dr. Tőzsér János rektor és Győrffy Balázs elnök.

 • Új támogatási jogcímek a mezőgazdaságban

  2014. április 04., péntek 20:35 Támogatások - pályázatok

  Új támogatási jogcímeket hirdet a Vidékfejlesztési Minisztérium a juh, a nyúl, a cukorrépa, a fűszerpaprika és a szőlő- és gyümölcs ágazatokban tevékenykedő gazdák számára. A tárca célja a sokszínű mezőgazdasági termelés fenntartása, a vidéki foglalkoztatás erősítése és egyes jelentős értékkel bíró termékek versenyképességének segítése. A...

 • Bizakodnak a szőlőtelepítők, fejlesztik a Tokaj-hegyaljai szőlőfajtákat (frissített)

  2014. április 04., péntek 17:52 Kertészet és szőlészet

  Bizakodással tekint a jövőbe az a gazda, aki szőlőt telepít, és amikor egy borvidéki kutatóintézet fajtagyűjteményt telepít, az azt sugározza, hogy a borvidéknek is van jövője - ezt mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke Tarcalon, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet fajtagyűjteményének...

 • MVH: megkezdődött a nemzeti erdészeti támogatások kifizetése

  2014. április 04., péntek 15:23 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével ezen a héten megkezdte az erdőtelepítési támogatások kifizetését - közölte az MVH pénteken az MTI-vel.

 • Idén is lesz fiatal gazda pályázat

  2014. április 04., péntek 14:46 Gazdaság

  4,5 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén az eddig is sikeres és nagy érdeklődésre számot tartó fiatal gazda pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 • Május 15-ig igényelhető a területalapú támogatás és a nemzeti támogatás

  2014. április 04., péntek 14:18 Támogatások - pályázatok

  Május 15-ig igényelhetik a gazdák az egységes területalapú támogatást (SAPS) és az átmeneti nemzeti támogatásokat (ÁNT), az egységes területalapú támogatás éves összege várhatóan, az árfolyamtól függően, mintegy 329 milliárd forint körül alakul - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel pénteken.

 • Tovább drágulhat a cukor a világpiacon

  2014. április 04., péntek 10:59 Gazdaság

  Az elmúlt két hónapban mintegy 15 százalékkal drágult a cukor, és további áremelkedést vetít előre a világ cukortermelésének több mint egynegyedét adó Brazíliát sújtó aszályos időjárás, valamint a második legnagyobb cukorexportőr Thaiföld politikai feszültségei miatt várható kínálatcsökkenés - közölte az árupiaci befektetésekkel...

 • A Tündérkert-mozgalom elindítóinak célja az őshonos gyümölcsfajták megőrzése

  2014. április 04., péntek 10:18 Kertészet és szőlészet

  A gazdag, de pusztuló vidéki világ gyümölcsfajtáinak megőrzése volt a célja az első Tündérkertek megálmodóinak, Szarvas József színésznek és Kovács Gyula pórszombati erdésznek és Ambrus Lajos írónak; törekvéseiket pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja.

 • A Vidékfejlesztési Minisztérium elrendelte az idei határszemle ellenőrzéseket

  2014. április 04., péntek 09:54 Szántóföld

  Elrendelte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) illetékes főosztálya az idei határszemle ellenőrzések végrehajtását - hívta fel az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét a tárca.

 • Nem lép életbe a pontyfogási tilalom a Balatonon

  2014. április 04., péntek 09:23 Gazdaság

  Idén sem lép életbe a Balatonon a május 2. és június 15. közötti időszakra vonatkozó pontyfogási tilalom a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kezdeményezésére - derül ki a társaság honlapjára csütörtökön felkerült tájékoztatásból.

 • Szijjártó Péter: elismerés az Intersnack győri üzemének fejlesztése

  2014. április 03., csütörtök 21:43 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság és a magyar élelmiszeripar elismerése, hogy győri üzemét jelölte ki kelet-európai sütőközpontjának a Chio-termékeket is gyártó Intersnack-vállalatcsoport - mondta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a két újabb gyártósor csütörtöki avatóünnepségén Győrben.

 • Megemelt állami támogatás a mezőőrök foglalkoztatásához

  2014. április 03., csütörtök 20:58 Támogatások - pályázatok

  A vidék közbiztonságának növelése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közel a duplájára emeli a mezőőrök foglalkoztatásához az önkormányzatoknak nyújtott állami hozzájárulás mértékét - közölte a VM csütörtökön az MTI-vel.

 • Kósa Lajos: a mangalica igazi hungarikum

  2014. április 03., csütörtök 20:18 Állattenyésztés

  A mangalica nem tömegtermék, hanem igazi hungarikum, ami egyre több ünnepi asztalra kerül itthon és külföldön - jelentette ki Kósa Lajos, a debreceni mangalica fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön a városban.

 • Magyarország partnerországként vesz részt a budvai élelmiszeripari vásáron

  2014. április 03., csütörtök 19:33 Gazdaság

  Magyarország partnerországként - kiemelt vendégként - vesz részt a montenegrói Budvában április 3-5. között megrendezett 40. International Food Fair Élelmiszeripari Vásáron.

 • Szőlőterület Magyarországon, 1990-2012

  2014. április 03., csütörtök 16:56 Gazdaság

  A szőlőterületek méretének változása Magyarországon a rendszerváltás után.

 • MVH: újabb forrásokhoz jutnak a földműveléssel foglalkozó gazdák

  2014. április 03., csütörtök 16:14 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közreműködésével megkezdte az elkülönített cukortámogatás kifizetését 12 milliárd forint összegben több mint 1000 gazdálkodó számára - közölte az MVH csütörtökön az MTI-vel.

 • 37 településen vetették el a Syngenta által felajánlott vetőmagokat

  2014. április 03., csütörtök 14:52 Gazdaélet

  Harminchét településen kezdődött el a mezőgazdasági munka az Élelmiszerlavina programban: a felajánlott több millió forint értékű vetőmagot összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetik el a napokban az ország több településén.

 • FAO: közel egyéves csúcson az élelmiszerárak márciusban

  2014. április 03., csütörtök 12:09 Gazdaság

  Februárhoz képest nőttek, közel egyéves csúcsra emelkedtek az átlagos élelmiszerárak márciusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

 • MVH: folytatódik a szőlész-borász ágazatot segítő támogatások kifizetése

  2014. április 03., csütörtök 09:41 Támogatások - pályázatok

  Folytatódik a szőlész-borász ágazatot segítő támogatások kifizetése, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a Vidékfejlesztési Minisztériummal együtt ezen a héten is jelentős, közel 150 millió forint támogatást utalt a jogos igények alapján - közölte az MVH az MTI-vel csütörtökön.

 • Megalakult a HANGYA COOP

  2014. április 03., csütörtök 09:26 Gazdaság

  Megalakult a HANGYA COOP szerdán Budapesten, a szövetkezet a mezőgazdasági termékek ügynöki nagykereskedelmével kíván foglalkozni - tájékoztatta a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése szerdán az MTI-t.

 • Szántóföldi növényvédelem hatékonyan és jó minőségben

  2014. április 03., csütörtök 09:08 Gépészet

  A növényvédelem minden növénytermesztési technológia nélkülözhetetlen eleme. Kiemelten fontos szerepet tölt be a termesztés eredményességében. Egyrészt a termelés biztonságát szolgálja, másrészt lehetővé teszi a megfelelő minőségű termények előállítását.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]