Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Miniszteri biztos: vissza kell adni a hazai sertéshús presztízsét

  2013. augusztus 29., csütörtök 16:41 Állattenyésztés

  Vissza kell adni a hazai sertéshús presztízsét, ezért a következő évek egyik legfontosabb feladata, hogy hatékony tartás- és takarmányozási technológiák alkalmazásával, megfelelő állat-egészségügyi feltételeket biztosítva, genetikailag jó minőségű alapanyag kerüljön a feldolgozókhoz - mondta Horváth István, a sertésprogram koordinálását...

 • Mikroelemek a repcetermesztésben – apró részletek a csúcshozamért

  2013. augusztus 29., csütörtök 12:00 Szántóföld

  A sikeres repcetermesztés érdekében a legapróbb részletekről sem szabad megfeledkezni. Ez különösen igaz a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátásra. Kis mennyiségük ellenére a bór, a mangán, a cink, a réz és a molibdén mikroelemek jelentősen befolyásolják a repcetermesztés sikerét. Nem csak tápanyagként szolgálnak, de számos...

 • A Kverneland eszközei a Nagy Talajművelő Show-n is bizonyítottak! (+Video)

  2013. augusztus 29., csütörtök 10:45 Gépészet

  A gazdálkodás technikai tökéletesítésére szakosodott Kverneland csoport magyarországi képviselete a kezdetektől fogva együttműködője a Nagy Talajművelő Show-nak, ahol a világ egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági gép- és szolgáltaltás fejlesztője, gyártója és szállítója rendszerint bemutatja újdonságait.

 • IV. Gyömrői Lecsófőző és Hagyományőrző Fesztivál

  2013. augusztus 29., csütörtök 10:35 Gazdaság

  A régmúlt mesterségei, játékai és vetélkedői elevenednek meg szombaton a gyömrői Tőzeges tó partján, ahol lecsófőzőversennyel egybekötött hagyományőrző fesztiválra várják az érdeklődőket.

 • Közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem

  2013. augusztus 29., csütörtök 10:05 Állattenyésztés

  Világviszonylatban is egyedülálló kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem új, melléktermékekre alapozott takarmányozási technológiai prototípus kialakítására, amely jelentős megtakarítást eredményez és környezetvédelmi előnyöket is jelent a vízi szárnyas ágazat számára, javítva annak...

 • Közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem

  2013. augusztus 29., csütörtök 08:23 Állattenyésztés

  Világviszonylatban is egyedülálló kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem új, melléktermékekre alapozott takarmányozási technológiai prototípus kialakítására, amely jelentős megtakarítást eredményez és környezetvédelmi előnyöket is jelent a vízi szárnyas ágazat számára, javítva annak...

 • Keresleti csemegekukorica-piac Európában, jó helyzetben a magyar termelők

  2013. augusztus 28., szerda 17:25 Szántóföld

  Jó helyzetben vannak a magyar csemegekukorica-termelők, mert a tavalyi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki egész Európában - közölte a Syngenta Kft. az MTI-vel.

 • Jó szőlőtermés ígérkezik Tokaj-Hegyalján

  2013. augusztus 28., szerda 14:45 Kertészet és szőlészet

  Mennyiségben és minőségben is jó szüretet várnak a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, a térség legnagyobb borászati és borkereskedelmi társasága, a kizárólag állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház az idén 95-100 ezer mázsa szőlő és kedvező időjárás esetén 5-6 ezer mázsa aszú felvásárlásával számol - mondta Goreczky Gergely vezérigazgató...

 • A mostanihoz hasonló nagyságrendű agrár- és vidékfejlesztési forrás 2014-2020 között

  2013. augusztus 28., szerda 14:20 Szántóföld

  Előreláthatólag a mostanihoz hasonló nagyságrendű - azaz jelenlegi árfolyamon 1400 milliárd forint - uniós agrár- és vidékfejlesztési forrás áll majd Magyarország rendelkezésére 2014-2020 között, a következő uniós költségvetési időszakban - mondta V. Németh Zsolt szerdán Budapesten az MTI-nek.

 • Kétezer tonna szilvát dolgoz fel a Tarpai Manufaktúra Kft.

  2013. augusztus 28., szerda 14:04 Kertészet és szőlészet

  Megkezdte a szilvafelvásárlást a Tarpai Manufaktúra Kft., amely kétezer tonna gyümölcsöt dolgoz fel az idén, és főzi a híres szatmári szilvalekvárt és szilvapálinkát - közölte a cég ügyvezető igazgatója szerdán az MTI-vel.

 • Feloldották az országos tűzgyújtási tilalmat

  2013. augusztus 28., szerda 13:59 Gazdaság

  Azonnali hatállyal feloldja az erdőkre és fásításokra, valamint az ezek közvetlen szomszédságában található területekre július 22-én elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter - tájékoztatta szerdán az MTI-t a szaktárca sajtóirodája.

 • Választott bírói bizottságot alakítanak a Pápai Hús és a tenyésztők közötti vita rendezésére

  2013. augusztus 28., szerda 13:41 Állattenyésztés

  Választott bírói bizottságot alakít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Pápai Hús 1913 Kft. és a neki beszállító termelők közötti vita békés rendezésére - közölte a kamara szerdán az MTI-vel.

 • Benzinkúton vettek tyúkokat a pénzügyőrök

  2013. augusztus 28., szerda 13:16 Gazdaság

  Adószám és nyugta nélkül adtak el 30 tyúkot pénzügyőröknek és az élelmiszerhatóság munkatársainak árusok egy zalaegerszegi benzinkútnál - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense szerdán az MTI-t.

 • Gépbemutató premier és sok más érdekesség a debreceni Farmer Expo-n (+Képek!)

  2013. augusztus 28., szerda 11:26 Gépészet

  A Farmer Expo-n mutatták be Magyarországon először a megújult Ursus traktorokat. A lengyel gépeken kívül is számos újdonságot láthattak a gazdák, a szántóföldi gépbemutatók is sok látogatót vonzottak.

 • Energianövények termesztése és a klímaváltozás

  2013. augusztus 28., szerda 09:16 Környezetvédelem

  Kétségtelen, a jövő mezőgazdasági szempontjából a klímaváltozással összefüggésben a víz lesz a legfontosabb meghatározó tényező. Az is egyértelmű, hogy az energianövények termesztésére szakosodó gazdák a szárazsághoz jól alkalmazkodó energianövények (olasz muhar és/vagy szudáni fű) lesznek ráutalva.

 • Varga Mihály: a mezőgazdaság és az ipar lehet húzóágazat

  2013. augusztus 28., szerda 08:42 Szántóföld

  Kevés olyan ország van, amelyik Magyarországhoz hasonlóan önerőből, újabb hitel nélkül "ki tudott mászni" az IMF segítségéből - mondta Varga Mihály kedden Szentendrén, a nemzetgazdasági miniszter szerint a következő években elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és az ipar válhat húzóágazattá.

 • A Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállítása kezdődik pénteken Kaposváron

  2013. augusztus 28., szerda 08:16 Állattenyésztés

  A Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállítása kezdődik pénteken Kaposváron. A szakma képviselőit és a közönséget egyaránt színes programokkal várják a háromnapos rendezvénynek immár hetedik alkalommal otthont adó Kaposvári Egyetemen - közölték a szervezők az MTI-vel.

 • MVH: élénk az érdeklődés a kertészeti gépbeszerzési támogatás iránt

  2013. augusztus 27., kedd 18:31 Támogatások - pályázatok

  Továbbra is élénk az érdeklődés a kertészeti gépbeszerzésre igénybe vehető támogatások iránt - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kedden az MTI-vel, a jogcímet 12 nappal ezelőtt megnyitották meg.

 • Megkezdődött az Érd és környéke vízellátásának javítását célzó korszerűsítés

  2013. augusztus 27., kedd 18:24 Gazdaság

  Elindultak a kivitelezési munkálatai annak a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló projektnek, amelynek során közel másfél milliárd forintból javítják mintegy 115 ezer ember ivóvízellátásának minőségét Érden és környékén.

 • Felelős vízfelhasználással csökkenthető a Duna szervesanyag szennyezettsége

  2013. augusztus 27., kedd 17:08 Gazdaság

  Felelős vízfelhasználással csökkenthető a Duna szervesanyag szennyezettsége - közölte legfrissebb tájékoztatójában Donau Chemie AG kedden az MTI-vel.

 • II. Ifjúsági, Gyermek és Junior Fogathajtó Európa Bajnokság

  2013. augusztus 27., kedd 16:56 Gazdaság

  Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Szilvásváradon átadta a II. Ifjúsági, Gyermek és Junior Póni Fogathajtó Európa Bajnokság díjait.

 • Multiva-Bobcat szántóföldi gépbemutató Mezőcsáton

  2013. augusztus 27., kedd 14:22 Gépészet

  Közös bemutatónapot tartanak a Bobcat és a Multiva márkák kizárólagos magyarországi képviselői, a DM-Ker Kft. és a Ragrár 2007 Kft. A gyakorlati bemutató időpontja és helyszíne: Augusztus 30. péntek, Borsod megye Mezőcsát. A Multiva részéről a WingMaster 360H típusjelű vontatott szántóföldi nehéz kultivátor, a DiscMaster 6000 rövidtárcsa...

 • Exportra megy a magyar csemegekukorica

  2013. augusztus 27., kedd 13:18 Szántóföld

  Jó helyzetben vannak a hazai csemegekukorica termelők, mert a tavalyi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki egész Európában. Így keresett a fontos élelmiszernövény, amely Magyarországon 34 ezer hektáron, azaz a legnagyobb területen terem a kontinensen.

 • Búza betakarítás után, vetés előtt

  2013. augusztus 27., kedd 10:03 Szántóföld

  A napi, aktuális problémák megoldása mellett, egyre inkább felmerülő kérdés az őszi vetések pontosítása, a vetésszerkezet kialakítása. A nyári növények betakarítása, még nem fejeződött be, pontos adatokkal még nem rendelkezünk, egyelőre csak találgatni tudjuk, hogy a tavaszi csapadékos időjárás után, mit remélhetünk, az azt követő...

 • Visszaszorulóban az öntözéses gazdálkodás

  2013. augusztus 27., kedd 09:47 Szántóföld

  Egyre jobban visszaszorul az öntözéses gazdálkodás Magyarországon, néhány növénykultúrától - többek közt a vetőmagok, a csemegekukorica, egyes gyümölcsök és zöldségfélék - eltekintve ugyanis a termék ára nem fedezi az öntözés költségeit és beruházásigényét, ami komoly versenyképességi hátrányt jelentene az itthoni termelőknek - írta keddi...

 • Levéltrágyázás hatékonyan

  2013. augusztus 27., kedd 08:50 Kertészet és szőlészet

  A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, de a lombozatra kijuttatott tápelemeket is képes hasznosítani.

 • Mi mindig a jövőre tervezünk. Ehhez nélkülözhetetlen a GPS technológia...

  2013. augusztus 27., kedd 07:57 Szántóföld

  Kardos Ferencnél jártunk Hajdúböszörményben, aki 300 ha-t művel szántóterületként, még ehhez jön hozzá 450 ha gyep és valamennyi szántóföldi bérmunka változó területen. A termesztett növények a hagyományos gabonanövények, búza, árpa, valamint napraforgó, kukorica, cukorrépa és repce.

 • Könyvből nem lehet megtanulni biciklizni

  2013. augusztus 27., kedd 07:37 Gazdaság

  Válasszuk ezt a mondatot címéül, beszélgetésünknek – ajánlottam – Kis-Lőrinc Ildikónak és a fővárosi Csörsz utcai biopiacon „Pali bácsi finomságai Szentkirályról” ismert férjének, Lakó Pálnak, amikor leültünk szentkirályi akácosokkal körülvett tanyájuk házának otthonosan berendezett szobájában egy tea mellé.

 • Integrált és ökogazdálkodási szakmai nap Gutorföldén

  2013. augusztus 27., kedd 07:15 Kertészet és szőlészet

  Ezzel a címmel kaptam meghívót az integrált és ökológiai gyümölcstermesztés aktuális kérdéseinek áttekintésre szervezett szakember találkozóra. A rendezvény helyszínéül a kellemes, göcseji hangulatú Gutorföldét választották a szervezők.

 • Záportározók épülnek a Vasonca-patak térségében

  2013. augusztus 26., hétfő 18:04 Gazdaság

  Az esetleges árvizek ellen védő záportározókat épít a Vasonca-patakon az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig), a két tározó összesen nyolc községet véd a záporok és felhőszakadások okozta árvizek ellen - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]