Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Ajándék vetőmag, sertés, vagy baromfi a családoknak

  2014. április 01., kedd 17:22 Gazdaélet

  Elindította idei vetőmag- és állatosztási akcióját kedden a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány, elsőként a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán kaptak a rászorulók vetőmagot és malacot. Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy ebben az évben 28 településen összesen 2028 rászoruló család...

 • Életbe lépett a kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelv (+ videó!)

  2014. április 01., kedd 15:41 Gazdaság

  A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy budapesti szakmai fórumon kedden.

 • Befejeződött a téli szociális tűzifaprogram a Nyírerdő Zrt.-nél

  2014. április 01., kedd 10:59 Gazdaélet

  A téli szociális tűzifaprogram keretében több mint 245 ezer mázsa tüzelőt vásárolt 155 Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei település a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-től - közölte a társaság vezérigazgatója kedden az MTI-vel.

 • A Väderstad, a Massey Ferguson és az AGRO.bio tavaszi rendezvényei a hatékonyság növeléséről szóltak…

  2014. április 01., kedd 10:15 Gépészet

  Évek óta hagyomány, hogy a tavaszi vetési szezon előtt a három cég az ország több pontján tartott rendezvényeken mutatja be az érdeklődőknek az újdonságait, amelyek elsősorban a technológia hatékonyságát és a termesztés eredményességét szolgálják.

 • További 300 ezer hektáron öntöznének a gazdák

  2014. április 01., kedd 09:07 Gazdaság

  A most öntözött 100 ezer hektár mellett további 300 ezer hektárnyi terület öntözésének igényét jelezték a gazdák - jelentette be ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

 • Fazekas: kutatási háttér nélkül nem lehet versenyképes a sertéságazat (frissített)

  2014. március 31., hétfő 17:43 Gazdaság

  Kutatási háttér nélkül elképzelhetetlen a magyar sertéságazat versenyképessége - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint ezt hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a herceghalmi sertés teljesítményvizsgáló állomás hétfői átadásán.

 • Tiszta búza, rendes ház…

  2014. március 31., hétfő 16:48 Szántóföld

  A környezettudatos ember egyik alapvető ismérve, hogy rendet, tisztaságot tart maga körül és környezetében. A jó gazda ugyanezt teszi földjei, jószágai esetében. Az idilli állapot elérése azonban sajnos nem mindig sikerül. A jó szándék és a tenni akarás a legtöbb esetben meg van bennünk, a hiba általában a rossz megoldásokból ered. Súlyos...

 • Mezőgazdasági gépforgalmazásunk piaci helyzete

  2014. március 31., hétfő 15:32 Gépészet

  A magyar mezőgazdaság műszaki háttere folyamatosan bővült az utóbbi évek során. A mezőgazdasági célú gépállomány nagyságáról és kapacitásáról a 2005. és a 2013. évi gazdaságszerkezeti összeírás tájékoztat. A KSH kiadványa szerint a legtöbb géptípus száma csökkent a 2005. évi felméréshez képest, azonban az átlagosés teljes kapacitásuk...

 • Ilyen volt a Fieragricola Veronában - Beszámoló egy magyar gazdától (+Képek!)

  2014. március 31., hétfő 13:57 Gépészet

  Miben különbözött leginkább a veronai mezőgazdasági kiállítás a magyar AGROmashExpo-tól? Hogyan látta egy hazai gazdálkodó a Fieragricola kiállítást és mit írt róla az olasz sajtó? Cikkünkből kiderül!

 • MVH: biztosítási díjtámogatást és erdősítési támogatást kaptak a gazdák

  2014. március 31., hétfő 12:32 Támogatások - pályázatok

  Eddig 2,1 milliárd forint támogatást fizettek ki mintegy 4100 gazdálkodó részére márciusban a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás keretében - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hétfőn az MTI-vel.

 • Gazdaságos, megbízható, korszerű: Fendt

  2014. március 31., hétfő 12:26 Gépészet

  A korszerű fejlesztésekre és az olyan ötletességre, mint a keréknyomást szabályozó rendszer, elégedetten csettint a világ. Azonban hosszú út és folyamatos fejlesztési munka vezette a Fendt szakembereit idáig. Cikkünkben most megmutatjuk, honnan indultak és mik voltak a főbb állomások a traktorgyár történetében.

 • A sajt állt a középpontban a 7. Magyar Ízek Vásárán

  2014. március 31., hétfő 09:48 Gazdaélet

  A sajt Európa egyik nagy hagyományokkal rendelkező alapvető élelmiszere - hangzott el a 7 Magyar Ízek Vására megnyitóján a budapesti Millenárison, ahol ezúttal a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények álltak a középpontban.

 • Hogyan értelmezzük a talajvizsgálati eredményeket?

  2014. március 31., hétfő 08:44 Szántóföld

  A jogszabályi kötelezettségek teljesítése miatt egyre több gazdálkodónak kötelező talajvizsgálat, sajnos azonban - tisztelet a kivételnek - az eredmények gyakran a fiókba kerülnek és ott is maradnak, legfeljebb hatósági ellenőrzéskor kerülnek újra elő…

 • AGRO-ALFA Napok

  2014. március 31., hétfő 08:22 Gépészet

  A szokott helyen, de új időpontban, ezúttal 2014. április 4-5. közt várnak minden kedves érdeklődőt az immár tradicionálisnak számító AGRO-ALFA Napokra! A szombathelyi telephelyen már tavaly is több mint 1000 látogató fordult meg a rendezvény 2 napja során.

 • KPMG: az agrár-erdészeti fejlesztés a következő uniós ciklusban is számíthat támogatásra

  2014. március 30., 20:02 Gazdaság

  Agrár-erdészeti fejlesztésre 240 millió forintot fizettek ki Magyarországon a 2013-ig szóló uniós programidőszakban a KPMG összesítése szerint.

 • Az állattartás és az üvegházhatású gázok

  2014. március 30., 14:26 Állattenyésztés

  A világ népességének rohamos gyarapodásával 2050-re 9 milliárdot is elérhet a föld lakossága. E felduzzadt népesség hús- és tejtermékekkel való ellátásához a mai szintnél kétszer nagyobb mennyiségre lenne szükség.

 • Kukorica vetőmag katalógusok 2014-re! (Letölthető!)

  2014. március 30., 12:18 Szántóföld

  Legyen idén is Önnek a legtöbb, legszebb, legjobb kukoricája! Mi segítünk az ideális vetőmag megtalálásában, ezért összegyűjtöttük a 2014-es kukorica vetőmag katalógusokat, válasszon innen! Caussade, Dekalb, Euralis, GabonaKutató, KWS, Limagrain, Marton Genetics, Pioneer, RAGT, Saaten-Union és Syngenta egy helyen!

 • Őshonos állataink: magyar pásztorkutyák

  2014. március 30., 11:08 Állattenyésztés

  A XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényén három teljes napon át nézhető meg a pásztorkutyák lenyűgöző munkája. Most ezeket az őshonos magyar fajtákat mutatjuk meg közelebbről.

 • Folytatódik a 7. Magyar Ízek Vására (+videó!)

  2014. március 30., 07:16 Gazdaélet

  Megnyílt szombat délelőtt a Magyar Ízek Vására a budapesti Millenárison - a hetedik alkalommal megrendezett gasztronómiai vásár középpontjában ezúttal a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények állnak.

 • Fazekas Sándor átadta a kenderesi Piaccsarnokot és -teret

  2014. március 29., szombat 21:59 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ünnepélyes keretek között átadta a kenderesi Piaccsarnokot és piacteret. A környéken több településen is nagy hagyománya van az út mellett történő értékesítésnek, amellyel főként az átmenő forgalom vásárlóerejét célozzák meg.

 • Semjén: a cél Magyarország vadászati nagyhatalmi pozíciójának visszaszerzése

  2014. március 29., szombat 16:06 Gazdaság

  A magyar vadászat megújításának célja az ágazat becsületének helyreállítása mellett Magyarország vadászati nagyhatalmi pozíciójának visszaszerzése - mondta Semjén Zsolt az Országos Vadász- és Horgásznap megnyitóján szombaton, Hatvanban.

 • Varga: a Kárpát-medence őshonos gyümölcsfafajtái óvandó értékek

  2014. március 29., szombat 15:34 Kertészet és szőlészet

  A régi, őshonos gyümölcsfafajták Magyarországon és a Kárpát-medencében is az óvandó értékek közé tartoznak, mivel az elmúlt száz évben elveszett a mezőgazdaságban termesztett növényfajták 75 százaléka - mondta Varga Mihály szombaton Budapesten, az első budapesti Tündérkert megnyitóján.

 • Csökken az orosz gabonaexport az alacsonyabb termés miatt

  2014. március 29., szombat 15:18 Gazdaság

  Oroszország a júliusban kezdődő piaci évben kevesebb gabonát exportálhat a folyó évinél, mert a gabonatermés alacsonyabb lesz a tavalyinál.

 • Öntözés - Magosz-elnök: a gazdáknak társulniuk kell egymással

  2014. március 29., szombat 14:32 Kertészet és szőlészet

  Az eredményes öntözés érdekében társulniuk és egyeztetniük kell egymással a gazdálkodóknak - jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban tartott gazdafórumon pénteken.

 • A hasonló még nem ugyanaz!

  2014. március 29., szombat 06:43 Szántóföld

  A KARATE 1980-as évek közepe óta világszerte ismert, meghatározó és vezető rovarölő szer. Hatóanyaga a lambda-cyhalotrin a szintetikus piretroidok közé tartozik, kontakt módon és gyomorméregként hat a kártevők idegi működésére.

 • Időben döntsön, hogy ne dőljön...

  2014. március 29., szombat 06:17 Szántóföld

  Az intenzív gabonatermesztés alapvető technológiai eleme a szárszilárdítás és növekdésszabályozás. A Syngenta a Moddus 250 EC szárszilárdító készítményt ajánlja a magas termésszintet megcélzó termelőknek.

 • Figyelem! Lejáró határidő a kertészeti gépbeszerzés 2013. jogcímben!

  2014. március 28., péntek 17:32 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez a 2013. évben nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 62/2013. (VII. 24.) VM rendelet (a továbbiakban: 62/2013. (VII. 24.) VM rendelet) alapján támogatott kérelmek vonatkozásában...

 • Czerván: legalább duplájára kellene növelni az öntözött terület nagyságát

  2014. március 28., péntek 17:12 Kertészet és szőlészet

  Az öntözővíz ingyenes biztosítása a gazdáknak Czerván György szerint segíthet abban, hogy a jelenlegi 100 ezer hektárról a duplájára emelkedjen az öntözött terület nagysága Magyarországon, miután 200 ezer hektáron ma is megvannak erre a feltételek.

 • A magyarországi juhexport alakulása, 2009-2011

  2014. március 28., péntek 16:59 Gazdaság

  A grafikon a hazai juhok kivitelének alakulását foglalja össze.

 • MVH: folytatódik az agrár-környezetgazdálkodási támogatások kifizetése

  2014. március 28., péntek 16:49 Gazdaság

  Márciusban 495 gazdálkodónak csaknem 4,5 milliárd forint agrár-környezetgazdálkodási támogatás utalását indította el a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]