Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Tűz keletkezett egy németországi istállóban a tehenek termelte metángáztól

  2014. január 27., hétfő 20:41 Gazdaélet

  Belobbant a tehenek "termelte" sok metángáz egy németországi tehénistállóban hétfőn, a tűzben megrongálódott az istálló teteje és könnyebben megsérült egy szarvasmarha.

 • Szaktanácsadás a Fertilia Kft-től az AGROmashEXPO-n!

  2014. január 27., hétfő 19:45 Szántóföld

  Az AgroMashExpon, immár rendszeres kiállítóként, a G pavilon 104/E standján leszünk 32 nm2-en. Naprakész műtrágyázási technológia javaslatokkal, felkészült szakmai csapattal várjuk a gazdákat!

 • Illés Zoltán szerint is ki kell vizsgálni a Kurca-főcsatornában történt halpusztulást

  2014. január 27., hétfő 19:44 Környezetvédelem

  Illés Zoltán üdvözli Szabó Marcel ombudsman-helyettesnek azt a döntését, hogy kezdeményezi a Csongrád-megyei Kurca-főcsatorna szentesi szakaszán a közelmúltban történt halpusztulás okainak kivizsgálását.

 • Nemzetközi Innovációs NAGYDÍJ

  2014. január 27., hétfő 19:15 Gépészet

  A 2014. január 29. és február 1. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow és AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás Nemzetközi Innovációs Nagydíját Gépesítés kategóriában a CLAAS AXION 850 univerzális traktor nyerte el.

 • Condor MountainMasterPlus

  2014. január 27., hétfő 18:45 Gépészet

  A MountainMasterPlus lejtőkompenzációs rendszer akár 20%-os lejtésű oldalban is stabil és biztonságos munkavégzést biztosít a Condor önjáró permetezőnek.

 • Akác-koalíció alakult az akác és akácméz védelmére és elismertetésére

  2014. január 27., hétfő 17:45 Gazdaság

  Akác-koalíció alakult az akác és akácméz védelmére és elismertetésére több agrár- és erdészeti szakmai szervezet részvételével - tájékoztatta hétfőn Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-t.

 • Úttestre ömlött a gabona

  2014. január 27., hétfő 17:19 Gazdaélet

  Felborult egy gabonát szállító kamion az 55-ös úton, Pörbölyön, a műszaki mentés idejére az utat teljes szélességében lezárták - tájékoztatta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

 • Magyarország alkalmazza a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét

  2014. január 27., hétfő 17:11 Támogatások - pályázatok

  Magyarország 2015-től bevezeti a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mezőgazdasági termelők részére indított, a Közös Agrárpolitika - új támogatási modelljét bemutató rendezvénysorozat nagykátai állomásán.

 • Még szorosabb agrárkapcsolatok Dél-Koreával

  2014. január 27., hétfő 16:51 Gazdaság

  Tóth Katalin, az agrártárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte a Vidékfejlesztési Minisztériumot a Budapesten megrendezett Magyar-Dél-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság első ülésén.

 • VM: pozitív folyamatokat indított el a sertésáfa csökkentése

  2014. január 27., hétfő 16:30 Állattenyésztés

  Az év eleje óta eltelt időszak tapasztalatai alapján pozitív folyamatok indultak el az élő- és a félsertés áfájának 5 százalékra csökkentése hatására - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklődésére hétfőn.

 • Az Axiál Kft. átadta szolnoki telephelyét! (+Videó!)

  2014. január 27., hétfő 14:12 Gazdaság

  Jó hangulatban telt az Axiál Kft. szolnoki telephely átadó ünnepsége, - az új csarnokot a gazdák számára várva-várt csapadék is felavatta. Érdemes megnézni, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe Szolnokon a környékbeli gazdák!

 • MIT TESZNEK A HASZNOS MIKROORGANIZMUSOK?

  2014. január 27., hétfő 12:04 Szántóföld

  Alapvetően nincs szükség extra befektetésre, sőt inkább ennek ellenkezője a jellemző: a talajoltással sokat meg lehet takarítani!

 • ARANY CLAAS KOMBÁJN AZ AXIÁL KFT. PARTNERÉNEK

  2014. január 27., hétfő 11:39 Gépészet

  Balázs István, mezőgazdasági vállalkozó ünnepélyes keretek között vette át a CLAAS arany kombájn makettjét Volker Claastól és Karl-Hubertus Rehertől 2014. 01.14-én a Vasvár melletti Oszkón.

 • Magyar bor a Qatar Airways fedélzetén

  2014. január 27., hétfő 11:14 Kertészet és szőlészet

  Megállapodás született a Qatar Airways és a Dereszla Pincészet között, mely értelmében a borászat hivatalos beszállítói státuszt kapott a világ egyik legmagasabb minőségű szolgáltatást biztosító légitársaságánál.

 • Syngenta Contivo együttműködés - A fenntartható és jövedelmező gazdálkodásért! (+Videó!)

  2014. január 27., hétfő 11:07 Gazdaság

  A Contivo együttműködés célja, hogy összhangot teremtsen a fenntartható és a jövedelmező gazdálkodás között. A programban résztvevő cégek feladata, hogy segítse a gazdálkodókat a maximális terméshozamok elérésében.

 • A gazdák felelőssége a hazai GMO moratórium betartása, betartatása

  2014. január 25., szombat 11:20 Kertészet és szőlészet

  Gazdákkal pedig nemigen találkoztam ezeken a találkozókon – talán azt gondolhatták a távolmaradottak, hogy a döntés megszületett, a többi már a vetőmag forgalmazók dolga.

 • Korai szabadföldi káposztafélék tápanyagellátása

  2014. január 25., szombat 09:18 Szántóföld

  Általában elmondható, hogy a primőrök termesztése a gyorsabban melegedő homok vagy homokos vályogokon történik, amelyeknek köztudottan alacsonyabb agyagtartalmuk és humusztartalmuk ebből következően kisebb a tápanyagmegkötő képességük.

 • VM: a mangalicatenyésztés a sertésstratégia fontos eleme (+videó!)

  2014. január 24., péntek 19:32 Gazdaság

  A mangalica az országimázs része, és tenyésztése fontos eleme a sertésstratégiának, a kormány pedig kiemelten foglalkozik az őshonos állatfajták és azok genetikai állományának megőrzésével - mondta Feldman Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők első...

 • Jogerőssé vált a hortobágyi génmegőrző adatközlési kötelezettsége

  2014. január 24., péntek 18:54 Gazdaság

  Jogerőssé vált, hogy a hortobágyi génmegőrző kft.-nek közzé kell tennie azokat a jegyzőkönyveket, amelyek miatt Lengyel Szilvia, az LMP vidékpolitikusa, független országgyűlési képviselő indított adatkérési pert. Az ítélet azáltal lett jogerős, hogy az alperes visszavonta fellebbezését - tájékoztatta a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője...

 • Forrást csoportosítanak a falugazdász-hálózat finanszírozására

  2014. január 24., péntek 17:13 Gazdaság

  A falugazdász-hálózat finanszírozására 1,652 milliárd forintot csoportosít át a kormány a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) költségvetésének terhére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) javára.

 • Tejüzemet avattak Mórichidán

  2014. január 24., péntek 17:02 Állattenyésztés

  Mintegy 150 millió forintból megépült tejüzemet avatott pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Mórichidán a Mórich Kft.; az üzem egyik feladata a társaság saját tejtermelésének feldolgozása, de a későbbiekben azzal is számolnak, hogy a környékbeli termelőktől vásárolnak fel alapanyagot.

 • Védett természeti területen vágtak ki fákat

  2014. január 24., péntek 16:38 Gazdaélet

  Vádat emelt az ügyészség egy erdész és egy őstermelő ellen, akik védett természeti területen vágtak ki fákat - tájékoztatta Szalóki Zoltán Heves megyei főügyész az MTI-t.

 • Keleti partnerség és együttműködés a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

  2014. január 24., péntek 11:45 Gazdaság

  A Moldovai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium és az Európai Bizottság a moldovai Kisinyovban rendezte meg a Keleti Partnerség Miniszteri Konferenciáját. A konferencián az EU és a Keleti Partnerség országainak miniszterei és állami vezetői vettek részt, a Vidékfejlesztési Minisztériumot Poprády Géza közigazgatási államtitkár...

 • KSH: csökkent a mezőgazdasággal foglalkozók száma az elmúlt három évben

  2014. január 24., péntek 09:44 Gazdaság

  A gazdaságszerkezeti összeírás előzetes adatai szerint 2013-ban 8442 gazdasági szervezet és mintegy 485 ezer egyéni gazdaság folytatott mezőgazdasági tevékenységet, a szervezetek száma 2, az egyéni gazdaságoké 15 százalékkal csökkent az előző, 2010-es összeírás óta.

 • Mi határozza meg a talajok terménységét?

  2014. január 24., péntek 09:14 Szántóföld

  Teszik fel gyakran ezt kérdést a gyakorló gazdálkodók, mely kérdést bizony nem is egyszerű megválaszolni. Sokan persze rávágják, hogy a talajok nitrogén, foszfor, kálium és egyéb ásványi elem tartalma és nem is gondolják, hogy mekkorát tévednek. Ezekre az elemekre természetesen szüksége van a növényeknek – pontosan 12 féle ásványi...

 • Czerván György: a sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut (+videó!)

  2014. január 23., csütörtök 18:33 Állattenyésztés

  A sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut, csakúgy, mint a múlt évben - közölte Czerván György csütörtökön a VII. Budapesti Mangalica Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

 • Megkezdődött a területalapú támogatások második részletének utalása (videó!)

  2014. január 23., csütörtök 15:02 Támogatások - pályázatok

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön elindította a 2013-as területalapú támogatások második részletének utalását, aminek során mintegy 170 ezer gazda összesen 170 milliárd forinthoz jut.

 • Földjeik elvesztésétől tartanak a zempléniek és az abaújiak

  2014. január 23., csütörtök 14:51 Szántóföld

  Földjei elvesztésétől tart harmincnyolc zempléni és abaúji település több ezer családja, miután a terület kezelője, az Aggteleki Nemzeti Park arról értesítette őket, hogy kisajátítja a földterületeket. Ennek azonnali leállítását követelik, és ezt levélben tudatták Orbán Viktor miniszterelnökkel - tájékoztatta az MTI-t Köteles László...

 • Budai Gyula: továbbra sem aktuális a magyar-osztrák agrárminiszteri találkozó

  2014. január 23., csütörtök 14:32 Gazdaság

  Magyarország továbbra sem tartja aktuálisnak a magyar-osztrák agrárminiszteri találkozót - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten az MTI-nek.

 • Kedvezett az eddigi enyhe tél a vadállománynak

  2014. január 23., csütörtök 12:24 Erdő- és vadgazdálkodás

  Miközben a vadállománynak kedvezett az eddigi enyhe tél, a vadgazdálkodók esetében felemás a helyzet, kevesebbe került a vad etetése, mint egy hidegebb-havasabb időszakban, de a melegebb idő miatt kevesebb vadat ejtettek el, ami csökkenti a társaságok bevételeit.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]