Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Budapest XII. kerületében egyre több vaddisznó bukkan fel az utcákon

  2012. február 07., kedd 21:02 Gazdaság

  Egyre több vaddisznó keres magának élelmet a XII. kerületben, a kondákba verődött állatok visszaszorítására munkacsoportot alakított a hegyvidéki önkormányzat, amely a közelmúltban információs vonalat is létrehozott, azon vár bejelentést, ha valaki vaddisznót észlel, illetve tájékoztatást nyújt az ilyen esetben szükséges teendőkről.

 • Egyszerűsödést akar a Vidékfejlesztési Minisztérium a területalapú támogatások rendszerében

  2012. február 07., kedd 20:49 Gazdaság

  Nem mindegy, hogy a 2011-ben 280 milliárd forintnyi közvetlen támogatáshoz a jövőben milyen feltételrendszer szerint jut hozzá a magyar mezőgazdaság- mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mezőgazdasági Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének találkozóján, Hajdúszoboszlón.

 • Új kalászos fungicid, egy sokat próbált szakember szemével

  2012. február 07., kedd 20:14 Szántóföld

  Az idei évben engedélyt kapott és a szezonban bevezetésre kerülő gombaölő szerről Csuri Károlyt a ceglédi DPMG Zrt. növényvédelmi szakmérnökét kértem meg, hogy ossza meg gondolatait, véleményét az olvasóközönséggel.

 • Grüne Woche 2012 - A német gazdák többsége elégedett

  2012. február 07., kedd 19:30 Gazdaság

  A magyar gazdák súlyos gondjai, nem túl optimista hangulata láttán kíváncsian tekintünk a német gazdákra. Vajon ők hogyan látják saját helyzetüket, jövőjüket? A januárban Berlinben tartott világméretű mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításon (Grüne Woche) a rendkívül változatos és gazdag termékbemutató megtekintése mellett az...

 • Rosszak a mezőgazdaság idei kilátásai az MSZP szerint

  2012. február 07., kedd 05:56 Gazdaság

  Az MSZP szerint figyelemelterelés a vidékstratégia keretterve, a mezőgazdasági ágazat legsúlyosabb problémáiról ugyanis nem tesz említést.

 • Mesterségesen keltetik a csukákat Rétimajorban

  2012. február 06., hétfő 19:42 Gazdaság

  Megkezdődött a csukák mesterséges keltetése Rétimajorban, az Aranyponty Halászati Zrt-nél; a külföldi és hazai piacon egyaránt keresett ragadozóhal ivadékából évente 300 ezer darabot értékesít a társaság - mondta el a cég elnök-vezérigazgatója az MTI-nek hétfőn.

 • Orvvadász bukott le Borsodban - Egy közösségi oldalra feltöltött fotó lett a veszte

  2012. február 06., hétfő 19:32 Gazdaság

  Lopás bűntette miatt indított eljárást egy orvvadász ellen a rendőrség; a férfit az buktatta le, hogy az elejtett gímszarvas bikáról készült fotót az állat szétbontásával megbízott fiatalember feltette egy internetes közösségi oldalra - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

 • Kukorica startertrágyázási kísérletek

  2012. február 06., hétfő 19:03 Szántóföld

  A kukoricát sokrétű, takarmányozási, élelmezési és ipari felhasználása következtében elsőszámú kultúrnövényként tartjuk számon. Hazánkban a legnagyobb területen termesztett szántóföldi kultúra, vetésterülete az elmúlt 10 év átlagában stabilan 1,1 -1,4 millió ha között mozgott.

 • Megállapodott a magyar és az indiai államtitkár: magyar pontyokat visznek Indiába

  2012. február 06., hétfő 18:53 Állattenyésztés

  Indiában az egyik legfontosabb népélelmezési fehérjeforrás a hal, ezért nagy jelentőségű az akvakultúra, a pontygenetika és az édesvízi haltenyésztési programok területét érintő megállapodás, melyet Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Prabeer Kumar Basu, az Indiai Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériumának államtitkára...

 • Tegnap megnyitott a Foodapest - Tudatos vásárlók keresik az egészséges termékeket

  2012. február 06., hétfő 06:19 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes-államtitkára szerint leáldozóban van a silány minőségű tömegáruk korszaka; Bognár Lajos erről a Foodapest és az UKBA szakkiállítás vasárnapi megnyitóján beszélt a budapesti Hungexpo vásárközpontban.

 • Leégett egy csirketelep Enesén

  2012. február 05., 16:18 Állattenyésztés

  Egy üresen álló csirketelep égett le vasárnap hajnalban a Győr-Moson-Sopron megyei Enese külterületén – tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei ügyelete az MTI-t.

 • Megkapja a cukorrépa-termelő gazdáknak megelőlegezett pénzt a Magyar Cukor Zrt. a kormánytól

  2012. február 05., 10:40 Szántóföld

  A kormány kifizeti a Magyar Cukor Zrt.-nek a gazdáknak megelőlegezett pénzt, amit a Magyar Közlönyben megjelent, a cukorrépa-termelők nemzeti kiegészítő támogatásáról szóló rendeletmódosítás tesz lehetővé - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

 • Mangalica Fesztivál - KÉPEKBEN

  2012. február 05., 08:59 Állattenyésztés

  Az V. Mangalica Fesztivál idén új helyszínen fogadta az érdeklődőket. A nagy hideg és sok hó ellenére a város apraja-nagyja kilátogatott a Szabadság térre.

 • A kis- és közepes méretű birtokkal rendelkező gazdákat segíti földhöz a kormány

  2012. február 04., szombat 10:50 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter átadta az első földhaszonbérleti szerződéseket tegnap.

 • Négymillió forintot nyert el szociális földprogramra Nyírcsaholy

  2012. február 04., szombat 10:35 Támogatások - pályázatok

  Négymillió forintot nyert el a halmozottan hátrányos helyzetű embereket segítő szociális földprogram finanszírozására a nyírcsaholyi önkormányzat, amely az idén így 54 rászoruló családot tud ily módon támogatni - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere az MTI-vel.

 • Juhok és kecskék elektronikus jelöléséhez kérhetnek támogatást a gazdák

  2012. február 03., péntek 20:54 Állattenyésztés

  Február 28-ig újra lehet támogatásra pályázni juhok és kecskék elektronikus jelöléséhez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH).

 • Csúcsminőségű permetezőgépek hazai áron!

  2012. február 03., péntek 20:40 Gépészet

  Hazai tervezésű, fejlesztésű és gyártású gépek kínálatával várja vásárlóit a Farmgép Fejlesztő- és Gépgyártó Kft. A világpiacon is kiváló minőséget képviselő gépek a magyar gazdálkodók által megfizethető áron kaphatóak. A FarmGép sikerének záloga a folyamatos megújulás: számos technológiai fejlesztés garantálja a minőséget.

 • 2012 - Kettős jubileum

  2012. február 03., péntek 20:21 Gazdaság

  A rendkívüli időjárás elbizonytalaníthatja a gazdálkodókat a védendő gabonaterületek nagyságát illetően, ezért a technológiai döntések egy része későbbre halasztódhat. Partnereinket segítendő ezért a Jubileum akció jelentkezési határidejét ezennel 2012. február 28-ról március 20-ra módosítjuk.

 • Rendkívüli időjárás mellett is bevált kukorica gyomirtási megoldások

  2012. február 03., péntek 19:58 Szántóföld

  2011-ben az ország több pontján állítottunk be összehasonlító kukorica gyomirtási vizsgálatot. Emellett a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-gazdálkodási Igazgatósága is végzett egy összehasonlító kezelés-sorozatot a Zeagran 340 SE különböző kombinációival.

 • Gyengén keltek, ritkásak, fejletlenek a repcevetések

  2012. február 03., péntek 06:13 Szántóföld

  Az őszi vetésű növények közül a repcét veszélyezteti leginkább a várható tartós, kemény hideg - mondta el az MTI-nek csütörtökön az MTA Agrártudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatója.

 • Növelné a biogazdálkodás alá vont területek nagyságát a Vidékfejlesztési Minisztérium

  2012. február 02., csütörtök 21:26 Gazdaság

  Háromszázezer hektárra szeretnénk növelni hazánkban a biogazdálkodás alá vont területek nagyságát 2020-ig, ezért a tárca ökológiai mezőgazdálkodási programot dolgoz ki.

 • John Deere, Lemken, Goldoni, Nobili, Sicma az ODISYS standján

  2012. február 02., csütörtök 19:19 Gépészet

  A kecskeméti Odisys Bt. idén a John Deere, Lemken, Goldoni, Nobili, Chervona Zirka, Sicma termékeit mutatta be az érdeklődőknek.

 • Az Országos Szövetkezeti Tanács szerint új szövetkezeti törvény kellene

  2012. február 02., csütörtök 06:10 Gazdaság

  Új szövetkezeti törvényre van szükség azért, hogy a magyar szövetkezetek a gazdaság többi szereplőjéhez hasonló módon működhessenek, s minden tekintetben kiaknázhatók legyenek a szertorban lévő gazdasági lehetőségek - mondta Farkas Tamás, az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Kifagyhatnak az ősszel vetett növények Zalában

  2012. február 02., csütörtök 06:06 Szántóföld

  Gyenge-közepes képet mutat a szántóföldi növényállomány Zala megyében, de a tartós hideg miatt - ha nem esik elegendő hó - kifagyhatnak az ősszel elvetett növények - tájékoztatta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője kedden az MTI-t.

 • John Deere traktorok és kombájnok bemutatója a 2012-es AGROmashEXPO-n

  2012. február 01., szerda 22:29 Gépészet

  Nemzetközi Innovációs Nagydíj, naponta több ezer látogató, hatalmas érdeklődés a legújabb, intelligens John Deere gépek és a precíziós gazdálkodás iránt - minden várakozásnál nagyobb érdeklődés mellett zárult a KITE Zrt. debütálása a 30. AGROmashEXPO-n.

 • Új zöldség és gyümölcs vetőmagokat ismert el a Fajtaminősítő Bizottság

  2012. február 01., szerda 19:40 Kertészet és szőlészet

  Újonnan nemesített szántóföldi, illetve zöldség és gyümölcs vetőmagokat ismert el államilag a Fajtaminősítő Bizottság - tájékoztatta a szaktárca szerdán az MTI-t.

 • A kacsa- és libamáj termékekről tanácskozott a Magyar-Francia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Munkacsoport

  2012. február 01., szerda 19:21 Gazdaság

  A töméses takarmányozással előállított kacsa-, és libamáj termékekről, nemzetközi kereskedelmükről is szó volt a Magyar-Francia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Munkacsoport 9., budapesti ülésén. A kacsa– és libamáj védelmére a francia fél közös, EU szintű fellépést kezdeményezett.

 • Elismerés a 2011-es év legjobb VOGEL-NOOT kereskedőinek

  2012. február 01., szerda 19:01 Gépészet

  Az etyeki Agrárgépshow első napján cégünk kisebb ünnepség keretén belül köszönte meg kereskedő partnereinek az elmúlt év során nyújtott teljesítményüket.

 • 19. FeHoVa - Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban

  2012. február 01., szerda 18:41 Gazdaság

  A szokásosnál korábban, február 16-19 között rendezi a HUNGEXPO a térség egyik legsikeresebb fegyver, horgászat és vadászat témájú kiállítását, a FeHoVá-t.

 • Phylazonit, A beforgatott jövő: „A talaj olyan, akár egy bank”

  2012. február 01., szerda 09:58 Szántóföld

  Vajda Sándor, az Agrova-Bio Kft. igazgatója és Benedek Szilveszter bemutatták a baktériumtrágyák szerepéről szóló hiánypótló kiadványukat az AGROmashEXPO Phylazonit -standján.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]