Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Interaktív térkép a GMO-król

  2013. október 17., csütörtök 12:08 Szántóföld

  A most indult, interneten elérhető térkép segítségével megtudhatjuk, miért van veszélyben a mexikói kukorica és miért irtják az őserdőt Dél-Amerikában. Választ kaphatunk arra, miért nem fogadja el Zambia az Amerikából érkező élelmiszer-segélyeket és mi köze mindehhez a génmódosított szervezeteknek, sőt arról is olvashatunk, hogy mit tesz...

 • Milyen a sertés vágási ára?

  2013. október 17., csütörtök 08:47 Terménypiacok

  A sertéskaraj fogyasztói ára 3,5 százalékkal, a sertéscombé 5,3 százalékkal emelkedett 2013 szeptemberében. Agrárpiaci jelentés.

 • Soproni borvidék: mennyiségre jó a termés, emelkedtek a felvásárlási árak

  2013. október 16., szerda 20:39 Kertészet és szőlészet

  Mennyiségre jó, minőségében a korábbi évekétől elmaradó a soproni borvidéken az idei termés, ám a keresleti piacnak köszönhetően a felvásárlási árak emelkedtek - mondta el az MTI-nek szerdán Taschner István hegyközségi elnök.

 • Nőtt a vágócsirke felvásárlása

  2013. október 16., szerda 20:31 Terménypiacok

  A vágócsirke felvásárolt mennyisége 4 százalékkal nőtt, élősúlyos termelői ára 293 forint/kg, vagyis 14 százalékkal volt magasabb a 2013. 1-40. hét közötti időszakban egy évvel korábbihoz képest. Agrárpiaci jelentésünk következik.

 • Már termel a Dr. Oetker kibővített üzeme Jánossomorján

  2013. október 16., szerda 19:57 Gazdaság

  Mintegy 1 milliárd forintos beruházással növelte többszörösére a Dr. Oetker magyarországi gyártókapacitását Jánossomorján, a termelés nyártól szakaszosan meg is kezdődött az új, 3 szintes üzemcsarnok közel 3000 négyzetméteres területén - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

 • Megérkeztek az új 900 és 800 Vario traktorok

  2013. október 16., szerda 15:11 Gépészet

  A Fendt traktorok 800 és 900-as gyártási sorozatai a 200 LE feletti teljesítménykategóriában, 33% piaci részesedéssel - Nyugat- és Közép-Európa abszolút piacvezetői. Egyik mezőgazdasági gépgyártó sem ismeri olyan jól a mezőgazdásági bérvállalkozások és nagy gazdaságok igényeit és követelményeit, mint a Fendt, aki ezen ismeretet képes...

 • A kormány elé kerül a tokaji borvidék helyzete

  2013. október 16., szerda 14:47 Kertészet és szőlészet

  November végéig a kormány megtárgyalja a Tokaj programot: érdemi döntések születnek majd a hegyaljai borászat további támogatásáról, a törvényi feltételekről, ugyanakkor cél egy Tokaj világörökségi program elfogadása is - közölte a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán Tolcsván.

 • Október második felében feloldhatják az állategészségügyi zárlatot Jászladányban

  2013. október 16., szerda 14:36 Állattenyésztés

  Szeptember közepén egy 210 darabot számláló juhállományban lépfene fertőzést mutatott ki az illetékes hatóság, A fertőzött juhállományban az utolsó elhullás szeptember 20-án történt, szeptember 27-én az állatokat másodszor is beoltották lépfene ellen. elevenítette fel a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

 • Új gombaüzemet nyílott a Bio-Fungi Kft.

  2013. október 16., szerda 13:28 Gazdaság

  A gombatermesztő kapacitás 25 ezer tonnáról 50 ezer tonnára emelése, a gombaágazatban évi 20 milliárd forint plusz bevétel elérése is cél az Európai Unió 2014 és 2020 közötti új pénzügyi időszakában – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Ócsán.

 • Megkezdődött az egységes területalapú támogatás előlegének átutalása

  2013. október 16., szerda 11:29 Szántóföld

  Összesen 170 milliárd forint egységes területalapú támogatás kifizetése kezdődött meg szerdán mintegy 180 ezer gazda számára, akik most a teljes támogatás 50 százalékát kapják meg - közölte Fazekas Sándor sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten.

 • Munkagépbe szorult egy férfi keze Hódmezővásárhelynél

  2013. október 16., szerda 09:24 Gazdaélet

  Kukoricát arató kombájnba szorult egy férfi keze Hódmezővásárhely közelében kedden, a sérültet a tűzoltók szabadították ki - tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

 • Kerti teendők novemberben

  2013. október 16., szerda 09:01 Kertészet és szőlészet

  November egyértelműen az előrelátó kertész hónapja. Gondos munkánkkal nem csak következő évi termésünket alapozhatjuk meg, de olyan fontos hosszú távú döntéseket is meghozhatunk mint például egy-egy új fa ültetése.

 • Klímaváltozás és a tápanyag-ellátás

  2013. október 16., szerda 08:51 Szántóföld

  Hazánk mezőgazdasági területének vetésszerkezetében a kukorica több mint 30 százalékos részarányt képvisel.

 • Mi újság a Kiskun Kutatóközpontban?

  2013. október 16., szerda 08:38 Gazdaság

  Ezzel a kérdéssel kerestem fel dr. Rádi Feriz igazgatót, a KISKUN Kutatóközpont Kft. ügyvezető tulajdonosát.

 • VM: 125 éves az állategészségügyi szolgálat

  2013. október 15., kedd 19:22 Gazdaság

  A jubileum alkalmából 125, az állategészségügy valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakember - köztük állatorvosok, humán orvosok, kutatók, mezőgazdasági témákra szakosodott újságírók - munkáját ismerték el. A kitüntetéseket Kardeván Endre országos főállatorvos adta át a kedden Budapesten megtartott, Az...

 • Fazekas: a magyar élelmiszerbiztonság világszínvonalú

  2013. október 15., kedd 16:18 Gazdaság

  A magyar élelmiszerbiztonságot világszínvonalon szavatolja - más hatósági feladatainak ellátása mellett - az állategészségügyi szolgálat, amely fennállásának 125. évfordulóját ünnepli - mondta Fazekas Sándor egy szakmai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

 • A felügyelt növényvédőszer-engedélyezés az élelmiszerlánc-biztonság alapja

  2013. október 15., kedd 10:05 Kertészet és szőlészet

  Az élelmiszerlánc-biztonság egyik fontos eleme a növény- és talajvédelem, ezen belül is a növényvédőszer-engedélyezés - többek között ez is témája volt a közép- és kelet-európai országok növényvédőszer-engedélyezési hatóságai hétfőn Budapesten tartott konferenciájának - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

 • Mustgázmérgezés Halásztelken

  2013. október 15., kedd 09:39 Gazdaélet

  Mustgáztól lett rosszul halásztelki családi házának pincéjében egy idős férfi, kórházba vitték - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem helyettes szóvivője hétfő este az MTI-vel.

 • Gabona ömlött az 5-ös útra Kistelek és Balástya között

  2013. október 15., kedd 09:29 Gazdaság

  Gabona ömlött az 5-ös útra kedd reggel Kistelek és Balástya között, ezért lassan halad a forgalom a két település között – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Rendelet az egységes területalapú és a különleges tejtámogatásról

  2013. október 14., hétfő 19:19 Állattenyésztés

  Az idén az egységes területalapú támogatásra hektáronként legfeljebb 70 442,24 forint vehető igénybe - tartalmazza vidékfejlesztési miniszter rendelete, amely a Magyar Közlöny 170. számában jelent meg.

 • Főállatorvos-találkozó Budapesten: a járványok megelőzéséért

  2013. október 14., hétfő 18:53 Gazdaság

  A találkozó fő célja volt az Európai Unió most készülő, átfogó élelmiszerlánc-biztonsági jogszabály-csomagjának megtárgyalása, az azzal kapcsolatos vélemények közelítése, kidolgozása. Új szabályozást szorgalmaznak az állategészségügy területén.

 • A húsipar termelése csak áfacsökkentéssel növekedhet

  2013. október 14., hétfő 16:59 Állattenyésztés

  A sertés- és a baromfihús, valamint az ezekből készült hústermékek általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentése nélkül a hús- és baromfiipar termelése nem növelhető, sőt talpon maradása is kétséges - állítják a húsipari szakmai szervezetek.

 • Magyar hús, méz, bor, pálinka és konzerv az orosz polcokon

  2013. október 14., hétfő 15:13 Terménypiacok

  Az orosz piacon leginkább keresett magyar élelmiszeripari termékeket szeretné árusítani a CBA Kereskedelmi Kft Hungarikum Delikát üzletében, amelyet belátható időn belül Moszkvában kíván megnyitni - mondta Fodor Attila, az áruházlánc kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-nek.

 • Nagy lehetőség innovatív agrár- és élelmiszeripari vállalkozásoknak

  2013. október 14., hétfő 12:56 Gazdaság

  Az élelmiszergazdasági szakemberek által sokat emlegetett űrt tölt be agrár- és élelmiszeripari inkubátorának létrehozásával az Agrotechfood - Agrár és Élelmiszeripari Innovációs Zrt. A cég a belföldi, illetve a környező országokban - különösen a magyarlakta területeken - a mezőgazdasági, illetve az élelmiszeripari piacra betörni kívánó...

 • Letartóztatták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyik vezetőjét

  2013. október 14., hétfő 11:49 Gazdaság

  Letartóztatták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjét és három bűntársát az úgynevezett uniós földalapú támogatások jogosulatlan igénylése ügyében - tájékoztatta Szoboszlai-Szász Richárd főügyészhelyettes hétfőn az MTI-t.

 • Halott férfit találtak egy borospincében Kislángon

  2013. október 14., hétfő 10:48 Gazdaélet

  Halott férfit találtak egy borospincében Kislángon, a körülmények ismeretében a mustgázmérgezés nem zárható ki – tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-t.

 • Németországban termett Európa legnehezebb sütőtökje

  2013. október 14., hétfő 10:29 Szántóföld

  Németországban, egy szászországi gazdálkodó földjén termett Európa legnehezebb sütőtökje, csaknem 790 kilogrammot nyom.

 • Meghívó országos felmérésre, értékes ajándékokkal

  2013. október 13., 19:47 Gazdaság

  Engedje meg, hogy meghívjuk az AgroStratéga által szervezett országos felmérésre!

 • Permetező, rakodógép, ágaprító - hamarosan gép-arzenált sorsolunk ki olvasóink között!

  2013. október 13., 19:46 Gépészet

  Egy FarmGép permetezőgép örökbe, egy Weidemann rakodógép- és egy Volverini ágaprító pedig egy hetes használatra keresi gazdáját az Agroinform olvasói között. Igen, ennek fele sem tréfa, három gépet sorsolunk ki hamarosan az új szakmai hírlevelünkre feliratkozók között!

 • A jövő héten némileg mérséklődik a nappali felmelegedés

  2013. október 13., 18:33 Időjárás

  A jövő héten is többfelé várható eső, zápor, s egy hidegfront hatására visszaesik a hőmérséklet. A nappali maximumok a hét közepén csak 11-16 Celsius-fok körül lesznek, a jövő hét végén viszont ismét 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]