Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • VM: hatékony az élelmiszerbiztonság védelme

  2014. március 19., szerda 10:31 Gazdaság

  Visszautasította a Vidékfejlesztési Minisztérium Szabó Rebeka állításait a kormány élelmiszerbiztonsági intézkedéseinek kudarcáról. A tárca keddi közleményében azt írta, hogy éppen a hatékony élelmiszerbiztonsági fellépésnek köszönhető az, hogy a független országgyűlési képviselő a sajtóból értesülhet az élelmiszerlánc-biztonság...

 • KASSIUS - Ha szeretne 30%-kal több gyökértömeget!

  2014. március 19., szerda 10:16 Szántóföld

  Válassza Ön is a KWS kukorica hibridjét! A KASSIUS második esztendeje vezeti sikeresen a KWS hadjáratát. Minden termesztési körülmény között, az ország egész területén nyert meg ütközeteket más KWS hibridekkel együtt.

 • Czerván: a zöldség-gyümölcs ágazat meghatározó a mezőgazdasági foglalkoztatás növelésében

  2014. március 19., szerda 10:02 Kertészet és szőlészet

  A zöldség-gyümölcs ágazat bővülése hozzájárul a mezőgazdasági foglalkoztatás növekedéséhez, és ebben a dinnyetermesztésnek is meghatározó szerep jut - jelentette ki Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Medgyesegyházán, a harmadik Nemzeti Dinnyefórum előtt rendezett sajtóbeszélgetésen.

 • Kevesebb metánt bocsát ki a nagyrészt kukoricát evő tehén

  2014. március 19., szerda 09:42 Állattenyésztés

  Kicsit kevesebb metánt böfög fel a tehén, ha fűfélék helyett nagyrészt kukoricával táplálják - derült ki az észak-rajna-vesztfáliai mezőgazdasági kamara felméréséből.

 • Megint bővült a Hungarikumok Gyűjteménye, az akác és az akácméz is a Magyar Értéktár része lett (frissített, + videó!)

  2014. március 18., kedd 19:32 Gazdaság

  Hungarikum lett gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnay porcelán és kerámia, a 100 tagú cigányzenekar, a Gundel-örökség, valamint a Pick téliszalámi – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke Budaörsön, a bizottság keddi ülését követően

 • A szarvasmarhaexport fontos területe lehet a Jordániába történő kivitel

  2014. március 18., kedd 16:52 Gazdaság

  A magyar-jordán gazdasági együttműködés bővítése érdekében 6+5 pontból álló akciótervben állapodtak meg a két ország képviselői - jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kedden, Budapesten, a magyar-jordán gazdasági vegyesbizottság (gvb) alakuló ülése után. A harmadik együttműködési terület...

 • Fiatal Gazda Obszervatórium programot indított az Agrya

  2014. március 18., kedd 16:32 Gazdaság

  Fiatal Gazda Obszervatórium címmel új programot indított a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) - jelentette be Mikula Lajos, a szövetség ügyvezető elnöke kedden a program első rendezvényeként megtartott "Fiatalok foglalkoztatása az agrárszektorban" konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

 • DemoShow 2014

  2014. március 18., kedd 14:38 Gépészet

  A Güttler Kft a Fliegl Abda Kft-vel közös szántóföldi gépbemutatót szervez. A rendezvény négy különböző állomásán több mezőgazdasági gépkapcsolat mutatkozik be gyakorlatban.

 • Április hónap időjárása az 50 éves átlagok alapján

  2014. március 18., kedd 12:51 Időjárás

  Április hónap időjárása kulcsfontosságú a mezőgazdaság számára. A kalászosok esetében egy meleg száraz időjárás jelentős termésveszteséggel járhat. A kukorica kelése szintén jelentős mértékben függ attól, hogy április hónapban mennyire alakul kedvezően a talaj nedvességtartalma.

 • AXIÁL-Fendt játék

  2014. március 18., kedd 11:16 Gépészet

  Az AXIÁL Kft. „AXIÁL-Fendt fotó- és videópályázat” címmel játékot hirdet. Készítsen képet vagy videót egy Fendt traktorról munka közben vagy nyugállásban, kapja lencsevégre a Fendt és/vagy AXIÁL logót vagy örökítse meg az AXIÁL és a Fendt márkát, traktorokat kreatív módon!

 • Dejan ®idan is támogatja hazánkat az akácosokért folytatott küzdelemben

  2014. március 17., hétfő 21:36 Gazdaság

  A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség meghívására Lendvára látogatott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter március 16-án. Fazekas Sándor és Dejan ®idan szlovén mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett programsorozaton vett részt. A két ország...

 • Fazekas: a nehéz helyzetbe került fűszerpaprika-ágazaton akar segíteni a VM

  2014. március 17., hétfő 21:14 Gazdaság

  Mintegy 170 millió forintos vetőmag-támogatással akarja segíteni a nehéz helyzetbe került fűszerpaprika-ágazatot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - mondta a tárca vezetője hétfőn Szilvásváradon.

 • E-monitoring adatszolgáltatás: már csak két nap van, de több ezren még nem teljesítették

  2014. március 17., hétfő 20:41 Támogatások - pályázatok

  Eddig az érintettek 62 százaléka teljesítette a monitoring adatszolgáltatást, így több mint 15 ezer támogatottnak már csak két napja maradt az elektronikus adatlap kitöltésére!

 • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót dolgozott ki

  2014. március 17., hétfő 19:31 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) útmutatót dolgozott ki a határidős szerződésekhez - közölte a köztestület hétfőn az MTI-vel.

 • Saját feldolgozóval évi 20 milliárd bevételt hozhatna az ipari máktermesztés Magyarországon

  2014. március 17., hétfő 18:44 Gazdaság

  Megvannak a feltételek ahhoz, hogy Magyarország újra nagyhatalommá váljon az ipari máktermesztésben; saját feldolgozógyárral évi 20 milliárd forintos bevételt is elkönyvelhetne a szektor, és a termesztés akár tízezer háztatásban, konyhakertben jelenthetne kiegészítő jövedelmet - mondta az MTI-nek Pallós József Péter, a Gyógynövény Kutató...

 • Aktuális hírek fiatal gazdáknak - Lesz-e támogatás 2014-ben?

  2014. március 17., hétfő 17:36 Támogatások - pályázatok

  Olvasóink temérdek kérdéssel leptek el minket a március eleji "Félúton vagy útfélen?" című fiatal gazda éves konferencia után. "Mikor lesz legközelebb fiatal gazda támogatás?" "Fognak-e változni a pályázati feltételek?" -voltak a leggyakoribb kérdések. Dr. Weisz Miklóssal készítettünk interjút a témában.

 • 140 éve született Kincsem lovunk (+Képek!)

  2014. március 17., hétfő 16:28 Állattenyésztés

  1874. március 17-én látta meg a napvilágot minden idők legeredményesebb magyar versenylova. A csodakancaként emlegetett jószág Kincsem névre hallgatott és minden versenyt megnyert, amin elindult. A 140. születési évforduló alkalmából rá emlékezünk és tisztelgünk a sikerei előtt.

 • Az eddigi legnagyobb hazai lovas beruházás kezdődik Szilvásváradon (frissített, + videó!)

  2014. március 17., hétfő 13:37 Gazdaság

  Magyarország legnagyobb vidéki, 1,65 milliárd forintos lovas beruházása kezdődik Szilvásváradon - jelentette ki Fazekas Sándor a Lovas- és Rendezvényközpont alapkőletételén hétfőn.

 • SAATEN-UNION kukorica hibridek a legjobbak között

  2014. március 17., hétfő 12:00 Szántóföld

  A SAATEN-UNION nemesítési, termékfejlesztési és üzemi tapasztalatainak birtokában alakítja ki kukorica vetőmagajánlatát, melyet termesztéstechnológiai javaslatok megfogalmazásával egészít ki évről-évre. Így a SAATEN-UNION hibridkukorica vetőmagkínálata a hazai termesztés körülményeihez jól alkalmazkodó hibridekből áll, melyek eltérő...

 • Zöldség-gyümölcs piaci áralakulása (AKI-jelentés)

  2014. március 17., hétfő 11:01 Terménypiacok

  A hazai zöldség-gyümölcs piaci áralakulásáról szól az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb jelentése.

 • A mezőgazdasági termelők gazdaságfejlesztési tervei és annak irányai

  2014. március 17., hétfő 10:27 Gazdaság

  A mezőgazdasági termelést jövedelemszerzés céljából folytató gazdálkodók négyötöde továbbra is gazdaságának fejlesztését tervezi középtávon. A fejlesztésben gondolkodók nagyobbik hányada a birtok méretének növelése mellett a termelés technikai, technológiai fejlesztését is célul tűzte ki.

 • Sikeres volt a XIX. KADARKA Nemzetközi Borverseny

  2014. március 17., hétfő 09:33 Kertészet és szőlészet

  Az idei évben március 14-én, XIX. alkalommal rendezték meg Kiskőrösön az István Borházban a már hagyományosnak számító Kadarka Nemzetközi Borversenyt. A versenyre kizárólag Kadarka illetve Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni, fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A 141 nevezett bor közül 118 tiszta Kadarka bor volt.

 • Fazekas: A magyar földért régen is harcolni kellett, most is harcolni kell

  2014. március 15., szombat 19:41 Gazdaság

  A vidékfejlesztési miniszter szerint a kormány egyik legfontosabb feladata, a termőföld, mint nemzeti kincs megvédése.

 • Újabb tűzgyújtási tilalom: a főváros erdeiben is tiltott a tűzrakás

  2014. március 14., péntek 19:48 Erdő- és vadgazdálkodás

  Tűzgyújtási tilalmat rendel el a fővárosban lévő erdők területére, illetve 200 méteres körzetükre március 15-től a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága - tájékoztatta a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője pénteken az MTI-t.

 • A 4-es főút mellett több hektáron ég a száraz fű és az avar, kigyulladt a nádas Nemtinél

  2014. március 14., péntek 15:40 Gazdaélet

  Avartűz füstje miatt leterelik a forgalmat a 4-es főútról Újfehértónál - közölte honlapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság péntek délután. Mintegy harminc hektárnyi területen ég a nádas és a szél miatt továbbterjed a tűz - tájékoztatott a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • BIOFIL Talajoltó baktérium készítmények – a növényre váltott tudomány

  2014. március 14., péntek 12:04 Szántóföld

  Talajpecifikus baktérium készítmények jelennek meg idén tavasszal BIOFIL néven a növénytermesztők szolgálatára, a talajélet javítására, a növények támogatására. Magyar kutatók által fejlesztett, magyar termék, magyar gazdáknak és magyar földbe.

 • Figyelem! Jövő hét szerdán lejár az E-monitoring adatszolgáltatás határideje

  2014. március 14., péntek 09:32 Támogatások - pályázatok

  Március 19-ig kell teljesíteniük a monitoring adatszolgáltatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és az Európai Halászati Alapból (EHA) támogatásban részesült ügyfeleknek.

 • VM: megkezdődött a kárenyhítő juttatások kifizetése

  2014. március 14., péntek 09:11 Gazdaság

  Csaknem 2,47 milliárd forint kárenyhítő juttatás kifizetését kezdte meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a megalapozott igényt benyújtó 1169 mezőgazdasági termelőnek - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-t.

 • Ötezer négyzetméteres üvegházat adtak át Hódmezővásárhelyen (új képekkel frissített)

  2014. március 14., péntek 08:12 Gazdaság

  A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának segítségével és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával 185 millió forintos fejlesztés keretében felépült 5 ezer négyzetméteres üvegházat adtak át csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

 • Rekordbevételt ért el tavaly a magyar termelőkkel dolgozó élelmiszeripari cég

  2014. március 13., csütörtök 18:38 Gazdaság

  A kecskeméti székhelyű élelmiszeripari vállalkozás, az Univer Product Zrt. 2013-ban nettó 16,6 milliárd forint rekord árbevételt ért el - közölte Molitórisz Károly vezérigazgató csütörtökön az MTI-vel.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

[bezárás x]