Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Estére a készültségi szint alá apad a Duna Nagybajcsnál

  2013. szeptember 20., péntek 17:36 Gazdaság

  Estére a készültségi szint alá apad a Duna Nagybajcsnál - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) péntek délután az MTI-vel.

 • Budavári Borfesztivál: 4,5 milliós bevétel a jótékonysági árverésen

  2013. szeptember 20., péntek 17:29 Kertészet és szőlészet

  Mind a 48 tétel gazdára talált, és összesen több mint 4,5 millió forint folyt be a Budavári Borfesztivál által a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára szervezett csütörtök esti borárverésen.

 • OMÉK - Fazekas: eredményes lesz a sertésstratégia

  2013. szeptember 20., péntek 16:32 Állattenyésztés

  A nyáron elfogadott sertésstratégia megvalósítása megkezdődött, egyes elemei már működnek. A közös munka a sertéságazat fejlesztése érdekében eredményes lesz - hangoztatta a vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szakmai fórumán.

 • Veszett róka miatt ebzárlat van Kecskeméten és Kiskunfélegyházán

  2013. szeptember 20., péntek 16:26 Gazdaság

  Veszett róka miatt három hónapra ebzárlatot rendelt el a járási főállatorvos Kecskeméten és Kiskunfélegyházán – közölte a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője pénteken az MTI-vel.

 • OMÉK - Feldman Zsolt: javítja a versenyképességet az integrált kutatási és oktatási hálózat

  2013. szeptember 20., péntek 15:21 Gazdaság

  Az agrárkutató intézetek hálózattá szervezésének célja, hogy az integrált szervezet a szakma versenyképességének javítását szolgálja - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteki tájékoztatása szerint a többi között ezt hangsúlyozta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a magyar dísznövénytermesztés aktuális...

 • OVF: a Duna felső szakaszán kívül nem várható árvízvédelmi készültség

  2013. szeptember 20., péntek 15:13 Gazdaság

  A Duna felső szakaszának kivételével a vízszintek a magyarországi folyókon sehol sem közelítik meg az árvízvédelmi készültségi szinteket - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

 • OMÉK Növénytermesztési Díj a Fertiliának

  2013. szeptember 20., péntek 12:23 Szántóföld

  Különösen nagy élet zajlik a Fertilia háza táján, hiszen a szakmai elismeréseken túl az OMÉK ideje alatt is különös aktivitással fogadják a hozzájuk látogató gazdákat. Az A pavilon 107/d standján az Agroinform is látogatást tett.

 • KSH: 28 százalékkal nőtt a búzatermés

  2013. szeptember 20., péntek 11:14 Szántóföld

  Az idén 5,143 millió tonna búza termett, 28,2 százalékkal több, mint 2012-ben, és a termés mennyisége 17,4 százalékkal meghaladta az előző öt év átlagát is - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A vetésterület alig volt nagyobb a tavalyinál, így a hektáronkénti 4,72 tonnás termésátlag 25,9 százalékkal volt jobb, mint...

 • Kezdődik a Pécsi Pezsgő Borfesztivál

  2013. szeptember 20., péntek 11:03 Kertészet és szőlészet

  A Pécsi Vasutas Koncert Fúvószenekar fellépésével, valamint Ferenczi György és a Rackajam koncertjével veszi kezdetét pénteken este a második Pécsi Pezsgő Borfesztivál a baranyai megyeszékhelyen.

 • Hétvégén rendezik a Magyar Hagyományok és a Pálinka ünnepét Győrben

  2013. szeptember 20., péntek 10:57 Gazdaság

  Hétvégén rendezik meg a Magyar Hagyományok és a Pálinka ünnepét Győrben, a belvárosi Széchenyi téren.

 • Talajfertőtlenítésre továbbra is Kentaur 5 G!

  2013. szeptember 20., péntek 10:05 Szántóföld

  A gazdálkodók körében egyre gyakoribb téma, hogy jövőre mivel védekezhetnek a talajlakó kártevők ellen. Ennek oka, hogy az Európai Bizottság elfogadta azt a határozatot, amelynek értelmében december 1-jétől az egész Európai Unióban korlátozzák három úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását, amelyeket ártalmasnak találtak a...

 • Külügyi helyettes államtitkár: Magyarország több évszázados vízügyi tudásával kíván hozzájárulni a globális kihívások leküzdéséhez

  2013. szeptember 20., péntek 08:31 Gazdaság

  Magyarország azért is rendezi meg októberben a víz-világtalálkozót, hogy bemutassa, milyen vízügyi tudást halmozott fel az elmúlt évszázadokban - mondta Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium EU ágazati politikákért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

 • Tízmilliárd forintba kerülne a baromfikábítás kötelezővé tétele

  2013. szeptember 20., péntek 08:17 Állattenyésztés

  Tízmilliárd forintba kerülne a magyar baromfi ágazatnak, ha az Európai Unió kötelezővé tenné a gázzal történő kábítást a most használt áramütéses módszer helyett - írta a Világgazdaság.

 • OMÉK - VM: a hagyományos hazai termékeket segíti a HÍR-védjegy

  2013. szeptember 20., péntek 08:12 Gazdaság

  A minőségi, hagyományos élelmiszerek eredetének, különleges tulajdonságainak megőrzését és védelmét szolgálja a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program, amely egyúttal a tudatos vásárlói döntést is segíti - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint ezt hangsúlyozta Kardeván Endre, a tárca államtitkára a HÍR-védjegy idei...

 • HITA: élénkülnek a tunéziai-magyar gazdasági kapcsolatok

  2013. szeptember 20., péntek 08:06 Gazdaság

  Üzleti fórumot szervezett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Tunéziai-Magyar Üzleti Tanács csütörtökön, a kétoldalú üzleti kapcsolatok elősegítése, valamint a Magyarország és Tunézia közötti kereskedelmi kapcsolatok bővítése érdekében - tájékoztatta a HITA az MTI-t.

 • OMÉK - Emelte a tejalapár-prognózist a Tej Terméktanács

  2013. szeptember 20., péntek 06:59 Gazdaság

  Az Európai Unióban a tejpiacon jelenleg keresleti a piac, ezért a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége a korábbi előrejelzésében szereplő 94 forintról 99 forintra emelte az idei kvótaévre az éves, átlagos, tej-alapár prognózisát - mondta Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója csütörtökön az OMÉK-on az...

 • Szijjártó Péter a magyar-tunéziai kapcsolatok erősítéséről tárgyalt

  2013. szeptember 19., csütörtök 21:19 Gazdaság

  A magyar-tunéziai gazdasági akcióterv folytatásáról tárgyalt a tunéziai szaktárca vezetőjével Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár csütörtökön Budapesten - tudatta az államtitkár sajtófőnöke az MTI-vel.

 • A KAP-pal kapcsolatos nyilatkozatot fogadtak el a V4+3 agrárminiszteri ülésen

  2013. szeptember 19., csütörtök 20:58 Gazdaság

  Közös nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi országok, valamint Bulgária, Románia és Szlovénia (V4+3) agrárminiszterei csütörtöki budapesti ülésükön, összefüggésben az EU-s közös agrárpolitika (KAP) céljaival és eszközeivel - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ülést követő sajtótájékoztatón.

 • OMÉK - Átadták az agrárkamara első tagkártyáit

  2013. szeptember 19., csütörtök 20:45 Gazdaság

  Átadták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) első tagkártyáját csütörtökön Budapesten, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK).

 • Megnyílt a debreceni pálinka- és pároskolbász-fesztivál

  2013. szeptember 19., csütörtök 20:13 Gazdaság

  Tizenöt hazai pálinkaház több száz különlegessége, a helyi éttermek kínálta debreceni páros kolbász és számos koncert várja vasárnapig a látogatókat a csütörtökön megnyílt Zamat pálinka- és pároskolbász-fesztiválon Debrecenben.

 • Együttműködési megállapodást kötött a Lidl és a Tej Terméktanács

  2013. szeptember 19., csütörtök 20:03 Gazdaság

  Együttműködési megállapodást kötött a Tej Terméktanács és a Lidl Magyarország a magyar tejtermelők termékeinek szélesebb körű megismertetésére - közölte az áruházlánc az MTI-vel csütörtökön.

 • A BASF ismét szerepel két neves indexben

  2013. szeptember 19., csütörtök 19:06 Környezetvédelem

  A BASF 2013. szeptember 12-től ismét szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Világindexben (DJSI World). Az elemzők ebben az évben elsősorban a vállalatnak a kockázat- és válságkezelés, a személyi fejlesztés és a növényi biotechnológia területén tanúsított elkötelezettségét értékelték.

 • A tojás áfájának csökkentését sürgetik a tojáspiaci szereplők

  2013. szeptember 19., csütörtök 16:53 Gazdaság

  A tojáspiaci szereplők szerint a baromfi- és a sertéshúsok mellett az étkezési tojás áfáját is csökkenteni kell, egy 10 százalék alá csökkenő áfa ugyanis véleményük szerint megállíthatná az ágazat leépülését, a várható fogyasztásnövekedés pedig újra lendületbe hozhatná a termelési kedvet.

 • OMÉK - V. Németh Zsolt: cél a háztáji gazdaságok ösztönzése

  2013. szeptember 19., csütörtök 15:53 Gazdaság

  A kormány célja, hogy a helyi termékeket előállító, félig önellátó, háztáji néven ismert gazdaságok működési lehetőségeit szélesítse - hangoztatta a szaktárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

 • Szüret és iparos nap Ópusztaszeren

  2013. szeptember 19., csütörtök 15:12 Kertészet és szőlészet

  Mézédes szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak és ritka, már-már elfeledett népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg azok, aki Borszűrő Szent Mihály ünnepéhez közeledve szombaton ellátogatnak a szüretre és az iparosok napjára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

 • Ivóvízminőség-javító program indult Fábiánsebestyénen

  2013. szeptember 19., csütörtök 15:03 Gazdaság

  Uniós támogatással ivóvízminőség-javító program indult Fábiánsebestyénen, a csaknem 129 millió forintos beruházásnak köszönhetően néhány hónap múlva egészségesebb, a határértékeknek megfelelő vizet fogyaszthatnak a Csongrád megyei községben élők – tájékoztatta Óvári Gabriella projektmenedzser csütörtökön az MTI-t.

 • Orbán: a magyar agrárium elismerése a foktői növényolajgyár

  2013. szeptember 19., csütörtök 11:52 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság elismerésének nevezte a Glencore cégcsoport foktői Pannon Növényolajgyárának felépítését Orbán Viktor miniszterelnök a Bács-Kiskun megyei településen tartott csütörtöki gyáravató ünnepségen.

 • Pollenhelyzet - Több helyen még mindig bordó riasztás van érvényben a parlagfű miatt

  2013. szeptember 19., csütörtök 11:42 Időjárás

  Több helyen még mindig bordó (harmadfokú) riasztás van érvényben a parlagfű pollenkoncentrációja miatt, de a következő napokban a helyzet jelentős javulása várható - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön Facebook-oldalán.

 • Díjat kapott az OMÉK-on a Framest ConDisc

  2013. szeptember 19., csütörtök 09:38 Gépészet

  II. helyezést kapott a Framest ConDisc összecsukható tárcsás lazító az OMÉK-on! Az eszköz használatából adódó visszajelzések mellett a mezőgazdasági gépesítés kategóriában elért helyezés is jól példázza a FraConDisc sikerét.

 • Megnyílt a 76. OMÉK - ÖSSZEFOGLALÓ

  2013. szeptember 19., csütörtök 06:50 Gazdaság

  Megnyitotta kapuit szerdán Budapesten a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amelynek díszvendége Oroszország. Orbán Viktor miniszterelnök a megnyitó ünnepségen hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság jobban teljesít, mint korábban, és ígéretes jövő előtt áll.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]