Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Levágták Bélát, a rekorder sertést Kenderesen (+ fotók! frissített)

  2014. március 04., kedd 15:51 Gazdaélet

  Szpisják Imre gazda és Béla nevű, magyar rekorder sertése Kenderesen 2014. március 3-án.

 • Hiányosságokat talált az ÁSZ az agrárkutató intézeteket ellenőrzésekor

  2014. március 04., kedd 15:13 Gazdaság

  Az agrárkutató és génmegőrzési intézetek gazdálkodásának ellenőrzésekor csaknem minden területen talált hiányosságokat és szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék - közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.

 • Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv

  2014. március 04., kedd 15:02 Gazdaság

  Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv, új szabályozás született a kézműves termékekkel, a fűszerpaprika-őrleményekkel kapcsolatban, egy új irányelv biztosít eligazodást a transzzsírsavak vizsgálatához, rögzítették a hagyományőrző cukrászati termékek szabályait és befejeződött a tartósítóipari irányelvek átdolgozása - közölte...

 • VM: megállapodás születhet a GMO-k termesztésének tiltásáról (frissített)

  2014. március 04., kedd 14:44 Gazdaság

  Az Európai Unió (EU) környezetvédelmi miniszterei tárgyaltak arról a javaslatról, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy megtilthassák a területükön a génmódosított szervezetek (GMO-k) termesztését - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel kedden.

 • Orbán Viktor szerint egy „zöldbank” felállításával tartoznak még a gazdáknak

  2014. március 04., kedd 09:32 Gazdaság

  A miniszterelnök úgy véli, hogy a gazdák szövetkezésével óvatosan kell bánni, mert nagy az ellenállás, ezért inkább lehetőségeket kell felkínálni számukra. „A szövetkezésnek Magyarországon nincs jó íze, mert egy virágzó, magántulajdonban lévő mezőgazdaságot állítottak át szövetkezés címszóval olyan világgá, ahol az emberek...

 • Megjelent az Axiál márciusi Alkatrész Akció kiadványa!

  2014. március 04., kedd 09:28 Gépészet

  Az Axiál márciusi Alkatrész Akció kiadványa ezúttal is számos kedvező ajánlattal jelentkezik a kertészeti termékek, ásóborona és kombinátor alkatrészek terén, de ez még messze nem minden! A teljes kínálat megtekintéséért érdemes a cikkünkben lévő katalógusra kattintani!

 • Ma tartják a Családi gazdaságok világfórumát

  2014. március 04., kedd 06:12 Szántóföld

  A Budapest Kongresszusi Központban ma kezdődik a Családi gazdaságok világfóruma és találkozója, melyre több mint 20 miniszteri szintű delegáció érkezik a világ minden tájáról.

 • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üzleti etikai szabályzatot dolgoz ki

  2014. március 03., hétfő 20:04 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üzleti etikai szabályzatot dolgoz ki, ebben meghatározza az alapvető piaci etikai szabályokat, amelyek betartása a NAK minden tagjától elvárható - közölte a köztestület hétfőn az MTI-vel.

 • Csaknem negyedmilliárd forint támogatást nyert a Duna-Ipoly Nemzeti Park: földeket és mezőgazdasági gépeket is vettek

  2014. március 03., hétfő 19:07 Környezetvédelem

  Csaknem negyedmilliárd forint támogatást nyert a Duna-Ipoly Nemzeti Park az esztergomi és Középső-Ipoly-völgyi gyepterületek természetvédelmi célú kezelésére szolgáló gép- és eszközpark létrehozására - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park hétfőn az MTI-vel.

 • Budapesten ülésezik a FAO/WHO élelmiszer-analitikai és mintavételi szakbizottsága

  2014. március 03., hétfő 16:24 Gazdaság

  A FAO/WHO élelmiszer-analitikai és mintavételi módszerekkel foglalkozó szakbizottsága 2014. március 3-7. között Budapesten tartja ülését - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizontsági Hivata (Nébih) hétfőn az MTI-vel.

 • Új szabály az őstermelői igazolvány visszavonásáról

  2014. március 03., hétfő 16:03 Gazdaság

  A mezőgazdasági őstermelői igazolvány 2 hónaptól 2 évig terjedő időszakra vonható vissza, azt követően új igazolványt kell kiállítani az őstermelőnek - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

 • Több lesz az öntözött terület a mezőgazdaságban

  2014. március 03., hétfő 16:00 Szántóföld

  Az öntözéssel a hozamok 20-30, de esetenként 50-100 százalékkal is növelhetők - hangsúlyozta aNAK alelnöke az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF) sajtótájékoztatón.

 • Kedvező pénzügyi feltételeket sikerült kiharcolnunk a Közös Agrárpolitika tárgyalásakor

  2014. március 03., hétfő 15:46 Gazdaság

  Magyarország a tárgyalások folyamán igen kedvező pénzügyi feltételeket harcolt ki az idén kezdődő új költségvetési periódusra, ugyanis a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében hazánknak kiosztott támogatás 10,4-ről (2,36%) 12,3 milliárd euróra (3,19%) növekedett, mondta Czerván György a 2015-től várható új támogatási modellt bemutató...

 • Ukrán válság - Jelentősen emelkedett a búza ára Európában

  2014. március 03., hétfő 15:37 Gazdaság

  Több mint négy százalékkal drágult, három hónapja legmagasabb szintre emelkedett a búza ára hétfőn délelőtt Európában a krími válság miatt, ami a szállítások leállásával járhat a Fekete-tenger térségéből.

 • A nagyobb teljesítményű traktor és kombájn fogy a hazai piacon

  2014. március 03., hétfő 15:34 Gépészet

  Az utóbbi években folyamatosan bővül ahazai mezőgazdaság műszaki hátte, a beruházások ennek ellenére mégis elmaradtak a szükségletektől. A mezőgazdasági célú gépállomány nagyságáról és kapacitásáról a 2005. és a 2013. évi gazdaságszerkezeti összeírás ad tájékoztatást.

 • Gondatlanul tartott 26 szürke marhát, 20 mangalicát és 5 kutyát, most állatkínzásért bebörtönzik

  2014. március 03., hétfő 11:18 Gazdaélet

  Letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Törvényszék egy férfit, aki több mint ötven állatot tartott, de nem gondozta őket, ezért a jószágai tömegesen pusztultak el vagy soványodtak le - tájékoztatta a törvényszék a jogerős ítéletről hétfőn az MTI-t.

 • Okostelefonos alkalmazás mezőgazdasági gépekkel dolgozóknak

  2014. március 03., hétfő 10:45 Gazdaélet

  Egy abroncsgyártó jelentése szerint, a Firestone Tyre Pressure Calculator nevű alkalmazásukat már majd harmincezer felhasználó használja világszerte. Az applikáció a mezőgazdaságban dolgozók munkáját segíti. Adatbázisa az ismert traktor és más mezőgazdasági gép típus ajánlott abroncsnyomását tartalmazza - olvasható egy nyárigumiszervíz...

 • Engedélyezték az angolnahalászatot a Balatonon

  2014. március 01., szombat 17:12 Állattenyésztés

  Engedélyezte a Balatonon az angolnahalászatot a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek az illetékes kormányhivatal, az angolnacsapdákat már ki is helyezték a Sió-zsiliphez, amelyet pénteken kezdtek el megnyitni - tájékoztatta Bana Sándor, a halászati társaság megbízott vezetője szombaton az MTI-t.

 • Átadták a Tranzit Food Kft. továbbfeldolgozó üzemét a szabolcsi Nyírgelsén

  2014. március 01., szombat 17:02 Gazdaság

  Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében avatták fel a kacsa és liba feldolgozással foglalkozó Tranzit Food Kft. mintegy 600 millió forintból felépített továbbfeldolgozó üzemét szombaton Nyírgelsén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

 • A komplex talajművelési rendszer növeli az agrárágazat versenyképességét

  2014. március 01., szombat 15:16 Szántóföld

  A globális felmelegedés káros hatásai a Kárpát-medence termőtalaját is veszélyeztetik, ennek ellensúlyozására komplex talajművelési rendszert dolgozott ki a gödöllői Szent István Egyetem - mondta Gyuricza Csaba, a mezőgazdaság- és környezettudományi kar dékánja az MTI-nek.

 • Nikoletti Antal szerint a paksi fejlesztés pozitív hatással lehet a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra is

  2014. március 01., szombat 14:41 Gazdaság

  Magyarország gazdaságilag nagyon nyitott, s az export területén van olyan növekedési potenciál, amelyet ki kell használnunk - erről Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszélt a Magyar Hírlapnak adott, szombaton megjelent interjújában.

 • Kilenc traktorból álló Steyr flottát adott át az Agroker Pannónia Kft. (+Videó!)

  2014. március 01., szombat 12:40 Gépészet

  Kilenc Steyr 4085 –ös traktorból álló flottát adott át Nagykanizsán az Agroker Pannónia Kft. Az új géppark tulajdonosa a Gyümölcskert Zrt. lett – a mutatós gépek pedig az ország legnagyobb körtésében, 400 hektáron álltak munkába.

 • A fiatal gazdák többlettámogatáshoz is juthatnak az új pénzügyi ciklusban

  2014. február 28., péntek 19:57 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium számításai szerint a fiatal gazdálkodók 64 euró - mintegy 19-20 ezer forint - többlettámogatásra is számíthatnak az alaptámogatáson felül az unió új pénzügyi ciklusában a Közös Agrárpolitika (KAP) Magyarországnak járó közvetlen támogatási forrásaiból - jelentette ki Feldman Zsolt pénteken Budapesten, a...

 • Az OTP Bank közvetetten tulajdont szerzett a KITÉ-ben

  2014. február 28., péntek 18:51 Gazdaság

  Az OTP Bank Nyrt. pénteken arról tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy az Inga Kettő Kft.-n, az Összehangoló Kft.-n, a Stabilizáló Kft.-n és a Bank Center No. 1. Kft.-n keresztül 46,69 százalékos közvetett tulajdoni részesedéssel rendelkezik a KITE Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt.-ben - az erről szóló közleményt a bank a BÉT...

 • Bitay Márton: 35 milliárd forinttal támogatták a fiatal gazdákat (+ videó!)

  2014. február 28., péntek 18:26 Gazdaság

  Jelentős összeg, mintegy 35 milliárd forint jutott ebben a kormányzati ciklusban a fiatal gazdák induló támogatására - közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára a Fiatal Gazda Konferencián pénteken Budapesten.

 • ROTÁCIÓ EXPO 2014!

  2014. február 28., péntek 13:49 Gépészet

  Szeretettel meghívjuk Önt a 2014. március 07-08-án tartandó ROTÁCIÓ EXPO 2014 kiállításra.

 • Jelentős német-amerikai megbízást nyert el a Hantech

  2014. február 28., péntek 12:05 Gazdaság

  Jelentős megbízást nyert el a német-amerikai Welger cégcsoporttól a csornai székhelyű Hantech Zrt., a magyar cég bálázógépeket és azok részegységeit szállítja partnerének - közölte a Hantech az MTI-vel csütörtökön.

 • A légszennyező CO2 hasznosítása

  2014. február 28., péntek 11:48 Környezetvédelem

  A CO2-t joggal szidalmazzák a klíma-felmelegedés egyik fő felelőseként, de kevesen gondolnak arra, hogy ezt a főleg erőművekből, cement- és acélgyárakból, járművekből, de még a biogázüzemekből is kikerülő gázt hasznosítani is lehetne.

 • Jogszabályváltozások - A földforgalmi törvény újabb előírásai lépnek hatályba

  2014. február 28., péntek 09:06 Szántóföld

  A parlament múlt nyáron fogadta el a földforgalmi törvényt, amely lépcsőzetesen lép hatályba, március 1-től adásvételi szerződést földre csak biztonsági elemekkel ellátott papíron lehet kötni, illetve ekkortól kell alkalmazni az elővásárlás szabályait is.

 • Egyre több a hódok okozta kár a Kisalföldön

  2014. február 28., péntek 08:51 Erdő- és vadgazdálkodás

  Egyre több kárt okoznak a hódok a Kisalföldön - mondta el a térség erdőgazdálkodásáért felelős társaság illetékese az MTI-nek.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]