Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Idén is egyeztetik a dinnye árát

  2013. június 26., szerda 09:59 Kertészet és szőlészet

  Idén is tárgyalóasztalhoz ülteti a dinnyepiac szereplőit a vidékfejlesztési tárca. A kormányzati fellépésnek köszönhetően jelentősen javult a termelők piaci helyzete, s ennek következtében jóval nagyobb területen vetették el a lédús gyümölcsöt - olvasható a Magyar Nemzetben.

 • Közös Agrárpolitika - megszületett a megállapodás

  2013. június 26., szerda 09:55 Gazdaság

  2014-től az eddigieknél több támogatást kapnak az állattartók, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztők. Jól járnak a fiatal gazdák és a egyszerűbb lesz a kisgazdaságok élete is.

 • GMO kutatók kapták az agrár Nobel-díjat

  2013. június 25., kedd 14:24 Gazdaság

  Három kutató, egy belga és két, az Egyesült Államokban tevékenykedő tudós kapta idén a Világélelmezési Díjat, amelyet évről-évre olyan magánszemélyek kapnak, akik hozzájárulnak az emberiség fejlődéséhez az élelmiszerek minőségének javítása, mennyiségének növelése, illetve hozzáférhetőségének elismerése révén.

 • Heves megye növényvédelmi helyzete 2013. június közepén

  2013. június 25., kedd 13:24 Időjárás

  Ahogy a szólás is tartja: júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség. A korábbi csapadékos és az utóbbi meleg időjárás megteremtette a feltételeit a gyors hajtásnövekedésnek, mely kedvez a levéltetvek betelepedésének és gyors felszaporodásának mind a szántóföldi növényeken, mind a gyümölcsösökben.

 • A dunai védvonalak teljes állami kezelését javasolja a vízügy

  2013. június 25., kedd 13:16 Gazdaság

  A vízügyi szolgálat jogszabály-módosítást javasol annak érdekében, hogy a Duna völgyében ne lehessenek önkormányzati védvonalak, csak államiak - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője a dunai árvízi helyzetet értékelő sajtótájékoztatóján kedden, Budapesten.

 • Dekalb repce - maximális életerő, maximális termés

  2013. június 25., kedd 13:09 Szántóföld

  Gyors kezdeti fejlődés, jó stressztűrő képesség, biztonságos betakarítás. Maximális életerő, maximális termés. Ez a Dekalb repce.

 • Szarvasmarha vágási adatok - agrárpiaci jelentés

  2013. június 25., kedd 10:37 Gazdaság

  Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve nem változott jelentősen 2013. január-márciusban az előző évihez viszonyítva.

 • Az első gomb

  2013. június 25., kedd 09:33 Gazdaság

  A hiedelem szerint, ha valaki meglát egy kéményseprőt, akkor ha megfogja a gombját, szerencse éri, és ha kíván is valamit, akkor az teljesülni is fog. A babona az egyik magyarázat szerint úgy keletkezhetett, hogy amikor a fiatal lányok találkoztak a fekete füstfaragóval, utána mindig azt mondták, hogy „szerencsém volt, mert nem...

 • II. Balatoni Halászat Napja

  2013. június 25., kedd 08:54 Gazdaság

  A II. Balatoni Halászat Napján, szombaton szórakoztató programokkal kísérve elevenítik fel a hagyományokat Balatonföldváron, ahol ismét meghúzzák az egykor használt, ezer méteres "öreghálót", a strandolók pedig kisebb kerítőhálót húzhatnak partra, ahogy régen a halászok is tették.

 • Vidéki életmód, helyi termékek, falusi turizmus

  2013. június 25., kedd 08:46 Gazdaélet

  A vidék szellemi és kulturális értékeinek feltárásával, népszerűsítésével erősítené Baranya, Somogy, és Tolna falusi vendéglátóinak, helyitermék-előállítóinak forgalmát a Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter, mely 2015 elejéig 40 millió forintot költ e tervei megvalósítására.

 • A növények kiszámítják mennyi keményítőre van szükségük éjjelre

  2013. június 25., kedd 08:43 Gazdaélet

  A növények ki tudják számítani, hogy mennyi "élelemre" van szükségük éjszakára ahhoz, hogy ne éhezzenek, nevezetesen, hogy mennyi keményítőt tartalékoljanak a napfénytelen napszakra - állítja egy brit matematikus és egy biológus.

 • A Syngenta Szer-Show 2013 - megújult termékpaletta kukorica, napraforgó, gabona növényvédelmére (+VIDEO)

  2013. június 24., hétfő 17:16 Gazdaság

  A Syngenta Szer-Show idei programja a szakmai előadások és gyakorlati bemutatók mellett számos újdonsággal várta a gazdákat: a megújult növénytermesztési- és növényvédelmi technológia mellett az Ecotech összefogás is meglepetés volt.

 • Motorfelújítás? A válasz: Fortuna Bt.! (+Videó!)

  2013. június 24., hétfő 13:07 Gépészet

  Hogyan is zajlik egy traktor vagy kombájn motorfelújítása a gyakorlatban? Videó-összeállításunkban megmutatjuk, hol és milyen eszközökkel dolgoznak a gyári teljesítmény eléréséért a Fortuna Bt. munkatársai!

 • Tűzgyújtási tilalom Csongrád megyében

  2013. június 24., hétfő 11:26 Gazdaság

  Általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a Csongrád megye területén lévő erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre - tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hétfőn.

 • Több millió eurós jégkár Ausztriában

  2013. június 24., hétfő 09:41 Időjárás

  Összesen mintegy nyolcmillió euró kárt okoztak a mezőgazdaságnak szombat este jégesők Ausztria keleti felében - közölte a jégkárokra szakosodott osztrák biztosítótársaság.

 • Kettesfogathajtó bronz Altenfeldenben

  2013. június 24., hétfő 08:28 Gazdaság

  A kétszeres világbajnok Nyúl Zoltán a harmadik helyen végzett az ausztriai Altenfeldenben vasárnap befejeződött nemzetközi kettesfogathajtó versenyen.

 • Mezőgazdaság nélkül nincs élelmiszer - tüntettek a francia gazdák

  2013. június 24., hétfő 06:16 Gazdaság

  Több ezer francia gazda 700 tenyészállattal vonult fel vasárnap Párizs utcáin, tiltakozásul az állattenyésztők terheinek növelése, az egymásnak ellentmondó környezetvédelmi előírások és egyéb szabályozások, valamint a stagnáló árak ellen.

 • A földtörvény aláírását kéri az államfőtől az agrárgazdasági kamara

  2013. június 23., 20:57 Gazdaság

  A földtörvény aláírását kéri Áder János köztársasági elnöktől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a szervezet az államfőnek vasárnap írt levelét az MTI-hez is eljuttatta.

 • Hétfőre végeznek a mezőgazdasági károk felmérésével

  2013. június 23., 20:40 Gazdaság

  Az elmúlt időszakban sok csapadék esett a Duna vízgyűjtőjében, és a következő napokban is jelentős csapadék várható, de ez újabb védelmi tevékenységet nem igényel Magyarországon. A közmédia Jónak lenni jó - árvízvédelem 2013 címmel mintegy kilencórás jótékonysági műsorral jelentkezik vasárnap. Az események több részben az M1, a Duna és a...

 • Már idén védelmet kap a természetes vizek halállománya

  2013. június 23., 20:36 Gazdaság

  Négyszázezer horgász számára fontos üzenet, hogy már ebben az évben védelmet kap a természetes vizek halállománya - mondta Szűcs Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője a Gyál közelében található Peremvárosi Horgásztó és Pihenőparkban tartott sajtótájékoztatóján.

 • Holnapig lehet bejelenteni a mezőgazdasági károkat!

  2013. június 23., 11:29 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közlése szerint június 24. hétfőig jelenthetik be a dunai árvíz során kárt szenvedett gazdálkodók a mezőgazdasági károkat.

 • Falu a városban - traktor, malac, kecske is volt a Városligetben

  2013. június 23., 11:05 Gazdaélet

  Az éjszaka látogatói az erre az alkalomra berendezett parasztudvarban malacot, kacsát, szamarat, kecskét simogathattak, de a legnépszerűbb a Városligeti-tó melletti traktorkiállítás volt, ahol néhány munkagépet ki is próbálhattak.

 • A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye (2. rész)

  2013. június 23., 10:50 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is megvédi a gazdákat.

 • A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye (1. rész)

  2013. június 23., 10:47 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is megvédi a gazdákat.

 • Földtörvény: történelmi lépést jelent a magyar föld védelmének érdekében

  2013. június 23., 10:42 Gazdaság

  A most elfogadott törvény célja, hogy a nagybirtokokkal szemben végre előnyhöz juthassanak a családi gazdaságok. Magyarországon jelenleg a megművelt földterületek 50 százaléka nagybirtok és 50 százalék családi birtok. Ez a törvény az arányt 20-80-ra változtatja a családi birtokok javára - írta nyílt levelében Rogán Antal.

 • Kecske, csirke, traktor a Múzeumok Éjszakáján

  2013. június 22., szombat 10:39 Gazdaélet

  Traktormustra, állatsimogató és vártörténeti séta várja az érdeklődőket a ma esti múzeumok éjszakáján a budapesti Vajdahunyadvárában.

 • Mezőgazdasági termelőiskola indult Küngösön

  2013. június 22., szombat 10:07 Gazdaság

  Európai uniós támogatásból termelőiskolát alapítottak a Veszprém megyei Küngösön, a projekttel a hátrányos helyzetűek önfoglalkoztatóvá válását segítik elő - közölte az önkormányzat az MTI-vel.

 • A ciklus egyik legfontosabb törvényét szentesítették a honatyák

  2013. június 22., szombat 09:57 Gazdaság

  Meggyőződésem, hogy a mostani választási ciklus egyik legfontosabb törvényét szentesítették a honatyák, nem másról, mint a vidék alkotmányáról van szó - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a földtörvényről.

 • Mégsem tyúkeszűek a tyúkok, okosabbak a kisgyerekeknél

  2013. június 22., szombat 08:22 Gazdaélet

  Mégsem tyúkeszűek a tyúkok: okosabbak a kisgyerekeknél - legalábbis egy brit kutató szerint.

 • Földvédelmi Kerekasztalt hív össze a Jobbik

  2013. június 21., péntek 21:38 Gazdaság

  A Jobbik Magyarországért Mozgalom a földtörvény mai szavazását közjogilag érvénytelennek tartja. A Jobbik álláspontja szerint a köztársasági elnök ezek után nem írhatja alá a törvényt. A magyar föld hazai kézben tartása mellett elkötelezett nemzeti erőként követeljük, hogy csak egy valódi társadalmi vita után kerüljön a parlament elé a...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Indonézia: pálmaolaj - export a kormány 2019. február végéig meghosszabbította az exportvám hatályon kívül helyezését (UkrAgroConsult, 2019-01-31)

Kazahsztán: napraforgó - vetésterület 2019 előrejelzés: 875 ezer hektár (+1% vs 2018) (UkrAgroConsult, 2019-01-31)

Egyiptom: búza - termelés 2019 előrejelzés: 9,5 millió tonna (+6% vs 2018) (Egyiptomi mezőgazdasági minisztérium, 2019-01-30)

Románia: árpa - export 2018. július-december: 782 ezer tonna (-13% vs 2017. július-december) (UkrAgroConsult, 2019-01-30)

Irak: búza - termelés 2019 előrejelzés: 3,0 millió tonna (+38% vs 2018) (Iraki mezőgazdasági minisztérium, 2019-01-29)

[bezárás x]