Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Fazekas Sándor: nőtt tavaly a gépberuházás a mezőgazdaságban

  2012. január 26., csütörtök 07:08 Gépészet

  Jelentősen nőtt tavaly a gépberuházás a mezőgazdaságban: az első kilenc hónapban az értékük meghaladta az 51 milliárd forintot, ez 68 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten, a 30. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás megnyitóján.

 • Ki legyen az új államtitkár? - A MAGOSZ egyeztetést javasol

  2012. január 26., csütörtök 06:59 Gazdaság

  A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) egyeztetést kezdeményez a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) új parlamenti államtitkárának személyéről Orbán Viktor miniszterelnökkel és Fazekas Sándor miniszterrel - közölte a szövetség elnöksége kedden.

 • Nem kedvez az időjárás a szőlőültetvények művelésének

  2012. január 26., csütörtök 06:56 Kertészet és szőlészet

  Gondokat okoz szakemberek szerint az enyhe téli időjárás a szőlőültetvények megművelésében.

 • Agrárkörnyezetvédelem - Nemzetközi kitekintés 2012 február

  2012. január 25., szerda 07:47 Környezetvédelem

  Agrár-környezetvédelemi rovatunk februári számában a bio-hajtóanyagok népszerűségével és a vadvilág védelmével foglalkozunk.

 • Agrár-környezetvédelem - Nemzetközi kitekintés 2012 január

  2012. január 25., szerda 07:35 Környezetvédelem

  Új agrár-környezetvédelem rovatunk januári számában a vizek peszticid-szennyeződésének megakadályozásával és a biodiverzitás fenntartásának jelentőségével foglalkozunk, valamint a bioenergia-növények telepítésének lehetőségét vesszük végig barnamezős területeken.

 • Nem kötelező a kamarai regisztráció az agrárvállalkozásoknak

  2012. január 25., szerda 05:24 Gazdaság

  Felhívjuk az agrárszektorhoz kötődő termelők és vállalkozások figyelmét, hogy sem az agrárkamaráknál, sem az ipari és kereskedelmi kamaráknál nem kell kötelezően regisztráltatniuk magukat azoknak, akik főtevékenységként mezőgazdasági termelő, feldolgozó, kereskedelmi vagy szolgáltató tevékenységet végeznek.

 • Orbán Viktor elfogadta Ángyán József lemondását

  2012. január 25., szerda 05:16 Gazdaság

  Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta Ángyán Józsefnek, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának lemondását.

 • Országos szervezetbe tömörítenék a vetőmag ágazat állami szereplőit

  2012. január 25., szerda 05:03 Gazdaság

  Országos szervezetbe tömörítenék a vetőmag ágazat állami szereplőit a nemesítés, a fajtafenntartás és a minősítés rendszerének összehangolása érdekében – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter Törökszentmiklós-Szenttamáson.

 • Új rovat: Agrár-környezetvédelem

  2012. január 25., szerda 00:06 Környezetvédelem

  Új rovat indul az Agroinform honlapján agrár-környezetvédelem témakörben. Havi rendszerességgel tájékoztatjuk olvasóinkat az agrár-környezetvédelmet érintő aktuális kérdésekről.

 • A szakértők továbbra is magas felvásárlási árakra számítanak - Rekordérdeklődés mellett zajlott a Syngenta Fejér megyei szezonnyitója

  2012. január 24., kedd 21:17 Gazdaság

  A Székesfehérváron tartott rendezvény keretében a legmodernebb növényvédelmi technológiák és kukorica, napraforgó hibrid választék ismertetése mellett szakértők tartottak előadásokat a 2012-es évben várható növényvédelmi, növénytermesztési trendekről.

 • 50 éve indult az Európai Unió közös agrárpolitikája

  2012. január 24., kedd 06:19 Gazdaság

  Közös fórummal indították útjára az Európai Unió központi intézményei hétfőn Brüsszelben az EU közös mezőgazdasági politikájának ötven évvel ezelőtti indulására emlékező rendezvénysorozatot.

 • Algából is lehet alternatív üzemanyagot előállítani

  2012. január 24., kedd 06:11 Gazdaság

  Alternatív üzemanyagok forrásaiként nem csak a kukorica, repce, cukornád és egyéb szántóföldi növények jöhetnek szóba, hanem például az algák is. A szárazföldi növényekkel szemben számos előnnyel rendelkeznek: nagy mennyiségben nőnek a tengerben, nem kell trágyázni őket, nem veszik el a teret az élelmiszernövényektől, ugyanakkor valóságos...

 • Idén is elindul a Vesd Bele Magad! Program - Február 10-ig lehet jelentkezni

  2012. január 24., kedd 06:00 Támogatások - pályázatok

  A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) 2012-ben is meghirdeti népszerű, általános iskolásoknak szóló akcióját, a Vesd Bele Magad! Programot. A mozgalom keretében a kisdiákok vetőmagokat kapnak, hogy saját zöldségeket, például borsót, répát, retket neveljenek.

 • Január 31-ig kérhetik a támogatások kifizetését a fiatal gazdák

  2012. január 24., kedd 05:56 Támogatások - pályázatok

  A fiatal mezőgazdasági termelők január 1-31. között kérhetik támogatásaik kifizetését - közli legfrissebb tájékoztatójában a Magyar Agrárkamara.

 • Azospeed® - Különleges formulációjú és összetételű, folyékony nitrogén fejtrágya magnéziummal és kénnel dúsítva

  2012. január 23., hétfő 21:39 Szántóföld

  Tisztelt Partnerünk! Ön szerint mennyi eső lesz tavasszal? Sok vagy semmi?

 • Ahány repce, annyiféle eredmény, avagy mindenki másképp csinálja...

  2012. január 23., hétfő 21:01 Szántóföld

  A repcetermés az elmúlt 5 évben átlagosan 2,2-2,3 t/ha, ami a legutóbbi aratáskori 110-120000 Ft/t fölötti áron, a nyereségesség határán mozog, míg az egy évvel korábbi árakon inkább veszteséget adott. Minden megyében és minden évben vannak kiemelkedő eredmények, ahogyan az országos termésátlagban is jelentős tartalékok lehetnek még a...

 • EURALIS kukorica hibridek - termésben az igazság

  2012. január 23., hétfő 20:48 Szántóföld

  Annak ellenére, hogy 2011 nehezen indult - sőt a növények vegetációs időszakában is voltak kritikus időjárási anomáliák, - elmondhatjuk, hogy a magyar növénytermesztés globálisan nem zárt rossz évet. Kukorica esetében több helyen kiemelkedő termésekről hallottunk, hiszen nem volt ritka a 10-13 t/ha-os üzemi termés sem. Az ország kukorica...

 • A magyar agrárdiplomácia a piacok visszaszerzésére törekszik

  2012. január 23., hétfő 05:46 Gazdaság

  Csak kezdeményező fellépéssel lehet visszaszerezni azokat a piacokat, amelyeket a korábbi kormányzat elvesztett, a magyar agrárdiplomácia ezért a következő hónapokban egy sor olyan országban megjelenik, amelyek korábban a magyar termékek vásárlói voltak - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Berlinben, ahol az...

 • Jó évre számíthatnak a magyar méhészek, ha elég csapadék hullik

  2012. január 23., hétfő 05:40 Állattenyésztés

  Kedvező a méz világpiaci ára és keresettsége, így megfelelő csapadék esetén jó évre számíthatnak a magyar méhészek; jelenleg az a legnagyobb gond, hogy az ország méheltartó képessége elérte határát - mondta Bross Péter a Magyar Méhészeti Egyesület Elnöke egy kaposvári rendezvényen szombaton.

 • Fazekas Sándor és Ilse Aigner közösen nyitották meg a Grüne Woche magyar pavilonját Berlinben

  2012. január 22., 10:03 Gazdaság

  Magyarország az idén negyvenedik alkalommal vesz részt a világ legnagyobb szabású mezőgazdasági vásárán, a Zöld Hét elnevezésű berlini rendezvényen, amelynek magyar pavilonját pénteken nyitotta meg Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Ilse Aigner német agrárminiszterrel és Berlin főpolgármesterével.

 • Lila borjú született Szerbiában!

  2012. január 22., 09:48 Gazdaélet

  Lila foltos borja van egy szerb tehénnek, aminek a csodájára járnak.

 • 1300-an tanulhatnak agrárszakokon az alapképzésben teljes állami támogatással

  2012. január 21., szombat 08:45 Gazdaság

  A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat.

 • Dél-dunántúli Regionális Sertésprogram - Cél a 6 milliós vágósertés állomány elérése

  2012. január 21., szombat 08:28 Állattenyésztés

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter megbeszélést folytatott Szita Károly kaposvári polgármesterrel, aki átadta a tárcavezetőnek a sertéshús előállítás támogatása érdekében készült Dél-dunántúli Regionális Sertésprogramot.

 • Benyújtotta lemondását Ángyán József, vidékfejlesztési államtitkár

  2012. január 21., szombat 08:12 Gazdaság

  Benyújtotta lemondását Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára; a felmondást nem indokolta - erősítette meg az MTI-nek Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Etyek-Ödönpusztán.

 • PRIMUS SEEDŸ - Lépéselőnyben a SAATEN-UNION újgenerációs kukorica hibridjeivel!

  2012. január 20., péntek 19:17 Szántóföld

  Az elmúlt évek időjárási anomáliáinak erősödése valamint a talajaink tápanyag-ellátottságának és általános kultúrállapotának helyzete sok esetben nem teszi lehetővé, hogy a növények genetikai potenciáljukat megközelítő termést érjenek el.

 • Solti AgroPark - ha telephelyet keres

  2012. január 20., péntek 19:05 Gazdaság

  A mezőgazdasággal kapcsolatos tevékenységet folytat? Raktárt keres, telephelyet létesítene? Olcsóbban szeretné megoldani a logisztikai feladatokat?

 • Elindul a területalapú támogatások második részletének kifizetése

  2012. január 20., péntek 06:17 Támogatások - pályázatok

  Megkezdjük a területalapú támogatások második részletének kifizetését – mondta a vidékfejlesztési miniszter, miközben egy gombnyomással elindította a számítógépen az utalásokat. Mintegy 142 milliárd forint jut el a gazdákhoz a napokban.

 • Hungarikum törvény: a nemzeti értékeket védi

  2012. január 19., csütörtök 06:17 Gazdaság

  A törvény összefogja és azonosítja nemzeti értékeinket, a készülő Magyar Értéktár segítségével pedig össze lehet gyűjteni, nyomon lehet követni a hungarikumokat – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

 • Összességében jó évet zárt tavaly a magyar mezőgazdaság

  2012. január 19., csütörtök 06:11 Gazdaság

  Összességében jó évet zárt tavaly a magyar mezőgazdaság, jók voltak a terméseredmények és pozitív lett a kivitel-behozatal egyenlege - közölte kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Baki Agrocentrum Hévízen tartott évnyitó agrárgazdasági napján.

 • Güttler SuperMaxx - A sokoldalú kultivátor

  2012. január 18., szerda 17:46 Gépészet

  A kiállításokon és a gyakorlati bemutatók alkalmával már bemutatkozott a Güttler SuperMaxx kultivátor.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]