Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Idén körültekintőbben kell metszeni!

  2012. február 25., szombat 18:28 Kertészet és szőlészet

  Az elmúlt hetekben napokig tartó mínusz 20-25 fokos tartós fagy megviselte az ültetvényeket, ezért metszés előtt rügyvizsgálatot kell végezni, hogy a károsodott rügyek számát könnyen meg tudjuk állapítani és ennek megfelelően állíthassuk be a termőegyensúlyt - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

 • A gazdaság kutyái között nevelkedik a mini borjú

  2012. február 25., szombat 09:48 Gazdaélet

  Egy közepes kutyához hasonló méretű Nagy-Britannia legkisebb borja.

 • Már csak néhány napig kérhető az őshonos állatfajták támogatásának kifizetése

  2012. február 24., péntek 19:34 Támogatások - pályázatok

  Még február 28-ig postázhatók azok a kifizetési kérelmek, amelyek a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzésének támogatására vonatkoznak – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

 • A fiatal gazdákban látja a jövő reménységét Czerván György

  2012. február 24., péntek 19:20 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság sikerének titka, hogy a múltban voltak és a jövőben is lesznek fiatalok, akik tudnak és akarnak gazdálkodni, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA rendezvényén.

 • Nem kapott helyet a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége a most alakult konzultációs fórumban

  2012. február 24., péntek 07:13 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a mezőgazdasági ágazat képviselete nem kapott helyet a kormány és egyes munkaadói szervezetek részvételével szerdán megalakult konzultációs fórumban - közözte az agrár-érdekképviselet csütörtökön az MTI-vel.

 • Harminc milliárd forint agrártámogatást kaptak tavaly a békés megyei gazdák

  2012. február 24., péntek 07:08 Gazdaság

  A békés megyei gazdálkodók több mint harminc milliárd forint egységes szántóföldi és állattenyésztési EU támogatásra szereztek jogosultságot 2011-ben, ami az országos kifizetések tíz százaléka – tájékoztatta Németh Tibor László, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Békés Megyei Kirendeltségének vezetője az MTI-t.

 • Szaktanácsadás: nem (csak) tájékoztatás!

  2012. február 23., csütörtök 12:00 Gazdaság

 • Eleget tett erdőfelújítási kötelezettségének a magán erdőgazdálkodók többsége Veszprém megyében

  2012. február 23., csütörtök 06:47 Gazdaság

  Veszprém megyében az ellenőrzött magán erdőgazdálkodók alig hat százaléka nem tett eleget az erdőfelújítási kötelezettségének - tájékoztatta az MTI-t Major László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága vezetője szerdán.

 • Közel 1800 hektár terület kerül természetvédelmi oltalom alá

  2012. február 23., csütörtök 06:39 Környezetvédelem

  Több száz hektárnyi különleges és veszélyeztetett természeti területet, így lápokat, lejtősztyeppréteket és homokbuckás tájakat nyilvánított védetté Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - tette közzé a szaktárca szerdán a kormányzati hírportálon.

 • Március elejétől lehet benyújtani az egységes területalapú támogatási kérelmeket

  2012. február 22., szerda 21:46 Gazdaság

  Az egységes területalapú támogatási kérelmeket az idén március első felétől lehet benyújtani, két és fél héttel korábban, mint 2011-ben - mondta el az MTI-nek Palkovics Péter a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke szerdán Békéscsabán.

 • Felszálló ágban a Nufarm - Nagykereskedők számára tartott tájékoztatót a Nufarm Hungária Kft.

  2012. február 22., szerda 20:36 Gazdaság

  Eddig elért eredményeit és a jövőre vonatkozó terveit mutatta be pénteken a mezőgazdasági alapanyag-kereskedők nagy számban megjelent képviselőinek a Nufarm Hungária Kft. A céggel és a termékekkel kapcsolatos információk mellett az érdeklődők megismerhették a legfrissebb piackutatási eredményeket, továbbá a vendégelőadók szakmai...

 • Dr. Kovács János: Válságok és megoldások

  2012. február 22., szerda 14:33 Gazdaság

  Megjelenés előtt! Nagyon mély a csend a rendszerváltozást követő bő 20 évről. Vannak elismert érdemek, de bajok is, és vannak érdemesek, de nincsenek felelősök. A folyamatok összesítésének eredménye a teljes társadalmi létet átfogó mély válság megállapítása, amely alkalmazkodási mulasztások következménye.

 • Kifogásolják a gazdák az állami földbérlethez jutás körülményeit

  2012. február 22., szerda 05:06 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden beszámolót tartott az elmúlt másfél év mezőgazdaságban elért eredményeiről és az új feladatokról egy siófoki gazdafórumon, ahol többen is kifogásolták az állami földbérlethez jutás körülményeit.

 • 58. Növényvédelmi Tudományos Napok - Környezetkímélő védekezési módszerek kártevők ellen

  2012. február 21., kedd 20:16 Gazdaság

  Az ökológiai szemlélet szorgalmazásának jegyében tartottak kétnapos konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián. Az 58. Növényvédelmi Tudományos Napokon a legújabb kutatásokról hangzottak el előadások, amelyek a környezetbarát védekezési módszereket szorgalmazzák a növényi kártevők ellen is. A tradíció szerint Bognár Lajos helyettes...

 • A Darányi Terv pályázatai a vörösiszap súlytotta területeket is segítik

  2012. február 21., kedd 19:43 Gazdaság

  A kormány a helyreállítás befejezését követően sem hagyja magára a katasztrófa sújtotta településeket - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a helyreállított területek bejárását követő sajtótájékoztatón Devecseren.

 • VOGEL-NOOT VibroCult magágykészítő kombinátor

  2012. február 21., kedd 19:31 Gépészet

  A VOGEL-NOOT munkagép palettának az egyik legújabb tagja a VibroCult fantázianévre keresztelt magágykészítő kombinátor. Ezzel a géppel a VOGEL-NOOT a tavaszi magágykészítésre kínál megoldást gyakorlatilag minden gazdasági mérethez és erőgéphez.

 • A szántóföldi növénytermesztés kulcsfigurája a kukorica

  2012. február 21., kedd 19:23 Szántóföld

  Szimbiózis – amikor a genetika és az aktív talajélet egymásra talál!

 • 30 éves az Austro Diesel

  2012. február 21., kedd 15:21 Gépészet

  30 éve vezető a szakértelem és az üzleti partnerség terén

 • Tilos trágyázni a fagyott földeket!

  2012. február 21., kedd 06:22 Gazdaság

  Ugyan az 59/2008 (IV.29.) FVM rendelet szerint véget ért a nitrátérzékeny területeken november 15. és február 15. között tartó trágyázási tilalmi időszak, de a rendelet értelmében trágyázni ezen területeken akkor sem szabad, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy összefüggő hótakaróval borított.

 • Együttműködést kötött az OTP és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége

  2012. február 20., hétfő 20:08 Gazdaság

  Az OTP Bank vezetése szerint a fiatal generációkat is be kell vonni az agrárium fejlesztésébe, ennek érdekében a hitelintézet együttműködési megállapodást kötött a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével (AGRYA).

 • Szigorú élelmiszer-biztonsági vizsgálatokon esnek át a magyar baromfitermékek

  2012. február 20., hétfő 19:59 Gazdaság

  A magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható baromfitermékek mindegyike folyamatos szigorú élelmiszer-biztonsági vizsgálatokon esik át, a vállalkozások jó minőségű, biztonságos húst és tojást kínálnak a fogyasztóknak - hangsúlyozza a Baromfi Termék Tanács (BTT) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

 • Akinek földje van, mindene van - Haszonbérleti szerződések állami földekre

  2012. február 20., hétfő 19:34 Gazdaság

  Megnyílt a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) Jász-Nagykun-Szolnok megyei Irodája. Az avatáson a vidékfejlesztési miniszter átadta a megye első haszonbérleti szerződéseit, amelyeket az állami földekre kötöttek.

 • Colosseum növényvédőszer válogatás a 20 éves Sumi Agro-tól

  2012. február 20., hétfő 18:48 Szántóföld

  Gazdaságos megoldás együttesen. Minden irányból segít a Sumi Agro: rovarfertőzés ellen, gombafertőzés ellen, kondicionálva.

 • Plenum - Új hatásmechanizmusú termék repcében a fénybogarak ellen!

  2012. február 20., hétfő 12:42 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce rovarkártevői közül a legismertebb és az egyik legnagyobb károkozásra képes faj a repcefénybogár (Meligethes aeneus). A repcetermés mennyiségét döntően befolyásolja a fénybogarak ellen elvégzett védekezés időzítése és minősége.

 • A mezőgazdaságot is érinti a NAV terve, mely szerint szélesítenék az adózói kört

  2012. február 19., 10:16 Gazdaság

  A költségvetési bevételek több mint 92 százalékát - az idén mintegy 10.500 milliárd forintot, a tavalyinál 1.000 milliárd forinttal többet - a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) kell biztosítania, amit az adózói bázis szélesítésével kíván elérni - mondta Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján, az idei...

 • 400 mezőgazdasági gép árverése Bólyon

  2012. február 18., szombat 23:20 Gépészet

  Március 14-én Bólyon nagyszabású liciteljárás keretebén a Bonafarm Csoport eladásra kínálja használt mezőgazdasági gépeit. Több mint 400 gép, eszköz kerül árverezésre.

 • Az MSZP szerint túl kevés támogatást kapnak a gazdák

  2012. február 18., szombat 12:11 Gazdaság

  Kevesli a mezőgazdasági termelőknek juttatott támogatásokat az MSZP.

 • Folyamatban van a leépítés a Vidékfejlesztési Minisztériumban

  2012. február 18., szombat 12:09 Gazdaság

  "A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szervezeti egységeit érintő létszámcsökkentési mértékek megállapítása jelenleg folyamatban van" - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Oláh Lajos (független) országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában, amelyet az Országgyűlés honlapján tettek közzé. A képviselő...

 • A mezőgazdaság teljesítménye döntően hozzájárult a GDP növekedéséhez

  2012. február 17., péntek 19:31 Gazdaság

  A mezőgazdaságnak döntő szerepe volt abban, hogy a vártnál nagyobb mértékben, 1,4%-kal nőtt a hazai GDP 2011. IV. negyedévében. A magyar gazdaság teljesítménye 2011-ben 1,7%-kal bővült, nagyobb arányban, mint az Európai Unió 1,6%-os vagy az eurózóna 1,5%-os átlaga.

 • A VM azt javasolja a gazdáknak, hogy a gyártóktól vagy a nagykereskedőktől vásároljanak fóliát

  2012. február 17., péntek 19:17 Gazdaság

  Kezdődik a fóliasátor-építési és karbantartási szezon, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja az érdekelt gazdálkodók figyelmét, hogy a fóliát érdemes a gyártóktól vagy a nagykereskedőktől beszerezni, ahol nem kell termékdíjat fizetni a termék után. A tárca a gyártókat és a nagykereskedőket arra kéri, hogy tartsák be a...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]