Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Sárgadinnye, zöldborsó, barack aktuális értéskesítési ár – Agárpiaci jelentés

  2013. július 08., hétfő 14:00 Kertészet és szőlészet

  A hazai sárgadinnyéből már a zöld húsú is megjelent a piacon, de a belpiaci gyümölcsfélék kínálatában a kajszi, a nektarin, az őszibarack, a málna, a köszméte/egres és a piros ribiszke is megtalálható.

 • Az állatjóléti támogatás július 15-ig érhető el

  2013. július 08., hétfő 13:25 Támogatások - pályázatok

  Július 15-ig kell eljuttatni a Baromfi Termék Tanácshoz (BTT) a második negyedéves állatjóléti támogatások igényléséhez szükséges szakmai ellenőrzési lapokat.

 • A Felvidéken a tavalyinál is többen társulnak a Nemzet Kenyere-akcióhoz

  2013. július 08., hétfő 13:07 Gazdaság

  Fokozódik a közismertsége és a sikere a Felvidéken a Nemzet Kenyere nevet viselő jótékonysági akciónak, ezért az idén várhatóan a tavalyinál is többen vesznek benne részt - mondta az MTI-nek Őry Péter, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) alelnöke, az akció szlovákiai koordinátora hétfőn.

 • Kétmilliárd forint tanyafejlesztésre, augusztus 7-ig

  2013. július 08., hétfő 11:46 Gazdaság

  A tanyafejlesztési program idei, harmadik ütemében kétmilliárd forintnyi támogatásra lehet pályázni hétfőtől augusztus 7-ig.

 • Barackünnep Boldogkőváralján

  2013. július 08., hétfő 11:39 Kertészet és szőlészet

  A kajszibarack körül forog minden ezen a hétvégén Boldogkőváralján, ahol immár második alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot.

 • Változást hoz az agrártámogatások rendszerében az új Közös Agrárpolitika

  2013. július 08., hétfő 09:44 Gazdaság

  Jelentős változást hoz az agrártámogatások rendszerében az új Közös Agrárpolitika (KAP), amely a szántóföld-orientált szisztémától a munkaigényes ágazatok felé fordul - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.

 • Stratégiailag kiemelt jelentőségű lett a Magtárház Kikötő Kft.

  2013. július 07., 09:23 Gazdaság

  A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a felszámolás alatt álló Magtárház Kikötő Kft.-t, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

 • Fazekas Sándor: az új törvény garantálja, hogy a föld magyar kézben marad

  2013. július 07., 09:08 Gazdaság

  Európa egyik legszigorúbb és leginkább gazdabarát földtörvénye a közelmúltban elfogadott magyar jogszabály, amely garancia arra, hogy e nemzeti kincs végérvényesen hazai kézben marad - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a Föld-ünnepen és Jászsági Aratónapon szombaton, Jászapátiban.

 • Kísérleti sulyomgyérítés a Tisza-tavon

  2013. július 06., szombat 08:14 Gazdaság

  A halak életterének növelése, a horgászható terület bővítése, valamint a víz ökológiájának javítása érdekében kísérleti sulyomkaszálás végeztek a napokban a Tisza-tavon.

 • Mintegy félmilliárd forintos az árvíz okozta kár a gemenci erdőben

  2013. július 06., szombat 08:05 Erdő- és vadgazdálkodás

  Mintegy félmilliárd forintra becsülhető az a kár, amelyet a júniusi dunai árvíz okozott a gemenci erdőben - közölte a Gemenc Zrt. pénteken az MTI-vel.

 • Újabb lábon álló gabona ég

  2013. július 05., péntek 16:15 Szántóföld

  Két hektárnyi lábon álló gabona leégett pénteken Jászberény és Pusztamonostor között, az erős füst miatt jelentősen lelassult a közlekedés a 32-es főúton - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

 • Alternatív megoldások a KWS-től

  2013. július 05., péntek 14:58 Szántóföld

  A repce hálás, termékeny növény, ha kellőképp törődnek vele. Ezt azonban a tavalyi év megnehezítette a termelőknek, hisz számos időjárási kihívásnak kellett megfelelni. A KWS Magyarország Kft. elsőként adaptált olyan megoldásokat, melyek nemcsak a genetikai oldalról való megközelítést tartják szem előtt, hanem az agrotechnikai...

 • Megszűnt a klasszikus sertéspestissel fertőzött terület Pest megyében

  2013. július 05., péntek 12:01 Állattenyésztés

  A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága megszüntethette a klasszikus sertéspestissel fertőzött területre vonatkozó korlátozó intézkedéseket. Ezzel hazánk teljes területe mentesült a klasszikus sertéspestissel kapcsolatos korlátozásoktól. Az intézkedések feloldásához az Európai Unió...

 • Nébih: Esedékes a II. negyedéves erdővédelmi kárbejelentő lapok leadása

  2013. július 05., péntek 11:52 Erdő- és vadgazdálkodás

  Már csak három nap, hiszen 2013. július 8. az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer (OENyR) második negyedéves erdővédelmi kárbejelentő lapjainak leadási határideje. A kötelezettség az erdészeti szakszemélyzetet érinti.

 • ISEKI és HOLDER kertészeti gépek a Városkert Kft. kínálatában

  2013. július 05., péntek 10:37 Gépészet

  A Városkert kft. széles kommunális termékköre mellett két kiemelkedő műszaki színvonalat képviselő, neves, nagy tradíciókkal bíró gyártómű termékeit kínálja szőlészet, kertészetek, kisgazdaságok számára.

 • A FruitVeB a gyümölcstermékekre is kéri a könnyítéseket

  2013. július 05., péntek 09:00 Kertészet és szőlészet

  A FruitVeB üdvözli az e-útdíj-könnyítéseket, de szükségesnek tartja, hogy a gyümölcstermékek is a zöldségfélékkel azonos elbírálásban részesüljenek, ezért Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter további közbenjárását kérik.

 • A mezőgazdasági erőgépek és vontatmányuk után nem kell útdíjat fizetni

  2013. július 05., péntek 08:52 Gazdaság

  Nem kell útdíjat fizetni a mezőgazdasági erőgépek és vontatmányuk után - közölte Kibédi-Varga Lajos, az e-útdíj szakmai projektszóvivője.

 • Több ezer embernek adhatna munkát a vízügy

  2013. július 05., péntek 08:46 Gazdaság

  A környezetvédelmi államtitkár elképzelése szerint a vízügyi igazgatóságokon létrehozandó fizikai állománnyal több ezer dolgozni akaró juthatna állandó álláshoz - írja a pénteki Magyar Nemzet.

 • FMB Konferencia és Kiállítás Budapesten

  2013. július 05., péntek 08:21 Gazdaság

  Június 26-27-28-án tartották a Műtrágyagyártók és Forgalmazók Közép- és Kelet Európai Konferenciáját és Kiállítását Budapesten a Kempinski Hotelben. A konferencián megjelentek a kontinens és a régió jelentős gyártói és disztribútorai. Az esemény jelentőségét jelzi, hogy pl. a belorusz BPC cég –amely a világ kálitermelésének több,...

 • Hibridbúza a SAATEN-UNION kínálatában. Határszemle és fajtabemutató! (+VIDEO)

  2013. július 04., csütörtök 21:29 Szántóföld

  A hibridbúza-termesztés hazai eredményeit, valamint a jelenleg forgalomban lévő hibridek mellett megjelenő újdonságokat is megismerhették azok az érdeklődők, akik részt vettek a SAATEN-UNION Hungária Kft. határszemléjén.

 • Ősi gabonából főztek biosört a Corvinuson

  2013. július 04., csütörtök 16:20 Szántóföld

  Egysoros búza, vagyis alakor az alapja annak a biosörnek, amit a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszéke közreműködésével főztek, s ez az első hazai biosör.

 • A tavalyinál jobb gabonatermés várható Csongrád megyében

  2013. július 04., csütörtök 15:54 Szántóföld

  Az idei év időjárása kedvezőbb a mezőgazdaságból élők számára az aszály sújtotta tavalyinál, így nagyobb mennyiségű termésre számítanak a Csongrád megyei gazdálkodók – tájékoztatta a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága az MTI-t csütörtökön.

 • Idén is lesz görögdinnye promóció az áruházakban

  2013. július 04., csütörtök 15:47 Kertészet és szőlészet

  Az idén is lesz promóciós kampány a magyar görögdinnye népszerűsítésére az áruházláncokban a három éve kezdődött együttműködési folyamat eredményeként - jelentette be Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára a csütörtökön Budapesten tartott egyeztetésen.

 • Nem terheli majd illeték a termelők útdíjfizetés alóli mentesítését

  2013. július 04., csütörtök 12:27 Gazdaság

  Bevezetné a kormány az ideiglenes és a szükségellátás gyakorlatát a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban, valamint illetékmentessé tenné azt a hatósági eljárást, amelynek révén a mezőgazdasági termelő mentességet kaphat az útdíjfizetés alól.

 • Szántóföldi gépbemutató (Meghívó)

  2013. július 04., csütörtök 09:42 Gépészet

  Egyenes tárcsa, szántóföldi kultivátorok, Cambridge henger, közép-mélylazító, mulcskultivátor, permetező, rendsodró, bálázó, szárzúzó, műtrágya-szóró, váltvaforgó eke… és minden, amire csak szüksége lehet, ráadásul egy helyen, munka közben. Most kiválaszthatja a legjobbat!

 • Szőlészeti szerkezetátalakításra július 16-ig nyújthatók be az igények

  2013. július 04., csütörtök 09:22 Támogatások - pályázatok

  Július 16-ig igényelhető támogatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által jóváhagyott egyéni tervben foglaltak szerint megvalósított szerkezetátalakításra - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 • Stratégiailag kiemelt jelentőségű lett a Pápai Hús és a Pápa-Ser Kft.

  2013. július 04., csütörtök 09:09 Gazdaság

  A rendelet július 3.-án este hét órától hatályos. A rendelet alapján két társaság esetében így a csődtörvény 65-67. paragrafusát kell alkalmazni.

 • Sóval sózzunk, Celest Top-pal csávázzunk

  2013. július 04., csütörtök 08:41 Szántóföld

  Talán nem annyira ismert, hogy a csávázás története több mint 300 évre nyúlik vissza. 1670-ben egy búzát szállító hajó az angliai Bristol közelében elsüllyedt. Mivel a parthoz igencsak közel történt a baleset, a matrózoknak sikerült kiúszniuk a partra.

 • Egy sas mindennapjai a neten

  2013. július 03., szerda 18:30 Gazdaélet

  Élő közvetítés indult egy parlagi sas fészekből a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálásban: az érdeklődők éjjel-nappal interneten követhetik nyomon a ragadozó madár táplálkozási szokásait és fiókái nevelését.

 • E-útdíj - Az agrárkamara több kedvezményt javasol

  2013. július 03., szerda 17:03 Gazdaság

  Több kedvezményt szeretne az agrárium szereplői számára a használatarányos útdíjjal kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnöksége, ezért az érdekképviselet szerint újra kellene nyitni a mezőgazdasági termelők e-útdíj-kedvezményeit szabályozó kormányrendeletet.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]