Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Ősztől fejlesztik a Marcal árvízvédelmi rendszerét

  2013. szeptember 24., kedd 10:56 Gazdaság

  Ősszel megkezdődik a 13 kilométeres árvízvédelmi rendszer építése a Marcal és beletorkolló Bornát-ér Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

 • Újságot alapított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

  2013. szeptember 24., kedd 10:50 Gazdaság

  NAKlap néven saját kiadványt hozott létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely a lapnak tulajdonosa és kiadója is egyben.

 • Hamarosan létrejöhet a Nemzeti Öntözési Ügynökség

  2013. szeptember 24., kedd 10:43 Gazdaság

  A Világgazdaság szerint új országos hatáskörű szerv, a Nemzeti Öntözési Ügynökség jöhet létre a közeljövőben, ha a kormány elfogadja a hamarosan elé kerülő Nemzeti Vízstratégiát.

 • A tej és tejtermékek vételének és eladásának alakulása

  2013. szeptember 23., hétfő 20:09 Terménypiacok

  A KSH adatai szerint Magyarországon a nyerstej termelése 4 százalékkal, a felvásárlása 5 százalékkal nőtt 2012-ben az előző évihez képest. A termelés növekedését a tej- és kettős hasznosítású tehénállomány 1 százalékos, a tejhozam 3 százalékos növekedése tette lehetővé.

 • Még tart a tagdíjbefizetés az agrárkamaránál

  2013. szeptember 23., hétfő 20:07 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) a tagdíjbevallásokban az egy főre jutó összeg meghaladta a várakozást, a bevallások száma pedig kissé elmaradt ettől.

 • Veszélyes szőlőbetegség miatt kezdődött légi permetezés Zalában

  2013. szeptember 23., hétfő 17:45 Kertészet és szőlészet

  Megkezdődött hétfőn a légi permetezés több mint 300 hektáron Zala megyében a szlovén határhoz közeli területen a szőlő aranyszínű sárgaság nevű fitoplazmás betegségét terjesztő amerikai kabócák ellen, amelyek nemrég bukkantak fel a térségben.

 • A VM megemelte a baromfi és a sertés állatjóléti támogatásokat

  2013. szeptember 23., hétfő 17:35 Támogatások - pályázatok

  Megemelte a támogatási keretösszeget a baromfi és a sertés állatjóléti támogatások esetében 20-20 százalékkal a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.

 • OTS - Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. gyógypremixeinek fejlesztése az Új Széchenyi Terv keretében

  2013. szeptember 23., hétfő 17:26 Gazdaság

  Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 2010 áprilisában 165,39 millió forint támogatást nyert a "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása" programban az Új Széchenyi Terv keretében. A 280,97 millió forint összköltségvetésű beruházásban gyógypremix prototípusokat fejlesztett ki.

 • Energiaügyi és mezőgazdasági kérdésekről tárgyalt Moszkvában Szijjártó Péter

  2013. szeptember 23., hétfő 17:20 Gazdaság

  A magyar-orosz gazdasági együttműködés két legfontosabb területéről, energiaügyi és mezőgazdasági kérdésekről tárgyalt hétfőn Moszkvában Szijjártó Péter.

 • Századvég: idén 0,5, jövőre 2 százalékos növekedés várható

  2013. szeptember 23., hétfő 16:54 Gazdaság

  A bruttó hazai termék (GDP) az idén 0,5 százalékkal növekedhet a gyenge nemzetközi konjunkturális helyzetben, a magánszektor tovább mérséklődő beruházásai és gyenge munkaerő-kereslete mellett - olvasható a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzésében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-nek. Jövőre megítélésük szerint a...

 • OGY - Pontosabb szabályozás a hegyközségekről szóló törvényben

  2013. szeptember 23., hétfő 16:06 Gazdaság

  Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága tárgysorozatba vételre és általános vitára is alkalmasnak találta - 14 igen és 6 nem szavazat mellett - a hegyközségekről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

 • GKI: idén 0,3 százalék, jövőre 1,3 százalék körüli növekedés várható

  2013. szeptember 23., hétfő 15:49 Gazdaság

  Mivel a 2013. évi 0,3 százalék után 2014-ben is csak 1,3 százalék körüli növekedés várható, folytatódik az ország leszakadása a régiótól: 2011-14-ben a GDP átlagosan csak évi 0,4 százalékkal nő, ennél rosszabb teljesítmény egyedül Szlovéniában lesz - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. hétfőn közzétett legfrissebb prognózisában.

 • Fazekas Sándor: milliárdos útfelújítás indult Karcag és Kunmadaras között

  2013. szeptember 23., hétfő 15:05 Gazdaság

  Évtizedes problémát orvosol az a milliárdos beruházás, melynek eredményeként jövő nyárig megújul Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legrosszabb állapotú és legforgalmasabb mellékútja Karcag és Kunmadaras között – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter hétfőn a munkálatok helyszínén, Berekfürdő határában.

 • A kalászos gabonák termésmennyisége Magyarországon

  2013. szeptember 23., hétfő 14:53 Szántóföld

  A kalászos gabonák termésmennyisége Magyarországon - 2013-as adatok.

 • AXIÁL Tökfaragó játék

  2013. szeptember 23., hétfő 12:37 Gépészet

  Készítsen töklámpást az AXIÁL Kft.-ről! Vájja tökbe az AXIÁL Kft. feliratot, logót vagy a cég által forgalmazott gépeket, illetve azok logóit! Legyen kreatív és díszítse kedve szerint! Az alkotásokat fényképezze le és küldje be a jatek@axial.hu –ra!

 • AUSTRO DIESEL finanszírozási akció: minden új Massey Ferguson traktor, kombájn és kockabálázó kamatmentes hitellel, vagy már 20% önerőtől elérhető!

  2013. szeptember 23., hétfő 11:02 Gépészet

  A Massey Ferguson újra egyedi finanszírozási konstrukcióval könnyíti meg a gépberuházást a magyarországi gazdálkodók, gazdaságok számára.

 • OMÉK - A McDonald's magyar beszállítóival mutatkozott be

  2013. szeptember 23., hétfő 10:05 Gazdaság

  A McDonald's beszállítóinak listáján jelenleg mintegy 30 Magyarországon bejegyzett vállalkozás szerepel, az étteremlánc éves összes beszerzésének mintegy 35 százaléka magyarországi vállalkozásoktól vásárolt alapanyag és szolgáltatás - közölte a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. vasárnap az MTI-vel annak kapcsán, hogy a cég...

 • OMÉK - Fazekas: nagyot fejlődött a magyar mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás

  2013. szeptember 23., hétfő 09:58 Gazdaság

  A 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) ötnapos árumustrája jól mutatta, hogy a magyar élelmiszerek és mezőgazdasági cikkek kínálata mennyiségét és minőségét tekintve is jelentős mértékben fejlődött az elmúlt két évben - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap Budapesten, a kőbányai...

 • Főként állattartó telepeket korszerűsítenek uniós forrásokból Csongrádban

  2013. szeptember 23., hétfő 09:35 Támogatások - pályázatok

  Állattartó telepek korszerűsítésére jut a legtöbb forrás a Csongrád megyében az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetéséből - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vasárnap az MTI-vel.

 • Bitay Márton Örs: a földprogram vesztesei a nagygazdaságok

  2013. szeptember 23., hétfő 09:31 Gazdaság

  Bitay Márton Örs szerint a földprogram vesztesei a nagygazdaságok. A kormány a földre nem üzleti kérdésként tekint - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára a Népszavának.

 • Szatmár-Beregi Szilvanapok Tarpán

  2013. szeptember 22., 17:57 Kertészet és szőlészet

  Szeptember 27-28-án, pénteken és szombaton rendezik meg a 10. Szatmár-Beregi Szilvanapokat Tarpán, ahol ezúttal is megtartják a tájegység jellegzetes gyümölcséből készülő szeszpárlatok versenyét, a házi pálinkák viadalát, és híres szilvásételeket is kóstolásra kínálnak az érdeklődőknek.

 • Szakmai, társadalmi és gazdasági szervezetekkel kötött megállapodásokat a NAK

  2013. szeptember 22., 17:33 Gazdaság

  Szakmai, társadalmi és gazdasági szervezetekkel kötött együttműködési megállapodásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szombaton Budapesten, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK).

 • Nemzeti Vágta - Megnyitották a rendezvényt a fővárosi Hősök terén

  2013. szeptember 21., szombat 15:18 Gazdaság

  A Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával, majd a települések képviselőinek fogadalomtételével nyílt meg hivatalosan a 2013-as, immár hatodik Nemzeti Vágtát szombat délelőtt a fővárosi Hősök terén.

 • Meghalt egy ember fakivágás közben a Tisza szolnoki szakaszán

  2013. szeptember 21., szombat 14:49 Gazdaság

  Meghalt egy ember fakivágás közben a Tisza árterében Szolnoknál, a pénteki halálos munkahelyi baleset ügyében a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálatot indított - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata szombaton az MTI-vel.

 • Lépfenefertőzés Jászladányban - Elrendelték a nyomozást a fertőzött állatok elhullása ügyében

  2013. szeptember 21., szombat 14:39 Állattenyésztés

  Nyomozást indított a rendőrség a jászladányi fertőzött állatok elhullása ügyében, az eljárást a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt rendelték el - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

 • OMÉK - Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája

  2013. szeptember 21., szombat 14:24 Gazdaság

  Három cég hat terméke nyerte el 2013-ban a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet, a díjakat pénteken adták át a Budapesten rendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK).

 • OMÉK - Pankucsi: a kormány vizsgálja az áfacsökkentés lehetőségét

  2013. szeptember 21., szombat 12:35 Gazdaság

  A kormány vizsgálja, milyen körben lehetne áfakulcs-csökkentést bevezetni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, az OMÉK egy szakmai fórumán.

 • VM: a Budapest-Tunisz közvetlen repülőjárat újraindításáról is folynak tárgyalások

  2013. szeptember 21., szombat 12:06 Gazdaság

  A Budapest-Tunisz közvetlen repülőjárat újraindításáról is folynak tárgyalások a tunéziai partnerekkel - derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteki közleményéből, amely összegzi Abdelwaheb Matar tunéziai kereskedelmi és kézműipari miniszter budapesti látogatásának eredményeit.

 • Uniós támogatással javítják Zalaegerszeg és térsége ivóvízminőségét

  2013. szeptember 21., szombat 11:39 Gazdaság

  Mintegy 4,3 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el Zalaegerszeg és térsége ivóvízminőségének javítására és vízellátásának fejlesztésére a tizenhárom zalai települést összefogó ZALAKEOP Ivóvízminőség-javító Társulás - jelentette be a zalai megyeszékhely polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

 • Az Auditker gépei csalogatják az OMÉK vendégeit

  2013. szeptember 21., szombat 11:17 Gépészet

  Az OMÉK Auditker szabadterületen lévő 501-es standjára természetesen a Lamborghini újdonsága, a NITRO csalogatja a legtöbb érdeklődőt, ám a traktorkínálat többi tagja is megtekinthető.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]