Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Az elfogyasztott hal fele importból származik (+videó!)

  2013. december 19., csütörtök 15:45 Terménypiacok

  Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás elérte az évi 4 kilogrammot, ennek a fele importból származik - mondta Kardeván Endre, országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten.

 • Lágy búzából nagyobb, árpából kisebb termés várható jövőre az EU-ban

  2013. december 19., csütörtök 15:34 Terménypiacok

  Az idei évhez képest jövőre több lágy búzát, kevesebb durumbúzát és árpát, nagyjából ugyanannyi kukoricát takarítanak be az Európai Unióban a Strategie Grains francia gabonapiaci elemzőcég várakozása szerint.

 • Czerván György: ezen a héten 52,8 milliárd forintot kapnak a gazdálkodók

  2013. december 19., csütörtök 15:15 Támogatások - pályázatok

  Az idei év 51. hétében összesen 52,8 milliárd forint, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által jóváhagyott támogatást kapnak meg a gazdák, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) fizet ki - jelentette be Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Budai Gyula: a MEOESZ-t jelölték ki kinológiai szövetségnek (+videó!)

  2013. december 19., csütörtök 14:55 Állattenyésztés

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter december elején meghozott határozatával a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségét (MEOESZ) jelölte ki kinológiai szövetségnek - jelentette be Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Haltermelés Magyarországon (2008-2012)

  2013. december 19., csütörtök 14:37 Állattenyésztés

  A diagram az étkezési haltermelés változáait tárja fel 2008-tól 2012-ig.

 • Bitay Márton: a földhaszonbérlet néhány gazdának új kezdetet jelent (+videó)

  2013. december 19., csütörtök 14:17 Szántóföld

  Újabb 42 földhaszonbérleti szerződést adott át Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár Csopakon. A „Földet a gazdáknak” program keretében több mint 250 ezer hektár kerül magyar gazdák használatába.

 • Ingyenesen látogathatják a NAK tagjai az AGROmashEXPO-t

  2013. december 19., csütörtök 13:38 Szántóföld

  2014. január 29. és február 1. között az AgrárgépShow-val egybekötve rendezik meg a 32. AGROmashEXPO-t a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara önálló standdal várja a látogatókat a G pavilonban, a Fórum színpad közelében. A NAK tagjai ingyenesen tekinthetik meg a kiállítást.

 • SULKY X40-X50 preciziós műtrágyaszóró az Axiáltól

  2013. december 19., csütörtök 10:09 Gépészet

  Műtrágyaszórás alkalmával problémát jelenthet ha a szórás nem egyenletes – ez korrigálható azzal, ha az emberi tényezőt (súberek nyitása - zárása szemmértékkel) műholdas jel alapján korrigáljuk és GPS alapú tolózár automatikát szerelünk a gépre. Ez lenne a mi kínálatunkon a Stop&Go elektronika.

 • Magyarország haltermelése 22-23 ezer tonna évente

  2013. december 19., csütörtök 08:46 Állattenyésztés

  Magyarországon a haltermelés évente 22-23 ezer tonna: a tógazdaságokból és az intenzív haltermelő üzemekből 15-16 ezer tonna, a természetes vizekből 6500-7000 tonna származik. A magyarok átlagos halfogyasztása az uniós átlagnál jóval alacsonyabb, de 10-12 éven belül lényegesen emelkedhet - mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt....

 • Január hónap időjárása az 50 éves átlagok alapján

  2013. december 19., csütörtök 07:07 Időjárás

  A mezőgazdaság számára kulcsfontosságú, hogy miként alakul a tél csapadéka. Nagyon fontos lenne, hogy tavasz elejére feltöltődjenek a talajok vízzel. Mivel az előttünk álló január a sokéves átlagok alapján a leghidegebb téli hónapunk is, így különösen fontos, hogy hótakaró fedje az őszi kalászosokat. Ez nemcsak a hideg ellen véd, hanem...

 • Fazekas: perspektivikusan fejleszthetők a magyar-török agrárkapcsolatok

  2013. december 18., szerda 19:59 Gazdaság

  Perspektivikusan fejleszthetők a magyar-török agrárkapcsolatok - mondta a magyar vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek telefonon, miután szerdán Ankarában megbeszéléseket folytatott török kollégájával, Mehmet Mehdi Eker mezőgazdasági miniszterrel.

 • A tehéntej felvásárlási átlagára Magyarországon (2002-2012)

  2013. december 18., szerda 19:42 Állattenyésztés

  Grafikon a tehéntej felvásárlási átlagárának változásáról hazánkban: 2002-től tavalyig.

 • Megfejtették a cukorrépa genomját

  2013. december 18., szerda 19:19 Kertészet és szőlészet

  A cukorrépa teljes örökítőanyagát sikerült megfejtenie német és spanyol kutatóknak. "A termesztők így sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozhatnak létre új fajtákat" - mondta el Heinz Himmelbauer, a berlini Max Planck Molekuláris Genetikai Intézet és a barcelonai Génregulációs Központ munkatársa. Himmelbauer a témával kapcsolatban a Nature...

 • Pályázat az agrárágazati és vidékfejlesztési szervezetek számára

  2013. december 18., szerda 18:46 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kötődő civil szervezetek fontos szerepet vállalnak abban, hogy teljesüljenek az agrárágazati és vidékfejlesztési célkitűzések. A tárca, mint minden évben, 2014-ben is segítséget kíván nyújtani ezen szervezetek támogatásához az összesen 40 millió forint értékben az agrárágazati és vidékfejlesztési...

 • Kétszázmillió forintból fejleszti jövőre szőlészeti berendezéseit a Csányi Pincészet Zrt.

  2013. december 18., szerda 18:13 Kertészet és szőlészet

  A cég közleménye szerint az évi több mint egymilliárd forintos forgalmat bonyolító társaság az idén 15 százalékkal növelte belföldi értékesítését, miközben a nemzetközi piacon is erősítette jelenlétét. Az export növelését elősegítik a jövő évi fejlesztések is, amelyek főként a szőlészet gépesítésének korszerűsítését szolgálják.

 • Csávában a neonikotinoidos csávázószerek

  2013. december 18., szerda 15:08 Szántóföld

  Dr. Tőkés Gábort, a NÉBIH igazgatóhelyettesét kérte fel a Magyar Növényvédelmi Társaság Növényvédelmi Klubja, hogy adjon áttekintést a neonikotinoidokat tartalmazó csávázószerek felhasználási engedélye körül kialakult szakmai vitáról.

 • Auditker bemutatja: Lamborghini és Sfoggia újdonságok Hannoverből (+Videó)

  2013. december 18., szerda 15:03 Gépészet

  A hannoveri Agritechnika kiállításról olyan gépeket mutatunk be, amelyekkel hamarosan hazánkban is találkozhatnak a gazdálkodók az Auditker kínálatában.

 • Európai bizottsági javaslatok az állatok klónozásáról és az újszerű élelmiszerekről

  2013. december 18., szerda 15:02 Állattenyésztés

  Három uniós jogszabálytervezetet fogadott el az Európai Bizottság szerdán az állatok klónozása és az úgynevezett újszerű élelmiszerek vonatkozásában.

 • Fenntartható mezőgazdaság

  2013. december 18., szerda 14:42 Környezetvédelem

  Évzáró Merengő rovatunkban dr. Bardócz Zsuzsanna táplálkozástudományi professzor asszony gondolatait olvashatjuk az öko- vagy biogazdálkodásról.

 • Csökkenő világpiaci búzaárak

  2013. december 18., szerda 14:37 Terménypiacok

  A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a december 6–12. közötti öt tőzsdenapon összesen 24 ügyletet kötöttek, tizennégyet a takarmánykukoricára és tízet a repcemagra. Enyhén drágultak a gabonafélék: a malmi búza jegyzései 700 forinttal, a takarmánybúzáé 300 és 400 forinttal növekedett tonnánként.

 • Növényvédelmi visszapillantás 2013-ra

  2013. december 18., szerda 14:33 Szántóföld

  Hogyan jellemezné az eltelt év növényvédő szer forgalmának alakulását és milyen tanulságokat lehet levonni belőle – kérdeztem Kőrös Gyulát, a BASF marketing igazgatóját a MOM Kulturális Központjában tartott VIP Fórum rendezvényük szünetében. Mielőtt visszapillantó válaszát olvasnánk, gyorsan megjegyzem, hogy a VIP betűszó az előző...

 • Innovációs verseny - Felhívás

  2013. december 18., szerda 14:10 Gazdaság

  Van egy jó ötlete, amely megvalósításához segítőket, támogatókat, társakat keres? Jelentkezzen INNOVÁTORNAK a NO-BLE Ideas programba! A hálózathoz történő csatlakozással Európa-szerte mutathatja be ötleteit, termékeit, szolgáltatásait.

 • Mezőgazdasági épület égett Mátraszőlősnél: csibék voltak veszélyben (frissített!)

  2013. december 18., szerda 13:55 Gazdaélet

  Kigyulladt egy mezőgazdasági épület a 21-es út mellett Mátraszőlősnél; az épületben naposcsibéket nevelnek - közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda délután az MTI-vel.

 • Syngenta Quilt Xcel kukorica konferencia: termésbiztonság, nagyobb stressztűrő képesség! (+Videó!)

  2013. december 18., szerda 12:44 Szántóföld

  A kukorica betakarítása - és egy jó év zárása után is gondolnunk kell az évről-évre ingadozó termésátlagok okaira és a jövő évi termésbiztonság elérése érdekében alkalmazható kezelésekre. Videónk a Syngenta Quilt Xcel nevű termékének kiváló kísérleti eredményeit mutatja be - érdemes megnézni!

 • Súlyos baleset áldozata lett egy gyümölcsöket szállító kisteherautó

  2013. december 18., szerda 12:17 Gazdaélet

  Súlyos sérüléseket szenvedett egy kisteherautó sofőrje, amikor járművével belerohant egy kamionba az M7-es autópályán Tárnok térségében szerda hajnalban - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel.

 • A vízügyi főigazgató szerint megfelelő az árvízvédelmi rendszer állapota (frissített)

  2013. december 18., szerda 11:43 Környezetvédelem

  Magyarországon az árvízvédelmi rendszer készen áll az árvizek fogadására, védelmi biztonságot veszélyeztető hiányosság nincs - jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Kardeván Endre az ukrán élelmiszerexport növeléséről tárgyalt (frissített!)

  2013. december 18., szerda 11:01 Terménypiacok

  Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a Magyar-Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GEVB) működése keretében a fogadta Mikola Priszjazsnyuk ukrán agrárpolitikai minisztert, a GVEB ukrán társelnökét a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

 • 100 év CLAAS számokban - 4. rész - Jaguár az önjáró silózó

  2013. december 18., szerda 10:02 Gépészet

  A 60-as évek végén beütött a siló-boom, a gazdáknak silózóra volt szükségük! A CLAAS pedig 1973-ra kifejlesztette önjáró silózóját, a JAGUAR-t, amely a mai napig a hatékony zöldtakarmány-betakarítás szinonimája.

 • Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz az őstermelők és a családi gazdaságok

  2013. december 17., kedd 20:39 Támogatások - pályázatok

  Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz a jövőben az őstermelők és a családi gazdaságok, mivel a továbbiakban ők is kedvezményezettjei lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának - közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, a Vidékfejlesztési Minisztérium...

 • Januártól egységes agrárstatisztikai információs rendszer működik

  2013. december 17., kedd 15:39 Állattenyésztés

  Januártól interneten elérhető, egységes agrárstatisztikai információs rendszer váltja fel az eddig papír alapon működőt, egy 497,6 millió forintos uniós támogatással megvalósult fejlesztés eredményeként - közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet kedden az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]