Vigyázat! Támad a tyúkhúr!
Ismerd meg a tyúkhúrt, amit van, aki gyógynövényként nevel, a gazdák pedig gyomnövényként irtják. Tavasszal gyorsabban csírázik, mint a gabonafélék, ezért képes a búza- és árpavetéseket foltokban kipusztítani, így hát nem csoda, hogy nem a gazdák kedvence.

tyúkhúr

A tyúkhúr kiváló gyógynövény, így érdemes tartani belőle a kertben – fotó: Pixabay

Illatosak, gyönyörűek és még gyógyítanak is! Adj helyet nekik a kertedben!
A gyógynövények nemcsak az egészségünknek tesznek jót, de a kertünk díszeivé is válhatnak. Csodálatos illatuk és látványuk egészen biztosan oda fog csalogatni minket a kertbe, és velünk együtt a pillangókat és a méheket is. A levendula, a kapor és a rozmaring szépek, illatosak és gyógyítanak is!

levendula

A levendula nyugtató hatással van ránk mind az illatával, mind a látványával – fotó: Pixabay

Szőlősgazdák, legyetek résen, mert baj lehet!
A tavaszias tél és az enyhe kora tavasz hatására rettegett kártevők jelentek meg a szőlőben.

Ezekkel az apró trükkökkel gyönyörű lesz a rózsád!
A rózsa nem véletlenül lett a világ egyik legnépszerűbb növénye. Szépsége és csodálatos illata belengi a kertet, és igazán elegánssá varázsolja azt. Azonban a rózsa, habár túl sok elvárást nem támaszt a kertész felé, néhány apróságra igényt tart.

rózsa

Nincs olyan kert, amelyet ne tenne még szebbé a rózsa – fotó: Pixabay

Van gyümölcsfád? Akkor ezt ne felejtsd el a virágzást követően!
A gyümölcsfák védelméről a virágzást követően is gondoskodni kell a bőséges termés érdekében. Remélhetőleg túl vagy már az első idei metszésen, így nyugodt szívvel várhatod a termést. De még mindig akad bőven tennivaló, hogy a gyümölcsfáid igazán jól érezzék magukat, te pedig rengeteg finom gyümölcsöt szüretelhess.

Az enyhe tél miatt támad a vértetű
Ha itt a tavasz, örömmel nézzük meg mindennap a növényeinket, fáinkat, és várjuk, hogy mivel lepnek meg minket. Az idei első virágok, az első levelek, majd az első termés igazán kedvesek a szívünknek, azonban van olyan, aminek egyáltalán nem tudunk örülni. Ilyen, amikor a fán megjelennek a „vattacsomók". Ez ugyanis nagy bajt jelez, a kártevő pedig, amelyik okozta, ellenálló, jól alkalmazkodik, és nagyon szapora. Az enyhe tél miatt jóval több a kártevő, így nagyon fontos a védekezés!

Itt a megoldás: így lesz bőséges a paradicsomtermés!
A tavalyi hatalmas aszály nem az első és nem is az utolsó ilyen alkalom volt. A jövőben még több ilyen évre kell számítani, így ideje felkészülni a szélsőséges időjárásra. 10 tippünk is van, hogy a kertedben fantasztikusan finom paradicsom teremjen!

Mutatjuk, mikor és hogyan metszd meg az almafát!
Az almafa metszése nagyobb és jobb minőségű termést eredményezhet, így hát nem maradhat el.

alma

Az almafa magasságát a koronaalakító metszéssel tudjuk meghatározni – fotó: Pixabay

Ezt a 10 zöldséget és gyümölcsöt balkonládában is könnyedén termesztheted!
Itt a tavasz, és vele együtt eljött a kertészkedés ideje. Ráadásul hamarosan dúskálhatunk a finomabbnál is finomabb friss zöldségekben. A legjobb pedig, ha ezekért csak pár lépést kell tennünk. Balkonládában is termeszthetsz csodás zöldségeket és gyümölcsöket!

Gyönyörű gyepet szeretnél? Könnyedén elérheted!
A szép, zöld gyep minden kerttulajdonos álma. Azonban magától egészen biztosan nem fog összejönni. Ha szép füvet szeretnél, nem elég csak öntöznöd és nyírnod.

gyep

Tegyünk meg mindent, hogy ne a szomszéd füve legyen a zöldebb – fotó: Pixabay

Alakító, ifjító, fenntartó? De vajon mikor milyen metszésre van szüksége a fáidnak?
Ahhoz, hogy a gyümölcsfa bőséges termést tudjon hozni, nem maradhat el a helyes metszés.

Jó minőségű sárgarépa és petrezselyem termesztése: már a vetéskor elrontjuk!
Keveseknek sikerül igazán szép sárgarépát vagy petrezselyemgyökeret termeszteni. De vajon mit rontanak el?

Így metszd meg a meggyfát, hogy bőséges legyen a termés!
A meggy nagyon egészséges és finom, így kevés olyan kert van, ahol legalább egy meggyfa ne kapna helyet. A meggyfa akkor hoz jó minőségű és bőséges termést, ha gondoskodunk róla.


Van szőlőd? Ezt feltétlenül tudnod kell!
Minden lelkes kertész fejében megfordult már a gondolat, hogy legyen saját szőlője, melyet természetesen a saját bor készítése követ. Azonban a szőlő igazán különleges növény. A jó termés a gondoskodással kezdődik. A szőlő esetében is így van ez.

Őszibarackfád van? Így metszd meg, hogy bőséges legyen a termés!
Ha van őszibarackfád, akkor egészen biztosan tudod, hogy nem úszhatod meg a metszést. Viszont ha évente egyszer rászánod magad, azzal felvértezheted a betegségekkel szemben, meghosszabbíthatod az életét, és ő cserébe mindezért bőséges terméssel fog megajándékozni téged.

7 tipp, hogy el tudd dönteni, milyen fát ültess a kertedbe
Egy fa ültetése egy életre szól, sőt még tovább. Nem lényegtelen tehát, hogy milyen fára esik a választásunk.

Te tudtad, hogy a kivi nem déligyümölcs? És hogy a kertedben is termesztheted?
A kivi kívül barna és szőrös, belül zöld színű gyümölcs, és nem műanyag, hálós dobozban terem, ahogy a legtöbben általában találkozni szoktunk vele, hanem akár a te kertedben is szüretelheted.

kivi

A kivi a te kertedben is bőséges termést hozhat – fotó: Pixabay

Kicsi a kerted? Akkor is lehet veteményesed!
Ha kicsi a kertünk, akkor is lehet benne saját veteményesünk, hiszen nincs is annál nagyobb büszkeség egy kerttulajdonos számára, mint amikor a saját kertjében, a két keze által megtermelt gyümölcsök és zöldségek kerülnek az asztalra.

Gyorsan növő fát szeretnél? 8 ötletünk is van hozzá!
Ha gyorsan szeretnél egy árnyat adó fát a kertedbe, közülük válassz!