Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Sikeres a magyar agrárdiplomácia (+Videó!)

  2013. november 12., kedd 11:25 Szántóföld

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter előadást tartott a mezőgazdasági birtokpolitikáról és az Európai Unióval fenntartott pénzügyi kapcsolatokról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Karán.

 • A dísznövénytermelés és gyógynövény felvásárlás 2012-ben 8 milliárd forintot tett ki

  2013. november 12., kedd 11:07 Kertészet és szőlészet

  Az Agrárgazdasági Kutató Intézethez (AKI) beérkezett adatok szerint Magyarországon a dísznövénytermesztésre használt terület összesen csaknem 1.410 hektár, ebből a szabadföldi 1.334, a fedett fűthető 64, a fedett fűtetlen terület pedig csaknem 12 hektár volt 2012-ben.

 • Hogyan válasszunk mezőgazdasági sorvezetőt?

  2013. november 12., kedd 07:56 Szántóföld

  Magyarországon a sorvezető eszközök kínálata igen széleskörű. A legegyszerűbb sorvezetőtől a legdrágábbig, szinte minden gyártó terméke megtalálható hazánkban. Nehéz helyzetben van az a vásárló, aki próbál eligazodni, és helyes döntést hozni a vásárlásnál. A sorvezető eszközök megkönnyíthetik a munkát a szántóföldeken, de az eszköz...

 • Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit

  2013. november 11., hétfő 19:37 Kertészet és szőlészet

  Bolyki János, Borbély Tamás, Dúzsi Tamás, Gálné Dignisz Éva és Heimann Zoltán az idei Év Bortermelője díj jelöltjei; az eredményhirdetést december 6-án tartják Budapesten.

 • Támogatják a tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztését (+Videó!)

  2013. november 11., hétfő 18:01 Szántóföld

  A tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztését közös programmal támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma - jelentette be Fazekas Sándor Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Nemzeti Fehérbor Válogatott - kiadvány az agrártárcától (+Videó!)

  2013. november 11., hétfő 16:18 Kertészet és szőlészet

  Exkluzív kiadvánnyal startolt a Vidékfejlesztési Minisztérium, amelyben bemutatja, hogy 2013 év végén, hogy állunk országosan fehér borok tekintetében. Az állami portfolió a termelők piacra jutását segíti, a decemberben megjelenő angol nyelvű változatával a külpiacokat is megcélozza. A kiadvány 15.000 példányban, angol és magyar nyelven...

 • Tizenegy tonna illegális hússzállítmányt foglalt le a hatóság (+Videó!)

  2013. november 11., hétfő 16:10 Gazdaélet

  Illegális hússzállítmányra csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) péntek hajnalban egy dunakeszi parkolóban. A jól szervezett hálózat tagjait akkor érték tetten, amikor 11 tonna, külföldről illegálisan behozott nyershúst rakodtak.

 • Az MVH megkezdte az ültetvény-korszerűsítési egyéni tervek feldolgozását

  2013. november 11., hétfő 15:55 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a beérkezést követően haladéktalanul megkezdte a tervezett ültetvény-korszerűsítési munkákat összefoglaló „egyéni tervek” feldolgozását.

 • Borászok figyelem: újra igényelhető támogatás borászati gépek beszerzéséhez!

  2013. november 11., hétfő 15:45 Támogatások - pályázatok

  Újra igényelhető támogatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) olyan új borászati gépek és technológiai berendezések vásárlására, amelyek javítják a vállalkozás összteljesítményét.

 • A kisvállalkozások hitel kezességvállalásának költségvetési támogatásáról - MVH

  2013. november 11., hétfő 14:56 Támogatások - pályázatok

  181/2013. (XI. 8.) számú MVH Közlemény a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezésének elősegítése érdekében a kezességvállalási díjak költségvetési támogatásáról szóló 94/2013. (X. 10.) VM rendelet szerinti támogatások lehívásáról.

 • Szakbizottsági nem az áfacsökkentés kiterjesztésére; a takarmány áfáját azonban vizsgálja az NGM

  2013. november 11., hétfő 14:35 Gazdaság

  Elutasította az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága hétfői ülésén azt a javaslatot, hogy az 5 százalékos általános forgalmi adót (áfa) terjesszék ki több alapvető élelmiszerre, és tegyék lehetővé a rövidebb időközönkénti áfa-visszaigénylést a sertéságazat termelői számára.

 • Október második felében mérséklődött a búza világpiaci ára

  2013. november 11., hétfő 11:14 Terménypiacok

  A magyarországi fizikai piacokon az étkezési búza termelői ára 45 ezer forint/tonna, a takarmánybúzáé 46 ezer forint/tonna és a takarmánykukoricáé 41 ezer forint/tonna volt az október 21-27. közötti héten. A repcemagot 109 ezer forint/tonna áron lehetett beszerezni. Az olajmagdarák rendelkezésre álló mennyiségének globális növekedése...

 • Biofinomítás - szennyezett területekről növényi alapanyagok

  2013. november 11., hétfő 09:53 Környezetvédelem

  Közismert, hogy a szennyezett területek kármentesítésére jól beváltak bizonyos növényfajok. Az erre alkalmazott növények üdvös hatása legkülönbözőbb formákban nyilvánul meg (pl. nehéz fémek kivonása és felhalmozása a növényi szövetekben). Kézenfekvőnek tűnik, hogy ha már a szennyezett területeken növényeket termesztünk, érdemes az ott...

 • Több őszi szántóföldi növényt vetnek Vas megyében (+ országos grafikonok)

  2013. november 11., hétfő 09:14 Szántóföld

  A kukorica gyenge termésátlaga miatt az idén több őszi növényt vetnek Vas megyében, mint az elmúlt években. A vetési szándék szerint a 125 ezer hektárnyi terület 70-72 százalékát ősszel vetik be, míg a korábbi években az őszi vetések aránya 60-62 százalék volt - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának...

 • Zöldség, gyümölcs és bor árak a hazai kereskedelemben

  2013. november 11., hétfő 08:38 Terménypiacok

  A gomba ára nőtt, a belpiaci kígyóuborka többe kerül a hazai piacokon, mint tavaly ilyenkor. A KSH adatai szerint a bor (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) külkereskedelmének egyenlege mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt, mennyiségben három és félszeresére nőtt, értékben csaknem 32 százalékkal javult 2013. január-július között az...

 • A hagyománytisztelet és a modern szemlélet - Ez a nagy titka a francia pápák borának

  2013. november 10., 14:15 Kertészet és szőlészet

  A világ egyik legismertebb francia borfajtája, a Rhone folyó völgyében termelt Chateauneuf-du-pape több száz éves múltra tekint vissza. A hagyományok által szigorúan meghatározott szabályok szerint előállított, magas alkoholtartalmú, gyümölcsösen zamatos és testes bor töretlen világsikerének titka nagyrészt a családi szőlészetek...

 • Kedvezőbb áron lehet majd sertést vásárolni (+videó!)

  2013. november 10., 11:17 Állattenyésztés

  A néhány napja bejelentett áfacsökkentésnek köszönhetően kedvezőbb áron lehet majd sertést vásárolni - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton, a kilencedik nemzetközi hurkatöltő fesztivál megnyitóján Tápiószentmártonban.

 • Láthatóvá válik, mi a magyar termék és mi nem

  2013. november 10., 10:57 Terménypiacok

  A Magyar Élelmiszerkönyv korszerűsítését végzik a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) annak érdekében, hogy tisztázzák és meghatározzák a kézműves termék fogalmát, hatékonyan segítve ezzel a termelőket - közölte a vidékfejlesztési miniszter szombaton Budapesten újságírók előtt.

 • Hibrid fűfajjal az üvegházhatás ellen

  2013. november 09., szombat 12:09 Környezetvédelem

  Új hibrid fűfajt állítottak elő japán és kolumbiai kutatók a műtrágyák okozta üvegházhatású gázkibocsátás visszaszorításához. A japán Mezőgazdaság-tudományi Nemzetközi Kutatóközpont és a kolumbiai Trópusi Mezőgazdasági Nemzetközi Központ szakemberei egy Afrikában őshonos és Latin-Amerikában is termő, a Brachiaria nemzetségbe tartozó...

 • Megújulóenergia-központokat hoznak létre a bihari régióban

  2013. november 09., szombat 12:04 Környezetvédelem

  Megújulóenergia-ipari szolgáltatóközpontokat alakítanak ki Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megyék határ menti településein a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. Egyebek mellett bemutatják a biomassza-feldolgozók működését is.

 • Rendelet a vidéki gazdaság és lakosság támogatásáról

  2013. november 09., szombat 08:46 Gazdaság

  Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) négy célterületre nyújtandó támogatást szabályozza a vidékfejlesztési miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Felborult egy cukorrépát szállító kamion Dunaföldvárnál

  2013. november 08., péntek 17:57 Gazdaélet

  Felborult egy cukorrépát szállító teherautó a 61-es úton Dunaföldvárnál péntek délután. A műszaki mentés idejére a fél útpályát lezárták - tájékoztatta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Áder visszaküldte a zsebszerződések felszámolása érdekében alkotott törvényt

  2013. november 08., péntek 16:04 Gazdaság

  Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében október 28-án elfogadott törvényt.

 • Feldman Zsolt: jelentősen nő a szőlő- és bortermelés uniós támogatása (+grafikonok)

  2013. november 08., péntek 15:09 Kertészet és szőlészet

  Magyarország a következő ötéves időszakban 145,5 millió euró (43 milliárd forint) felhasználására jogosult a szőlő- és bortermelés uniós támogatási keretéből, ami több mint 30 millió eurós növekedést jelent – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Soltvadkerten.

 • Erősödik az eredetvédelem a tokaji borvidéken

  2013. november 08., péntek 14:58 Kertészet és szőlészet

  A tokaji borok eredetvédelmét a borvidéki rendtartási előírások módosításával kívánja megerősíteni a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, új értékeket határoznak meg az aszúbor minimális összes alkohol és maradék cukortartalmára, emellett a Tokaji megnevezéssel forgalomba kerülő borokat jövő nyártól csak helyben lehet majd palackozni -...

 • A sertésállomány alakulása Magyarországon

  2013. november 08., péntek 14:48 Állattenyésztés

  A sertésállomány alakulása Magyarországon, 2000-2013

 • Már csak november 30-ig van lehetőség kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtására

  2013. november 08., péntek 14:39 Szántóföld

  A kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjáról lehet letölteni. A kitöltött nyomtatványokat a kérelmező lakhelye/székhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához kell benyújtani 2013. november 30-áig.

 • Sertéshús kivitel és behozatal

  2013. november 08., péntek 14:35 Állattenyésztés

  Sertéshús kivitel és behozatal, 2004-2010

 • Kína elsősorban a javító minőségű magyar búzából vásárolna szívesen

  2013. november 08., péntek 13:03 Terménypiacok

  Kína gabonából továbbra is behozatalra szorul, ezért nagy érdeklődéssel fordul a magyar kenyérgabona iránt, elsősorban a javító minőségű búzából vásárolna szívesen - hangzott el Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és a Kínai Gabonahivatal delegációjának pénteki, budapesti megbeszélésén.

 • A III. DuPont Fotópályázat lezárult: témája a kalászosok termesztése volt

  2013. november 08., péntek 12:31 Szántóföld

  Lezárult a III. DuPont fotópályázat, melynek témája a kalászos kultúrák termesztése volt. A pályázaton DuPont növényvédő szerrel kezelt (vagy kezelni tervezett) állományokról és kórokozókról, a kalászos növénytermesztés technológiai lépéseiről készült digitális fotókkal lehetett részt venni.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]