Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Új államtitkárság a Vidékfejlesztési Minisztériumban

  2013. június 05., szerda 13:32 Gazdaság

  Ma letette esküjét Áder János köztársasági elnöknél dr. Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős új államtitkára. A kormányzat célja a családi gazdaságok megerősítése a Földet a gazdáknak! program révén.

 • Kiváló termést várnak a kalászos gabonáktól és a kukoricától a szakemberek

  2013. június 05., szerda 13:26 Szántóföld

  Rendkívül jó állapotban van a kalászos gabona a földeken, az idei termés messze meghaladhatja a legutóbbi öt év átlagát. Hasonló a helyzet a kukorica esetében is - hangzott el a Syngenta Kft. Szer-Show-ján.

 • Lombtrágyázás, illetve annak hiánya a napraforgóban

  2013. június 05., szerda 10:52 Szántóföld

  Az alaptrágyázáshoz hasonlóan több termékből válogathatunk. Magas hatóanyag-tartalom, tartamhatás, keverhetőség, esőállóság; a teljesség igénye nélkül ezek a legfontosabb jellemzői a YaraVita lombtrágya családnak.

 • Repce növényvédelmi és kukorica gyomirtási bemutató Mezőhegyesen

  2013. június 05., szerda 09:55 Szántóföld

  Repcemustrára érkeztek a gazdák a Mezőhegyesi Ménesbirtokra, ahol 9 fajtatulajdonos 45 repcefajtáját nézhették meg, miközben a Sumi Agro 2013-as évi repce növényvédelmi és kukorica gyomirtási technológiáját is megismerhették.

 • Új technológiai pont a nyári tarlók kezelésében

  2013. június 05., szerda 09:19 Szántóföld

  Hazánkban a kalászos gabonák betakarítása a nyári mezőgazdasági munkák legnagyobb körültekintést, figyelmet és leggondosabb szervezési munkát igénylő része. A gabona betakarításával azonban a technológiai munkálatok korántsem érnek véget, ugyanis a visszamaradt tarló legalább ennyire gondos és szakszerű kezelést kíván. Mára jelentősen...

 • A korszerű mezőgazdasági technológiát tanulmányozták a kazah diákok

  2013. június 05., szerda 07:15 Gazdaság

  A legkorszerűbb termeléstechnológiai módszereket és eljárásokat alkalmazó cégeket látogatják meg azok a kazh diákok, akik diplomamunkáik előkészítése céljából érkeztek Magyarországra. Tíznapos tanulmánykörútjuk során a Hód-Mezőgazda Zrt. újdonságait is megtekintették.

 • Június 10-ig még igényelhető a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás

  2013. június 04., kedd 19:40 Gazdaság

  Aki még nem tagja az agrár kockázatkezelési rendszernek, és önkéntes csatlakozási szándékát az egységes kérelemben nem jelezte, június 10-ig ezt megteheti - hívja fel a gazdálkodók figyelmét a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • VM: a magyar föld megtartása a cél

  2013. június 04., kedd 16:19 Gazdaság

  A magyar föld megtartása a célja a készülő mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslatnak, amelyről széles körű társadalmai-szakmai vita folyt; ennek nyomán szükségessé vált a törvényjavaslat szövegének koncepcionális jellegű átdolgozása - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

 • Jó búzatermésre számítanak a szakemberek idén

  2013. június 04., kedd 14:25 Szántóföld

  Az elmúlt éveknél lényegesen jobb búzatermés várható, a hazai 2,2 millió tonnás szükséglet mellett 1,5-2 millió tonnás exporttöbbletre lehet számítani – mondta a BUNGE Zrt. gabonakereskedelmi vezetője kedden az MTI-nek.

 • Árvíz - OKF: kilenc településen védekeznek

  2013. június 04., kedd 13:18 Gazdaság

  Négy katasztrófavédelmi igazgatóság kilenc településén folytatnak árvízi védekezést, a fővárosban több helyszínen is - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján.

 • Fontos tudnivalók a kötelező képzésekről

  2013. június 04., kedd 13:05 Gazdaság

  Azon támogatási jogcímeknél, melyekhez kötelező képzés elvégzése kapcsolódik, fokozottan figyelni kell a teljesítésre megadott határidő megtartására, ugyanis jogcímtől függően a kifizetések részbeni vagy teljes szankcionálása múlhat rajta.

 • Információs szupersztráda a farzsebben

  2013. június 04., kedd 09:26 Gazdaság

  Légkondicionált, műholdvezérelt betakarító gépek, párhuzamos nyomkövető rendszerrel ellátott, automata kormányzással működő traktorok, GPS alapú területmérés, precíziós tápanyag-gazdálkodás, automata növény-védelmi előrejelző rendszerek, távolról is elérhető adatok, automatikus gépbeállítás. A gazda okostelefonján hívja a szervizest, aki...

 • A tervezettnél 8500 hektárral több szántóföldi vetés Békés megyében

  2013. június 04., kedd 08:16 Szántóföld

  A tervezettnél mintegy 8500 hektárral több napraforgót, takarmány- és vetőmag-kukoricát vetettek el Békés megyében 2013-ban, a termelők vetésterveit a rendkívül száraz ősz és a hóeséssel kísért tavaszi hideg írta felül.

 • Átírták a földtörvényjavaslatot

  2013. június 03., hétfő 20:18 Gazdaság

  A tavaly nyáron beterjesztett kormány-előterjesztést több, terjedelmes bizottsági módosító indítvány elfogadásával írta át a parlament. Újraszabályozták egyebek mellett a földtulajdonjog és a haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást.

 • Zöldítés a mezőgazdaságban: A Syngenta és az ELO Multifunkciós Vidék Roadshowja Budapesten

  2013. június 03., hétfő 16:02 Gazdaság

  A Földtulajdonosok Európai Szervezete (ELO) és a Syngenta kezdeményezése, a „Multifunctional Landscapes Roadshow”, azaz a Multifunkciós Vidék eseménysorozat megérkezett Magyarországra.

 • Magyarok kenyere: ötven tonna búzát várnak

  2013. június 03., hétfő 15:57 Gazdaság

  Az ország összes megyéjéből és a Kárpát-medence valamennyi országából várják a szervezők a búzát az idei magyarok kenyere programhoz, összesen mintegy ötven tonnányi alapanyagra számítanak - mondta el Korinek László ötletgazda sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

 • Közösségi méhészet és méhmúzeum Budapest közepén

  2013. június 03., hétfő 15:38 Állattenyésztés

  Városi méhészetet hoz létre egy német alkotópáros idén nyáron Budapesten. A társadalmi és művészeti kísérlethez bárki csatlakozhat, akit érdekel a mézkészítés.

 • NAV: a kereskedők negyede nem ad számlát

  2013. június 03., hétfő 14:22 Gazdaság

  Minden negyedik esetben találtak szabálytalanságot az adóellenőrök és a pénzügyőrök tavaszi akciójuk során. A várható bírság összege meghaladja a 320 millió forintot, 53 üzlet működését 12 napra felfüggesztették - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.

 • Kazah gépészmérnök hallgatók Hódmezővásárhelyen

  2013. június 03., hétfő 08:35 Gazdaság

  A korszerű mezőgazdasági technológia tanulmányozására érkeznek kazah diákok Hódmezővásárhelyre június 3-án, a a Hód-Mezőgazda Zrt. Vajháti Tejelő Szarvasmarha telepére, majd a részvénytársaság Gépműhelyébe és a Vetőmag üzembe. Az Alma Atai Nemzeti Agrártudományi Egyetem végzős diákjai diplomamunkáikat készítik itt elő.

 • Szlovákia váratlan sikere a bor világában

  2013. június 03., hétfő 07:46 Kertészet és szőlészet

  Könnyű boraival Szlovákia váratlan sikert ért el az exkluzív borászati világban: a nagy bortermelő országok nyomába ért a brüsszeli székhelyű Concours mondial nemzetközi borversenyen (CMB), amelyet első alkalommal tartottak Kelet-Európában, a szlovák fővárosban.

 • Veszélyben az idei dinnyetermés

  2013. június 02., 18:21 Kertészet és szőlészet

  A sok csapadék és a kevés napsütés veszélyezteti az idei dinnyetermést. Ráadásul a csütörtöki jégverés is komoly károkat okozott a földeken Békés megyében.

 • Újra lesz OMÉK (+Videó)

  2013. június 02., 12:16 Gazdaság

  Ismét megrendezzük az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást Budapesten szeptember 18-22. között a Hungexpo területén – jelentette be Fazekas Sándor.

 • A biodiverzitás szegényedésének következményei

  2013. június 02., 07:58 Környezetvédelem

  Napjainkban a biodiverzitás vészes elszegényedésének vagyunk tanúi, miközben a nemzetgazdaság erős függőségben van az ökorendszerek nyújtotta szolgáltatásoktól. A mezőgazdaságnak a biodiverzitás elszegényedésére kifejtett hatásairól igen sok ismeret halmozódott fel.

 • Beszámoló a dublini május 27-28-i EU-s agrárprogramról

  2013. június 01., szombat 02:44 Gazdaság

  Az Európai Unió Agrárújságíróinak Szövetsége (angol rövidítésben: ENAJ) szervezésében május 27-28. között a tagországok agrárújságírói részt vehettek egy igen gazdag tartalmú és látványos farmlátogatáson, ill. egy országos rangú állattenyésztési kutatóintézet munkájának helyszíni megismertetésén. Ez utóbbin az ír EU-s elnökség...

 • Békés megyében a gazdálkodók 443 869 hektárra nyújtottak be területalapú támogatásra kérelmet

  2013. május 31., péntek 19:04 Támogatások - pályázatok

  Békés megyében a gazdálkodók 2013-ban 443 869 hektárra nyújtottak be egységes területalapú támogatásra kérelmet, az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott (SAPS) támogatásra 15 639 kérelem érkezett be - tájékoztatta Németh Tibor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vezetője az MTI-t.

 • Átadták a KITE Zrt. sárbogárdi alközpontját - interjú Guba Sándor régióigazgatóval

  2013. május 31., péntek 16:53 Gépészet

  Megújult és bemutatóteremmel bővült a KITE sárbogárdi alközpontja, ahol a cég munkatársai új szervizszolgáltatással várják régi és leendő ügyfeleiket. A rendszeresen 250-300 törzsvásárlót is kiszolgáló alközpont korszerűsített épületét 2013. május 17-én nyitották meg újra, mely eseményen az Agroinform is jelen volt.

 • Q-láz járvány Baranyában - már egy beteg sincs kórházban

  2013. május 31., péntek 16:11 Gazdaság

  Hetvenhét megbetegedést hoztak összefüggésbe a szakemberek az április 25-én Baranyában kitört Q-láz járvánnyal, de ma már egy beteg sincs kórházban - közölte Kassay Veronika megyei tiszti főorvos pénteken az MTI-vel.

 • A tejágazatban 5-10 százalékos árbevétel-növekedés várható

  2013. május 31., péntek 15:12 Állattenyésztés

  A múlt évihez hasonló, 5-10 százalékos árbevétel-növekedés várható az idén a tejágazatban - mondta Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek egy szakmai fórumon Budapesten.

 • Megkezdi a KSH az agrárium gazdaságszerkezeti összeírását

  2013. május 31., péntek 14:20 Gazdaság

  Megkezdi a magyar agrárium gazdaságszerkezeti összeírását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) június 1-jén.

 • Több prémiumterméket kell gyártani a sertéságazatban

  2013. május 31., péntek 13:58 Állattenyésztés

  A sertéságazatban a magas feldolgozottságú, prémium minőségű áru exportálása a cél a nagy tételek helyett – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára pénteken Gödöllőn sajtótájékoztatón, amely a VM és a Szent István Egyetem (SZIE) szervezésében a sertésstratégia megvalósításáról tartott...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]