Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Minden termékre ráíratná az EP a származási helyet

  2014. április 23., szerda 13:38 Gazdaság

  A jelenlegi önkéntes gyakorlat helyett minden terméken kötelezően fel kellene tüntetni, hogy hol készült – szerepel abban a jogszabálytervezetben, amelyről kedden foglalt állást az Európai Parlament.

 • Áprilisi körkép a vidéki kertben

  2014. április 23., szerda 12:23 Kertészet és szőlészet

  Egy hónapja még csak bizakodtunk, hogy a langyos tél után nem jön hírtelen a fagy. Mint a korábbi években ez gyakran megtörtént. Eddig ha előfordultak is fagyos éjszakák, igazi kárt nem tettek még a kibomló kajszibarack virágokban sem. Bizakodjunk tovább tehát. Úgyis fogytán van a baracklekvár a kamra polcain.

 • Kerti teendők májusban

  2014. április 23., szerda 11:59 Kertészet és szőlészet

  Május csalafinta hónap. Tavaszinak mondjuk, de ha hétágra süt a nap, akkor megcsillantja a nyári arcát. Fagyosszentek (Szervác, Pongrác, Bonifác – május 12-14) körül pedig nem ritka a fagyos, hideg idő, téli didergést hozva a tavaszba.

 • Kedd estétől földet csak a mezőgazdasági igazgatási szerv árverezhet

  2014. április 23., szerda 11:41 Gazdaság

  Kedd estétől csak a mezőgazdasági igazgatási szerv végezheti el a földárverést, ha annak feltételei március 14. után következtek be vagy már azt megelőzően bekövetkeztek ugyan, de az ingatlan értékesítése még nem történt meg, és a tulajdonjog is csak ilyen árverés alapján jegyezhető be az ingatlan-nyilvántartásba - az erről szóló...

 • Tarlóhántás és alapművelés = Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor és SuperMaxx univerzális kultivátor

  2014. április 23., szerda 10:00 Gépészet

  A következőkben a tarlóhántásra és alapművelésre is alkalmas eszközökről, a Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátorról és a SuperMaxx univerzális kultivátorról lesz szó.

 • Több mint 4800 hektár dohányt ültetnek az idén

  2014. április 22., kedd 18:40 Szántóföld

  A tavalyihoz hasonlóan, az idén is több mint 4800 hektár dohányt ültetnek a gazdálkodók - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére.

 • Jelentős kékvércsevonulás várható a következő hetekben

  2014. április 22., kedd 16:50 Gazdaélet

  Tavaly már mintegy 1200 kékvércsepár költött Magyarországon, ezért idén tavasszal közel két és fél ezer madár érkezhet haza az afrikai telelőterületekről.

 • Honnan származnak az üvegházhatást okozó gázok?

  2014. április 22., kedd 15:55 Szántóföld

  Az üvegházhatást okozó gázok forrásai: tevékenységek (például mezőgazdaság,földhasználat is) és területek, kontinensek szerinti bontásban.

 • Üvegházhatás-prognózis

  2014. április 22., kedd 15:25 Gazdaélet

  A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től, területi bontásban.

 • Jogszabályváltozás - Májustól szigorodnak a földcsere szabályai

  2014. április 22., kedd 15:04 Gazdaság

  A földcserénél a helyben lakó, illetve a közeli lakó- vagy telephellyel rendelkező földtulajdonos lehet csak partner - a földcsere megszigorított szabályait tartalmazó kormányrendeletek május első napján lépnek hatályba.

 • MVH: védendő tájelemek a fa- és bokorcsoportok is

  2014. április 22., kedd 14:39 Támogatások - pályázatok

  Ez évtől védendő tájelemnek minősülnek a fa- és bokorcsoportok is a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (hmká) keretében, a kunhalmok és a gémeskutak mellett - tájékoztatta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kedden az MTI-t.

 • Figyelem! Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje ez év május 31-e

  2014. április 22., kedd 13:56 Gazdaság

  Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje ez év május 31-e - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t. Ez az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettség.

 • Csekély összegű támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők (frissített)

  2014. április 22., kedd 12:23 Támogatások - pályázatok

  Csekély összegű - de minimis - támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők, a vissza nem térítendő támogatáshoz a kérelmeket ez év május 31-éig postán kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz - közölte az MVH kedden az MTI-vel.

 • A székely gyümölcsöskert kincsei I.

  2014. április 21., hétfő 19:50 Kertészet és szőlészet

  Székelyföld gyümölcsös kertjei számos kincset őriztek meg a mai napig. Hiszen a Kárpát-medence tájai között a "Tündérkert" kiemelkedik alma tájfajtákban való gazdagságával.

 • Ukrán-válság - Még nem mérhető fel az uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra

  2014. április 21., hétfő 12:23 Gazdaság

  Még nem mérhető fel pontosan az Ukrajnának adandó uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra - tájékoztatta Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára az MTI-t.

 • Húsvét - Magyarországon a tavalyi árakon a sonka

  2014. április 21., hétfő 12:13 Gazdaság

  Míg például az Egyesült Államokban a sertésállomány komoly csökkenése miatt jelentősen drágult a sonka, addig Magyarországon, az Európai Unióval szembeni orosz sertésimport-tilalom következtében az idén húsvétkor sem kellett többet fizetni érte, mint tavaly - tájékoztatta az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az...

 • Jogszabályváltozások - Májustól bűncselekmény a zsebszerződés megkötése

  2014. április 21., hétfő 10:31 Gazdaság

  Május 2-től kerül be a Büntető törvénykönyvbe (Btk.) a "Mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése", mint önálló bűncselekmény - a Btk. kiegészítését a zsebszerződéseket tiltó, februárban hozott törvény tartalmazza.

 • Kutatások a szántóföldi növénytermesztésben

  2014. április 20., 17:19 Szántóföld

  A mezőgazdaság termelési szerkezetét számos tényező kölcsönhatása határozza meg, így például a környezeti adottságok, az ezek mentén vagy éppen ellenében kialakuló termelési hagyományok, valamint a piac igénye, továbbá a szakpolitika és a támogatási rendszer. Ezen tényezők változása szerkezetváltást indíthat el a mezőgazdaságban. Az...

 • Termelői bolt nyílt Szegeden

  2014. április 20., 12:57 Gazdaélet

  A környékbeli termelőktől közvetlenül szerzi be a friss zöldséget, gyümölcsöt és kézzel készült termékeket a közelmúltban Szegeden nyílt Vitamin Szalon; az üzletben szezontól függően mintegy kétszázféle terméket vásárolhatnak meg a vevők - mondta el az ötletgazda az MTI-nek.

 • Vietnamba exportálják a Bolyhos pálinkát

  2014. április 20., 11:42 Gazdaság

  Vietnamba exportálja pálinkáit a Bolyhos Pálinkafőzde, az első, ezer literes szállítmányt április első hetében indította útjára az újszilvási családi vállalkozás - tájékoztatta Bolyhos Zoltán üzletvezető az MTI-t.

 • Gönczi magyar kajszi pálinka lett Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája 2014-ben

  2014. április 20., 11:26 Gazdaélet

  Gönczi magyar kajszi pálinka nyerte el Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája címet Gyulán, a XV. Kisüsti Pálinkafesztiválon. Demeter Balázs nyertes pálinkája egyben a Nemzeti Kincs Pálinkája 2014-ben, a gyümölcspárlat bekerül a Mezőgazdasági Múzeum korábbi nyertes pálinkáinak vitrinjébe - tájékoztatta a pálinkafesztivál ötletgazdája...

 • Energiafűből nyerhető etanol mennyisége

  2014. április 19., szombat 13:47 Környezetvédelem

  Az USA-ban az energiafüvet (Panicum virgatum) bálákba tömörítve gyűjtik össze, majd azokból mintákat vesznek, és laboratóriumban meghatározzák a biomassza kémiai összetételét, valamint azt, hogy tonnánként abból mennyi etanolt lehet kinyerni.

 • Mezőgazdasági tudásközpont létrehozását célzó kutatás indult

  2014. április 19., szombat 12:52 Gazdaság

  Mezőgazdasági tudásközpont létrehozását célzó kutatást indított a Hewlett-Packard Informatikai Kft., a Széchenyi István Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), és az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft., a projekthez a konzorcium több mint 2 milliárd forint támogatást nyert...

 • Az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület közleménye a földbizottságokkal kapcsolatban

  2014. április 18., péntek 19:54 Gazdaság

  Magyarország alkotmányos alapelveit és európai alapjogot is sért az, hogy a helyi, települési földbizottságokat a Nemzeti Agrárkamara agrárbizottságaival akarják helyettesíteni.

 • VM: továbbra is garantált a magyar termőföld védelme

  2014. április 18., péntek 19:29 Gazdaság

  Továbbra is garantált a magyar termőföld védelme, mert az országgyűlés által elfogadott mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvény életbe lép - jelentette ki Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI érdeklődésére.

 • Glattfelder: a halászati alapból biztosítható a magyar haltenyésztés fejlesztése

  2014. április 18., péntek 19:06 Állattenyésztés

  Jelentős magyar sikernek tekinti Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, hogy az EP e heti strasbourgi ülésszakán elfogadott új uniós halászati alapról szóló jogszabály az ő módosító javaslatainak köszönhetően az akvakultúra ágazatot támogató, a magyar halászat fejlődését ösztönző szabályozás lett.

 • MVH: tanyafejlesztésre több mint 66 millió forintot fizetnek ki

  2014. április 18., péntek 14:46 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) több mint 66 millió forintot fizet ki a napokban a tanyafejlesztési programban.

 • MVH: beadható a kifizetési igénylés az erdei létesítmények támogatására

  2014. április 18., péntek 14:29 Támogatások - pályázatok

  Beadható az erdei létesítmények megvalósításához nyújtott támogatás kifizetési kérelme - hívja fel a figyelmet Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

 • Mire használjuk el a vizet?

  2014. április 18., péntek 12:30 Szántóföld

  Aminek jelenléte olyan természetes számunkra, mint egy pohár vízé, meg sem fordul a fejünkben arra gondolni, hogy ez a forrás bizony véges. És azt vajon tudjuk, hogy mire és mennyi vizet használunk el naponta? Most nyomon követhető a víz útja!

 • Tojásokat vont ki a forgalomból a Nébih

  2014. április 18., péntek 11:16 Gazdaság

  Magyar friss tojás jelölésű, valójában azonban Lengyelországból származó tojásokat árusítottak a Lidl üzleteiben; az érintett tételek forgalomba hozatalát a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte a kereskedelmi forgalomból történő kivonását - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]