Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Két mellső lábán közlekedik a csonkán született disznó

  2011. december 03., szombat 06:29 Gazdaélet

  Megtanult "kézenjárni" egy kínai disznó.

 • Hamarosan megkaphatják a kártérítést a gazdák, akik a vörösiszap miatt károsultak

  2011. december 02., péntek 19:16 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mindent megtesz, hogy a vörösiszap katasztrófa miatt károsult mezőgazdasági termelők mielőbb pénzhez jussanak, az Európai Unió a kifizetésre szánt összeget mezőgazdasági támogatásnak minősítette és a szabályok szerint ennek folyósításához a Bizottság jóváhagyása szükséges - közölte a szaktárca...

 • Új Axiál-telephelyet avattak ma Dombóváron

  2011. december 02., péntek 19:04 Gépészet

  Az Axiál Kft. új, fél milliárd forintos beruházással épült telephelyet avatott fel pénteken Dombóváron, a cég a jövő év végéig másfél milliárd forintot fordít telephelyeinek fejlesztésére.

 • A süllő védelmére koncentrálnak a Balatonon

  2011. december 02., péntek 18:53 Gazdaság

  A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. új horgászrendet vezet be jövőre, amelyben prioritást kap a süllő védelme, áprilisban ismét bevezetik a nyíltvízi horgászatban az általános fogási tilalmat, a téli időszakban tilos lesz a halradar használata és a nyíltvízi éjszakai horgászat, továbbá vissza kívánják szorítani a megélhetési...

 • Ki korán vet, korán arat

  2011. december 02., péntek 05:36 Szántóföld

  Évről évre felmerül a tavasz közeledtével, hogy mikor lehet majd elkezdeni a kukorica vetését. Egyik évben már meleg van de még csak épp hogy elkezdődött április, máskor hideg van pedig már április közepét mutatja a naptár.

 • Sikeres kamarai összefogás a közös EU-s agrárérdekekért

  2011. december 01., csütörtök 21:58 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara meghívására 2011. november 28-29-én 9 közép-európai ország agrárkamarai vezetői gyűltek össze Budapesten, hogy egyeztessék álláspontjaikat az Európai Unió 2014-2020 közötti Közös Agrárpolitikájáról (KAP).

 • Traktoron érkezett esküvőjére az ara, tehenek voltak a násznép

  2011. december 01., csütörtök 06:16 Gazdaélet

  Tehenek övezte esküvőt rendezett magának egy brit gazdapár, hogy megünnepelje szeretetét a vidéki élet iránt.

 • Hatékonyan kell gazdálkodnunk természeti erőforrásainkkal

  2011. december 01., csütörtök 06:10 Környezetvédelem

  A nemzetközi gazdasági válság szorításában még fontosabb, hogy a világban minél hatékonyabban gazdálkodjanak a természeti erőforrásokkal - állapították meg a témáról kedden Brüsszelben rendezett nemzetközi konferencia résztvevői.

 • A CLAAS elkészítette harmincezredik Jaguar silózóját

  2011. december 01., csütörtök 06:06 Gépészet

  A CLAAS röviddel az Agritechnika kiállítás előtt, 2011. novemberében kerek évfordulót ünnepelt: A Harsewinkel-i gyárban elkészült a 30 000. JAGUAR silózó.

 • Hétfőn létrejött a mezőgazdasági termelők kockázatközössége

  2011. december 01., csütörtök 05:58 Gazdaság

  Az Országgyűlés hétfőn létrehozta a mezőgazdasági termelők kockázatközösségét, amely egységes kárfelelősségi rendszert határoz meg a gazdáknak.

 • „We create chemistry” - A BASF ismertette vállalati stratégiáját

  2011. november 30., szerda 21:43 Gazdaság

  A BASF közzétette továbbfejlesztett stratégiáját, amelynek célja, hogy a világ vezető vegyipari vállalataként megerősítse pozícióját. A „We create chemistry” stratégia részleteit Dr. Kurt Bock a BASF Igazgatótanácsának elnöke, Dr. Martin Brudermüller az Igazgatótanács elnökhelyettese, valamint Dr. Hans-Ulrich Engel pénzügyi...

 • A mezőgazdaságban munkát kínálnak és képzést indítanak a közfoglalkoztatottaknak

  2011. november 30., szerda 21:22 Gazdaság

  Az idei 64 milliárd forinttal szemben jövőre mintegy 132 milliárd forintot különít el a költségvetés az országban legalább 200 ezer embernek munkát biztosító közfoglalkoztatási programokra - közölte a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatásért felelős államtitkára szerdán, Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján.

 • Két pilléren nyugvó KAP-ra van szüksége Európának

  2011. november 30., szerda 20:04 Gazdaság

  Magyarországnak nem érdeke, hogy az unió Közös Agrárpolitikája 2014 után gyökeresen megváltozzon, de az új úgynevezett integrációs modell alkalmazását - amely nem drasztikus, hanem a működést javító változtatások alkalmazására, például célzottabb támogatásra ösztönözné a tagországokat - elfogadhatónak ítéli - hangoztatta Czerván György, a...

 • Használt traktorok, rakodógépek EGYEDÜLÁLLÓ GARANCIÁVAL az AgroPark-nál!

  2011. november 30., szerda 12:51 Gépészet

  Cégünk több mint 10 éve foglalkozik különféle mezőgazdasági gépek, munkagépek, rakodók forgalmazásával. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a jó állapotú, megkímélt, csupán néhány éves gépek kereskedelmére. Ennek oka több mindenre vezethető vissza.

 • Vas megyében jelentősen nőtt a kukorica és a napraforgó átlaghozama

  2011. november 29., kedd 22:09 Szántóföld

  A kukorica hektáronkénti átlaghozama 30 százalékkal, a napraforgóé pedig 40 százalékkal haladta meg idén Vas megyében az elmúlt 15 év átlaghozamát - közölte Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó az MTI-vel.

 • Új mezőgazdasági kockázatkezelési törvényt fogadott el az országgyűlés

  2011. november 29., kedd 21:50 Gazdaság

  A képviselők 296 igen szavazattal, 37 nem ellenében elfogadták a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által benyújtott, új kockázatkezelési rendszerről szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztésre kizárólag a Jobbik frakciója, illetve a szocialista Puch László és Pál Tibor mondott nemet.

 • A Fliegl több helyszínen is kiállított az idei Agritechnikán

  2011. november 29., kedd 06:09 Gazdaság

  Az idei Agritechnika mind színvonalát, mind a kiállítási területet nézve, mind pedig a kiállítók számát a legnagyobb volt az eddigiek közül. Ezzel szinkronban a Fliegl nagyobb területen és több helyszínen is kiállított.

 • 1. Virtuális Agro+Mashexpo kiállítás - Mától!

  2011. november 29., kedd 05:33 Gazdaság

  Ma nyit az 1. Virtuális Agro+Mashexpo kiállítás, mely két napon át, november 29-30-án 10:00 és 15:00 óra között a www.virtualexpo.hu oldalon várja az érdeklődőket, a vállalkozó kedvű kiállítók ajánlataival.

 • Tavaszi vetésű növényeink startertrágyázásáról

  2011. november 28., hétfő 20:58 Szántóföld

  Manapság a mezőgazdasági termelés nyereségessége mellett egyre erősödik a fenntartható gazdálkodási gyakorlat igénye, ami többek között az agrokemikáliák használatának visszafogásában is megnyilvánul. A jövedelmezőség fenntartása – csökkenő műtrágya mennyiségek mellett - különösen fontossá teszi a felhasznált hatóanyagok...

 • Öt ezüstérmet hozott el az Amazone az Agritechnikáról

  2011. november 28., hétfő 05:58 Gazdaság

  A 2011-es Agritechnica előzeteseként az újdonság-bizottság máris öt Amazone újítást tüntetett ki ezüstéremmel. Ez az eredmény újra azt bizonyítja, hogy az Amazone a mezőgazdaság területén a leginnovatívabb vállalatok közé tartozik.

 • Nemzeti ökológiai gazdálkodási program indul

  2011. november 27., 07:01 Gazdaság

  A Vidékstratégia egyik meghatározó eleme a hamarosan induló Nemzeti ökológiai gazdálkodási program – jelentette ki Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Nyugat-magyarországi Egyetemen, Mosonmagyaróváron.

 • Halastavi Környezetgazdálkodási Program indul - Kompenzáció a természetvédelmi szolgáltatásokért

  2011. november 26., szombat 23:42 Állattenyésztés

  Elindult a halastavak természeti értékeinek megőrzését és fejlesztését támogató Halastavi Környezetgazdálkodási Program (HKP), ami lehetővé teszi, hogy a haltermelők részleges kompenzációt kapjanak természetvédelmi jellegű szolgáltatásaikért.

 • Halastavi Környezetgazdálkodási Program indul - Kompenzáció a természetvédelmi szolgáltatásokért

  2011. november 26., szombat 23:42 Gazdaság

  Elindult a halastavak természeti értékeinek megőrzését és fejlesztését támogató Halastavi Környezetgazdálkodási Program (HKP), ami lehetővé teszi, hogy a haltermelők részleges kompenzációt kapjanak természetvédelmi jellegű szolgáltatásaikért.

 • Jók az idei terméshozamok - A betakarításnak kedvez az ősz

  2011. november 25., péntek 21:40 Gazdaság

  Igen jók a 2011-es terméshozamok, a termények piaci ára is magasan stabilizálódott; csak a jelenlegi szárazság adhat okot az aggodalomra, de bízunk az őszi-téli csapadékban – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az őszi betakarítási és vetési munkákról tartott sajtótájékoztatón csütörtökön. Az államtitkár...

 • Az időjárás okoz problémát a mezőgazdaságban

  2011. november 25., péntek 06:21 Időjárás

  Az idén a termőföldek jó átlaghozamokat hoztak, a piaci árak is jók, problémát most az okoz, hogy kevés eső esett eddig, s ezért a 2012-es kilátások egyelőre nem túlságosan biztatóak - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Támogatja az Axiál a Bács-Kiskun Megyei Területi Príma Díjat

  2011. november 24., csütörtök 23:18 Gazdaság

  Az Axiál Kft. anyagilag támogatja a Bács-Kiskun Megyei Területi Príma Díj versenyét.

 • Vő Racing Team 2011 - Az Axiál támogatásával

  2011. november 24., csütörtök 22:53 Gazdaság

  A bajai Vő Racing Team két versenyzője, Vő Viktor (21) és Vő Kornél (19) mutatkozhatott be 2011. november 19-20-án hazánk színeiben, Szingapúrban az F1 H2O Nemzetek kupája (Nations Cup) versenyében. A csapat összesítettben a hatodik helyen végzett a vendéglátó Szingapúr csapatával holtversenyben.

 • Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájáról egyeztetnek Budapesten

  2011. november 24., csütörtök 06:05 Gazdaság

  Jövő héten kilenc közép-európai ország agrárkamarai vezetői gyűlnek össze Budapesten, hogy egyeztessék álláspontjaikat az Európai Unió 2014-2020 közötti Közös Agrárpolitikájáról (KAP) - közölte a Magyar Agrárkamara az MTI-vel.

 • Valtra az Agritechnicán

  2011. november 24., csütörtök 06:01 Gépészet

  Az idén alapításának 60. évfordulóját ünneplő Valtra a teljes modellpalettájával érkezett a kiállításra. A látogatók megismerhették az új A és T szériás modellek mellett, az új 3. generációs N széria modelljeit is.

 • FAO-VM együttműködés: A családi gazdaságoké a főszerep 2014-ben

  2011. november 24., csütörtök 05:50 Gazdaság

  A FAO azt javasolja, hogy 2014 legyen a családi gazdaságok éve - jelentette ki José Graziano da Silva, amikor tegnap délelőtt Fazekas Sándorral tárgyalt. A FAO 2012. januárjában hivatalba lépő főigazgatója arra kérte a vidékfejlesztési minisztert, hogy Magyarország támogassa a kezdeményezést az ENSZ fórumain.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

[bezárás x]