Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • MVH: 5,7 milliárd forint mezőgazdasági beruházásokra

  2014. április 15., kedd 17:33 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) összesen 5,7 milliárd forint összegű támogatás kifizetését indította el a múlt héten az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) társfinanszírozott nem terület- és állatalapú jogcímekre, 936 kérelem esetében - közölte az MVH kedden az MTI-vel.

 • A legnépszerűbb juhfajta: merino

  2014. április 15., kedd 13:41 Állattenyésztés

  Húsvéthoz közeledve, fokozottan megnő a bárány iránti kereslet. Ennek előállításában Magyarország már hosszú ideje jeleskedik, a fő felvásárlónak számító Olaszország mellé pedig a közelmúltban Törökország is becsatlakozott. A híresen jó minőségű hazai bárányok többségében a merino fajtából kerülnek ki, ezért fajtatörténeti sorozatunk...

 • Rekordkorán szüretelhetünk meggyet és cseresznyét idén!

  2014. április 15., kedd 13:04 Kertészet és szőlészet

  Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás. Idén azonban az extrém enyhe téli időjárásnak köszönhetően a szokásosnál közel egy hónappal korábban indultak virágzásnak a fák.

 • 1,6 milliárd forint az idei sertésprogram megvalósítására (frisített!)

  2014. április 15., kedd 12:19 Gazdaság

  Ebben az évben 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre a sertésprogramra - közölte Horváth István, a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Beérett a 2013-as év munkájának gyümölcse

  2014. április 15., kedd 11:07 Gépészet

  Az Auditkernek újabb elismerésben lehetett része, amikor átvehette a 2013-as év legjobb kelet-közép európai Lamborghini traktor importőrének járó díjat. A Same-Deutz Fahr cég kereskedelmi vezetője, Rainer Morgenstern az átadáskor elismerően nyilatkozott a térségben kiemelkedő marketing tevékenységeinkről, web- és Facebook-oldalunkról,...

 • MVH: csak jogszerű földhasználó kaphat támogatást

  2014. április 15., kedd 10:22 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja az egységes kérelem keretében területalapú támogatást igénylő gazdák figyelmét arra, hogy kérelmet csak az a mezőgazdasági termelő nyújthat be, aki a támogatás alapjául szolgáló terület jogszerű földhasználója.

 • Nébih: több mint 500 sertést kellett leölni a pestis veszélye miatt

  2014. április 15., kedd 09:48 Gazdaság

  Két hét alatt több mint 500 sertést kellett az afrikai sertéspestis (ASP) behurcolásának veszélye miatt azonnal leölni, mivel megemelkedett az illegális élősertés-szállítmányok száma hazánkban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

 • Kishantos - Ombudsmanhelyettes: a biogazdálkodással kialakított környezeti érték méltó az alkotmányos védelemre

  2014. április 15., kedd 09:29 Gazdaság

  A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes szerint a biogazdálkodás eredményeként évtizedek alatt kialakult környezeti érték méltó az alkotmányos védelemre.

 • Idén kisebb lehet a gabonatermés Ukrajnában, Oroszországban és Kazahsztánban

  2014. április 15., kedd 09:09 Gazdaság

  Az ukrán belpolitikai bizonytalanság és a fekete-tengeri térséget sújtó aszály miatt az Agritel vezető francia mezőgazdasági kutatóintézet rontott az övezet idei gabonatermésével kapcsolatos előrejelzésén.

 • A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon, 2014. január-február

  2014. április 15., kedd 08:56 Gazdaság

  A grafikon a mezőgazdasági termelői árak változását foglalja össze a 2014-es év első két hónapjának eredményeit összevetve 2013 első két hónapjának adataival.

 • A vámmentes ukrán gabonaexport zavarokat okozhat a magyar termelőknél

  2014. április 14., hétfő 18:56 Gazdaság

  „A gabonaárak februári árcsökkenését követően jelenleg emelkedés jellemzi a piacot. Az Európai Unió piacán várhatóan május-júniusban megjelenő vámmentes ukrán gabonaexport ugyanakkor zavart okozhat a hazai termelőknél, ezért újból nagyobb szerepet kaphat a közraktári finanszírozás” – nyilatkozta Tresó István, a K&H...

 • Tojásfogyasztás Magyarországon, 2000-2011

  2014. április 14., hétfő 14:23 Gazdaság

  Egy főre jutó tojásfogyasztás Magyarországon, 2000-2011

 • Összeállt a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napok szarvasmarha bírói listája

  2014. április 14., hétfő 14:17 Állattenyésztés

  Az állattenyésztés remekműveit évről-évre felsorakoztatni tudó Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényein a 21. alkalommal is lenyűgöző látványban részesülhetnek a látogatók. A szakmai színvonal biztosítása érdekében ezúttal is nemzetközi szaktekintélyek bírálják majd az állatfajtákat, a szarvasmarha szekcióban idén 8...

 • Olcsóbb a tojás, mint a korábbi években

  2014. április 14., hétfő 14:08 Állattenyésztés

  Az idén olcsóbb a tojás a húsvéti ünnepekre, mint a korábbi években, darabjáért, a vásárlás helyétől függően, 28-35 forintot kérnek átlagosan, míg a közelmúltban volt olyan év, amikor az ár meghaladta a 40 forintot is.

 • KSH: februárban 10,9 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

  2014. április 14., hétfő 13:18 Terménypiacok

  A mezőgazdasági termelői árak 10,9 százalékkal csökkentek 2014 februárjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek ára 17,0 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké viszont 1,7 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

 • Phylazonit-üzemben járt a GOSZ elnöksége

  2014. április 14., hétfő 11:29 Szántóföld

  A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) kihelyezett elnökségi ülést tartott Beszterecen, az Agrova Kft. által forgalmazott Phylazonit talajoltó anyagot előállító üzemben. A GOSZ elnökségi tagjai között Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is jelen volt.

 • 12 milliárd forint vidéki alapszolgáltatások fejlesztésére!

  2014. április 14., hétfő 09:21 Támogatások - pályázatok

  A vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésének keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 1 072 kérelemre vonatkozóan 12,7 milliárd forint támogatást hagyott jóvá.

 • Superbrands díjat kapott az AGRO Bio Kft.

  2014. április 13., 14:44 Szántóföld

  A Magyar Termék Nagydíj és a Magyar Brands elismerések után, mára a nemzetközi hitelességet jelentő Superbrands védjegyet is megkapta a 100%-ban magyar tulajdonú AGRO.bio Kft. A munka azonban csak itt kezdődik! - Videónkból kiderül, hogy milyen eszközökkel harcol a társaság az egészséges talajéletért vívott küzdelemben.

 • Az új bérlők kezdték el beszántani a korábbi bérlők által elvetett növényeket Kishantoson

  2014. április 12., szombat 18:46 Gazdaélet

  Az állami földpályázaton nyertes új bérlők kezdték szombat reggel beszántani a korábbi – földpályázatokon vesztes - bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket a Fejér megyei Kishantoson. A Kft. illetékesei feljelentést tettek.

 • Már az őstermelők hiteleihez is tud a Garantiqa kezességet nyújtani

  2014. április 12., szombat 15:49 Támogatások - pályázatok

  A többségében állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt. átfogó intézkedéscsomagot léptetett életbe a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor finanszírozásának javítására, és annak érdekében, hogy hitelei mellé minél több életképes vállalkozás kapjon állami támogatással olcsón és gyorsan kezességvállalást - mondta Urbán Zoltán, a...

 • Mezőgazdasági hulladékok energetikai hasznosítása

  2014. április 12., szombat 13:38 Környezetvédelem

  Az EU által finanszírozott mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások között kiemelt jelentősége van a gazdaságok energiaellátásának átváltását célzó intézkedéseknek. Ezek célja a mezőgazdaságban a megújuló energiaforrások kiterjedt használatának elősegítése, valamint a termelők fosszilis energiaforrásoktól való függőségének...

 • Nyomtatványváltozás az állatbetegségek megelőzéséhez igényelhető támogatásnál

  2014. április 11., péntek 20:15 Támogatások - pályázatok

  Figyelem! Nyomtatványváltozás az állatbetegségek megelőzéséhez igényelhető támogatás kapcsán.

 • Több mint 1 milliárd forint 9 és fél ezer igénylő részére

  2014. április 11., péntek 14:07 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott képzésekhez igényelhető támogatásra a beérkezett kérelmek alapján 1,07 milliárd forintot fizetett ki 9 529 ügyfél részére.

 • Szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatás: április 1-től újra pályázható!

  2014. április 11., péntek 13:43 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja a szőlész-borászgazdálkodók figyelmét, hogy a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és -átállításához a 2012/2013 borpiaci évtől igényelhető támogatás feltételeiről szóló 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján a 2014. április 1. és július 15....

 • Az adószakértő szerint nem lehet adómentesen, az uniós jognak megfelelően pálinkát főzni

  2014. április 11., péntek 12:01 Gazdaság

  Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY globális tanácsadócég adószakértője az adózási szabályokat figyelembe véve nem lát olyan megoldást, amellyel egyszerre lehetne jövedékiadó-mentesen, és egyben az európai uniós jognak is megfelelve pálinkát főzni Magyarországon.

 • Megkezdődött az anyakecske-tartók támogatásának kifizetése

  2014. április 11., péntek 11:23 Támogatások - pályázatok

  Megkezdte a csekély összegű (de minimis) támogatások kifizetését az anyakecske-tartóknak a Vidékfejlesztési Minisztérium a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével, ezen a héten 60 millió forintot folyósítottak az állattartóknak.

 • Fazekas Sándor: felháborító provokáció az uniós bírósági ítélet pálinkaügyben (+ videó!)

  2014. április 10., csütörtök 19:59 Gazdaság

  "A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország pálinkaügyekben elfoglalt álláspontját bírálják" - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten rendkívüli sajtótájékoztatón azután, hogy az Európai Unió bírósága csütörtökön közzétett ítéletében kimondta: ellentétes az...

 • A gabonafelvásárlási árak növekedésére számít a termelők szövetsége (frissített)

  2014. április 10., csütörtök 16:15 Gazdaság

  A felvásárlási árak növekedésére számít az idén a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOV) - közölte a szervezet elnökségének besztereci kihelyezett ülésén a szövetség vezetője csütörtökön.

 • NGM: a kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett

  2014. április 10., csütörtök 15:43 Gazdaság

  A kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett és azt szeretné, ha a magyar kulturális örökség részét képező hagyomány tovább élne Magyarországon - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az Európai Unió bíróságának ítéletére.

 • Ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége

  2014. április 10., csütörtök 14:48 Gazdaság

  Nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, főzetni - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Unió bírósága.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]