Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • ÚJ ALAPOKON A TALAJFERTŐTLENÍTÉS – KENTAUR 5 G    

  2014. január 09., csütörtök 19:20 Szántóföld

  Az elmúlt időszakban nagy visszhangot váltott ki az Európai Bizottság 2013. május 24.-én kibocsátott neonikotinoid típusú rovarölő szerekkel kapcsolatos 485/2013/EU végrehajtási rendelete, amelynek lényege, hogy jelentősen szabályozza és redukálja az imidakloprid, klotianidin és a tiametoxam hatóanyagok felhasználási lehetőségét.

 • SAATEN-UNION napraforgó hibridek: biztonság változó körülmények között is

  2014. január 09., csütörtök 12:25 Szántóföld

  A hazai napraforgó termesztés sokat változott az elmúlt másfél évtizedben a kultúra megítélése, a termesztés intenzitása, és a használt genotípusok jellemzői tekintetében. Előtérbe kerültek az olyan technológiai fejlesztések, melyek választ adhatnak az egyre változékonyabb időjárás okozta viszontagságokra, majd a biztonságosabb termelést...

 • FAO: stagnáltak az élelmiszerárak decemberben

  2014. január 09., csütörtök 11:54 Terménypiacok

  Nem változtak érdemben a világon az átlagos élelmiszerárak decemberben az előző hónaphoz képest, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

 • Csúcstechnológiával nyerik ki a gyógynövények hatóanyagait Bikácson

  2014. január 09., csütörtök 11:32 Terménypiacok

  Kozmetikumok és növényi gyógyszerek alapanyaga, fűszernövények kivonata készül biotechnológiával a Tolna megyei Bikácson, a cég több százmillió forintos árbevételt vár az idén.

 • Magyar szójatermék iránt érdeklődnek a nemzetközi élelmiszergyártók

  2014. január 09., csütörtök 10:26 Terménypiacok

  Élelmiszergyártó és forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés, vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb - mondta a terméket kifejlesztő Fitorex Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

 • Megalakult az Agrár-Szakképző Iskolák Tanácsadó Testülete

  2014. január 08., szerda 19:59 Gazdaság

  Megalakult az Agrár-Szakképző Iskolák Tanácsadó Testülete (ASzITT), amelynek célja, hogy az agrár-szakiskolai hálózat minél hatékonyabb és sikeresebb működését elősegítse - közölte a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) az MTI-vel közleményben szerdán.

 • Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a VM és az Edutus Főiskola

  2014. január 08., szerda 19:37 Gazdaság

  Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Edutus Főiskola az élelmiszer-gazdaság és a turizmus hatékony fejlesztése, a hazai és határon túli kis- és középvállalkozások megerősítése, valamint a határon túli gyakorlatorientált képzések kialakítása szándékával szerdán Budapesten.

 • 1400 tonna hízott libamáj exportja a cél

  2014. január 08., szerda 14:06 Terménypiacok

  Piaci pozíciói javulását várja a Hungerit Zrt. attól, hogy a libamájat hungarikummá nyilvánították, és úgy vélik, serkentheti a termelést a német és az osztrák vendéglátók élénkülő libamáj iránti kereslete is.

 • Január 31-ig nyújthatnak be kifizetési kérelmet a fiatal gazdák

  2014. január 08., szerda 12:02 Támogatások - pályázatok

  2014. január 31-ig nyújthatják be a támogatási összeg fennmaradó 10 %-ának igénylésére kifizetési kérelmüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz azok a gazdálkodók, akik a 2007/2008. évi fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatási kérelem alapján 2009. évben meghozott helyt adó vagy részben helyt adó határozattal...

 • Mezőgazdasági vontató és személyvonat karambolozott Békéscsabán

  2014. január 08., szerda 10:43 Gazdaélet

  Mezőgazdasági vontató és személyvonat ütközött össze Békéscsabán, a balesetben senki nem sérült meg - tájékoztatta a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán az MTI-t. A mezőgazdasági gépjármű vezetője nem vette figyelembe a piros jelzést, a vonat a pótkocsinak ütközött.

 • FruitVeB: a szokatlan meleg még nem károsította a gyümölcsösöket

  2014. január 07., kedd 13:45 Kertészet és szőlészet

  A szokásosnál melegebb decemberi és januári időjárás még nem károsította gyümölcsösöket, a rügyek még pihennek - közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke kedden az MTI megkeresésére.

 • Axiál szakmai verseny az AgrárgépShow-n!

  2014. január 07., kedd 13:07 Gépészet

  Az Axiál szakmai versenyt hirdet az AgrárgépShow hétköznapjai alatt a HUNGEXPO D pavilonjában. A szerviz versenyt gépkezelők, mezőgazdasági vállalkozók, illetve mezőgazdasági gépészeti közép- és felsőfokú szakiskolák tanulói részére írták ki.

 • Határozottan előre - Interjú az Axiál tulajdonos-ügyvezetőjével

  2014. január 07., kedd 13:01 Gépészet

  „Fejlődni mindig kell, lépést kell tartani a világgal.” - interjú Harsányi Zsolttal, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével a mezőgazdasági AXIÁL Híradó legfrissebb számában.

 • Több mint száz nyertes pályázó népszerűsíti a hungarikumokat és nemzeti értékeinket

  2014. január 07., kedd 10:57 Terménypiacok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly október 1-jén pályázatot írt ki a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatására. A pályázatok közül Fazekas Sándor miniszter 135-öt nyilvánított eredményesnek.

 • Argo márkájú különleges terepjárót alkalmaznak a Tisza-tónál

  2014. január 06., hétfő 17:38 Gépészet

  Ingoványos talajon és meredek emelkedőn is biztosan halad, a vízben pedig csónakként órákon át használható az a lánctalpas terepjáró, amelyet az év elején helyeztek üzembe a Tisza-tónál egy kirándulásokat szervező turisztikai cégnél.

 • Oktatni fogja új munkatársait a NAK (frissített)

  2014. január 06., hétfő 16:41 Gazdaság

  Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke sajtótájékoztatót tart a NAK újonnan megnyílt ügyfélszolgálati irodájában a XI. Fehérvári úton 2014. január 6-án.

 • Ingyenes lett az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés

  2014. január 06., hétfő 15:37 Gazdaság

  2014. január elsejétől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ingyenesen végzi az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést.

 • 250 kilogrammos világháborús bombát találtak Gárdonynál egy szántóföldön

  2014. január 06., hétfő 15:25 Gazdaélet

  Egy 250 kilogrammos német bomba került elő hétfőn Gárdony külterületén egy szántóföldön - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

 • VM: megszűnt a termálvizet használó kertészetek túlszabályozása

  2014. január 06., hétfő 15:06 Környezetvédelem

  Alapos szakmai előkészítő munka után 2013. december 31-én megjelentek a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvízre vonatkozó új végrehajtási szabályok, amelyeknek köszönhetően megszűnt a termálvizet használó kertészetek túlszabályozása.

 • Miért nem nőnek az intenzív termelésben a hozamok?

  2014. január 06., hétfő 13:49 Szántóföld

  Az utóbbi időben tapasztalható az intenzív termelésben, hogy a legmodernebb fajták és hibridek, illetve legkorszerűbb növényvédő szerek és műtrágyák használata mellett sem nőnek a termésátlagok. Hajlamosak vagyunk ezt az időjárás számlájára írni, pedig a válasz nem ennyire egyszerű. Sőt! Egyre többen az igazi okot a termőföld megváltozott...

 • Ropogósan az új évben is

  2014. január 06., hétfő 13:43 Gépészet

  Megjelent az építőipar és anyagmozgatás témaköröket boncolgató AXIÁL HÍRADÓ is! Olvashatnak benne az építőipari gép piac állásáról, megismerhetik az OMG speciális anyagmozgató gépeit és kezelői tippeinket. Hasznos, érdekes információk csak Önöknek!

 • Ismét itt a mezőgazdasági AXIÁL HÍRADÓ!

  2014. január 06., hétfő 13:42 Gépészet

  A legkorszerűbb precíziós megoldásokról, hasznos tanácsokról, gép- és technológiai újdonságokról olvashat. De ez még nem minden! Lapozzon bele kiadványunkba és mindent megtudhat az idei AgrárgépShow-ról!

 • Az Axiál Kukorica Termésversenyt egy hajdúböszörményi gazda nyerte meg

  2014. január 06., hétfő 13:15 Gépészet

  Cégünk 500.000 forintos vásárlási utalvánnyal jutalmazta a termésversenyen legjobb terméseredményt elért AXIÁL Partnert a 2013-ban ötödik alkalommal megrendezésre került Kukorica Termésversenyen.

 • VM: a kormány az agrárközéposztály megerősítésén dolgozik

  2014. január 05., 16:23 Gazdaság

  A kormány az agrárközéposztály megerősítésén dolgozik, az a célja, hogy minél több fiatal gazda és családi vállalkozás kapjon földet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vasárnap az MTI-vel.

 • A legszárazabb évek Magyarországon

  2014. január 03., péntek 15:11 Időjárás

  Az MTI által közzétett, a KSH és az OMSZ adatait tükröző grafikon a legszárazabb évek csapadékmennyiségét mutatja be hazánkban 1901-től 2012-ig városok, területek bontásában.

 • Egy sertéstelep is felgyulladt Szilveszterkor

  2014. január 02., csütörtök 21:18 Gazdaélet

  Tűz keletkezett Szilveszter éjjelén egy Újkígyós melletti sertéstelepen. A sertésól tetőszerkezete kapott lángra, de a békéscsabai és a gyulai hivatásos tűzoltók megfékezték a tüzet, így a több mint százharminc sertésnek nem esett baja – írta csütörtöki közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

 • Új feladatokat kaptak a földhivatalok

  2014. január 02., csütörtök 16:16 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelők nyilvántartását január 1-jétől a földhivatalok vezetik, és azok feladata a törvényben meghatározott termőföldszerzési feltételek ellenőrzése is - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Már nem adhatóak ki újabb vízjogi üzemeltetési engedélyek a 2015. június 30-ig hatályosakon kívül

  2014. január 02., csütörtök 15:58 Gazdaság

  Ez év elejétől a termálvíz intenzív medencés haltenyésztésre is hasznosítható, de bármilyen hasznosítás során törekedni kell a víz hőtartalmának minél nagyobb mértékű kinyerésére - egyebek mellett ezt tartalmazza az a vízügyi jogszabályokat módosító kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Dekalb hibridek vezetnek az idei Szemeskukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletekben

  2014. január 02., csütörtök 15:46 Szántóföld

  A Dekalb vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen a FAO 200, 300 és 400-as éréscsoportokban, amelyek lefedik a magyar kukoricatermesztés 90%-át. Az eddig is népszerű DKC4590 és DKC4795 mellett az új Dekalb hibridek is kiválóan szerepeltek: Az elmúlt évben bevezetett DKC4717 a 300-as éréscsoportban a legjobbnak bizonyult.

 • Ki iszik több vörösbort? (+grafikon)

  2014. január 02., csütörtök 14:49 Terménypiacok

  Ma már csak a magyarok 10 százaléka sorolja magát a naponta rendszeresen bort fogyasztók körébe, míg 10 éve ez az arány 19,1 százalék volt - derül ki a Varga Pincészet legfrissebb felméréséből. 1300, 21 évnél idősebb borfogyasztót faggattak a borozási szokásairól.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]