Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Fazekas: a tejtermék piacon 43 százalékkal csökkent az import

  2014. február 20., csütörtök 14:44 Gazdaság

  A belső piacon 43 százalékkal sikerült visszaszorítani a tejtermék importot, a külföldiek helyét a hazai termékek foglalták el – mondta el a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón, miután konzultációt folytatott a tejágazat meghatározó szereplőivel Mezőfalván.

 • VM: az új földtörvény a helyi földművesek érdekeit óvja

  2014. február 20., csütörtök 14:30 Gazdaság

  Nem ütközik az európai uniós alapelvekkel az új földtörvény a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint.

 • Magyar siker a Fiatal Gazdák második Európai Kongresszusán

  2014. február 20., csütörtök 13:16 Gazdaság

  014. február 13., St. Valentin Spirit of cooperation between Parliament, farmers’ organisations and business Másodszor került megrendezésre a Fiatal Gazdák Európai kongresszusa Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

 • Claas AXION 850 - a 2014-es Agrágéshow Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjasa (+VIDEO)

  2014. február 20., csütörtök 12:26 Gépészet

  A Claas AXION 850-es erőgép a 2014-es Agrárgépshow egyik különlegessége volt, ami a 2013-as hannoveri Agritechnica kiállításon az év traktora lett. Az Axiál Kft. pavilonjában kiállított Claas Axion 850 univerzális traktor a 2014-es Agrágéshow-n Nemzetközi Termékfejlesztési NAGYDÍJ-ban részesült.

 • Agrifac Condor - a Nemzetközi Prémium Okleveles önjáró permetező

  2014. február 20., csütörtök 12:05 Gépészet

  A holland Agrifac 80-as évek közepétől folyamatosan fejlesztett önjáró permetezői mára a precíziós gazdaságok leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb munkagépei. Takarékosak, praktikusak, és minden elvárásnak maximálisan megfelelnek. Az Axiál pavilonjában kiállított típus a 2014-es Agrárgépshow Nemzetközi PREMIUM Oklevelese lett.

 • Topcon - a megbízható navigációs munkatárs (+VIDEO)

  2014. február 20., csütörtök 10:58 Gépészet

  A TOPCON berendezések különös megbízhatósággal segítik a mezőgazdasági munkát. Az Axiál Kft. a Topcon termékek mezőgazdasági célú felhasználásának kizárólagos magyarországi forgalmazója a legújabb fejlesztést a 2014-es Agrárgépshow-n is mutatta be a közönségnek.

 • Ismerje meg közelebbről a KWS siló termékeit!

  2014. február 20., csütörtök 10:08 Szántóföld

  Ismerje meg a KWS biogáz és siló felhasználású kukorica- és ciroknemesítési és szelekciós programját!

 • Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért

  2014. február 19., szerda 18:57 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jóváhagyta a Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért című dokumentumot.

 • A montenegrói 40. jubileumi International Food Fair élelmiszeripari vásáron is jelen lesznek a magyar agrárpiac képviselői

  2014. február 19., szerda 15:53 Gazdaság

  Tóth Katalin a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára hivatalos látogatás tett Montenegróban és találkozott Petar Ivanović mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel. A találkozón a felek aláírtak egy mezőgazdasági együttműködési szándéknyilatkozatot. A magyar-montenegrói kapcsolatok kiemelt szerepet töltenek be a...

 • Gabonatermesztők: jól teleltek az őszi vetésű növények

  2014. február 19., szerda 14:49 Szántóföld

  Jól teleltek az őszi vetésű gabonák - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

 • A Visegrádi országok együttműködése a mezőgazdasági termékek promóciójában

  2014. február 19., szerda 14:17 Gazdaság

  A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2014. február 17-i ülésén az Európai Unió agrárminiszterei megvitatták a mezőgazdasági termékek promóciójára vonatkozó új bizottsági javaslatot.

 • Díjazták a Fendt 900 Vario S4 traktort (+VIDEO)

  2014. február 19., szerda 13:29 Gépészet

  Magyarországon először az Agrárgépshow-n volt látható a VarioGrip keréknyomást szabályozó rendszerrel felszerelt Fendt 900 Vario S4 traktor, amit az Axiál pavilonjában igen sűrűn kerestek fel az érdeklődők. A hannoveri Agritechnica után először itt bemutatott erőgépet Nemzetközi PREMIUM Oklevéllel díjazták.

 • Novodomszky Éva az Élelmiszerlavina program nagykövete

  2014. február 19., szerda 13:28 Gazdaság

  Novodomszky Éva, a köztelevízió népszerű műsorvezetője jótékonysági nagykövetként segíti ettől az évtől a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programját, melybe e hónap végéig várják

 • Sulky X40 ECONOV függesztett műtrágyaszóró Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjas (+VIDEO)

  2014. február 19., szerda 12:55 Gépészet

  Az AXIÁL Kft. által forgalmazott Sulky X40 ECONOV függesztett műtrágyaszóró a 2014-es Agrárgépshow-n Nemzetközi Termékfejlesztési KÜLÖNDÍJ-ban részesült. A „szórás bajnoka”-ként is emlegetett mezőgazdasági eszköz a műtrágyaszórást szabályozó elektronikai felszereléséért részesült az elismerésben.

 • Biztosak a minőségben: Lely Welger bálázók 1+1 év garanciával a Szakadáth-Gépkertől

  2014. február 19., szerda 12:28 Gépészet

  Biztosak a minőségben: a Szakadáth- Gépker Kft. a Lely szálastakarmány betakarító termékekre -így a Welger bálázókra is- 1+1év garanciát vállal.

 • A költségcsökkentés új lehetősége: front magágykészítés

  2014. február 19., szerda 12:17 Gépészet

  A gazdálkodók ma már nagyon odafigyelnek a mezőgazdasági termelés folyamán keletkező költségeikre, illetve szeretnének minden aktuális munkát időben elvégezni. Milyen új lehetőségek vannak? Nyugat-Európában már régi hagyománya van a fronthidraulikus függesztőre szerelt munkagépek alkalmazásának. Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár...

 • Axiál 5-let Show: CLAAS, Fendt, Landini, Manitou újdonságok és Topcon (+VIDEO)

  2014. február 19., szerda 12:16 Gépészet

  Az Axiál Kft. a 2014-es Agrárgépshow legnagyobb kiállítójaként 5-Let Show címet viselő, naponta többször jelentkező programjában 5 általa képviselt gyártó legfrissebb fejlesztését ismertette meg a látogatókkal. Idén a CLAAS, a Fendt, a Landini valamint a Manitou legújabb innovációit illetve a Topcon mezőgazdasági precíziós eszközt...

 • Régi magyar baromfifajtákat kapnak az ormánsági családok (frissített)

  2014. február 19., szerda 10:59 Állattenyésztés

  Régi magyar baromfifajtákat kapnak az idén az ormánsági családok a dél-baranyai térségben induló kisállat-kihelyezési program keretében - jelentette be az Ős-Dráva program összehangolásáért felelős kormánybiztos szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

 • Új szabályozást fogadott el a külföldiek földvásárlásáról a román képviselőház

  2014. február 19., szerda 10:41 Gazdaság

  Elfogadta Traian Basescu államfő kifogásait és az általa javasolt kölcsönösségi elvet a bukaresti képviselőház, és új formában szavazta meg kedden a külföldiek földvásárlását szabályozó törvényt.

 • Elemzi az Európai Bizottság a magyar földtörvényt (frissített)

  2014. február 19., szerda 10:32 Gazdaság

  Elemzi az Európai Bizottság a magyar földtörvényt és amennyiben arra a következtetésre jut, hogy az nincs összhangban az uniós joggal, megteszi a szükséges lépéseket a módosítása érdekében - közölte szerdán az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény az MTI-vel.

 • Figyelem! Elindult az e-monitoring adatszolgáltatás!

  2014. február 18., kedd 19:32 Támogatások - pályázatok

  2014. február 17-től kezdődően március 19-ig teljesíthetik az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és az Európai Halászati Alap (EHA) keretében támogatást kapott ügyfelek a program monitoring és a támogatások ellenőrzéséhez szükséges kiegészítő monitoring adatszolgáltatást. Az adatszolgáltatás kiterjed minden ügyfélre és...

 • A zöld komponenst 2015-től kötelező alkalmazni a gazdáknak (+ videó!)

  2014. február 18., kedd 19:14 Környezetvédelem

  A 2015-től működő új támogatási rendszerben kötelező elemként megjelenik a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, az úgynevezett zöldítés, mondta Czerván György a Közös Agrárpolitika (KAP) új támogatási modelljét bemutató rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján, Tatán.

 • Lengyelországban afrikai sertéspestis vírust azonosítottak

  2014. február 18., kedd 18:24 Állattenyésztés

  A lengyel mezőgazdasági minisztérium kedden hivatalosan megerősítette, hogy Lengyelországban azonosították az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát; Donald Tusk lengyel miniszterelnök rendkívül komolynak minősítette a helyzetet, és sürgős intézkedéseket követelt.

 • VM: a biztonságos élelmiszer-előállításban jelentős szerepe van a szakmai kamarának

  2014. február 18., kedd 16:22 Szántóföld

  A biztonságos, növényvédőszer-maradványtól mentes élelmiszerek előállításában jelentős szerepe van a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjainak, akik a legújabb tudományos eredményeket alkalmazva segítik a gazdálkodókat – köszöntötte a 60. Növényvédelmi Tudományos Napok résztvevőit és vendégeit Kardeván Endre...

 • Világfórum és kiállítás a családi gazdaságokról Budapesten

  2014. február 18., kedd 15:57 Szántóföld

  A világ családi gazdálkodásainak felvirágoztatása érdekében találkoznak a magyar fővárosban március 5-én és 6-án az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországainak miniszterei, tudósok és civil szervezetek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), az esemény házigazdája kedden az MTI-vel.

 • Egy lószállító utánfutót húzó kisbusz szenvedett balesetet

  2014. február 18., kedd 10:31 Gazdaélet

  Két kisbusz ütközött kedd reggel az M5-ös autópálya Szeged felé tartó oldalán, a belső sávon halad a forgalom - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. A balesetben a kisbuszokban utazók közül senki nem sérült meg, az utánfutóban szállított három ló közül az egyik elpusztult.

 • Walter Mauser a különleges vezetőfülkék osztrák gyártója

  2014. február 18., kedd 10:23 Gépészet

  Az ausztriai Breitenauban működő gyár 52 év óta gyártja különleges vezetőfülkéit elegáns külsővel és többféle gazdagságú belsővel. Az utóbbi években évente 15.000 db fülkét állítanak elő, amelyeknek 90%-át külföldi felhasználóknak szállítanak.

 • Vertimec Pro – zárja ki a kártevőket! Megbízható hatóanyag új formulációban.

  2014. február 18., kedd 10:22 Szántóföld

  A Vertimec Pro 2014-től új, felhasználóbarát formu-lációval áll a termelők rendelkezésére atka, tripsz és aknázólégy problémák leküzdésére, számos kultúrában – gyümölcsösöktől kezdve, zöldségkultúrákon és dísznövényeken át egészen a kukorica vetőmag előállításig.

 • Calaris Pro – A gyom feladja

  2014. február 18., kedd 10:11 Szántóföld

  Az első, kifejezetten magyar gyom-, talaj, - és kukoricatermesztési viszonyokra kifejlesztett gyomirtó szer

 • Kevesebb magajáró szecskázó talált gazdára tavaly Németországban

  2014. február 18., kedd 10:10 Gépészet

  Az előző évekhez képest jelentősen visszaesett a magajáró szecskázógépek eladása Németországban 2012-ben. Az előző évhez képest 150 darabbal az azt megelőző évhez (2011-hez) képest pedig mintegy 170 darabbal csökkent az eladott szecskázók száma.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]