Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Fél százalék pontosságú gabonaszem-nedvességmérő a CLAAS-tól

  2013. október 28., hétfő 16:34 Gépészet

  A gabonaszem nedvességtartalmának megállapítása döntő fontosságú információ az aratás időpontjának vagy a tárolás módjának meghatározásakor. A nedvesség meghatározására különböző módszerek léteznek, amelyek eltérő pontossággal adják meg ezt az értéket.

 • Kelátok, a jövő kulcsai

  2013. október 28., hétfő 12:14 Környezetvédelem

  A kelátoknak köszönhetően a növények elegendő mennyiségben juthatnak hozzá a mikrotápanyagokhoz, így a jövőben egyre nagyobb szükség lehet rájuk.

 • Takarmánygyártási kísérlet uniós támogatással a mátészalkai Inter-Tram Kft.-nél

  2013. október 28., hétfő 11:03 Szántóföld

  Az Európai Unió pályázati támogatásával takarmánygyártási kísérlet kezdődött a mátészalkai Inter-Tram Kft.-nél - közölte a cég ügyvezetője hétfőn az MTI-vel.

 • ARION 500/600 CMATIC néven új fokozatmentes traktor váltót mutat be a CLAAS

  2013. október 27., 13:17 Gépészet

  A 2013-as Agritechnica kiállításra a CLAAS kibővíti fokozatmentes CMATIC családját az ARION 500/600 CMATIC-kal, amellyel a 140-184 LE-s teljesítményosztályt is lefedi. A gyártó a paderborni sajtótájékoztatón mutatta be az új váltókat.

 • Még jövő hét elejéig benyújtható a cukorrépa termelők nemzeti kiegészítő támogatási kérelme

  2013. október 27., 13:13 Terménypiacok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) október 15-ig kellett benyújtani a támogatási kérelmeket cukor nemzeti kiegészítő támogatásra, még 10 napig benyújtható a kérelem, azonban naponta 10 %-kal csökken a támogatási összeg késedelem esetén.

 • Limagrain Silókonferencia –A Holstein-fríz professzionális takarmányozása gondos hibridválasztással!

  2013. október 27., 11:46 Állattenyésztés

  A Limagrain Central Europe SE Magyarországi Fióktelepe második alkalommal rendezte meg silókonferenciáját Herceghalomban. Az első előadások fajtaismeretről és a magyar tejtermelő ágazat átfogó értékeléséről szóltak. A továbbiakban a Holstein-fríz fajta hatékony takarmányozása került a középpontba- a Limagrain LGAN silókukorica hibridek...

 • Véget ért a legeltetés, behajtási ünnepet tartottak a Hortobágyon

  2013. október 26., szombat 19:48 Állattenyésztés

  A pásztorok védőszentje, Dömötör napján véget ért az idei legeltetési szezon a Hortobágyon: szombaton látványos behajtási ünnep keretében terelték be az állatokat (a marhákat és juhokat) a téli szálláshelyekre.

 • Kötelezettségvállalásra kapott felhatalmazást a vidékfejlesztési miniszter

  2013. október 26., szombat 19:29 Gazdaság

  A vidékfejlesztési miniszter kormányhatározat alapján felhatalmazást kapott arra, hogy nemzeti kockázatra kötelezettséget vállaljon.

 • Új Case IH 170-esek a Dalmand Zrt.- nél - Az Invest Kft. takarékos traktorai (+ Videó!)

  2013. október 26., szombat 18:49 Gépészet

  Költséghatékony üzemeltetés, nagy teljesítmény, gyors munkavégzés. Az új Case IH 170-es traktorok kedvező tulajdonságai mellett sok más fontos információ is elhangzott a Dalmand Zrt. telephelyén. Az új flotta átadásáról videó-interjúval számolunk be.

 • Több mint ezer milliárd forint gazdálkodók, önkormányzatok és a civil szervezetek számára (+Videó)

  2013. október 26., szombat 14:27 Támogatások - pályázatok

  Magyarország számára az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) folyó áron számolva mintegy 1400 milliárd forint európai uniós forrás érkezett a mezőgazdaság és a vidék fejlesztésére az év végével záruló programozási időszakban - közölte a szaktárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, szombaton...

 • Az állattartás és az üvegházhatású gázok

  2013. október 26., szombat 12:01 Környezetvédelem

  A világ népességének rohamos gyarapodásával a hús- és tejtermékek növelésével az állatlétszám emelése is indokolt, de mit lehet kezdeni az így megtöbbszöröződő biogázzal? Ennek eredünk utána cikkünkben.

 • A Fendt új világa: Nemzetközi látogatóközpont

  2013. október 26., szombat 11:38 Gépészet

  Idén októberben megnyitotta a kapuit az új Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a látogatók özönét. Könnyű parkolás, látványos Fendt történelem, új Fendt kollekció az átköltözött márkaboltban.

 • Újabb fejlesztést adott át csurgói gyárában a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt.

  2013. október 25., péntek 18:29 Erdő- és vadgazdálkodás

  Folyamatosan fejleszti csurgói faipari gyárát a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt., az elmúlt tíz évben egymilliárd forintot meghaladó összegű beruházást hajtottak végre a somogyi város legnagyobb foglalkoztatójában - mondta Barkóczi István vezérigazgató pénteken Csurgón, amikor átadták az új, 770 négyzetméteres fedett tárolószínt.

 • Az államfő kifogásai alapján pontosítják a hegyközségi törvényt

  2013. október 25., péntek 18:19 Kertészet és szőlészet

  Benyújtotta a fideszes Font Sándor az államfő kifogásait orvosolni hivatott módosító javaslatát a hegyközségi törvény módosításához, amelynek aláírását korábban megtagadta Áder János köztársasági elnök.

 • Kukorica, búza, napraforgó, szója aktuális vételára

  2013. október 25., péntek 13:38 Terménypiacok

  Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon tonnánként 45 ezer forintért kínálták az étkezési búzát, 43 ezer forintért a takarmánybúzát és 40 ezer forintért a takarmánykukoricát 2013. október 7-13. között.

 • Zöldségárak a Budapesti Nagybani Piacon

  2013. október 25., péntek 13:03 Terménypiacok

  Egyre bőségesebb az import zöldségfélék kínálata a Budapesti Nagybani Piacon, ahol azonban továbbra is széles a belföldi paprikatípusok választéka, de hagyma, alma, sárgarépa, uborka is szép számmal akad. Agrárpiaci jelentés következik.

 • Fazekas: a biomassza ismét jelentős energiaforrás lehet

  2013. október 25., péntek 12:37 Gazdaság

  A biomassza ismét jelentős energiaforrása lehet a magyar vidéknek ugyanúgy, ahogyan az évszázadokon át volt - hívta fel a figyelmet a vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, egy szakmai tanácskozáson.

 • Energiatermelés sokféleképpen - Szennyvízből energia

  2013. október 25., péntek 11:47 Környezetvédelem

  Nem titok, hogy a mezőgazdasági termelés nagy mennyiségben „termel” szennyvizet, aminek megoldása fontos feladat. Már léteznek erre vonatkozó kísérletek a világban, ezekből mutatunk be cikkünkben néhányat.

 • Fokozatmentes CLAAS váltó Paderbornból

  2013. október 25., péntek 11:28 Gépészet

  Új utakon jár a CLAAS Industrietechnik (CIT), a CLAAS cégcsoport paderborni székhelyű vállalata, ugyanis egy saját, 140-184 lóerős traktorok számára készült fokozatmentes váltó fejlesztésével és gyártásával álltak elő.

 • Barcogás a gúthi erdészetben

  2013. október 24., csütörtök 21:16 Erdő- és vadgazdálkodás

  Dámszarvasok (Dama dama) a Nyírerdő Zrt. gúthi erdészetének vadászterületén október 24-én.

 • 150 hazai és határon túli kiállító mutatja be gasztronómiai termékeit

  2013. október 24., csütörtök 20:56 Gazdaság

  Magyarország legnagyobb gasztro-kulturális rendezvényének nevezte a négynapos, 17. Csabai Kolbászfesztivált a vidékfejlesztési miniszter csütörtök este a békéscsabai sportcsarnokban tartott megnyitón. A város polgármestere emlékeztetett: a csabai kolbász már a hungarikumok közé tartozik.

 • Nébih: lezárult a veszettség elleni védekezés őszi kampánya

  2013. október 24., csütörtök 20:19 Gazdaság

  Lezárult a veszettség elleni vakcinázás őszi kampánya, amelyet október 5-e és 20-a között végeztek az idén - tájékoztatta Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-t.

 • Lépfenefertőzés Jászladányban - Feloldották az állategészségügyi zárlatot az érintett juhászatban

  2013. október 24., csütörtök 20:05 Állattenyésztés

  Feloldották a szeptember 12-e óta tartó helyi zárlatot abban a juhászatban, amelynél két lépfeneesetet fedeztek fel a juhállományban. A feloldásra vonatkozó határozatot az illetékes járási főállatorvos a héten kedden adta ki - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

 • A VM elindította a szőlő-bor ágazati Nemzeti Program támogatásainak kifizetését

  2013. október 24., csütörtök 16:12 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2013. október 22-én a 2014. pénzügyi évi keret terhére elindította a szőlő-bor ágazati – szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatása, borászati gépek beszerzésének támogatása, borászati melléktermékek lepárlásának támogatása – intézkedésekre beérkezett kérelmek...

 • EASY: nagyobb mobilitás, több kényelem

  2013. október 24., csütörtök 15:29 Gépészet

  A CLAAS teljes elektronikai kompetenciáját egy néven egyesítette: EASY (Efficient Agriculture Systems, Hatékony Agrárgazdálkodási Rendszerek). A CLAAS októberi sajtótájékoztatóján most két újítát mutatott be a CLAAS.

 • Emelkedő gabonaárak

  2013. október 24., csütörtök 15:10 Terménypiacok

  A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az október 11–18. közötti tőzsdenapokon összesen 94 ügyletet kötöttek, elsősorban takarmánykukoricára (66) és napraforgómagra (18).

 • Lovas kocsi ütközött teherautóval Vas megyében

  2013. október 24., csütörtök 15:08 Gazdaélet

  Teherautó lovas kocsival ütközött csütörtök délután a 86-os számú főúton, a Vas megyei Kisunyom közelében - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. A balesetnek az MTI értesülése szerint egy könnyű sérültje van.

 • Újabb Tündérkerttel gyarapodott az ország

  2013. október 24., csütörtök 15:06 Kertészet és szőlészet

  Újabb Tündérkerttel gyarapodott Magyarország. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár ezúttal Zalatárnokon avatott őshonos fajtagyűjteményt.

 • Öntözőrendszer és vetőmagcsomag egyházasharaszti családoknak

  2013. október 24., csütörtök 14:56 Gazdaság

  A hátrányos helyzetű családoknak ajándékozott négy csöpögtető öntözőrendszer és a harmincnégy család egész éves zöldségfogyasztását biztosító vetőmagcsomag a mintegy 330 lelkes dél-baranyai község legrászorultabb lakóinál jelent segítséget a háztáji gazdálkodásban. Egyházasharaszti polgármestere szerint együttműködésre és terménypiac...

 • Hogyan gyorsítható fel a szár- és gyökérmaradványok lebomlása az aratást követően?

  2013. október 24., csütörtök 13:39 Szántóföld

  Évről-évre rendszeresen jelentkező problémát okoz minden gazdának aratást követően a talajba beszántott nagy tömegű szár és gyökér maradvány. A teljes szárbontási folyamat természetes körülmények között akár évekig is eltarthat, amire nincs lehetőség hiszen az aratást követően a termőföldbe mihamarabb újabb vetések kerülnek. A problémáról...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]