Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Pályázat az agrárágazati és vidékfejlesztési szervezetek számára

  2013. december 18., szerda 18:46 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kötődő civil szervezetek fontos szerepet vállalnak abban, hogy teljesüljenek az agrárágazati és vidékfejlesztési célkitűzések. A tárca, mint minden évben, 2014-ben is segítséget kíván nyújtani ezen szervezetek támogatásához az összesen 40 millió forint értékben az agrárágazati és vidékfejlesztési...

 • Kétszázmillió forintból fejleszti jövőre szőlészeti berendezéseit a Csányi Pincészet Zrt.

  2013. december 18., szerda 18:13 Kertészet és szőlészet

  A cég közleménye szerint az évi több mint egymilliárd forintos forgalmat bonyolító társaság az idén 15 százalékkal növelte belföldi értékesítését, miközben a nemzetközi piacon is erősítette jelenlétét. Az export növelését elősegítik a jövő évi fejlesztések is, amelyek főként a szőlészet gépesítésének korszerűsítését szolgálják.

 • Csávában a neonikotinoidos csávázószerek

  2013. december 18., szerda 15:08 Szántóföld

  Dr. Tőkés Gábort, a NÉBIH igazgatóhelyettesét kérte fel a Magyar Növényvédelmi Társaság Növényvédelmi Klubja, hogy adjon áttekintést a neonikotinoidokat tartalmazó csávázószerek felhasználási engedélye körül kialakult szakmai vitáról.

 • Auditker bemutatja: Lamborghini és Sfoggia újdonságok Hannoverből (+Videó)

  2013. december 18., szerda 15:03 Gépészet

  A hannoveri Agritechnika kiállításról olyan gépeket mutatunk be, amelyekkel hamarosan hazánkban is találkozhatnak a gazdálkodók az Auditker kínálatában.

 • Európai bizottsági javaslatok az állatok klónozásáról és az újszerű élelmiszerekről

  2013. december 18., szerda 15:02 Állattenyésztés

  Három uniós jogszabálytervezetet fogadott el az Európai Bizottság szerdán az állatok klónozása és az úgynevezett újszerű élelmiszerek vonatkozásában.

 • Fenntartható mezőgazdaság

  2013. december 18., szerda 14:42 Környezetvédelem

  Évzáró Merengő rovatunkban dr. Bardócz Zsuzsanna táplálkozástudományi professzor asszony gondolatait olvashatjuk az öko- vagy biogazdálkodásról.

 • Csökkenő világpiaci búzaárak

  2013. december 18., szerda 14:37 Terménypiacok

  A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a december 6–12. közötti öt tőzsdenapon összesen 24 ügyletet kötöttek, tizennégyet a takarmánykukoricára és tízet a repcemagra. Enyhén drágultak a gabonafélék: a malmi búza jegyzései 700 forinttal, a takarmánybúzáé 300 és 400 forinttal növekedett tonnánként.

 • Növényvédelmi visszapillantás 2013-ra

  2013. december 18., szerda 14:33 Szántóföld

  Hogyan jellemezné az eltelt év növényvédő szer forgalmának alakulását és milyen tanulságokat lehet levonni belőle – kérdeztem Kőrös Gyulát, a BASF marketing igazgatóját a MOM Kulturális Központjában tartott VIP Fórum rendezvényük szünetében. Mielőtt visszapillantó válaszát olvasnánk, gyorsan megjegyzem, hogy a VIP betűszó az előző...

 • Innovációs verseny - Felhívás

  2013. december 18., szerda 14:10 Gazdaság

  Van egy jó ötlete, amely megvalósításához segítőket, támogatókat, társakat keres? Jelentkezzen INNOVÁTORNAK a NO-BLE Ideas programba! A hálózathoz történő csatlakozással Európa-szerte mutathatja be ötleteit, termékeit, szolgáltatásait.

 • Mezőgazdasági épület égett Mátraszőlősnél: csibék voltak veszélyben (frissített!)

  2013. december 18., szerda 13:55 Gazdaélet

  Kigyulladt egy mezőgazdasági épület a 21-es út mellett Mátraszőlősnél; az épületben naposcsibéket nevelnek - közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda délután az MTI-vel.

 • Syngenta Quilt Xcel kukorica konferencia: termésbiztonság, nagyobb stressztűrő képesség! (+Videó!)

  2013. december 18., szerda 12:44 Szántóföld

  A kukorica betakarítása - és egy jó év zárása után is gondolnunk kell az évről-évre ingadozó termésátlagok okaira és a jövő évi termésbiztonság elérése érdekében alkalmazható kezelésekre. Videónk a Syngenta Quilt Xcel nevű termékének kiváló kísérleti eredményeit mutatja be - érdemes megnézni!

 • Súlyos baleset áldozata lett egy gyümölcsöket szállító kisteherautó

  2013. december 18., szerda 12:17 Gazdaélet

  Súlyos sérüléseket szenvedett egy kisteherautó sofőrje, amikor járművével belerohant egy kamionba az M7-es autópályán Tárnok térségében szerda hajnalban - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel.

 • A vízügyi főigazgató szerint megfelelő az árvízvédelmi rendszer állapota (frissített)

  2013. december 18., szerda 11:43 Környezetvédelem

  Magyarországon az árvízvédelmi rendszer készen áll az árvizek fogadására, védelmi biztonságot veszélyeztető hiányosság nincs - jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Kardeván Endre az ukrán élelmiszerexport növeléséről tárgyalt (frissített!)

  2013. december 18., szerda 11:01 Terménypiacok

  Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a Magyar-Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GEVB) működése keretében a fogadta Mikola Priszjazsnyuk ukrán agrárpolitikai minisztert, a GVEB ukrán társelnökét a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

 • 100 év CLAAS számokban - 4. rész - Jaguár az önjáró silózó

  2013. december 18., szerda 10:02 Gépészet

  A 60-as évek végén beütött a siló-boom, a gazdáknak silózóra volt szükségük! A CLAAS pedig 1973-ra kifejlesztette önjáró silózóját, a JAGUAR-t, amely a mai napig a hatékony zöldtakarmány-betakarítás szinonimája.

 • Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz az őstermelők és a családi gazdaságok

  2013. december 17., kedd 20:39 Támogatások - pályázatok

  Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz a jövőben az őstermelők és a családi gazdaságok, mivel a továbbiakban ők is kedvezményezettjei lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának - közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, a Vidékfejlesztési Minisztérium...

 • Januártól egységes agrárstatisztikai információs rendszer működik

  2013. december 17., kedd 15:39 Állattenyésztés

  Januártól interneten elérhető, egységes agrárstatisztikai információs rendszer váltja fel az eddig papír alapon működőt, egy 497,6 millió forintos uniós támogatással megvalósult fejlesztés eredményeként - közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet kedden az MTI-vel.

 • Állategészségügyi megállapodás született hazánk és Ukrajna között

  2013. december 17., kedd 15:23 Gazdaság

  Az ukrán-magyar külkereskedelmi forgalom tavaly 3,8 milliárd dollárt tett ki, az idén augusztus végéig, a magyar export 10 százalékos növekedése mellett, 9 százalékkal nőtt a forgalom - mondta Szijjártó Péter társelnök, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Magyar-Ukrán Gazdasági Vegyesbizottság ülése utáni...

 • Lezárult a Közös Agrárpolitika reformja Brüsszelben

  2013. december 17., kedd 14:29 Gazdaság

  Közel háromévnyi tárgyalássorozatot követően végső fázisához érkezett a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának elfogadása. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 16-17-i ülésén jóváhagyta az elkövetkezendő évek közös agrárpolitikájának kereteit meghatározó négy alaprendeletet (közvetlen támogatások, az egységes piacszervezés, a...

 • Halálra ítélték a szarvasok és az őzek felét

  2013. december 17., kedd 13:19 Erdő- és vadgazdálkodás

  Felére csökkentik a szarvasok és őzek számát 2023-ig Japánban, mert az elszaporodott vadak egyre nagyobb károkat okoznak a mezőgazdaságnak. Ez azt jelenti, a következő tíz évben mintegy 1,6 millió szarvast kell kilőni a szigetországban.

 • Újból elérhetőek a termőföldvásárlást támogató programok

  2013. december 17., kedd 12:19 Támogatások - pályázatok

  Magyarországon 2007-ben lett meghirdetve a17/2007. (III. 31.) FVM rendelet szerinti birtokfejlesztési hitel kamattámogatás és 99/2007. (IX. 19.) FVM rendelet alapján működő birtokösszevonási célú termőföldvásárlási támogatás, amelyek a termelők termőföldvásárlási igényét voltak hívatottak támogatni eredetileg 2009. december 31-ig, majd az...

 • 101 esetben indított büntetőeljárást a NAV a gabonaszektorban

  2013. december 17., kedd 12:07 Szántóföld

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozó szolgálata 2011-ben a gabonaszektort érintően 101 esetben indított büntetőeljárást adócsalás bűncselekményének gyanúja miatt - olvasható Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek az Országgyűlés honlapján közölt írásbeli válaszában.

 • Egy baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalkozó családé az Év embere díj Szabolcsban

  2013. december 17., kedd 11:59 Állattenyésztés

  Egy baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalkozó család érdemelte ki az Év embere díjat 2013-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Máthé Csaba, a díjat odaítélő testület vezetője az MTI-nek kedden elmondta: a díjat Bárány László és két fia, László és Péter kapja, akik a kisvárdai Master Good Cégcsoport tulajdonosai.

 • Grégoire-Besson talajművelőgép újdonságok az Axiáltól

  2013. december 17., kedd 10:05 Gépészet

  A Grégoire-Besson a hannoveri Agritechnica-n bemutatta azokat a talajművelő eszközeit, melyeket kimondottan a gazdák igényei alapján fejlesztettek.

 • Hétezer ember kapott élelmiszercsomagot az Élelmiszerlavina révén

  2013. december 17., kedd 09:32 Szántóföld

  Több mint 15 tonna tartós élelmiszert osztottak szét ezekben a hetekben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjának vállalati ágán. A felajánlásból csaknem hétezer nehéz helyzetű család részesült az ország nyolc térségében.

 • Az MVH pontosította a technológiai berendezések korszerűsítése céljából történő beszerzés igénybevételével kapcsolatos rendeletet

  2013. december 16., hétfő 20:56 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) pontosította az EMVA-ból egyes jogcímek esetében technológiai berendezések korszerűsítés céljából történő beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló rendeletet.

 • Az együttműködés legfontosabb területei: az energetika, a mezőgazdaság és a gépipar

  2013. december 16., hétfő 20:36 Gazdaság

  Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Nyikolaj Priszjazsnyukkal, Ukrajna agrárpolitikai és élelmezési miniszterével tárgyalt a magyar-ukrán gazdasági vegyesbizottság első ülésén hétfőn - közölte az MTI-vel Fülöp Judit sajtófőnök.

 • Coceral: a vártnál némileg kisebb lett az EU kukoricatermése

  2013. december 16., hétfő 20:12 Terménypiacok

  Némileg rontott az Európai Unió idei kukoricatermésére vonatkozó előrejelzésén a Coceral gabonakereskedő szervezet hétfőn, ugyanakkor feljavította a lágybúza és az olajos magvak termésére szóló becslését.

 • Ma utalják a nemzeti tejtámogatás előlegét a gazdáknak

  2013. december 16., hétfő 15:41 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal december 16-án utalja a 2013. évi átmeneti nemzeti tejtámogatás előlegeként 2,7 milliárd forintot 4873 gazdálkodónak.

 • A közös törekvések között az ökológiai gazdálkodás térnyerésének elősegítése

  2013. december 16., hétfő 15:29 Gazdaság

  Együttműködési megállapodás született a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Református Presbiteri Szövetség között. A dokumentum rögzíti, a felek egyetértenek abban, hogy a kistérségek gazdasági önszerveződő és öngondoskodó képességének helyreállítása, erőforrásaik kihasználása és helyben tartása össztársadalmi érdek. A helyi...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]