Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Fazekas Sándor: intenzívebbé váltak a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok

  2013. február 13., szerda 11:35 Gazdaság

  Intenzívebbé váltak a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok, a következőkben újabb együttműködési programok indulnak - nyilatkozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden az MTI-nek, miután Moszkvában tárgyalt orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorovval.

 • INAZUMA - Egy új barát

  2013. február 13., szerda 11:03 Szántóföld

  A rovarölő szerek piacán igen nehéz ma minden tekintetben újat adni a gazdatársadalomnak. Ezt talán az újonnan forgalomba került valóban új hatóanyagok hiánya is mutatja, s ez a szerény szám is messze megelőzi a merőben új hatásmódú molekulák számát! Hát ezek után mi újdonságról lehet beszámolni, kérdezhetnék?! Azért szerencsére vannak...

 • Legális teljesítményfokozás a felszívódó gombaölő szereknél!

  2013. február 13., szerda 10:41 Szántóföld

  Jóból még jobbat? – egy „csepp” is elég! A VELOCITY forradalmian új fejlesztésű adjuváns megnöveli a gombaölő szerek biológiai hatékonyságát!

 • Algafix AntiStressz Technológia…

  2013. február 13., szerda 10:00 Gazdaság

  … a növényi stressz kezelésének és a termésbiztonság növelésének legújabb eszköze

 • Sikeresek a marhatárskereső honlapok Nagy-Britanniában

  2013. február 13., szerda 08:53 Gazdaélet

  Nagyon sikeresek a marhatárskereső honlapok Nagy-Britanniában: már fél millió párt - tehenet és bikát - hoztak össze.

 • A Vesd bele magad! program fő támogatója lett a Cargill

  2013. február 12., kedd 17:00 Gazdaság

  A Cargill Magyarország Zrt. és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) támogatási szerződést kötött, amely szerint a mezőgazdaságban érdekelt cég lett a fő támogatója az Agrya "Vesd bele magad!" programjának, amely a kisiskolások mezőgazdasági ismereteinek fejlesztését szolgálja - tájékoztatta az Agrya kedden az MTI-t.

 • SAATEN-UNION napraforgó hibridek: Alapáron kínált biztonság

  2013. február 12., kedd 13:35 Szántóföld

  Habár a SAATEN-UNION a napraforgó hibridek európai fejlesztését mindössze néhány évvel ezelőtt kezdte meg, máris egyszerre több, a termesztés biztonságát és rugalmasságát szolgáló megoldást alapáron kínál a gyakorlat számára.

 • SAATEN-UNION: Több termés, nagyobb biztonság a tavaszi kalászosok termesztése során is

  2013. február 12., kedd 13:20 Szántóföld

  A globalizálódó söripar -, és így a beszállító malátaipar is - olyan fajtákat igényel, melyek Európa-szerte termeszthetők és megfelelnek a feldolgozóipar nemzetközi követelményeinek. A malátázó és söripari cégek globális fajtákkal szemben támasztott elvárásai ezért különleges kihívás elé állítják a modern sörárpa-nemesítést. Így van ezzel...

 • Nagy termés, könnyű aratás – RAPOOL repce hibridekkel

  2013. február 12., kedd 13:10 Szántóföld

  A repce betakarításának teljesítményét 10%-ban a fajta és 30%-ban a kombájn vezetője határozza meg (Semmler, Agrartraining 2011). Az állományok betakaríthatóságát több tényező is befolyásolja, melyek közül néhányat a termelő maga is befolyásolhat annak érdekében, hogy a nagy termés egy gyors, akadálymentes és gazdaságos kombájnolással...

 • Cheyenne 1 G – Termelők mondják róla…

  2013. február 12., kedd 13:02 Gazdaság

  A klotianidin hatóanyagot tartalmazó talajfertőtlenítők köre új termékkel bővül az idén. A rovarölő szert granulátum formában tartalmazó készítmény neve Cheyenne 1 G, melyet tavaly már többen kipróbáltak. Az ő tapasztalataikból mutatunk be most néhányat.

 • Minőségfejlesztést vár a kiemelt egyetemi cím elnyerésétől a Debreceni Egyetem

  2013. február 12., kedd 11:11 Gazdaság

  Az oktatás és a kutatómunka minőségének fejlesztésében lehet szerepe a jövőben annak, hogy a Debreceni Egyetem (DE) - az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem mellett - elnyerte a kiemelt egyetemi státuszt - mondta Fábián István rektor az MTI-nek.

 • Nébih: nem érinti Magyarországot a lóhúsbotrány

  2013. február 12., kedd 06:55 Állattenyésztés

  A jelenlegi információk szerint Magyarországra nem érkezett a lóhúst tartalmazó fagyasztott készítményekből - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-t.

 • KSH: Kismértékben nőtt a sertésállomány a múlt év második felében

  2013. február 11., hétfő 21:17 Állattenyésztés

  A sertések száma - 3 évi csökkenés után - az elmúlt év december 1-jéig tartó hat hónapban kismértékben emelkedett. A szarvasmarha-állomány 3 éve folyamatosan nő - jelentette a 2012. december 1-jei adatok alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • MVH: megkezdődött az elkülönített cukortámogatás kifizetése

  2013. február 11., hétfő 21:16 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte a területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatás kifizetését - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

 • A gépüzemeltetés várható költsége 2013-ban

  2013. február 11., hétfő 11:55 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) – a gépüzemeltetés adatainak alakulását egyes nagyobb gazdaságokban kíséri figyelemmel, és e bázisgazdaságok tényszámaiból kiindulva, a várható árakkal, bérekkel, valamint egyéb költségekkel számolva minden évben kidolgozza, és közreadja az adott évre vonatkozóan a mezőgazdaságban használatos...

 • EU-csúcs - Magyarország a megállapodás egyik legnagyobb nyertese

  2013. február 09., szombat 11:50 Gazdaság

  Magyarország az egyik legnagyobb nyertese az európai állam- és kormányfők kétnapos ülésén született, az Európai Unió hétéves költségvetését meghatározó megállapodásnak - áll a Fidesz európai parlamenti delegációjának az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

 • Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar mangalica importját

  2013. február 08., péntek 21:14 Állattenyésztés

  Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar tenyésztésű mangalica amerikai importját - mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken, a Budapesti Mangalica Fesztiválon tartott sajtótájékoztatón. A magyar agrártárca üdvözölte a hosszú tárgyalások után megszületett döntést, a mangalicatenyésztők...

 • Teljesítési igazolást kérnek a zöldség szerkezetátalakítási program résztvevőitől

  2013. február 08., péntek 21:08 Kertészet és szőlészet

  A zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási nemzeti programban részt vevő gazdálkodóknak február 15-ig kell nyilatkozniuk 2012-re vonatkozóan a munkaóra és az árbevétel teljesítéséről - hívja fel az érintettek figyelmét legfrissebb tájékoztatójában a Magyar Agrárkamara.

 • Intenzív kukoricatermesztés Yara technológiával

  2013. február 08., péntek 14:13 Szántóföld

  Főbb szántóföldi növényeink mindegyikére igaz, mégis leginkább a kukorica esetében szembetűnő, hogy a köztermesztésben realizált termésátlagok messze elmaradnak attól a szinttől, amire a növény genetikailag képes lenne. Az intenzív termesztéstechnológiában ezért meghatározó szerep jut a növénytáplálásnak a terméspotenciál minél...

 • FruitVeB: százezer új munkahelyet hozhat a zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése

  2013. február 08., péntek 10:44 Kertészet és szőlészet

  Százezer új munkahely jöhet létre a zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése révén a magyar mezőgazdaságban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint.

 • Axial One - Egyszikű, kétszikű, nagyszerű

  2013. február 07., csütörtök 15:30 Szántóföld

  Nagy széltippan, pipacs, ebszékfű, pásztortáska, szarkaláb, búzavirág, tyúkhúr, mezei acat, hogy csak a leggyakoribbakat említsük, általánosan előforduló gyomnövények a kalászos gabonákban.

 • Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok - ezúttal májusban

  2013. február 07., csütörtök 15:05 Gazdaság

  Idén immár 28. alkalommal nyitja meg kapuit a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok.

 • Santana 1 G – túl a harmadik éven

  2013. február 07., csütörtök 14:50 Szántóföld

  Egy új, perspektivikus termék bevezetése minden, növényvédőszereket gyártó és forgalmazó cég életében nagy esemény. Igaz volt ez a mi esetünkben is, hiszen egy számunkra teljesen új területen, a talajfertőtlenítő készítmények piacán kellett helytállnunk.

 • Bizonyított starterhatás Gramix NPK-val

  2013. február 07., csütörtök 14:32 Szántóföld

  A mikroelemmel kiegészített Gramix NPK termékeinkkel több éve folynak tápelem trágyázási kísérletek, mind kutató intézeti kis parcellás, mind üzemi szabadföldi terület nagyságokon.

 • Minden külterületi földet regisztrálni kell

  2013. február 07., csütörtök 12:51 Gazdaság

  Az erdő művelési ágú területek kivételével minden földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

 • A tavalyinál jobb évet vár a Tej Terméktanács

  2013. február 07., csütörtök 10:55 Gazdaság

  A tavalyi ellentmondásos év után az idén kiegyensúlyozottabb helyzetet vár a tejpiacon a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

 • Újabb agrárkiviteli lehetőségek nyílnak Oroszország felé

  2013. február 07., csütörtök 10:14 Gazdaság

  Magyarország számára több milliárd euró értékben nyílnak újabb agrárkiviteli lehetőségek Oroszország felé - mondta el az MTI-nek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Gyulán.

 • A gazdaságátadási támogatás február 15-ig igényelhető

  2013. február 07., csütörtök 09:20 Támogatások - pályázatok

  A mezőgazdasági termelők a gazdaságátadásához február 15-ig igényelhetnek támogatást - hívja fel az érintettek figyelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a közleményében, amelyet eljuttatott az MTI-hez is.

 • Ünnepeljük együtt a FEHOVA 20. születésnapját

  2013. február 06., szerda 08:47 Gazdaság

  2013. február 14-17. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban rendezzük a jubileumi Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítást, mely egyben a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek leghangulatosabb találkozója.

 • Kipróbáltuk a Python technológiai csomagot - Kiss Árpád és Kiss Péter, Jánoshalma

  2013. február 05., kedd 15:42 Szántóföld

  A Kiss testvérek gazdasága (Multikáp Kft.) Jánoshalmán található. 400 hektáros területükből 300 hektáron termesztenek, illetve további 300 hektáron integrálnak kukoricát. Ez is mutatja, hogy a térségükben ez a legfontosabb kultúrnövény. A kft ügyvezetője Kiss Árpád, aki növényorvosként irányítja a gazdaság növényvédelmét.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]