Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • MVH: megkezdődött a nemzeti erdészeti támogatások kifizetése

  2014. április 04., péntek 15:23 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével ezen a héten megkezdte az erdőtelepítési támogatások kifizetését - közölte az MVH pénteken az MTI-vel.

 • Idén is lesz fiatal gazda pályázat

  2014. április 04., péntek 14:46 Gazdaság

  4,5 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén az eddig is sikeres és nagy érdeklődésre számot tartó fiatal gazda pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 • Május 15-ig igényelhető a területalapú támogatás és a nemzeti támogatás

  2014. április 04., péntek 14:18 Támogatások - pályázatok

  Május 15-ig igényelhetik a gazdák az egységes területalapú támogatást (SAPS) és az átmeneti nemzeti támogatásokat (ÁNT), az egységes területalapú támogatás éves összege várhatóan, az árfolyamtól függően, mintegy 329 milliárd forint körül alakul - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel pénteken.

 • Tovább drágulhat a cukor a világpiacon

  2014. április 04., péntek 10:59 Gazdaság

  Az elmúlt két hónapban mintegy 15 százalékkal drágult a cukor, és további áremelkedést vetít előre a világ cukortermelésének több mint egynegyedét adó Brazíliát sújtó aszályos időjárás, valamint a második legnagyobb cukorexportőr Thaiföld politikai feszültségei miatt várható kínálatcsökkenés - közölte az árupiaci befektetésekkel...

 • A Tündérkert-mozgalom elindítóinak célja az őshonos gyümölcsfajták megőrzése

  2014. április 04., péntek 10:18 Kertészet és szőlészet

  A gazdag, de pusztuló vidéki világ gyümölcsfajtáinak megőrzése volt a célja az első Tündérkertek megálmodóinak, Szarvas József színésznek és Kovács Gyula pórszombati erdésznek és Ambrus Lajos írónak; törekvéseiket pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja.

 • A Vidékfejlesztési Minisztérium elrendelte az idei határszemle ellenőrzéseket

  2014. április 04., péntek 09:54 Szántóföld

  Elrendelte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) illetékes főosztálya az idei határszemle ellenőrzések végrehajtását - hívta fel az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét a tárca.

 • Nem lép életbe a pontyfogási tilalom a Balatonon

  2014. április 04., péntek 09:23 Gazdaság

  Idén sem lép életbe a Balatonon a május 2. és június 15. közötti időszakra vonatkozó pontyfogási tilalom a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kezdeményezésére - derül ki a társaság honlapjára csütörtökön felkerült tájékoztatásból.

 • Szijjártó Péter: elismerés az Intersnack győri üzemének fejlesztése

  2014. április 03., csütörtök 21:43 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság és a magyar élelmiszeripar elismerése, hogy győri üzemét jelölte ki kelet-európai sütőközpontjának a Chio-termékeket is gyártó Intersnack-vállalatcsoport - mondta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a két újabb gyártósor csütörtöki avatóünnepségén Győrben.

 • Megemelt állami támogatás a mezőőrök foglalkoztatásához

  2014. április 03., csütörtök 20:58 Támogatások - pályázatok

  A vidék közbiztonságának növelése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közel a duplájára emeli a mezőőrök foglalkoztatásához az önkormányzatoknak nyújtott állami hozzájárulás mértékét - közölte a VM csütörtökön az MTI-vel.

 • Kósa Lajos: a mangalica igazi hungarikum

  2014. április 03., csütörtök 20:18 Állattenyésztés

  A mangalica nem tömegtermék, hanem igazi hungarikum, ami egyre több ünnepi asztalra kerül itthon és külföldön - jelentette ki Kósa Lajos, a debreceni mangalica fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön a városban.

 • Magyarország partnerországként vesz részt a budvai élelmiszeripari vásáron

  2014. április 03., csütörtök 19:33 Gazdaság

  Magyarország partnerországként - kiemelt vendégként - vesz részt a montenegrói Budvában április 3-5. között megrendezett 40. International Food Fair Élelmiszeripari Vásáron.

 • Szőlőterület Magyarországon, 1990-2012

  2014. április 03., csütörtök 16:56 Gazdaság

  A szőlőterületek méretének változása Magyarországon a rendszerváltás után.

 • MVH: újabb forrásokhoz jutnak a földműveléssel foglalkozó gazdák

  2014. április 03., csütörtök 16:14 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közreműködésével megkezdte az elkülönített cukortámogatás kifizetését 12 milliárd forint összegben több mint 1000 gazdálkodó számára - közölte az MVH csütörtökön az MTI-vel.

 • 37 településen vetették el a Syngenta által felajánlott vetőmagokat

  2014. április 03., csütörtök 14:52 Gazdaélet

  Harminchét településen kezdődött el a mezőgazdasági munka az Élelmiszerlavina programban: a felajánlott több millió forint értékű vetőmagot összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetik el a napokban az ország több településén.

 • FAO: közel egyéves csúcson az élelmiszerárak márciusban

  2014. április 03., csütörtök 12:09 Gazdaság

  Februárhoz képest nőttek, közel egyéves csúcsra emelkedtek az átlagos élelmiszerárak márciusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

 • MVH: folytatódik a szőlész-borász ágazatot segítő támogatások kifizetése

  2014. április 03., csütörtök 09:41 Támogatások - pályázatok

  Folytatódik a szőlész-borász ágazatot segítő támogatások kifizetése, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a Vidékfejlesztési Minisztériummal együtt ezen a héten is jelentős, közel 150 millió forint támogatást utalt a jogos igények alapján - közölte az MVH az MTI-vel csütörtökön.

 • Megalakult a HANGYA COOP

  2014. április 03., csütörtök 09:26 Gazdaság

  Megalakult a HANGYA COOP szerdán Budapesten, a szövetkezet a mezőgazdasági termékek ügynöki nagykereskedelmével kíván foglalkozni - tájékoztatta a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése szerdán az MTI-t.

 • Szántóföldi növényvédelem hatékonyan és jó minőségben

  2014. április 03., csütörtök 09:08 Gépészet

  A növényvédelem minden növénytermesztési technológia nélkülözhetetlen eleme. Kiemelten fontos szerepet tölt be a termesztés eredményességében. Egyrészt a termelés biztonságát szolgálja, másrészt lehetővé teszi a megfelelő minőségű termények előállítását.

 • Hatékony, intenzív párbeszéd a sertéságazat szereplői között

  2014. április 02., szerda 20:21 Állattenyésztés

  Hatékony, intenzív párbeszéd alakult ki a sertéstartók, a szakmai szervezetek, a hatóságok, a kutatóintézetek és a Vidékfejlesztési Minisztérium között a sertésprogram megvalósításában, mondta Feldman Zsolt A Kormány sertésstratégiai intézkedései című konferencián a két napja átadott teljesítmény-vizsgaló állomás helyszínén,...

 • MVH: megkezdődött a méhészeti támogatások kifizetése

  2014. április 02., szerda 18:31 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján megkezdte a vándoroltatáshoz, mézkinyeréshez és léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzésére igényelt támogatások kifizetését - közölte az MVH szerdán az MTI-vel.

 • Több mint 1700 családnak oszt vetőmagot a Karitász

  2014. április 02., szerda 18:03 Gazdaélet

  Több mint 1700 rászoruló családnak, köztük árvízkárosultaknak oszt vetőmagot a Katolikus Karitász országszerte. Sárgarépát, petrezselymet, zöldborsót, velőborsót, szárazbabot, dughagymát, uborkát, spárgatököt, kukoricát, karalábét, spenótot, salátát, sütőtököt, céklát és bokorbabot termesztenek majd kertjeikben a kedvezményezettek.

 • Átadták a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Termékdíjait!

  2014. április 02., szerda 15:44 Állattenyésztés

  Termékdíj Pályázat 2014 címmel adtak át rangos elismeréseket a hamarosan nyíló XXI. Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár előprogramjaként kedden, Hódmezővásárhelyen. A két kategóriában meghirdetett pályázat értékelésekor a rangos szakmai zsűrinek összesen 38 pályamű közül kellett megneveznie a legjobbakat. Állattenyésztés...

 • Frissült a Területi Szaktanácsadási Központok jegyzéke

  2014. április 02., szerda 12:53 Támogatások - pályázatok

  Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott intézkedések Irányító Hatóságának 13/2014. (III.31.) közleménye frissítette a Területi Szaktanácsadási Központok jegyzékét.

 • Április 6-áig igényelhető még támogatás a méhészetek varroa atka elleni védekezéséhez

  2014. április 02., szerda 12:27 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatására 2014. április 6-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton az MVH lakhely/székhely szerint illetékes megyei kirendeltségéhez.

 • Középpontban a fenntartható élelmiszertermelés

  2014. április 02., szerda 11:51 Gazdaság

  Hogyan lehet fenntarthatóan élelmiszert termelni kisebb területen, és jobban kereskedni - ez áll a kedden Brüsszelben megrendezett Forum for Agriculture (FFA) 2014 című tanácskozás középpontjában.

 • Április 3-ig pályázhatnak a hátrányos helyzetű önkormányzatok a szociális földprogram keretében

  2014. április 02., szerda 11:37 Támogatások - pályázatok

  Április 3. éjfélig pályázhatnak a hátrányos helyzetű önkormányzatok és intézményeik a szociális földprogram keretében, amelynek célja a kiírás szerint a helyi munkanélküliség kezelése a különösen hátrányos helyzetű csoportoknál, valamint a feketegazdaság visszaszorítása.

 • Miért egyedi a RADISTARTŸ TURBO gyökértömeg-növelő hatása?

  2014. április 02., szerda 09:46 Szántóföld

  Napjaink kiszámíthatatlan termesztési körülményei mellett a mikrogranulált starter (indító) műtrágyák szakmai indoka és technológiai alkalmazása nem vitatott, így mind a kapás, mind a sűrű sorban vetett növények esetében bizonyított az alkalmazásuk termésnövelő szerepe. Ezen indokra alapozottan a mikrogranulált starter műtrágyák piaci...

 • PR37N01: A TERMÉS- BIZTONSÁG!

  2014. április 02., szerda 08:21 Szántóföld

  Magyarország legnépszerűbb kukoricahibridje a PR37N01. Népszerűsége évről évre nő. 2013-ban már 100000 hektár felett termesztették. Mi is áll e nagy népszerűség hátterében? Minek is köszönhető a kukoricatermesztők ilyen nagy mértékű bizalma?

 • Akácméz nélkül nincs nyereség a méhészetben

  2014. április 01., kedd 20:45 Állattenyésztés

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Ensén méhészekkel egyeztette az ágazat fejlesztési lehetőségeit. A méhészek szerint az akácméz adja a méhészetek nyereségét, ha az Európai Unió előterjesztése magvalósul, a magyarországi termelők tönkremennek.

 • A WTO elnöke szerint a termelők helyett a jövőben fontosabb lesz a fogyasztók védelme

  2014. április 01., kedd 20:27 Szántóföld

  Előtérbe kell helyezni az innovációt és a tudástranszfert annak érdekében, hogy felgyorsuljon a fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés iránti igény - hangzott el a Forum for Agriculture (FFA) 2014 című keddi nemzetközi tanácskozáson Brüsszelben.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]