Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Hazánk együttműködik Jordániával a növény-és állategészségügy területén

  2014. március 05., szerda 11:42 Gazdaság

  Nőtt a magyar mezőgazdaság külkereskedelmi forgalma Jordánia felé, 2010-ben 5,7 millió euró volt az export, 2014-re ez a szám 9 millióra emelkedett. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden fogadta dr. Ákif al-Zubít, a Jordán Hásimita Királyság mezőgazdasági miniszterét, aki a a VM-FAO közös rendezésű Világfórum és Kiállítás a...

 • Magyar élelmiszerek sikere Japánban

  2014. március 05., szerda 11:17 Gazdaság

  Önálló nemzeti standdal és 13 magyar cég részvételével képviselteti magát hazánk a FOODEX 2014 mezőgazdasági nyersanyag, italáru és élelmiszeripari kiállításon, Tokióban. Az élelmiszeripari vásáron részt vesz Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

 • Mezei acat, fenyércirok, parlagfű és más nehezen irtható gyomnövény? Semmi gond!

  2014. március 05., szerda 10:32 Szántóföld

  Hazánk klímája megfelelő ahhoz, hogy eredményesen tudjunk kukoricát termeszteni. De ahogy az időjárás kedvez a kukorica fejlődéséhez, éppúgy kedvez a kukorica legfontosabb magról kelő és évelő gyomnövényeinek is.

 • Az afrikai sertéspestis elkerülése miatt fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon (+ videó!)

  2014. március 05., szerda 10:23 Gazdaság

  Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozására Kardeván Endre országos főállatorvos elrendelte az ukrán-magyar határszakaszon belépő tehergépkocsik és egyéb gépjárművek fertőtlenítését.

 • Megfelelő termőképesség és termésbiztonság csak egészséges, élő talajon várható

  2014. március 05., szerda 09:55 Szántóföld

  „élő, biológiailag aktív talajéletet kell fenntartani”.

 • Figyelem! Már csak két hét áll rendelkezésre az E-monitoring adatszolgáltatásra!

  2014. március 05., szerda 09:45 Támogatások - pályázatok

  Március 19-ig teljesíthetik a monitoring adatszolgáltatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és az Európai Halászati Alapból (EHA) támogatásban részesült ügyfelek – hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

 • Együttműködési lehetőségek Kazahsztánnal

  2014. március 05., szerda 08:55 Gazdaság

  A vetőmagtermesztés, a mezőgazdasági kutatás, a vadgazdálkodás és a jó minőségű, magasan feldolgozott magyar élelmiszeripari termékek exportja tartozhat a legfontosabb együttműködési területek közé Magyarország és Kazahsztán között.

 • ENSZ Gálavacsora, 500 palack Borkiválósággal

  2014. március 05., szerda 08:46 Kertészet és szőlészet

  A Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programja az idén is megteremti annak lehetőségét, hogy hazai és nemzetközi rendezvényeken bemutassa a Borkiválóságokat.

 • Ma kilenckor nyitott a Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról

  2014. március 05., szerda 08:44 Gazdaság

  Nyolcvanhárom kiállító mutatkozik be a Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról című rendezvényen, amely szerdán kezdődik a Budapest Kongresszusi Központban.

 • Elindult a „gyümölcsfás” per a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkárával és társaival szemben

  2014. március 04., kedd 19:52 Gazdaélet

  A vádirat ismertetésével, valamint a három vádlott meghallgatásával a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden elkezdődött a Benedek Fülöp, a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) volt államtitkára, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke és két társa ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt...

 • Hungexpo Zrt.: új kiállítás az élelmiszer- és vendéglátóiparnak

  2014. március 04., kedd 19:32 Gazdaság

  Az élelmiszeriparnak, a vendéglátásnak, valamint a szállodaiparnak kínál megújult, innovatív bemutatkozási lehetőséget a magyar fővárosban először megrendezendő SIRHA Budapest szakkiállítás március 10-12. között - jelentette be Ganczer Gábor, a kiállítást rendező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Ingyenes T kategóriás jogosítvány a Zetor-Vas Kft-nél

  2014. március 04., kedd 17:56 Gépészet

  Kiemelkedően nagy az érdeklődés a Zetor-Vas Kft. által indított T kategóriás képzések iránt, mert egyre többen szembesülnek azzal, hogy a B kategóriás jogosítványban szereplő „T” jelzés, csak arra jogosítja fel a tulajdonosát, hogy piros rendszámos traktorral egy nehéz, valamint fekete rendszámos traktorral egy könnyű...

 • Levágták Bélát, a rekorder sertést Kenderesen (+ fotók! frissített)

  2014. március 04., kedd 15:51 Gazdaélet

  Szpisják Imre gazda és Béla nevű, magyar rekorder sertése Kenderesen 2014. március 3-án.

 • Hiányosságokat talált az ÁSZ az agrárkutató intézeteket ellenőrzésekor

  2014. március 04., kedd 15:13 Gazdaság

  Az agrárkutató és génmegőrzési intézetek gazdálkodásának ellenőrzésekor csaknem minden területen talált hiányosságokat és szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék - közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.

 • Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv

  2014. március 04., kedd 15:02 Gazdaság

  Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv, új szabályozás született a kézműves termékekkel, a fűszerpaprika-őrleményekkel kapcsolatban, egy új irányelv biztosít eligazodást a transzzsírsavak vizsgálatához, rögzítették a hagyományőrző cukrászati termékek szabályait és befejeződött a tartósítóipari irányelvek átdolgozása - közölte...

 • VM: megállapodás születhet a GMO-k termesztésének tiltásáról (frissített)

  2014. március 04., kedd 14:44 Gazdaság

  Az Európai Unió (EU) környezetvédelmi miniszterei tárgyaltak arról a javaslatról, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy megtilthassák a területükön a génmódosított szervezetek (GMO-k) termesztését - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel kedden.

 • Orbán Viktor szerint egy „zöldbank” felállításával tartoznak még a gazdáknak

  2014. március 04., kedd 09:32 Gazdaság

  A miniszterelnök úgy véli, hogy a gazdák szövetkezésével óvatosan kell bánni, mert nagy az ellenállás, ezért inkább lehetőségeket kell felkínálni számukra. „A szövetkezésnek Magyarországon nincs jó íze, mert egy virágzó, magántulajdonban lévő mezőgazdaságot állítottak át szövetkezés címszóval olyan világgá, ahol az emberek...

 • Megjelent az Axiál márciusi Alkatrész Akció kiadványa!

  2014. március 04., kedd 09:28 Gépészet

  Az Axiál márciusi Alkatrész Akció kiadványa ezúttal is számos kedvező ajánlattal jelentkezik a kertészeti termékek, ásóborona és kombinátor alkatrészek terén, de ez még messze nem minden! A teljes kínálat megtekintéséért érdemes a cikkünkben lévő katalógusra kattintani!

 • Ma tartják a Családi gazdaságok világfórumát

  2014. március 04., kedd 06:12 Szántóföld

  A Budapest Kongresszusi Központban ma kezdődik a Családi gazdaságok világfóruma és találkozója, melyre több mint 20 miniszteri szintű delegáció érkezik a világ minden tájáról.

 • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üzleti etikai szabályzatot dolgoz ki

  2014. március 03., hétfő 20:04 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üzleti etikai szabályzatot dolgoz ki, ebben meghatározza az alapvető piaci etikai szabályokat, amelyek betartása a NAK minden tagjától elvárható - közölte a köztestület hétfőn az MTI-vel.

 • Csaknem negyedmilliárd forint támogatást nyert a Duna-Ipoly Nemzeti Park: földeket és mezőgazdasági gépeket is vettek

  2014. március 03., hétfő 19:07 Környezetvédelem

  Csaknem negyedmilliárd forint támogatást nyert a Duna-Ipoly Nemzeti Park az esztergomi és Középső-Ipoly-völgyi gyepterületek természetvédelmi célú kezelésére szolgáló gép- és eszközpark létrehozására - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park hétfőn az MTI-vel.

 • Budapesten ülésezik a FAO/WHO élelmiszer-analitikai és mintavételi szakbizottsága

  2014. március 03., hétfő 16:24 Gazdaság

  A FAO/WHO élelmiszer-analitikai és mintavételi módszerekkel foglalkozó szakbizottsága 2014. március 3-7. között Budapesten tartja ülését - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizontsági Hivata (Nébih) hétfőn az MTI-vel.

 • Új szabály az őstermelői igazolvány visszavonásáról

  2014. március 03., hétfő 16:03 Gazdaság

  A mezőgazdasági őstermelői igazolvány 2 hónaptól 2 évig terjedő időszakra vonható vissza, azt követően új igazolványt kell kiállítani az őstermelőnek - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

 • Több lesz az öntözött terület a mezőgazdaságban

  2014. március 03., hétfő 16:00 Szántóföld

  Az öntözéssel a hozamok 20-30, de esetenként 50-100 százalékkal is növelhetők - hangsúlyozta aNAK alelnöke az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF) sajtótájékoztatón.

 • Kedvező pénzügyi feltételeket sikerült kiharcolnunk a Közös Agrárpolitika tárgyalásakor

  2014. március 03., hétfő 15:46 Gazdaság

  Magyarország a tárgyalások folyamán igen kedvező pénzügyi feltételeket harcolt ki az idén kezdődő új költségvetési periódusra, ugyanis a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében hazánknak kiosztott támogatás 10,4-ről (2,36%) 12,3 milliárd euróra (3,19%) növekedett, mondta Czerván György a 2015-től várható új támogatási modellt bemutató...

 • Ukrán válság - Jelentősen emelkedett a búza ára Európában

  2014. március 03., hétfő 15:37 Gazdaság

  Több mint négy százalékkal drágult, három hónapja legmagasabb szintre emelkedett a búza ára hétfőn délelőtt Európában a krími válság miatt, ami a szállítások leállásával járhat a Fekete-tenger térségéből.

 • A nagyobb teljesítményű traktor és kombájn fogy a hazai piacon

  2014. március 03., hétfő 15:34 Gépészet

  Az utóbbi években folyamatosan bővül ahazai mezőgazdaság műszaki hátte, a beruházások ennek ellenére mégis elmaradtak a szükségletektől. A mezőgazdasági célú gépállomány nagyságáról és kapacitásáról a 2005. és a 2013. évi gazdaságszerkezeti összeírás ad tájékoztatást.

 • Gondatlanul tartott 26 szürke marhát, 20 mangalicát és 5 kutyát, most állatkínzásért bebörtönzik

  2014. március 03., hétfő 11:18 Gazdaélet

  Letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Törvényszék egy férfit, aki több mint ötven állatot tartott, de nem gondozta őket, ezért a jószágai tömegesen pusztultak el vagy soványodtak le - tájékoztatta a törvényszék a jogerős ítéletről hétfőn az MTI-t.

 • Okostelefonos alkalmazás mezőgazdasági gépekkel dolgozóknak

  2014. március 03., hétfő 10:45 Gazdaélet

  Egy abroncsgyártó jelentése szerint, a Firestone Tyre Pressure Calculator nevű alkalmazásukat már majd harmincezer felhasználó használja világszerte. Az applikáció a mezőgazdaságban dolgozók munkáját segíti. Adatbázisa az ismert traktor és más mezőgazdasági gép típus ajánlott abroncsnyomását tartalmazza - olvasható egy nyárigumiszervíz...

 • Engedélyezték az angolnahalászatot a Balatonon

  2014. március 01., szombat 17:12 Állattenyésztés

  Engedélyezte a Balatonon az angolnahalászatot a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek az illetékes kormányhivatal, az angolnacsapdákat már ki is helyezték a Sió-zsiliphez, amelyet pénteken kezdtek el megnyitni - tájékoztatta Bana Sándor, a halászati társaság megbízott vezetője szombaton az MTI-t.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]