Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A vártnál jobb lesz a kukoricatermés Békés megyében

  2013. október 30., szerda 17:04 Szántóföld

  A vártnál jobb lesz a kukoricatermés Békés megyében -tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-t.

 • A VHT és a Hússzövetség az Országgyűléstől kéri az áfa csökkentését

  2013. október 30., szerda 16:43 Állattenyésztés

  A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), valamint a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) arra kéri az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szóló döntésekor vegye figyelembe a sertéshús és hústermékek áfájának 5 százalékra való csökkentésére vonatkozó kezdeményezésüket.

 • Budai Gyula: a tiszta élelmiszer stratégiai kérdés

  2013. október 30., szerda 16:06 Gazdaság

  Magyarország számára a tiszta, egészséges, jó minőségű élelmiszer stratégiai kérdés - jelentette ki Budai Gyula szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagyon.

 • Jók az őszi betakarítású növények hozamai

  2013. október 30., szerda 14:33 Terménypiacok

  A júliusi és augusztusi kánikula és szárazság ellenére a legfrissebb adatok alapján a körülményekhez képest jók az őszi betakarítású szántóföldi növények terméseredményei - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a hazai agrárium aktualitásairól tartott előadásában kedden Szolnokon.

 • Először a húsok és hústermékek áfájának csökkentését javasolja a NAK

  2013. október 30., szerda 14:24 Állattenyésztés

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szóló döntésekor vegye figyelembe a mező- és élelmiszergazdaság szereplőinek az élelmiszerek, azon belül is első körben a húsok és hústermékek áfájának érdemi csökkentésére vonatkozó kérését.

 • Ünnepélyes keretek között átadták Tolna megye első Kamarai Kártyáját

  2013. október 30., szerda 14:16 Szántóföld

  A Tolna Megyei Agrárkamara konferenciaterme adott otthont annak a sajtórendezvénynek október 24-én Szekszárdon, aminek apropója azon elsőként megkötött megállapodás volt, mely az új Nemzeti Agrárkamara és a Fertilia Kft. között lépett életbe, és amely számos kedvezményt, előnyös lehetőségeket nyújt a Kamarai Kártyával rendelkezők számára.

 • Soron kívül megkapják a baromfitartók az állatjóléti támogatást

  2013. október 30., szerda 13:51 Állattenyésztés

  A baromfi ágazat gazdasági és finanszírozási problémáinak enyhítése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) soron kívüli forrásbiztosításról döntött a baromfi állatjóléti támogatás 2013. III. negyedéves idei kifizetéséről, melyhez a szükséges rendeletmódosítást soron kívül végrehajtja.

 • Kiújulni látszik az EU és az USA közti vita a hormonkezelt szarvasmarhahús Európába irányuló exportjának ügyében

  2013. október 30., szerda 12:35 Állattenyésztés

  Kiújulni látszik az EU és az USA közti kereskedelmi vita a hormonkezelt szarvasmarhahús Európába irányuló exportjának ügyében. Idén augusztusban járt le ugyanis az a 2009-ben kötött kétoldalú egyezmény, amely átmeneti megoldást jelentett a problémára.

 • Lebuktak - Nem volt tényleges munka az agrártámogatásból létrehozott terményfeldolgozó üzemekben

  2013. október 30., szerda 12:19 Gazdaság

  Több száz millió forintos állami és uniós támogatással élt vissza két cég, amelyek vezetői költségvetési csalás miatt akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.

 • Középtávú fejlesztési koncepciót dolgozott ki a Tej Terméktanács

  2013. október 30., szerda 11:04 Állattenyésztés

  A tejágazat számára középtávú fejlesztési koncepciót dolgozott ki a 2014-2020 közötti időszakra a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács - tájékoztatta Lukács László, a terméktanács ügyvezető igazgatója az MTI-t.

 • Bortermelés Magyarországon - adatok

  2013. október 30., szerda 10:49 Kertészet és szőlészet

  Bortermelés Magyarországon (1993-2012)

 • Pioneer Prémium Ajánlat: a siker benne van!

  2013. október 30., szerda 01:56 Szántóföld

  A tavalyi évben két új termékkört vezetett be a Pioneer, melyek használatával sikeresebben és kiszámíthatóbban lehet szélsőséges aszályos körülmények között kukoricát termelni. A két új opció az OptimumŸ AQUAmaxŸ és a Pioneer Prémium Ajánlat. Ez utóbbi választásával kockázat nélkül lehet korán vetni. A korai vetés előnye az idei évben még...

 • A NAK ismét szorgalmazza a sertés- és baromfihús áfájának 5 százalékra csökkentését

  2013. október 30., szerda 00:23 Állattenyésztés

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekre vonatkozó döntésekor vegye figyelembe a mező- és élelmiszer-gazdaság szereplőinek kérését, és első körben a sertés- és baromfihús, valamint ezek hústermékeinek áfája csökkenjen 27 százalékról 5-re.

 • Ez a pályázat nekem lett kitalálva! - Bemutatunk egy fiatal zalai méhészt

  2013. október 29., kedd 18:13 Támogatások - pályázatok

  A zalai dombok takarásában, Vöcköndön fekszik Dóber Tamás fiatal gazda méhészete. Tamás gyermekkora óta érdeklődik a méhek iránt, már kiskorában elleste nagyszüleitől a méhészkedés fortélyait és a szakma szeretetét.

 • Az MVH nyilvánosságra hozta az elmúlt hat év agrártámogatásait

  2013. október 29., kedd 17:55 Támogatások - pályázatok

  Az MVH nyilvánosságra hozta az elmúlt hat év agrártámogatási adatait, az Európai Bizottság 259/2008-s, úgy nevezett Átláthatósági EK Rendelete (Transparency: applications of regulation EC No. 259/2008) alapján.

 • Állatjóléti támogatások: az idén kifizethetik a harmadik negyedévet, de nagyon oda kell figyelni

  2013. október 29., kedd 13:36 Támogatások - pályázatok

  Október 31-ig kell benyújtani a harmadik negyedéves állatjóléti támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Lehetőség nyílhat arra, hogy a harmadik negyedéves támogatásokat még az idén kifizesse az MVH, de a hiánypótlási határidő 15 napról 8 napra csökkenhet.

 • Faapríték és biomassza előállítására alkalmas gépekhez nyert el uniós támogatást egy gazda

  2013. október 29., kedd 12:56 Támogatások - pályázatok

  Az erdészeti szolgáltatások nyújtásával, faapríték és biomassza előállításával foglalkozó vásárosdombói Hepik Bt. héhány éve sikeresen pályázott az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében igényelhető gépvásárlási támogatásra. Amiből aprítógépet, erdészeti közelítő- és kihordógépet, erdészeti darut, daraboló fűrészt,...

 • Tejfeldogozó támogatásból

  2013. október 29., kedd 12:41 Támogatások - pályázatok

  A hajdúnánási Martinek Imre, a Martinek Farm Bt. vezetője tejfeldolgozó üzem kialakítására nyújtott be támogatási kérelmet 2009 -ben, melyet el is nyert.

 • Családi örökség a gazdálkodás szeretete

  2013. október 29., kedd 11:51 Támogatások - pályázatok

  Lukács Attila Hajdú-Bihar megyei sertés feldolgozó, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatási jogcímben nyújtott be támogatási kérelmet 2011-ben, melyet el is nyert. Korszerű hurka-kolbásztöltő gépet vásárolt, így higiénikusan, kevesebb idő alatt, minőségibb hurkát, kolbászt tud...

 • Egy traktor miatt billent meg a komp

  2013. október 28., hétfő 22:03 Gazdaélet

  Megbillent, majd süllyedni kezdett egy komp Százhalombattánál, amikor ráhajtott egy traktor. Senki sem sérült meg, a műszaki mentés megkezdődött - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este az MTI-vel.

 • Föld-ügylet: Bírság járhat a késve kiadott információért

  2013. október 28., hétfő 21:09 Szántóföld

  A zsebszerződések – azaz a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek – elleni hatékonyabb fellépés érdekében fogadott el törvényt hétfőn az Országgyűlés a fideszes Nagy István javaslatára. A jogszabály alapján az ügyész kezdeményezheti a...

 • Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Fazekas Sándor a református presbiteri szövetséggel + Videó

  2013. október 28., hétfő 19:49 Gazdaság

  A vidékfejlesztési miniszter kiemelte: a gyülekezetekben is alapelv a természetvédelem és a hosszú távon fenntartható mezőgazdasági termelés. Fazekas Sándor azt mondta, aktív együttműködésre számítanak az egyházzal a környezettudatosságra, a magyar termékek iránti elkötelezettségre és a takarékosságra nevelésben. Beszélt az egyházi...

 • Tisztújítás a Hegyközségek Nemzeti Tanácsánál, Tornai Tamás az új elnök

  2013. október 28., hétfő 19:38 Gazdaság

  A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tisztújító gyűlést tartott hétfőn Budapesten, a küldöttek Tornai Tamást választották meg a HNT új elnökévé, aki a Nagy-Somlói borvidék képviselője.

 • A termelők helyzetére hívták fel a figyelmet a dohánytermelők világnapján

  2013. október 28., hétfő 19:08 Gazdaság

  A dohánytermesztés jelentőségére és a szabályozás ellentmondásaira hívják fel a figyelmet hétfőn az ágazathoz kötődő szervezetek, köztük a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz). A föld dohánytermelőinek 85 százalékát tömörítő Dohánytermelők Nemzetközi Szövetsége (ITGA) tavaly döntött a dohánytermelők világnapja kezdeményezés...

 • Font: a húsáfa csökkentését garantáltan érezniük kellene a fogyasztóknak

  2013. október 28., hétfő 18:49 Gazdaság

  A parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke szerint a hús termékkör általános forgalmi adója (áfa) esetleges csökkentésének hatását garantáltan érezniük kellene a fogyasztóknak is, az áfacsökkenés teljes mértékének a fogyasztókhoz kellene jutnia.

 • Egyre több távhőrendszer vált biomasszára

  2013. október 28., hétfő 18:29 Környezetvédelem

  A Magyarországon üzemelő mintegy 100 távhőrendszer csaknem ötöde már úgy kezdte az idei fűtési szezont, hogy biomasszát is használ a hőtermeléshez - közölte a Dalkia Energia Zrt. hétfőn.

 • A közönséges búza 2013/2014. gazdasági évben rögzített áron történő intervenciós felvásárlásáról

  2013. október 28., hétfő 17:06 Támogatások - pályázatok

  Megjelent az MVH legfrissebb közleménye, a közönséges búza 2013/2014. gazdasági évben rögzített áron történő intervenciós felvásárlásáról.

 • Még néhány napig lehet trágyázni!

  2013. október 28., hétfő 17:00 Szántóföld

  A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak ez évtől, október 31-e és február 15-e között nem lehet sem szerves trágyát, sem műtrágyát kijuttatniuk, kivéve február 1-jétől a kalászosok fejtrágyázását.

 • Megtérültek az uniós méhészeti támogatások

  2013. október 28., hétfő 16:49 Terménypiacok

  Pozitív hatással voltak az EU-s támogatások a méhész szektorra. Javuló tendencia figyelhető meg ugyanis a termelésben és az értékesítésben, és ez részben az uniós pénzeknek is köszönhető – áll a Deloitte jelentésében.

 • Darányi Ignác munkásságát bemutató kiállítás nyílt Dombóváron

  2013. október 28., hétfő 16:40 Szántóföld

  Darányi Ignác (1849-1927) egykori földművelésügyi miniszter életét, munkásságát bemutató kiállítás nyílt a dombóvári Helytörténeti Múzeumban, a tárlat a korabeli agrárium történetéből is ízelítőt ad.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]