Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Az őszi vetésű növényeket OGG-vel küldjük a télbe

  2012. augusztus 31., péntek 14:20 Gazdaság

  A Magyar Termék Nagydíjas és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. védjegyével rendelkező Organic Green Gold Viridis Aurum nagy segítség a mezőgazdaságban a szervetlen tápanyagok visszaszorításában, a talajdegradáció csökkentésében, de nagy jövő vár rá az AKG-s területeken és biogazdaságokban történő felhasználás területén is.

 • Feloldották az országos tűzgyújtási tilalmat

  2012. augusztus 31., péntek 13:30 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium azonnali hatállyal feloldotta a tűzgyújtási tilalmat. A megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által elrendelt tiltások továbbra is érvényben vannak.

 • Kétmillió hektoliter bor várható az idén

  2012. augusztus 31., péntek 12:09 Kertészet és szőlészet

  Kétmillió hektoliter körüli bortermelés várható az idén Magyarországon, a múlt évi mintegy 2,5 millió hektoliterrel szemben - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára pénteken Budapesten.

 • Nemzeti kiegészítő támogatást kaphatnak a cukorrépa-termelők

  2012. augusztus 31., péntek 11:04 Szántóföld

  Az idén összesen 1,18 milliárd forint összegű nemzeti kiegészítő támogatásra nyújthatnak be kérelmet a cukorrépa-termelők a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent vidékfejlesztési miniszteri rendelet szerint.

 • Új Case IH traktortípusok - Újjászületett a Farmall sorozat (+Képek)

  2012. augusztus 30., csütörtök 15:52 Gépészet

  A Case IH legendás Farmall márkája újjászületik, a nagy visszatérők az 55-115 LE kategóriában jelennek majd meg, és gazdaságos, egyben rendkívül sokoldalú munkaeszközt kínálnak számos lehetőséggel, a gazdák igényeire szabva.

 • Támogatás a agrártermelői csoportok létrehozásához

  2012. augusztus 30., csütörtök 11:30 Gazdaság

  A termelői csoportok létrehozásához és működéséhez nyújtandó támogatás keretében nagyságrendileg 568 millió forint kifizetését kezdi meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a következő hetekben - tájékoztatta az MVH csütörtökön az MTI-t.

 • Így segít a kormány a gazdákon

  2012. augusztus 29., szerda 19:59 Gazdaság

  A kormány szerdai ülésén döntött az aszály okozta károk enyhítéséről, főként a takarmánypiaci gondok orvoslásáról -, a sertéságazat, valamint a gyulai Húskombinát helyzetének megoldásáról - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Budapesten a kormányülés közben tartott sajtótájékoztatón.

 • Országos aszályhelyzet – igényelhető a kárenyhítő juttatás

  2012. augusztus 29., szerda 15:20 Támogatások - pályázatok

  Azért, hogy a szárazság miatt kárt szenvedett mezőgazdasági termelők a kockázatkezelési törvény alapján kárenyhítő juttatásban részesülhessenek, országos aszályhelyzetet hirdet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - olvasható a tárca Agroinformhoz eljuttatott közleményében.

 • VAKOND lazítók - Válasz az aszályra

  2012. augusztus 29., szerda 14:58 Gépészet

  A speciális geometriai elrendezésű, szárnyakkal rendelkező réteges lazító számos előnnyel rendelkezik a hagyományos lazítókhoz képest.

 • Indul a GAZDANet program - Számítógépet kapnak a kistermelők

  2012. augusztus 29., szerda 13:34 Támogatások - pályázatok

  Indul a GAZDANet program, 3,3 milliárd forint értékben pályázhatnak a kistermelők szeptember 1. és 30. között a munkájukat, gazdálkodásukat segítő számítógépre - jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Hamarosan fel lehet tölteni a Gazdálkodási Naplót és a Nitrát adatlapot a NÉBIH honlapján

  2012. augusztus 29., szerda 13:13 Gazdaság

  Hamarosan elérhetőek a 2012. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok, és a feltöltő felület is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az adatszolgáltatások teljesítéséhez a „web-GN” esetében a harmadik gazdálkodási évre vonatkozóan...

 • Müthing szárzúzók – kukorica és napraforgó tarlóhántás előtti mulcsozására is

  2012. augusztus 29., szerda 11:09 Gépészet

  A Müthing márkanév már nagyon jól cseng Nyugat-Európában, hiszen az ottani gazdálkodók többsége használja ezeket a szárzúzókat a szántóföldi növénytermesztésben, illetve utak-, parkok gondozására.

 • Növényvédő szereket loptak Mezőcsáton

  2012. augusztus 28., kedd 20:38 Gazdaélet

  Növényvédő szereket lopott egy férfi Mezőcsáton cége telephelyéről, a gyanúsítottat egy napon belül elfogták - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel.

 • Átadták a Hagyományok-Ízek-Régiók díjakat

  2012. augusztus 28., kedd 09:46 Gazdaság

  Idén is átadták a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) díjakat szombaton a Vajdahunyadvárban immár ötödik alkalommal megrendezett HÍR-es Íznapokon.

 • VM: kilós ár a tojásokra

  2012. augusztus 28., kedd 08:22 Állattenyésztés

  Hatályba lépett az a rendelet, amely szerint a jövőben a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a kilónkénti árat is; az új rendelkezés célja a fogyasztók jobb tájékoztatása - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel.

 • Differenciált áfacsökkentési javaslat a mezőgazdaságban

  2012. augusztus 28., kedd 08:18 Gazdaság

  Az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentésének mielőbbi meghirdetését kéri a kormányzattól három - a baromfi, a vágóállat és hús, valamint a tej - terméktanács; a javaslat az előterjesztők szerint társadalmi igényeket szolgál, megfelel a gazdasági szereplők elvárásainak és összeegyeztethető az állami költségvetés szempontjaival.

 • Aszály - A mezőgazdasági kár több mint 400 milliárd forint

  2012. augusztus 27., hétfő 21:56 Gazdaság

  Több mint 400 milliárd forint kár érte eddig a magyar mezőgazdaságot a szárazság miatt - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

 • Válasz az aszályra - Könnyebben öntözhetnek a kisebb gazdaságok

  2012. augusztus 27., hétfő 17:03 Gazdaság

  A kormány bevezeti az egynyári öntözés fogalmát, így a legfeljebb 100 hektáros gazdaságok egyszerűsített engedélyezéssel juthatnak öntözővízhez - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 • A bioetanol szövetség szerint a hazai gyártás nem felelős az élelmiszerárak emelkedéséért

  2012. augusztus 27., hétfő 08:49 Gazdaság

  Aggasztónak tartja a bioetanol gyártását érő támadásokat a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ), amelynek meggyőződése, hogy a magyar bioüzemanyag-gyártás nem felelős az élelmiszerárak emelkedéséért.

 • Ráborult a traktor egy lenti férfira

  2012. augusztus 26., 11:23 Gazdaélet

  Meghalt egy férfi, aki a traktorja alá került szombaton a Zala megyei Lenti külterületén - közölte honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • Az Axiál Kft. egymillióval támogatta a bajai kórházat

  2012. augusztus 25., szombat 09:19 Gépészet

  Immáron hagyománnyá vált, hogy az Axiál Kft. az Axiál Szakmai Napok bevételéből származó összeget a Bajai Szent Rókus Kórháznak ajánlja fel. Az idei évben a Traumatológiai Osztály számára az úgynevezett MCR fixateur externe csontrögzítő eszköz midi és mini sorozatának megvásárlását támogatták 1.000.000 forinttal.

 • Olcsó élelmiszertermelés – a környezet rovására

  2012. augusztus 25., szombat 08:55 Környezetvédelem

  A mezőgazdasági termékek világpiacainak növekvő mértékű megnyitása hosszú távon az élelmiszerek termelési költségeinek csökkenésével jár. Ez azonban csak úgy tud megvalósulni, hogy az erdők nagy részét szántókká alakítják, ezzel pedig az élelmezés és a klímavédelem között konfliktust idéznek elő.

 • A jövőben három évre szól az őstermelői igazolvány betétlapja is

  2012. augusztus 25., szombat 08:14 Gazdaság

  A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) előterjesztését, amely egyszerűsíti az őstermelői igazolványok kiváltásának feltételeit, és három évre hosszabbítja a betétlap érvényességét is - közölte a vidékfejlesztési tárca az MTI-vel.

 • Augusztus 31-ig igényelhető támogatás juhok és kecskék elektronikus jelöléséhez

  2012. augusztus 23., csütörtök 22:28 Támogatások - pályázatok

  Augusztus 31-ig nyújthatnak be támogatási kérelmet a juh- és kecsketartók állataik elektronikus egyedi jelölését biztosító eszközök beszerzésére, illetve a beszerzés költségeinek részbeni, utólagos megtérítésére - emlékeztetett csütörtökön a Magyar Agrárkamara.

 • A repce kártevők elleni védelme

  2012. augusztus 22., szerda 16:03 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce biztonságos termesztését az agrotechnikai tényezők mellett nagymértékben befolyásolja a kártevők elleni védekezés sikere is. A repce legfontosabb őszi kártevői a repcegubacs-ormányos, a repcebolha, a repcedarázs álhernyója, a mocskospajor és a kis káposztalégy.

 • Három nap szakma, három nap szórakozás - Kaposvári Állattenyésztési Napok

  2012. augusztus 22., szerda 15:56 Gazdaság

  Immár hatodik alkalommal nyílik meg a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján a Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénye. A hazai agrárium egyik meghatározó eseménye az elmúlt években folyamatos fejlődést mutatott.

 • Tarlóbontás Phylazonittal: többszörösen megtérülő befektetés

  2012. augusztus 22., szerda 15:50 Szántóföld

  A kukorica és a napraforgó betakarítása után a szár- és gyökérmaradványok egyéb alternatív felhasználás hiányában rendszerint a tarlón maradnak. E tarlómaradványok rendkívül gazdagok feltáratlan növényi tápanyagokban, melyek ideális talajszerkezet és aktív talajélet esetén maradéktalanul és kiegyensúlyozottan állnak a következő...

 • Országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

  2012. augusztus 22., szerda 15:49 Gazdaság

  Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter augusztus 22-től átmeneti időre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

 • A fattyasodás kérdésköre KWS szemmel

  2012. augusztus 22., szerda 08:06 Szántóföld

  Először 3 fontos dolgot kell megjegyezni. A fatty a velejárója és szerves része a növénynek. A fattyasodás a kedvező körülmények „lakmusza”. A fattyasodás nem jelent élettani hátrányt a főnövény számára.

 • MVH: változtak a támogatás szabályai a baromfi ágazatban

  2012. augusztus 21., kedd 14:49 Állattenyésztés

  Az idén a harmadik negyedévtől módosulnak az állatjóléti támogatások igénybevételének szabályai a baromfi ágazatban - hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) keddi közleményében.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]