Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • 8,5 milliárd forintra emelkedik a sertés állatjóléti támogatás

  2014. február 11., kedd 08:57 Támogatások - pályázatok

  Jelentősen, 8,5 milliárd forintra emelkedik a sertés állatjóléti támogatás keretösszege az idén - jelentette be Czerván György a VII. Mangalica Fesztivál hivatalos megnyitóján.

 • A Magyar Cukor Zrt. hajlandó a répatermelés után fizetendő állami támogatás meghitelezésére is

  2014. február 10., hétfő 19:04 Támogatások - pályázatok

  Már beszámoltunk arról, hogy elégedetlenek a termelők az idei cukorrépatermésre megajánlott tonnánkénti 30,09 eurós garantált felvásárlási árral. A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége által felvetett kifogásokkal kapcsolatban az MTI megkereste a Magyar Cukor Zrt.-t is.

 • Talajélet: Nagy Bálint dr. intelmei

  2014. február 10., hétfő 16:13 Szántóföld

  Szerkesztett beszélgetés dr. Nagy Bálint ny. egyetemi tanárral talajról, termelési rendszerről, közhaszonról

 • Agrár-ökoszisztémai kutatások az USA-ban

  2014. február 10., hétfő 16:07 Környezetvédelem

  Az USA-ban az Agrárkutatási Szolgálat (ARS) 2012-ben jelentette a Hosszútávú Agrár-ökoszisztémai Kutatások (LTAR) hálózat megteremtését. Ebben a legkülönbözőbb agro-ökológiai rendszereket tesztelve regionális szinten speciális tájékoztatást tudnak nyújtani a termeléshez. A LTAR hálózat nagyban támaszkodik az ARS eddigi 10 kutatási...

 • Megnyílt a Prodexpo Moszkvában, 21 magyar, élelmiszeripari cég vesz részt a kiállításon (frissített)

  2014. február 10., hétfő 15:08 Gazdaélet

  Az utóbbi években a legtöbb, 21 magyar cég részvételével megnyílt az orosz fővárosban hétfőn a Prodexpo nemzetközi élelmiszeripari és mezőgazdasági kiállítás.

 • Oroszország remélhetően márciusra feloldja a magyar sertéshús behozatali tilalmát

  2014. február 10., hétfő 14:55 Állattenyésztés

  Oroszország márciusra remélhetően feloldja az Európai Unió tagállamaira, így Magyarországra is vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek behozatali tilalmát - nyilatkozta Kardeván Endre magyar vidékfejlesztési államtitkár hétfőn a moszkvai Prodexpón.

 • Kiugrási esély, hosszú távú lehetőségek a mezőgazdaságban

  2014. február 10., hétfő 14:41 Gazdaélet

  A Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szervezésében egyéves pályaorientációs kampány indul 2014 év elején, mely segíti a fiatalok pályaválasztását és népszerűsíti a jó álláslehetőségeket, kínáló agrárszakmákat - tájékoztatnak MTI-hez eljuttatott közleményükben.

 • Portrébeszélgetés Daoda Zoltánnal az AGRObio Hungary Kft. szakmai igazgatójával

  2014. február 10., hétfő 13:50 Gazdaélet

  Pontosak voltunk. Egyszerre értünk az irodaházhoz. Amikor beléptem az irodába szembeötlő volt, mennyi elismerés, oklevél vett körül minket a falakon és polcokon. A cég munkájának sikerei, termékeinek díjai.

 • Mi határozza meg a talajok terménységét?

  2014. február 10., hétfő 12:48 Szántóföld

  Teszik fel gyakran ezt kérdést a gyakorló gazdálkodók, mely kérdést bizony nem is egyszerű megválaszolni.

 • Talajszakértői tanácsadás a gazdálkodókért 2014 - Talajoltást Phylazonittal! (+Videó)

  2014. február 10., hétfő 12:28 Szántóföld

  Új célokkal, új hivatással indította az évet az Agrova Kft. Talajszakértői tanácsadó programjukkal a növénytermesztés alapját jelentő termőtalaj okos használata – és a talajélet megóvása mellett kampányoltak az AGROmashExpo-n is.

 • A forgatás nélküli technológia nemcsak lehetőség, hanem kényszer is

  2014. február 10., hétfő 10:23 Szántóföld

  Sokszor, sokféle formában olvashattuk már hazánk klímájáról azt, hogy „aszályra hajló”, amit az elmúlt 10 év évjáratainak ismeretében inkább úgy lenne érdemes pontosítani, hogy „szélsőségekre hajló”. 2001 óta mindössze három olyan év volt, melynek időjárása növénytermesztési szempontból optimálisnak mondható, míg a...

 • Alkalmazkodó és klímakár csökkentő talajművelés

  2014. február 10., hétfő 10:21 Szántóföld

  „A Contivo™ program szakmai céljai közül meghatározó a talaj védelme, szerkezetének megóvása, a vízmegőrző képességének javítása. A program a megfelelő gépi háttér kialakítása mellett nagy fi gyelmet fordít a talajművelési szemlélet váltására, talajaink alapos ismeretére, mert ennek hiányában a várt siker elmarad. A következő...

 • Döntsön tudatosan! - Fertilia-technológia, ahol a növény a főszereplő!

  2014. február 10., hétfő 08:31 Szántóföld

  A jelen növénytermesztésével szemben már szinte követelmény, hogy gazdaságos és környezetkímélő legyen, alkalmazkodjon az ökológiai és ökonómiai viszonyokhoz, előtérbe helyezve a természetes erőforrások védelmét, így a talaj termékenységének megóvását. A piaci versenyképesség szempontjából a növénytermesztési technológiák szerves része a...

 • A klímaváltozás kedvez a betegségek terjedésének

  2014. február 09., 16:01 Környezetvédelem

  Napjainkban egyértelművé vált, hogy a klímaváltozás nagymértékben felelős a szabadban élő betegségvektorok (pl. szúnyogok, kullancsok, rágcsálók) számának növekedéséért és ezáltal a vektorokkal átvitt betegségek terjesztéséért.

 • VM: 8,5 milliárd forintra emelkedik a sertés állatjóléti támogatás

  2014. február 08., szombat 16:35 Állattenyésztés

  Jelentősen, 8,5 milliárd forintra emelkedik a sertés állatjóléti támogatás keretösszege az idén - jelentette be Czerván György a VII. Mangalica Fesztivál hivatalos megnyitóján, szombaton Budapesten.

 • Traktor és bálarakodó gépek voltak a kigyulladt melléképületben

  2014. február 08., szombat 16:14 Gazdaélet

  Teljes terjedelmében égett egy műhelyépület Mátramindszenten, az ingatlanban gépeket, traktort, bálarakodó gépet tárolnak - közölte az MTI-vel szombat hajnalban a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

 • Fűnyesedékek és egyéb növényi hulladékok energetikai hasznosítása

  2014. február 08., szombat 15:53 Környezetvédelem

  Az EU által finanszírozott mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások között kiemelt jelentősége van a gazdaságok energiaellátásának átváltását célzó intézkedéseknek. Ezek célja a mezőgazdaságban a megújuló energiaforrások kiterjedt használatának elősegítése, valamint a termelők fosszilis energiaforrásoktól való függőségének...

 • Farkas Zoltán szerint egyre fontosabb lesz hazánkban a horgászat és a halgazdálkodás

  2014. február 08., szombat 15:52 Állattenyésztés

  Felértékelődik Magyarországon a horgászat és a halgazdálkodás, a folyók és tavak megújítása, a jelenleginél sokkal gazdagabb és értékesebb halállomány jobban kiszolgálja a horgászokat és vonzza a horgászturizmust.

 • Hazai mezőgazdasági gépforgalmazási trendek 2004 – 2014

  2014. február 08., szombat 10:32 Gépészet

  Az AKI az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) keretében gyűjt adatokat a mezőgazdasági gépek forgalmáról negyedéves gyakorisággal.

 • Massey Ferguson újdonságok az AGROmash EXPO-n: 400 és 100 LE-s traktorok, és hibrid kombájn!

  2014. február 08., szombat 10:00 Gépészet

  Az Austro Diesel ismét több, mint 1.000 nm-en mutatta be szinte a teljes MF termékpalettát, amely 2014-től két új traktorcsaláddal bővül.

 • A horvátországi magyar gazdák továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására

  2014. február 07., péntek 18:05 Támogatások - pályázatok

  Az Európai Unió működésével kapcsolatos ismeretek és tapasztalok határon túli magyarság számára történő átadásának fontosságáról beszélt Tóth Katalin a drávaszögi Karancson. A Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Gazdakörének meghívására vett részt a szervezet egyéves...

 • Bitay Márton: Megtízszereztük az állami földet bérlők számát (frissített + videó!)

  2014. február 07., péntek 17:22 Szántóföld

  Amíg 2010-ben 600 ezer hektár állami földre 600 szerződést vettek számba, addig mostanra 221 ezer hektárra 6 ezer győztest hirdetett a kormány - mondta Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium földprogramért felelős államtitkár pénteken Győrben tartott sajtótájékoztatóján, amelyet követően földhaszonbérleti szerződéseket is átadott.

 • Talajtudnivalók 2013

  2014. február 07., péntek 15:55 Szántóföld

  Az emberiség földi létének alapja a növények azon képessége, hogy vízből és széndioxidból a napfény hatására szénhidrátot képesek szintetizálni.

 • Bioüzemanyag a kukorica környezetbarát termesztésével

  2014. február 07., péntek 15:44 Környezetvédelem

  A kukoricából történő bioüzemanyag-termelés előmozdítására az iowai (USA) Amesben a termesztés optimalizálását vizsgálták. Ennek keretében egyrészt az évelő füvekből álló takarónövényeknek a talajerózió csökkentésére kifejtett hatását, valamint a talaj szerves anyag tartalmának alakulását kísérték figyelemmel.

 • Felszívódó csávázószerek használatának méhekre gyakorolt hatásáról

  2014. február 07., péntek 15:23 Szántóföld

  Gyakorlati tapasztalatok és mért adatok: Tóth Péter növényvédelmi szakmérnök, OMME szaktanácsadó előadásának cikk változata (Agroinform Szaklap, 2014.01. lapszám)

 • Korai szabadföldi káposztafélék tápanyagellátása

  2014. február 07., péntek 15:08 Szántóföld

  A hajtatott és korai szabadföldi káposztafélék évek óta jó exportcikknek bizonyultak az északi (Skandináv, Balti), de néhány nyugati ország (Ausztria, Németország) piacán is, ahol ugyan jelentős versenytársaink is vannak (pl. Macedónia, Szerbia, Bulgária vagy Románia, de ide sorolhatók a lengyelek is a tárolt kínai kellel), akik...

 • Apukám és a mezőgazdaság - rajzpályázat

  2014. február 07., péntek 14:52 Gazdaság

  Az Euralis Kft. rajzpályázatot szervez bármely 14 év alatti gyermek részére, aki kedvet érez rajzoláshoz. A rajzok témája a mezőgazdaság, a szántóföldi élet, ahogy a gyermek látja a munkát a hétköznapi élet során (pl. traktorok, egyéb gépi munkák, napraforgóföld, kukoricatábla, betakarítás stb.).

 • Új marketingkommunikációs vezető a NAK-nál

  2014. február 07., péntek 12:29 Gazdaélet

  Január végétől Fekete Zsanett tölti be a szervezeti átalakítást követően létrehozott Marketing-, PR- és Kommunikációs Igazgatóság vezetői pozícióját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK).

 • Méztermelés Magyarországon, 2000-2011

  2014. február 07., péntek 11:56 Terménypiacok

  A méhészek és növénytermesztő gazdák munkájának eredménye a grafikonon éves bontásban.

 • A magyar akác és akácméz hungarikummá nyilvánítását kezdeményezi az Akác-koalíció (frissített)

  2014. február 07., péntek 11:11 Erdő- és vadgazdálkodás

  A magyar akác és akácméz hungarikummá nyilvánítását kezdeményező dokumentumot írtak alá az Akác-koalíció tagjai Gödöllőn, a Szent István Egyetemen (SZIE) pénteken.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]