Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Több mint 15 ezer látogató a SIRHA Budapest szakkiállításon

  2014. március 13., csütörtök 09:25 Gazdaság

  Több mint 15 ezer szakmai látogató vett részt az idén először rendezett SIRHA Budapest kiállításon, amelyen az élelmiszeripar, a sütő- és cukrászipar, valamint a szálloda- és vendéglátóipar mutatkozott be - közölte a Hungexpo Zrt. szerdán az MTI-vel.

 • KSH: januárban folytatódott a mezőgazdasági árak csökkenése (frissített)

  2014. március 13., csütörtök 09:11 Terménypiacok

  Januárban az előző havihoz hasonlóan, 13,4 százalékkal csökkentek a termelői árak a mezőgazdaságban az egy évvel korábbiakhoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 19,6, az élő állatok és állati termékek ára 0,7 százalékkal esett vissza - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Megkezdődött a tavaszi szántóföldi növények vetése Zala megyében

  2014. március 12., szerda 20:25 Szántóföld

  A tervek szerint az idén csaknem 58 ezer hektáron termelnek majd tavaszi vetésű szántóföldi növényeket - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerdán az MTI-vel.

 • OTP Bank: érdemes lehet május 1-je után földet vásárolni

  2014. március 12., szerda 17:47 Szántóföld

  Azoknak, akik megfelelnek az új földforgalmi törvény rendelkezéseinek, érdemes a május 1-jét követő időszakra halasztaniuk vásárlásaikat az OTP Bank elemzői szerint, mert az előírások szigorodásának hatására az árak az elmúlt három év 20-30 százalékos emelkedését követően várhatóan stabilizálódni fognak.

 • Fazekas: az EU-nak semmi köze ahhoz, hogy Magyarországon milyen fák nőnek (+videó!)

  2014. március 12., szerda 17:18 Gazdaság

  Az Európai Uniónak semmi köze nincs ahhoz, hogy Magyarországon milyen fák nőnek - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Kunhegyesen tartott sajtótájékoztatóján.

 • Már a második az országban: tűzgyújtási tilalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is

  2014. március 12., szerda 16:46 Erdő- és vadgazdálkodás

  Tűzgyújtási tilalmat rendelt el szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatója az egyre gyakoribb erdő-, avar- és parlagtüzek miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján.

 • Őrizzük meg a jövőnket

  2014. március 12., szerda 15:19 Kertészet és szőlészet

  Ezzel a címmel Budapest első Tündérkert bemutatójára kaptunk meghívást Békásmegyer Ófaluba a Szent József Közösségi Házba.

 • SAATEN-UNION szójafajták: PEDRO és ORION

  2014. március 12., szerda 15:05 Szántóföld

  A szója termése – az élelmiszeripar, a takarmány-előállítás és az egyéb ipari célú felhasználás fokozott igénye miatt – rendkívül értékes. A termés piaca stabil, ezért az utóbbi években a termesztési kedv is növekedett. A SAATEN-UNION Hungária Kft. az elmúlt években, európai viszonylatban is számottevően növekvő területen...

 • Axiál Kft. új telephelyet avatott! - Debrecen környékén minden a mezőgazdaságról szól! (+Videó!)

  2014. március 12., szerda 14:12 Gépészet

  Debrecenben is új telephellyel örvendeztette meg a környékbeli gazdálkodókat az Axiál Kft. A barnamezős beruházással épült értékesítési és szolgáltatási pont külön öröm a város lakóinak és az iparterületen dolgozó közel harminc főnek is.

 • Uniós szóvivő: továbbra is elemzi az Európai Bizottság a magyar földtörvényt

  2014. március 12., szerda 14:11 Gazdaság

  Az Európai Bizottság továbbra is elemzi a magyar földtörvényt, és még nem jutott el a következtetések levonásáig - közölte szerdán Brüsszelben az MTI-vel Michel Barnier belső piaci EU-biztos hivatala.

 • A pneumatikus szemenkénti vetőgépek kiváló minősége: Gaspardo

  2014. március 12., szerda 13:26 Gépészet

  Az INTERAT ZRt. 1999 óta hivatalos importőre a GASPARDO-MASCHIO mezőgazdasági gépeknek. Büszkék vagyunk rá, hogy ennek a kiváló minőségű termékeket gyártó világcégnek már15 éve magyarországi képviselői lehetünk.

 • Fazekas Sándor: a magyar földtörvény a magyar érdekeket védi és kiállja az uniós próbát (+videó!)

  2014. március 12., szerda 11:51 Gazdaság

  A magyar földtörvény a magyar érdekeket védi és kiállja az uniós próbát - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán az MTI-nek, hangsúlyozva, hogy az Európai Bizottság sem csalhatatlan.

 • Fegyver a gyomok ellen!

  2014. március 12., szerda 11:34 Gépészet

  Többé nem kell választani, hogy megfelelően közel akar menni a kultivátorral a sorhoz, vagy nagy területet akar megművelni.

 • Taroltak a vörösborok a XIII. Syngenta Országos Borversenyen (+Videó!)

  2014. március 12., szerda 09:39 Kertészet és szőlészet

  Több mint négyszáz bort neveztek az ország valamennyi borvidékéről a XIII. Syngenta Országos Borversenyre. A siófoki díjátadón elhangzott: rendkívül erős mezőny jött össze, idén a benevezett nedűk között kiemelkedően jól szerepeltek a vörösborok.

 • Tűzgyújtási tilalom Heves megyében

  2014. március 12., szerda 09:30 Erdő- és vadgazdálkodás

  Az utóbbi időben megszaporodott szabadtéri tüzek miatt a Heves Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága Heves megye területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, átmeneti időre, 2014. március 11-étől általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

 • Taroltak a vörösborok a XIII. Syngenta Országos Borversenyen

  2014. március 12., szerda 09:16 Kertészet és szőlészet

  Magyarországon az elmúlt évben 3,8 millió tonna szőlőt szüreteltek le, csaknem 64 ezer hektárnyi termőterületről, a hektáronkénti termésátlag pedig megközelítette a 7 tonnát, ami jócskán meghaladta az elmúlt két év átlagát - hangzott el kedden Siófokon, a XIII. Syngenta Országos Borversenyen, amelyen tartoltak a vörösborok.

 • Kalászosok gyomirtása Nuance Starral és Nuance Superrel

  2014. március 12., szerda 09:10 Szántóföld

  A csapadékos őszi időjárásnak és az enyhe télnek köszönhetően az ország jelentős területén a kalászosokban már most fejlett gyomnövényekkel találkozunk. Ezek a gyomnövények tavasszal a gabonával együtt fejlődve jelentős mennyiségű tápanyagot és vizet vonnak el a kultúrnövénytől, ezért a gyomirtás különösen fontos lesz.

 • Osztrák lap: uniós jogot sérthet a földtörvény, kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak

  2014. március 12., szerda 09:01 Gazdaság

  Az Európai Bizottság szerint attól lehet tartani, hogy a magyar földtörvény uniós jogot sérthet, ezért a bizottság "megteszi a szükséges lépéseket" - írta az Európai Unió belső piaci biztosa az osztrák mezőgazdasági miniszternek írt levelében egy osztrák lap értesülése szerint.

 • A nagy termőképességű repcét „Tápláljuk és védjük”

  2014. március 12., szerda 08:34 Szántóföld

  Kiemelkedő hozamra van nagy esélye a repcetermesztőknek, mert az őszi enyhe időjárás hosszú fejlődési időszakot biztosított, így a repcék erős gyökérzettel és jól differenciált oldalrügyekkel teleltek át!

 • Fehér akác - Brüsszel figyelembe veszi majd a társadalmi és gazdasági megfontolásokat

  2014. március 12., szerda 07:32 Gazdaság

  Janez Potocnik környezetvédelmi biztos megkapta Fazekas Sándor levelét, amelyben a vidékfejlesztési miniszter azt kérte az uniós biztostól, hogy az akácméz alapanyagát adó fehér akác ne kerüljön fel arra az uniós listára, amelyet Brüsszel a visszaszorítandó nem őshonos állat- és növényfajokról készít - erősítette meg kedden az MTI...

 • Délvidéki vidékfejlesztési konferencián vett részt Fazekas Sándor

  2014. március 12., szerda 07:09 Gazdaság

  Az együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről tájékozódott a Délvidéken Fazekas Sándor, aki a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) meghívására egy vidékfejlesztéssel foglalkozó konferencián vett részt Palicson.

 • Kisebb területen termel az idén kukorica vetőmagot a DuPont Pioneer Magyarországon

  2014. március 11., kedd 20:42 Szántóföld

  Az idén a tavalyinál kisebb területen termel kukorica vetőmagot a DuPont Pioneer Magyarországon - tájékoztatta a cégcsoport közép-európai termelési igazgatója az MTI-t kedden.

 • Czerván: újabb rekorderedmény a magyar agrárexportban (+videó!)

  2014. március 11., kedd 20:05 Gazdaság

  A magyar agrárexport a múlt évben tovább nőtt, 8,093 milliárd eurót tett ki, 18 millió euróval, 0,2 százalékkal haladta meg a 2012-es szintet - közölte Czerván György kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Közös szervezetet hoznának létre a vidékfejlesztésben érintett Duna-menti országok

  2014. március 11., kedd 19:36 Gazdaság

  Közép- és Kelet-Európa vidéki térségeinek, mezőgazdaságának, tájainak összefogását serkentő nemzetközi munkaértekezletet rendeznek a vidékfejlesztési hálózatokban tevékenykedők kedden Budapesten, céljuk az, hogy közös szervezettel segítsék a tevékenységet - mondta Szilvássy István, a Magyar település- és Településfejlesztők Szövetségének...

 • Gabonatermesztők: ígéretes az őszi vetésű gabonák állapota

  2014. március 11., kedd 14:41 Szántóföld

  Ígéretes az őszi vetésű gabonák állapota - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke kedden az MTI-nek.

 • Speed Spraying – AMAZONE permetezéstechnika

  2014. március 11., kedd 11:34 Gépészet

  A német családi tulajdonban lévő Amazonen-Werke GmbH csúcstechnikát képviselő permetezőgépei Magyarországon is a legkeresettebb márkák közé tartoznak. Ez a kiváló anyagminőség, a funkcionalitás, a high-tech műszaki tartalom és a dizájn tökéletes összhangjának köszönhető.

 • Gyümölcs- és szőlőkárosítók elleni védekezés a tavaszi hónapokban

  2014. március 11., kedd 11:25 Kertészet és szőlészet

  A rügyfakadás után több olyan betegség és kártevő fellépése veszélyezteti a gyümölcskultúrákat, amelyek sok esetben döntően kihatnak az egész évi károsító helyzetre, egyben meghatározzák eme időszak legfontosabb tennivalóit.

 • Május végén rendezik meg a Pápai Agrárexpot

  2014. március 11., kedd 10:26 Gazdaság

  Május 23-25. között rendezik meg a XVIII. Pápai Agrárexpot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

 • A Duna-medence vidékfejlesztési lehetőségeiről tanácskoznak nyolc ország képviselői Budapesten

  2014. március 11., kedd 09:46 Gazdaság

  A Duna-medence vidékfejlesztéséhez közös kelet- és közép-európai platformot készítenek elő azon a kétnapos nemzetközi munkaértekezleten, amely hétfőn kezdődött Budapesten.

 • Az akácért lobbizik Brüsszelben az agrártárca

  2014. március 11., kedd 09:16 Gazdaság

  Levelet írt a múlt hét végén Janez Potocnik környezetvédelmi biztosnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter annak érdekében, hogy az akácméz alapjául szolgáló fehér akác ne kerülhessen rá arra a listára, amely a behurcolt, nem őshonos, visszaszorítandó állat- és növényfajokat tartalmazza.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]