Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Az autóbenzin és a gázolaj fogyasztói ára Magyarországon, 2011-2013. július

  2013. szeptember 04., szerda 09:29 Gazdaság

  Összefoglaló táblázat az idei helyzetről és az elmúlt két évből: 95-ös oktánszámú, ólommentes autóbenzin és a gázolaj, havi, országos fogyasztói átlagára, forint/liter

 • Csapadékvíz-csatornát építenek Gyulafirátóton csaknem 170 millió forintból

  2013. szeptember 04., szerda 09:15 Gazdaság

  Csaknem 170 millió forintból építenek csapadékvíz-elvezető csatornát Veszprém gyulafirátóti városrészén. A teljes költségből 152 millió forint Európai Uniós támogatás - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

 • Emelkedett az üzemanyagok ára

  2013. szeptember 04., szerda 08:57 Gazdaság

  Emelte bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és 7 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. szerdán.

 • Magyar borok a G20-as csúcstalálkozón

  2013. szeptember 04., szerda 08:35 Kertészet és szőlészet

  Válogatott magyar borokat is kóstolhatnak a szentpétervári G20-as csúcstalálkozó résztvevői.

 • A munkaügyi hatóság nem tervez kifejezetten szüreti ellenőrzést

  2013. szeptember 04., szerda 07:53 Kertészet és szőlészet

  A munkaügyi hatóság az idén nem tervez kifejezetten szüreti ellenőrzést, de az éves munkatervében ütemezett egyéb vizsgálatok érinthetik a mezőgazdasági termelőket is - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.

 • Hajdú-Bét - A károsultak szerint még fontos dokumentumok lehetnek a cég iratai között

  2013. szeptember 04., szerda 07:42 Állattenyésztés

  A Hajdú-Bét károsultjai egyetértenek azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyei levéltár nem engedélyezte a Hajdú-Bét felszámolójának a cég iratainak leselejtezését, mivel volt olyan károsult, aki azért nem jutott kártérítéshez, mert nem tudta bemutatni a Hajdú-Béttel kötött szerződést.

 • Fazekas Sándor: a tanyavillamosítás nemzeti ügy

  2013. szeptember 03., kedd 21:00 Szántóföld

  A magyar társadalom évtizedek óta adósa a tanyán élő embereknek, a kormány azonban odafigyel rájuk, a tanyák villamosítását pedig nemzeti ügynek tekinti - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a Nagykátához tartozó Erekk-közben megvalósult villamosítási program lezárása alkalmából kedden a Fülöp-tanyán.

 • Borfogyasztás Magyarországon, 2002-2011

  2013. szeptember 03., kedd 20:49 Kertészet és szőlészet

  Az egy főre jutó éves bor és mustfogyasztást mutatja a grafikon.

 • Hajdú-Bét - A levéltár nem engedélyezte a cég iratainak leselejtezését

  2013. szeptember 03., kedd 18:42 Állattenyésztés

  A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára nem engedélyezte a Hajdú-Bét felszámolójának, hogy leselejtezze a cég iratait, és szükségesnek tartja a dokumentumok helyszíni ellenőrzését is - tudatta közleményében Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kedden az MTI-vel. A főigazgató tudomása szerint eddig nem...

 • NGM: dinamikusan fejlődnek a brazil-magyar gazdasági kapcsolatok

  2013. szeptember 03., kedd 18:29 Gazdaság

  Kiemelkedő ütemben emelkedett a Brazíliába irányuló magyar kivitel a Magyar-Brazil Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság tavalyi megalakulása óta, az export csaknem elérte a 328 millió dollárt (74 milliárd forint) 2012-ben, ami több mint 24 százalékos növekedés a megelőző évhez képest - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...

 • A furmintot ünneplik a hét végén Mádon

  2013. szeptember 03., kedd 18:07 Kertészet és szőlészet

  A Tokaj-hegyaljai borvidék talán legismertebb szőlőjét, a furmintot várhatóan csak szeptember második felében, végén kezdik szüretelni, de a térség egyik legismertebb szőlőtermelő településén, Mádon már ezen a hétvégén megrendezik a furmint ünnepét.

 • Massey Ferguson gépek húzták a Nagy Talajművelő Show munkaeszközeit! (+Video)

  2013. szeptember 03., kedd 17:34 Gépészet

  A teljes Massey Ferguson-kínálat felsorakozott az idei Nagy Talajművelő Show két helyszínén, hiszen az ma már mindenki számára elképzelhetetlen lenne, hogy a látványos szántóföldi bemutató munkaeszközeit ne a Massey Ferguson gépei húzzák.

 • Nufarm – őszi gyomirtási vizsgálatok őszi búzában

  2013. szeptember 03., kedd 15:57 Szántóföld

  2012 őszén az ország keleti és nyugati felében állítottunk be összehasonlító őszi búza gyomirtási vizsgálatokat.

 • Hatmillió tonna kukoricatermés várható az idén

  2013. szeptember 03., kedd 13:46 Szántóföld

  Bár az idén a tervezettnél kisebb, 6 millió tonna körüli lesz a kukoricatermés, áremelkedésre nem kell számítani - mondta az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatóhelyettese a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. által szervezett szakmai napon kedden az MTI-nek.

 • Ekével rajzolta a földbe a pápa portréját egy olasz művész

  2013. szeptember 03., kedd 13:38 Gazdaélet

  Traktorral és ekével rajzolta meg Ferenc pápa képmását a földbe szántva egy olasz művész Verona közelében - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

 • Londoni elemzők: javulnak a magyar növekedési kilátások

  2013. szeptember 03., kedd 11:39 Gazdaság

  A felzárkózó térség külső finanszírozási környezetének romlása ellenére is az eddig vártnál jobbak a magyar gazdaság növekedési kilátásai - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

 • Hétszáz felvonuló a badacsonyi szüreten

  2013. szeptember 03., kedd 11:13 Kertészet és szőlészet

  Mintegy hétszáz résztvevővel zajlik majd az idei badacsonyi szüreti felvonulás. A Badacsonytomajtól Badacsonyig tartó látványos menetet a pénteken kezdődő háromnapos szüreti programsorozat fénypontjaként vasárnap rendezik meg.

 • Jövőre kezdődhet a Dombóvár környéki ivóvízminőség-javító program

  2013. szeptember 03., kedd 11:10 Gazdaság

  A jövő év elején kezdődhetnek el a beruházások a tizenhárom Dombóvár környéki település ivóvízminőség-javító programjának keretében, amelyet a kormány ez év nyarán saját hatáskörébe vont - közölte a program végrehajtására létrejött önkormányzati társulás elnöke az MTI-vel.

 • Magyar-azeri együttműködésről tárgyaltak az Új Piacok Kereskedőház vezetői

  2013. szeptember 02., hétfő 19:55 Gazdaság

  Együttműködési megállapodásról tárgyalt Bahram Aliyev azeri mezőgazdasági miniszter-helyettessel Szakács Tibor és Bodnár Ferenc, az Új Piacok Kereskedőház (ÚPK) vezérigazgatója és vezérigazgató-helyettese.

 • Civilek tanácskoztak a Víz Világtalálkozó előtt

  2013. szeptember 02., hétfő 19:39 Gazdaság

  Civil szervezetek vitatták meg a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szervezésében az októberi budapesti Víz Világtalálkozó témaköreit, és ajánlásokat is megfogalmaztak a fenntartható fejlesztési célokról. Ezek az ajánlások, szempontok a világtalálkozóra meghívott hazai résztvevők felkészülését segítik - írta hétfői közleményében a VM.

 • Győrffy Balázs: szükség van szervezett magyar gazdatársadalomra

  2013. szeptember 02., hétfő 18:57 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a magyar gazdatársadalomnak "le kell dolgoznia" a nyugat-európai országok gazdálkodóinak szervezettségéből adódó versenyhátrányát, ezért van szükség egységes, az agrárium valamennyi szereplőjét összefogó, segítő szervezetre.

 • Újra lehet pályázni pálinkavédjegyre

  2013. szeptember 02., hétfő 18:48 Támogatások - pályázatok

  Szeptember elsejétől újra lehet pályázni a pálinkavédjegyre, a mintákat huszadika és harmincadika között lehet leadni, a minősítést végző Wessling Hungary Kft.-nél - közölte a minősítő társaság hétfőn az MTI-vel.

 • Müthing szárzúzók – kiváló hatásfok a szabadalmaztatott technológiáknak köszönhetően

  2013. szeptember 02., hétfő 15:54 Gépészet

  A Müthing márkanév már nagyon jól cseng Nyugat-Európában, hiszen az ottani gazdálkodók többsége használja ezeket a szárzúzókat a szántóföldi növénytermesztésben, illetve utak-, parkok gondozására.

 • A klímaváltozás miatt egyre messzebbre terjednek a kártevők

  2013. szeptember 02., hétfő 15:20 Szántóföld

  Az éghajlatváltozás elősegíti a mezőgazdasági termények kártevőinek és betegségeinek elszaporodását az egész világon - állítja egy friss kutatás.

 • A libamáj tudatosabb vásárlására hívják fel a figyelmet szakértők

  2013. szeptember 02., hétfő 15:02 Állattenyésztés

  A liba- és a kacsamáj közötti különbségekre, illetve tudatosabb vásárlásukra is felhívják a figyelmet az V. Libamájfesztiválon - közölték a szervezők.

 • Mintegy 70 gazda demonstrált a Pápai Hús 1913 Kft. székhelyénél

  2013. szeptember 02., hétfő 14:28 Állattenyésztés

  Mintegy hetven gazda demonstrált a Pápai Hús 1913 Kft. székhelyénél hétfőn, többek között azt követelve, hogy az ajánlott 70 százalék helyett teljes egészében kapják meg járandóságukat szeptember 30-ig, s erre az önkormányzat vállaljon készfizető kezességet.

 • Állami segítség a Pápai Hús beszállítóinak

  2013. szeptember 02., hétfő 11:43 Állattenyésztés

  A kormányzat megpróbálja megmenteni a Pápai Hús kft. élő állat beszállítóit. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tud segíteni piacszerzésben: jelenleg egy marketingprogramot dolgoznak ki sertéshús tekintetében, amely a hazai piacra termelő húsipari vállalkozások termékeit próbálja a fogyasztók felé eladhatóvá, keresetté tenné - mondta a...

 • GKI: "befagyott" a gazdaság, 0,3 százalékkal nőhet idén a GDP

  2013. szeptember 02., hétfő 10:05 Gazdaság

  A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi és idei első félévi visszaesését a második félévben minimális, 0,5 százalékos növekedés követi, és az év egészében is csak 0,3 százalékos növekedés várható - közölte a gazdaságkutató legfrissebb előrejelzésében az MTI-vel.

 • Megkezdődött a vadászati főidény, erdőlátogatási tilalmat rendeltek el Somogyban

  2013. szeptember 02., hétfő 09:47 Erdő- és vadgazdálkodás

  Erdőlátogatási tilalmat rendeltek el Somogyban vasárnaptól szeptember végéig a megkezdődött vadászati főidény miatt a Sefag Zrt. üzemi vadászterületein.

 • Módosul a vadkár megtérítési szabálya

  2013. szeptember 01., 18:57 Erdő- és vadgazdálkodás

  A mezei nyúl és a fácán okozta mezőgazdasági kárt jövő március közepétől nem kell megtérítenie a vadászatra jogosultnak - a szabályt az új Polgári Törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggő agrár- és környezetvédelmi részletszabályokat felölelő törvénytervezet tartalmazza.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]