Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Átvették megbízólevelüket a hegybírók a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától

  2013. július 15., hétfő 17:01 Gazdaság

  Összesen 103 hegybíró vette át megbízólevelét és munkaszerződését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától hétfőn Gárdonyban, a XX. országos hegybírói tanfolyamon.

 • Tarlóhántás és alapművelés = Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor és SuperMaxx univerzális kultivátor

  2013. július 15., hétfő 14:57 Gépészet

  Elterjedt technológia a Güttler hengerekkel kapcsolatban, hogy tarlóhántás után a talajt Güttler hengerrel zárják le a nedvesség megőrzése érdekében. A Güttler most ezekkel a kultivátorokkal nyújtja azt, amit eddig két gép összekapcsolásával vagy külön menetben lehetett elvégezni.

 • Újabb elektromos autótöltő-állomást adtak át Budapesten

  2013. július 15., hétfő 14:32 Gazdaság

  Elektromos autótöltő-állomást adtak át hétfőn Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumnál (VM). A most átadott töltőoszlop, amely két töltőpontot tartalmaz, a tizedik a fővárosban.

 • Növekszik a juhállomány, de így is több százezer hektár legelő kihasználatlan

  2013. július 15., hétfő 13:05 Állattenyésztés

  Az idén tovább bővül a juhállomány, az ágazatnak juttatott többlettámogatás hatására némiképp élénkült a tartási kedv - mondta az MTI-nek a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

 • A McHale egymilliárdos fejlesztése Szolnokon

  2013. július 15., hétfő 08:29 Gazdaság

  Közel egymilliárd forintból bővíti gyártókapacitását és fejleszti technológiáját a McHale cégcsoport szolnoki székhelyű gyáregysége, a McHale Hungária Kft.

 • Földtörvény - Az új szabályozás hatása az agrárpolitikára

  2013. július 15., hétfő 08:16 Gazdaság

  A mezőgazdaság 3-4 százalékos GDP-részesedése miatt nem lehet a nemzetgazdaság húzóágazata, de mindenképpen stratégiai terület, és sikerágazattá is tehető - sőt részben már ma is az.

 • NÉBIH Zöld szám az élelmiszerbiztonságért

  2013. július 14., 17:28 Gazdaság

  Mintegy 1,4 tonna jelöletlen, illetve tiltott módon, helyben fagyasztott húst foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága Nagykanizsán. A hivatal kiemelt akciócsoportja tucatnyi hasonló esetet derített már fel az elmúlt évben. A NÉBIH az ilyen és ehhez hasonló ügyek megelőzése, gyors és...

 • Átveszi az Európai Hulladék Katalógust Magyarország

  2013. július 14., 10:58 Környezetvédelem

  A hulladékjegyzék címet viselő vidékfejlesztési miniszteri rendelet tervezete szó szerint átveszi az Európai Hulladék Katalógust (EWC) - a tervezet a kormány honlapján jelent meg.

 • Az erdészeti egyesület is együttműködési megállapodást kötött az agrárkamarával

  2013. július 13., szombat 19:52 Erdő- és vadgazdálkodás

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a kamarai választásokon szövetségre lépett szervezetekkel stratégiai együttműködési megállapodást kötött, a tizenegy szervezet közül a megállapodást utolsóként a Országos Erdészeti Egyesület írta alá pénteken Tatán, a szervezet 144. Vándorgyűlésén - tájékoztatta az MTI-t a NAK elnöke.

 • Gyors megoldás aszály esetére: egynyári öntözés - a Nébih közleménye

  2013. július 13., szombat 15:15 Gazdaság

  Hazánk időjárására az utóbbi években a rendkívüli változatosság jellemző. 2010-ben a lehullott nagymennyiségű csapadék, majd a következő években – az egyenlőtlen csapadékeloszlás miatt – az aszály okozott terméskiesést. A probléma megoldása érdekében 2012-től lehetővé vált az ún. egynyári öntözésre szóló üzemeltetési engedély...

 • Életre keltik a békéscsabai borkultúrát

  2013. július 13., szombat 14:48 Kertészet és szőlészet

  Életre keltik a helyi borkultúrát Békéscsabán; a város két hektáron létesített szőlültetvényt mintegy 9 ezer tőkével.

 • Jó hír a horgászoknak! – A parlament elfogadta a halvédelmi törvényt

  2013. július 13., szombat 13:10 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium messzemenőkig figyelembe vette a szakmai és társadalmi egyeztetés során beérkezett észrevételeket – mondta el V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a nemrégiben elfogadott halgazdálkodásról és hal védelméről szóló törvényről tartott sajtótájékoztatón pénteken, Szombathelyen.

 • Megyei parlagfű mentesítési nap

  2013. július 13., szombat 10:58 Gazdaság

  A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága 2013. július 12-én tartotta a Kormányhivatal dolgozói részére a Megyei parlagfű mentesítési napot.

 • A falebomlás serkentése bio-üzemanyag termeléshez

  2013. július 13., szombat 08:51 Környezetvédelem

  A környezetvédelem iránt elhivatott kutatók felismerték, hogy az eddig károsnak tekintett gombafajok szóba jöhetnek a növények, főleg a fák szilárd biomasszájának folyékony üzemanyagokká (etanol, metanol, biodízel) való lebontási folyamatainak serkentésében.

 • KSH: tovább lassult a mezőgazdasági árak emelkedése

  2013. július 12., péntek 12:38 Gazdaság

  A mezőgazdasági termékek termelői ára májusban 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az áprilisi 11,5 százalékos növekedés után - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Pioneer repcehibridek új lendületben

  2013. július 12., péntek 08:04 Szántóföld

  A DuPont Pioneer második éve vezető a repce hibridpiacon. Ez az eredmény egyértelműen az egyedülálló hibrid repce ajánlatunknak köszönhető. A magyar termelőknek kínálunk ClearfieldŸ technológiával kezelhető hibrideket, mint a jól ismert PX100CL és a PT200CL, továbbá egy új hibridet vezetünk be 2013-ban a PX111CL-t. A MAXIMUSŸ féltörpe...

 • A mezőgazdasági árak január-májusi alakulását közli a KSH - ELŐZETES

  2013. július 12., péntek 07:55 Gazdaság

  A mezőgazdasági árak első öthavi alakulását közli ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Közösen lép fel a feketegazdaság ellen a NAV és a NAK

  2013. július 11., csütörtök 22:29 Gazdaság

  A NAK csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t az ügyvezető elnökség szerdai ülésének eredményeiről, amelyen meghallgatták a NAV Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának beszámolóját. Ebben elhangzott: a főigazgatóság adatai szerint több százezer tonna jelöletlen, származási bizonyítvány nélküli élelmiszer...

 • Csődeljárást kért a Pápai Hús

  2013. július 11., csütörtök 22:16 Gazdaság

  A Pápai Hús 1913 Kft. csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be a Veszprémi Törvényszékhez július 9-én – jelentette be a társaság hivatalos honlapján csütörtökön.

 • Csak szigorú feltételek mellett vásárolhatnak földet a külföldiek

  2013. július 11., csütörtök 21:51 Gazdaság

  Az új földtörvény értelmében csak szigorú feltételekkel vásárolhatnak magyar földet külföldi állampolgárok - mondta Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

 • Felértékelődik a Körösök-völgyében a horgászat és a halgazdálkodás

  2013. július 11., csütörtök 21:46 Gazdaság

  Felértékelődik a Körösök-völgyében a horgászat és a halgazdálkodás a szeptember elsején életbe lépő a halgazdálkodást és hal védelmét szabályozó törvény rendelkezéseinek köszönhetően - jelentette ki a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, a Vidékfejlesztési Minisztérium halgazdálkodási munkacsoportjának tagja csütörtökön Békéscsabán...

 • Nyolcszáznál is többen versengenek idén a "Legszebb konyhakert" címért

  2013. július 11., csütörtök 16:25 Gazdaélet

  A ház körüli kertek ápolása és az önellátás a célja annak a mozgalomnak, amelyet tavaly hívott életre Karcag alpolgármestere, Kovács Szilvia. Az ősi hagyományokra visszatekintő kertkultúra felelevenítésével, fejlesztésével akár vidéken, akár a városokban megtermelhető egy-egy család zöldségszükségletének nagy része - idézi fel a program...

 • DuPont Pioneer: Fél tonna a ClearfieldŸ javára!

  2013. július 11., csütörtök 16:04 Szántóföld

  Az első repcéit 2006-ban vezette be Magyarországon a DuPont Pioneer, 2012 óta pedig már piacvezető a hibrid repcék értékesítésében. A siker annak a rendkívül bőséges kínálatnak köszönhető, amit több mint két évtizedes nemesítő munkával értek el. Ugyancsak a DuPont Pioneer volt az első – 2011-ben - a ClearfieldŸ gyomirtási...

 • V. Németh Zsolt: átlátható földbirtokviszonyokat akar a kormányzat

  2013. július 11., csütörtök 14:23 Gazdaság

  A kormány tiszta, átlátható földbirtokviszonyokat akar teremteni - hangsúlyozta a vidékfejlesztési tárca államtitkára a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság soproni vándorgyűlésének csütörtöki megnyitóján.

 • A földtörvényt a politikusok kritizálják, a gazdák nem - nyilatkozta Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár az mr1 180 perc cínű műsorában

  2013. július 11., csütörtök 09:21 Gazdaság

  A kormány célja megerősíteni az agrárközéposztályt; ennek „jogszabályi lába” a földtörvény, egyik eszköze pedig a Földet a gazdáknak program – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár.

 • Nyolcszázmilliós árvizi kárt jelentettek Győr-Moson-Sopron megyéből

  2013. július 11., csütörtök 09:09 Gazdaság

  A Kisalföld csütörtöki cikke szerint Győr megyéből 190 gazda összesen 836 millió forintos kárt jelentett be a múlt hónap eleji ár- és belvíz miatt.

 • Az őszi búza betakarítása Békés megyében

  2013. július 11., csütörtök 09:04 Szántóföld

  Elkezdődött az őszi búza betakarítása Békés megyében, a kedvező időjárásnak köszönhetően a termelők a szokásos időben, július második hetében kezdték el az aratást.

 • Az E-útdíj tovább növeli a veszteséget a sertéságazatban

  2013. július 10., szerda 14:28 Gazdaság

  Az e-útdíj bevezetése 20-30 százalékkal növeli a sertésszállítás költségeit, ami tovább növeli az ágazat veszteségét, mivel az állattartók nem tudják tovább hárítani azt.

 • Kedvező betakarítási hozammutatók Szolnok megyében

  2013. július 10., szerda 14:18 Gazdaság

  A száraz, meleg időjárásnak köszönhetően jól halad az aratás Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol az eddig betakarított gabona termésátlagai is kedvezőbbek az elmúlt évekénél – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

 • Kasza, kereszt, csomó - Ópályiban kézzel aratnak!

  2013. július 10., szerda 12:19 Szántóföld

  A kézi aratás hagyományait elevenítik fel szombaton Ópályiban, ahol egész napos program keretében versenyeznek a magyar és lengyel kaszáscsapatok, miközben az ugyancsak versengő szakácsok elkészítik a nagy nyári betakarítás egykori ételeit.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]