Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • MTZ, John Deere vagy CLAAS matrica traktorra, kombájnra? Igen!

  2013. március 04., hétfő 08:40 Gépészet

  Utángyártott matricák készítése bármilyen géptípusra, kedvező áron, jó minőségben, a lehető legrövidebb határidővel.

 • Módosítani kívánják az új hegyközségi törvényt

  2013. március 02., szombat 14:24 Gazdaság

  Módosítani kívánják fideszes képviselők a hegyközségekről szóló törvényt. A javaslat indoklása szerint az idén január 1-jén hatályba lépett jogszabály néhány ponton olyan rendelkezéseket tartalmaz, ami az egyértelmű jogértelmezést nehezíti.

 • Átadták az Axiál telephelyét Zalaegerszegen

  2013. március 02., szombat 14:22 Gazdaság

  Átadták a mezőgazdasági és építőipari gépek értékesítésével, javításával, alkatrészek forgalmazásával foglalkozó Axiál Kft. telephelyét Zalaegerszegen, pénteken.

 • MVH: két hét van a kötelező E-monitoring adatszolgáltatásra

  2013. március 02., szombat 14:14 Gazdaság

  Már csak két hetük van a kötelező E-monitoring adatszolgáltatás teljesítésére a gazdálkodóknak - hívja fel az érintettek figyelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

 • Gazdaságának fejlesztését tervezi a mezőgazdasági termelők négyötöde

  2013. február 28., csütörtök 20:39 Gazdaság

  A mezőgazdasági termelést jövedelemszerzés céljából folytató gazdálkodók 80%-a tervezi, hogy középtávon fejleszti a gazdaságát. A fejlesztésben gondolkodók nagyobbik hányada a birtok méretének növelése mellett a termelés technikai, technológiai fejlesztését is célul tűzte ki.

 • Nőtt a dinnyetermelési kedv Dél-Békésben

  2013. február 28., csütörtök 09:55 Kertészet és szőlészet

  Nőtt a dinnyetermelési kedv a dél-békési gazdálkodók körében, és országosan is hasonlóak a tapasztalatok: a termőterület bővülése meghaladja a tíz százalékot - mondta Simonka György, a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos, a dél-békési térség országgyűlési képviselője az MTI-nek.

 • Árvíz - Emelkedik a folyók és patakok vízszintje Zalában

  2013. február 27., szerda 20:57 Gazdaság

  A hó gyors olvadása és az esőzések miatt megemelkedett a folyók, patakok és a csatornák vízszintje Zala megyében. Liszón, Pethőhenyén és Pórszombaton a vízszint már eléri az árvízvédelmi szempontból kockázatot jelentő értéket - közölte honlapján kedden a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • Március 1-jétől ismét pályázható a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatás

  2013. február 27., szerda 20:56 Támogatások - pályázatok

  Ismét lehet pályázni március 1. és március 31. között a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatására; ebben az évben a támogatásra mintegy 70 millió euró, azaz mintegy 20 milliárd forint áll rendelkezésre - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az MTI-vel.

 • Megbízható, türelmes és hosszú távú társ

  2013. február 27., szerda 16:42 Gazdaság

  Mire számíthatunk az idei évben a kukorica gyomirtásában?

 • Eforia 065 ZC - valódi tartamhatás, valódi megoldás repcében a szárormányosok ellen

  2013. február 27., szerda 16:30 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce termésmennyiségét jelentősen, akár 75 %-kal is csökkenthetik a rovarok kártételükkel. Ha sikeresen megvédtük állományunkat az őszi fajok, a repcedarázs lárváinak és a repcebolhák imágóinak rágásától, a kora tavaszi kártevők még komoly gondot okozhatnak.

 • Santana 1G – túl a harmadik éven: Felhasználási segédlet – kezdőknek és haladóknak

  2013. február 27., szerda 16:25 Szántóföld

  A közelmúltban indítottuk legújabb cikksorozatunkat, melynek témája a Santana 1G talajfertőtlenítő készítményünk. A korábbiakban azokat a tapasztalatokat szedtük csokorba, amelyeket az üzemi növényvédős kollégák a termék felhasználása során szereztek. Most viszont azokat a ismereteket mutatjuk be, amit mi, az Arystánál szereztünk az...

 • Élenjáró növényvédők

  2013. február 27., szerda 15:18 Szántóföld

  Új termékeit, valamint megújult üzletpolitikáját és átalakult magyarországi képviseletét mutatta be nemrég sajtótájékoztatón a növényvédő szereiről ismert forgalmazó. Véglesi János, a Chemtura AgroSolutions vezetője a múlt évben történt változásokról, a legfrissebb eredményekről és a jövőbeni tervekről is beszélt.

 • GOLIAT megérkezett: Önjáró permetezők a Farmgéptől! (+ Képek)

  2013. február 27., szerda 11:06 Gépészet

  Tíz éves gyártási tapasztalatok után megérkezett a KERTITOX önjáró permetezőgép család a Farmgép Kft.-től! A Sapphire II önjáró gépóriást az AGROmashExpo-n láthatta először a nagyközönség. Most megmutatjuk a széria legnagyobb tagját is: GOLIAT a "porondon"!

 • Magyarország még nem vette át a hivatalos határozatot a visszafizetési kötelezettségről

  2013. február 27., szerda 10:08 Gazdaság

  Magyarország még nem vette át - így az még nem jogerős - azt a hivatalos határozatot, amely szerint az Európai Bizottság mintegy 9,3 millió euró, azaz hozzávetőleg 2,7 milliárd forint uniós támogatás visszafizetésére kötelezi az országot - közölte az MTI kérdésére kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.

 • Az EB 400 millió euró agrártámogatást követel vissza európai uniós tagországoktól, Magyarországtól 9,3 milliót

  2013. február 26., kedd 16:26 Gazdaság

  Mintegy 400 millió euró szabálytalanul vagy nem megfelelően ellenőrzött módon elköltött mezőgazdasági támogatást fizettet vissza az Európai Bizottság az Európai Unió tagállamaival, Magyarországnak mintegy 9,3 millió eurót (2,7 milliárd forintot) kell visszafizetnie az uniós büdzsébe.

 • A napenergia fokozódó felhasználása

  2013. február 26., kedd 13:39 Környezetvédelem

  Napenergia európai piaca; Napenergia-előállítás Spanyolországban; Napenergia fotovoltaikus panelekkel; Fotovoltaikus napelemek parasztházak tetején

 • Hulladékhasznosítás komposztálással vagy erjesztéssel?

  2013. február 26., kedd 13:03 Környezetvédelem

  Ausztriában a Környezetvédelmi Hivatal azt vizsgálta, hogy a biogén hulladékok (főleg a levágott fű, konyhai hulladék stb.) hogyan hasznosíthatók komposztálás vagy erjesztés révén. A vizsgálat arra is kiterjedt, hogy ez a kétféle eljárás klímarelevancia és energiahatékonyság szempontjából milyen kihatású.

 • Állattartó telepeken az ammónia-kibocsátás csökkentése

  2013. február 26., kedd 13:00 Környezetvédelem

  Közismert, hogy az állattartó telepek jelentős ammónia-kibocsátók. A gáz egyrészt környezetvédelmi szempontból a savas csapadék kialakításában játszik szerepet, másrészt kellemetlen, szúró szaghatása miatt ártalmas.

 • Közelgő támogatási határidők február végén

  2013. február 26., kedd 12:56 Támogatások - pályázatok

  Mint minden hónapban, februárban is több támogatási határidő lejár. Az Agroinform segít, hogy nehogy lekéssen róluk!

 • Harmónia és hatékonyság a kalászosok tápanyag-utánpótlásában

  2013. február 26., kedd 12:10 Szántóföld

  A kalászosok termesztésének eredményességét számos tényező befolyásolja. A környezeti tényezők (talaj, csapadék viszonyok) hatásait megfelelő agrotechnikai megoldásokkal megfelelően enyhíthetjük vagy kihasználhatjuk.

 • Axiál az 500 legnagyobb cég között

  2013. február 26., kedd 07:38 Gépészet

  A HVG gazdasági hetilap legfrisebb, januárban közzétett listája alapján, az Axiál Kft. továbbra is előkelő helyet foglal el Magyarország 500 legnagyobb forgalmú vállalkozása között.

 • Gyakorlódisznót kapott egy tűzoltóság állatelfogáshoz (+Képek)

  2013. február 25., hétfő 22:21 Gazdaélet

  Eleven disznón gyakorolhatják a menekülő állatok elfogását brit tűzoltók: mázsás kandisznót kaptak tanfolyami célra.

 • Betilthatják az EU-ban a neonikotinoid növényvédő szereket

  2013. február 25., hétfő 21:59 Szántóföld

  Elkezdődött az előkészítő munka az Európai Unió Tanácsában a neonikotinoid növényvédő szerek betiltása érdekében, Magyarország ellenzi a lépést - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn, az agrárminiszterek tanácskozását követően az MTI-vel.

 • Kimagasló bogyóvédelem!

  2013. február 25., hétfő 17:47 Gazdaság

  A szőlőtermesztők által jól ismert a lisztharmat jellegzetes tünete, lisztes bevonat a bogyók felszínén, valamint beteg, felrepedt bogyójú fürtök, amelyek jellegzetes dohos illatát már messziről érezhetjük. A lisztharmat fellépése esetén a fertőzött fürtökből készült bor élvezhetetlen lesz.

 • Hímmé változtattak nőstény csirkeembriókat japán tudósok

  2013. február 25., hétfő 16:47 Gazdaélet

  Nőstényből hímneművé változtatott csirkeembriókat japán tudósok egy csoportja: a kísérlet a nemi differenciálódás kutatásához, valamint a csirkefarmok termelékenységének javításához is hozzájárulhat - írta csütörtökön a Jomiuri Simbun japán napilap.

 • Lezajlott az agrárkamarai választások első szakasza

  2013. február 25., hétfő 12:56 Gazdaság

  Lezárult az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozására irányuló választási folyamat első szakasza, amelynek során a február 1-21. közötti voksoláson 19 megyében összesen 1230 kamarai küldöttet választottak meg.

 • AMAZONE Cenius szántóföldi kultivátor - Gazdálkodói tapasztalatok

  2013. február 25., hétfő 12:45 Gépészet

  A manapság egyre jellemzőbb időjárási szélsőségeknek köszönhetően a vízmegőrző talajművelés eszközei egyre nagyobb teret nyernek a magyar gazdák gépparkjában is. Jelen riport fiatal alanya is a konzerváló talajművelést helyezi előtérbe, melyet az AMAZONE Cenius 3m-es szántóföldi kultivátorával igyekszik megvalósítani. Németh Balázs...

 • Czerván György: az élelmiszerek áfájának csökkentéséről tárgyalhat a kormány

  2013. február 24., 18:04 Gazdaság

  Az élelmiszer áfája csökkentésének lehetőségéről tárgyalhat ismét a kormány, várhatóan március közepén, a tervek szerint ugyanis akkor terjeszti be erről szóló újabb javaslatát a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) közösen a kabinetnek. Erről Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára...

 • Olvasóink kérdezték: Mikorra várható a kárenyhítő juttatások kifizetése?

  2013. február 24., 16:35 Gazdaság

  Az Agroinform fórum oldalán több kérdés is olvasható a 2012-es kárenyhítő juttatás kifizetésének időpontjával kapcsolatosan. A gazdálkodók kérdéseire a Vidékfejlesztési Minisztérium válaszolt.

 • II. Fiatal Gazda Party - Az AGRYA és az AXIÁL idén is bállal nyitotta az új gazdálkodási évet! (+ Képek)

  2013. február 24., 13:01 Gazdaság

  Az AXIÁL és az AGRYA második alkalommal rendezett bált a fiatal gazdáknak. A party-n minden részvevő remekül szórakozott! Az Agroinform csapata is részt vett a rendezvényen, amelyről vidám, fényképes tudósítást készítettünk.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]