Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Őshonos állataink: magyar pásztorkutyák

  2014. március 30., 11:08 Állattenyésztés

  A XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényén három teljes napon át nézhető meg a pásztorkutyák lenyűgöző munkája. Most ezeket az őshonos magyar fajtákat mutatjuk meg közelebbről.

 • Folytatódik a 7. Magyar Ízek Vására (+videó!)

  2014. március 30., 07:16 Gazdaélet

  Megnyílt szombat délelőtt a Magyar Ízek Vására a budapesti Millenárison - a hetedik alkalommal megrendezett gasztronómiai vásár középpontjában ezúttal a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények állnak.

 • Fazekas Sándor átadta a kenderesi Piaccsarnokot és -teret

  2014. március 29., szombat 21:59 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ünnepélyes keretek között átadta a kenderesi Piaccsarnokot és piacteret. A környéken több településen is nagy hagyománya van az út mellett történő értékesítésnek, amellyel főként az átmenő forgalom vásárlóerejét célozzák meg.

 • Semjén: a cél Magyarország vadászati nagyhatalmi pozíciójának visszaszerzése

  2014. március 29., szombat 16:06 Gazdaság

  A magyar vadászat megújításának célja az ágazat becsületének helyreállítása mellett Magyarország vadászati nagyhatalmi pozíciójának visszaszerzése - mondta Semjén Zsolt az Országos Vadász- és Horgásznap megnyitóján szombaton, Hatvanban.

 • Varga: a Kárpát-medence őshonos gyümölcsfafajtái óvandó értékek

  2014. március 29., szombat 15:34 Kertészet és szőlészet

  A régi, őshonos gyümölcsfafajták Magyarországon és a Kárpát-medencében is az óvandó értékek közé tartoznak, mivel az elmúlt száz évben elveszett a mezőgazdaságban termesztett növényfajták 75 százaléka - mondta Varga Mihály szombaton Budapesten, az első budapesti Tündérkert megnyitóján.

 • Csökken az orosz gabonaexport az alacsonyabb termés miatt

  2014. március 29., szombat 15:18 Gazdaság

  Oroszország a júliusban kezdődő piaci évben kevesebb gabonát exportálhat a folyó évinél, mert a gabonatermés alacsonyabb lesz a tavalyinál.

 • Öntözés - Magosz-elnök: a gazdáknak társulniuk kell egymással

  2014. március 29., szombat 14:32 Kertészet és szőlészet

  Az eredményes öntözés érdekében társulniuk és egyeztetniük kell egymással a gazdálkodóknak - jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban tartott gazdafórumon pénteken.

 • A hasonló még nem ugyanaz!

  2014. március 29., szombat 06:43 Szántóföld

  A KARATE 1980-as évek közepe óta világszerte ismert, meghatározó és vezető rovarölő szer. Hatóanyaga a lambda-cyhalotrin a szintetikus piretroidok közé tartozik, kontakt módon és gyomorméregként hat a kártevők idegi működésére.

 • Időben döntsön, hogy ne dőljön...

  2014. március 29., szombat 06:17 Szántóföld

  Az intenzív gabonatermesztés alapvető technológiai eleme a szárszilárdítás és növekdésszabályozás. A Syngenta a Moddus 250 EC szárszilárdító készítményt ajánlja a magas termésszintet megcélzó termelőknek.

 • Figyelem! Lejáró határidő a kertészeti gépbeszerzés 2013. jogcímben!

  2014. március 28., péntek 17:32 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez a 2013. évben nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 62/2013. (VII. 24.) VM rendelet (a továbbiakban: 62/2013. (VII. 24.) VM rendelet) alapján támogatott kérelmek vonatkozásában...

 • Czerván: legalább duplájára kellene növelni az öntözött terület nagyságát

  2014. március 28., péntek 17:12 Kertészet és szőlészet

  Az öntözővíz ingyenes biztosítása a gazdáknak Czerván György szerint segíthet abban, hogy a jelenlegi 100 ezer hektárról a duplájára emelkedjen az öntözött terület nagysága Magyarországon, miután 200 ezer hektáron ma is megvannak erre a feltételek.

 • A magyarországi juhexport alakulása, 2009-2011

  2014. március 28., péntek 16:59 Gazdaság

  A grafikon a hazai juhok kivitelének alakulását foglalja össze.

 • MVH: folytatódik az agrár-környezetgazdálkodási támogatások kifizetése

  2014. március 28., péntek 16:49 Gazdaság

  Márciusban 495 gazdálkodónak csaknem 4,5 milliárd forint agrár-környezetgazdálkodási támogatás utalását indította el a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével.

 • Energiatermelés nem hagyományos úton

  2014. március 28., péntek 14:15 Környezetvédelem

  Németországban „modellkísérletekben” vizsgálták, hogy biogázból, biometánból mennyit lehetne termelni és azok hogyan hatnak az üvegházhatást okozó gázok egyensúlyi viszonyaira, az utóbbiak okozta emissziók mérséklésére.

 • Új üzemcsarnokot adtak át az ír tulajdonú mezőgazdasági gépgyár szolnoki gyáregységében

  2014. március 28., péntek 12:11 Gazdaság

  Az Új Széchenyi Terv támogatásával épített 5 ezer négyzetméteres, korszerű üzemcsarnokot adtak át pénteken az ír tulajdonú McHale Hungária Kft. szolnoki gyáregységében. A létesítmény a cég gyártástechnológiai fejlesztésére hivatott, 936,5 millió forint összköltségű projektjének keretében készült el, az uniós támogatás mértéke 50 százalék...

 • Veszprém megyében elővásárlással előzte meg az állam a termőföldek külföldi kézbe jutását

  2014. március 28., péntek 11:34 Szántóföld

  Elővásárlással akadályozta meg az állam, hogy a jogszabályokat kijátszva termőföldek kerüljenek külföldi kézbe Veszprém megyében: 425 millió forint értékben, több településen, összesen 363 hektár földhöz jutott az állam - jelentette be Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a veszprémi kormányhivatalban pénteken.

 • Tokaji borok a Genfi-tó partján

  2014. március 28., péntek 11:17 Kertészet és szőlészet

  A Tokaj Reneszánsz Egyesület sikeres borbemutatót tartott Genfben, együttműködve a magyar WTO-képviselettel – tájékoztat a szervezet a távirati irodához eljuttatott közleményében.

 • Ingyenes lesz az öntözéshez a víz (frissített)

  2014. március 28., péntek 11:03 Kertészet és szőlészet

  A kormány döntött arról, hogy a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet, öntözési célból a gazdák ingyen használhatják az öntözővizet - közölte a Belügyminisztérium pénteken.

 • Célkeresztben a GMO-k mezőgazdasági felhasználása

  2014. március 28., péntek 10:32 Terménypiacok

  címmel rendezett szakmai nyílt napot a Parlament Vadásztermében az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága és a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkársága.

 • Hungaricum - Tudjuk mit jelent?

  2014. március 28., péntek 09:52 Terménypiacok

  Megkértük Ertseyné dr. Peregi Katalint a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Zöldség- és Gombatermesztési Tanszékének vezetőjét, hogy az Agrár és Élelmiszergazdasági Szakbizottság elnök helyetteseként tájékoztassa olvasóinkat a hungaricumok világáról.

 • Brokkoli termesztése

  2014. március 28., péntek 09:26 Szántóföld

  Az elfogyasztott zöldségmennyiséget illetően sokat javult a hazai primőrfogyasztás, jelenleg 300 g/nap (110 kg/év) körül mozog, ha hozzáadjuk a gyümölcsöt és az ivólevek fogyasztását, elérjük az EU által ajánlott 400g/nap zöldség-gyümölcs fogyasztási szintet. (Ez európai vonatkozásban is kiemelkedőnek számít, mindössze 4-5 ország éri el...

 • Az idei húsvétkor hasonló mennyiségű bárány mehet exportra, mint tavaly

  2014. március 28., péntek 08:27 Gazdaság

  A kései húsvét segíthet a bárányexportőröknek - írja pénteki számában a Napi Gazdaság.

 • Nem számolnak a tojás árának növekedésével a hazai termelők

  2014. március 27., csütörtök 19:42 Gazdaság

  Nem számolnak a hazai termelők a tojás árának növekedésével a húsvét közeledtével. Az európai túltermelés, az olcsó import és a fekete piac következtében a szezon rendkívül nyomott árral indult, jelentős változást a húsvéti ünnepek sem hoznak az ágazatban - mondta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, a...

 • Együttműködési megállapodást kötött a Katasztrófavédelem és a NAK a mezőgazdasági károk megelőzéséért

  2014. március 27., csütörtök 19:22 Gazdaság

  Az agrárgazdaságok katasztrófáinak megelőzése, a hatékony védekezés érdekében együttműködési megállapodást kötött csütörtökön Budapesten az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Céljaik között van a mezőgazdasági létesítményekkel, aratási, betakarítási tevékenységgel összefüggő tűzesetek...

 • Közel került Ukrajna keleti határaihoz az afrikai sertéspestis

  2014. március 27., csütörtök 18:19 Állattenyésztés

  Az afrikai sertéspestis ellen Kárpátalján foganatosított intézkedéseket vitatta meg csütörtökön Ungváron az ukrajnai megye állami állatjárványügyi rendkívüli bizottsága.

 • 15 milliárd forint területalapú támogatás

  2014. március 27., csütörtök 17:52 Támogatások - pályázatok

  15 milliárd forint utalásával fejezi be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közreműködésével a 2013-as egységes területalapú támogatás kifizetését március 27-től kezdődően.

 • Poprády Géza Katarban tárgyalt mezőgazdasági és környezetügyi együttműködésről

  2014. március 27., csütörtök 16:31 Gazdaság

  Poprády Géza közigazgatási államtitkár március 24-én tágyalt Ahmad ibn Ámir Muhammad al-Hamajdí úrral, Katar Állam környezetügyi miniszterével a két ország közötti együttműködési lehetőségekről többek között a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén.

 • A diffúz vízszennyezésért a mezőgazdaság is felelős

  2014. március 27., csütörtök 14:06 Szántóföld

  A vízszennyezésekben diffúz és pontszerű terhelés különböztethető meg. A diffúz szennyezés nem pontszerű terhelés, azaz területileg vagy vonal mentén megoszló emissziós forrásokból származtatott együttes szennyezőanyag-terhelés.

 • Budai: kapuzárási pánik a bel- és külföldi földspekulánsok körében (frissített, + videó!)

  2014. március 27., csütörtök 13:41 Gazdaság

  Kapuzárási pánik uralkodott el azon bel- és külföldi "spekulánsok" között, akik korábban zsebszerződésekkel szereztek meg jelentős nagyságú termőföldterületeket Magyarországon - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Elkezdődött a Pálinka Országkóstoló

  2014. március 27., csütörtök 13:23 Gazdaélet

  Elkezdődött a Pálinka Országkóstoló, amelynek célja, hogy minden Magyarországon kereskedelemi forgalomban kapható gyümölcs- és törköly pálinkát bemutasson a nagyközönség számára.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]