Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Matolcsy György szerint fejleszteni kell az ipart és a mezőgazdaságot

  2011. november 20., 10:38 Gazdaság

  Magyarország új növekedési terve rendkívül hangsúlyosan épít az újraiparosításra - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján.

 • Agritechnica 2011 - Látogatottság

  2011. november 20., 00:47 Gépészet

  Az idei Agritechnica minden eddigi rekordot megdöntött, mind a kiállítók, mind pedig a látogatók tekintetében. A több mint 2700 kiállítóra 5 nap alatt mintegy 415 000 látogató volt kíváncsi.

 • Vas megyében jelentősen nőtt a vadbalesetek száma

  2011. november 19., szombat 07:35 Gazdaság

  Jelentősen nőtt az utóbbi hetekben a vadelütéssel járó balesetek száma Vas megyében; a szakemberek az idei esetek számát legalább kétszázra becsülik, s egyetértenek abban, hogy azokat szinte lehetetlen megelőzni, csak a fokozott figyelem jelenthet némi védelmet a közlekedők számára.

 • Fejlesztések a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél az orvhalászok ellen

  2011. november 19., szombat 07:24 Gazdaság

  A Balaton halállományának hatékonyabb őrzése érdekében fejlesztést hajtott végre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amit az indokol, hogy egyre kiélezettebb a harc a halőrök, valamint az orvhalászok és orvhorgászok között - tájékoztatta Füstös Gábor, a cég vezérigazgatója az MTI-t pénteken.

 • Vesd bele magad! - Általános iskolások termeszthetnek zöldségeket

  2011. november 18., péntek 18:10 Kertészet és szőlészet

  Támogatókat keres a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA), hogy 2012-ben is el tudja indítani általános iskolásoknak szóló programját, a Vesd bele magad! mozgalmat. Az akció keretében idén több mint 2000 kisdiák kapott vetőmagot, hogy saját zöldségeket termesszen.

 • Pénzbüntetést kapott a két tilosban vadászó férfi

  2011. november 18., péntek 05:13 Gazdaság

  Pénzbüntetéssel sújtott a Szegedi Városi Bíróság szerdán, nem jogerősen két szegedi férfit, akik az ítélet szerint tilalmi időszakban, éjszaka, reflektorral, idegen területen és nem megfelelő fegyverrel vadásztak őzekre.

 • Biogáz-üzem épült Vas megyében - Részben a GOP támogatásával

  2011. november 18., péntek 05:05 Gazdaság

  Új biogáz-üzem épült 1,8 milliárd forintos beruházással a Vas megyei Vépen; az építtetők a költségek 35 százalékát a Gazdasági Operatív Program (GOP) pályázatán elnyert támogatásból finanszírozták.

 • Győr-Moson-Sopron megyében pusztít a szárazság - A gabona és a repce sínyli meg

  2011. november 17., csütörtök 21:08 Szántóföld

  Megviselte a gabonát és a repcét az őszi szárazság Győr-Moson-Sopron megyében - írta csütörtöki számában a Kisalföld.

 • Csökkennek a vállalkozók adminisztrációs terhei

  2011. november 17., csütörtök 20:57 Gazdaság

  A vállalkozásokat terhelő adminisztráció csökkentésére 114 intézkedést magába foglaló programot fogadott el szerdán a kormány - mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.

 • Az állattenyésztés fejlesztésével erősödhet a növénytermesztés is

  2011. november 17., csütörtök 20:38 Gazdaság

  A ma átadott két sertéstelep fejlesztése példa arra, hogy válság idején is érdemes befektetni a sertéstartásba - mondta Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Dombegyházi Agrár Zrt. avatóünnepségén.

 • A mezőgazdasági kockázatkezelésről szóló törvényjavaslatot tárgyalta tegnap az Országgyűlés

  2011. november 17., csütörtök 05:48 Gazdaság

  Egyebek mellett a mezőgazdaságot érintő természeti kockázatok kezeléséről szóló törvényjavaslat általános vitájával ért véget az Országgyűlés ülése kedden este. A mezőgazdasági kockázatkezelés kapcsán egyetértés van a pártok között.

 • További 33 milliárdnyi fejlesztési támogatásra pályázhatnak a Leader egyesületek

  2011. november 17., csütörtök 05:31 Támogatások - pályázatok

  Még 33 milliárd forint összegű fejlesztési keret áll rendelkezésre a térségi Leader egyesületeknek - közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Szabolcs községben.

 • A fiatal gazdálkodóknak kedvez a Közös Agrárpolitika reformja

  2011. november 16., szerda 20:31 Gazdaság

  Megkülönböztetetten kezeli a fiatal gazdálkodókat és a kisgazdálkodókat a Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020 közötti reformjáról szóló uniós tervezet, és ez előnyös Magyarországnak is - jelentette ki Brüsszelben Czerván György. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a fiatal gazdálkodók 25 hektáros felső támogatási határát...

 • A teljes agrobiznisz a gazdaság 10-12%-át teszi ki - A mezőgazdaság a hazai húzóágazat

  2011. november 16., szerda 20:01 Gazdaság

  Amezőgazdasági GDP tavaly 9,8 %-kal nőtt. Az idén a kedvezőbb termés miatt ennél lényegesen nagyobb növekedés várható.

 • Dübörög a vadászati szezon Zalában - Kapitális trófeasúlyú gímszarvasokat ejtettek el

  2011. november 15., kedd 21:28 Gazdaság

  Az idei vadászati szezonban 15,32 kilogramm trófeasúlyú gímszarvas bikát ejtettek el a zalai erdőkben, és további hat kilőtt példány trófeasúlya is meghaladta a kapitálisnak számító 12 kilogrammot - tájékoztatta a szeptember elsején megkezdődött vadászati szezon eredményéről Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal osztályvezetője az...

 • Két új jogszabállyal teszik átláthatóbbá az élelmiszer-adalékok használatát az EU-ban

  2011. november 15., kedd 21:01 Gazdaság

  Átláthatóbbá válik az Európai Unióban az élelmiszer-adalékok használata két, az Európai Bizottság által hétfőn elfogadott új jogszabály alapján.

 • Azonosíthatatlan élelmiszereket találtak ma Budapest 10. kerületében

  2011. november 15., kedd 20:29 Gazdaság

  Több kamion azonosíthatatlan állati és növényi eredetű élelmiszert foglaltak le Kőbányán - adta hírül a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 • Megoldást kell találni a méhegészségügyi helyzetre Tabajdi Csaba szerint

  2011. november 15., kedd 04:59 Állattenyésztés

  A méhészeti ágazat a beporzással az egész mezőgazdasághoz és a biodiverzitás megőrzéséhez járul hozzá - hangoztatta Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő hétfő este Strasbourgban, az EP plenáris ülésén a méhegészségügyre összpontosító jelentését ismertetve.

 • Kukorica és búza borítja az autópályát - Két baleset is történt éjjel

  2011. november 15., kedd 04:49 Gazdaság

  Újabb kamionbaleset történt hétfőn, nem sokkal éjfél előtt az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán a kőröshegyi Völgyhíd közelében, a bálványosi lehajtónál; egy horvát és egy magyar kamion ütközött, a rakományuk - búza és WC-papír - az útra borult - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

 • Washingtonban tárgyalt Fazekas Sándor a mezőgazdasági hitelezésről

  2011. november 15., kedd 04:38 Gazdaság

  Az amerikai szövetségi Farm Credit elnökével a szövetkezeti alapú mezőgazdasági hitelezésről, a két legnagyobb amerikai farmerszervezet vezetőivel pedig az érdekképviseletek szerepéről és az előkészületben lévő Farm Bill fontosabb elemeiről tárgyalt Fazekas Sándor Washingtonban.

 • Félmilliárd eurós költségvetéssel folytatódik az élelmiszer-ellátás támogatása

  2011. november 14., hétfő 19:19 Gazdaság

  Megállapodtak az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei hétfőn Brüsszelben arról, hogy a következő két évben is a jelenlegi, összesen félmilliárd eurós költségvetéssel folytatódik a legrászorultabb rétegek élelmiszer-ellátásának támogatása.

 • Nem lesz termőföldadó - Senki sem támogatta a javaslatot

  2011. november 14., hétfő 19:05 Gazdaság

  Bár a számvevőszéki és költségvetési bizottság egy, a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatban a múlt héten indítványozta, mégsem lesz termőföldadó - derült ki a parlament mezőgazdasági bizottságának hétfői ülésén. A javaslatot - amely azt kezdeményezte, hogy a telekadó tárgyi hatályát kiterjesztve legyen lehetőség a...

 • 1 milliárd forintos támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek

  2011. november 14., hétfő 18:32 Támogatások - pályázatok

  Az Európai Unió 2011-re is engedélyezte Magyarországnak, hogy nemzeti kiegészítő támogatást nyújtson a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek (TÉSZ), ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - a nemzeti és a közösségi forrást összevéve - 1 milliárd forintos támogatást nyújt a TÉSZek együttműködésének fejlesztésére kiírt jogcímre.

 • Szlovákia elveszítheti a Tokaj márka használati jogát

  2011. november 14., hétfő 04:59 Kertészet és szőlészet

  Szlovákiának legkésőbb az év végéig kérelmeznie kell az Európai Bizottságnál a Tokaj bormárkanév használatát, és pontosítania kell a szlovákiai Tokaji borvidék paramétereit. Amennyiben erre nem kerül sor, a szlovák fél elveszítheti a Tokaj márka használatának jogát.

 • Ma derül fény a mezőgazdasági termelői árak szeptemberi adataira

  2011. november 14., hétfő 04:41 Gazdaság

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma teszi közzé a mezőgazdasági termelői árak szeptemberi alakulását.

 • Ismert mezőgazdasági márkák az Agritechnicán

  2011. november 14., hétfő 01:12 Gépészet

  A piacvezető mezőgazdasági gépgyártók is már lázasan készülődnek az Agritechnicára. Lássuk, milyen újdonságokkal várják a látogatókat a kiállításon.

 • Alföldi Tudományos Tájgazdálkodási Nap és konferencia Szolnokon

  2011. november 13., 19:37 Gazdaság

  A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében Alföldi Tudományos Tájgazdálkodási Napot és konferenciát rendeznek november 17-én, csütörtökön a Szolnoki Főiskola tiszaligeti campusában.

 • A mezőgazdaság területén is erősíteni kell az innovációt

  2011. november 13., 07:45 Gazdaság

  Új regionális innovációs stratégia (RISK) összeállításán dolgozik a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség, szoros együttműködésben a Regionális Innovációs Ügynökséggel - tájékoztatta az MTI-t pénteken a Pannon Nóvum Regionális Innovációs Ügynökség igazgatója.

 • Agritechnica 2011 - Díjazottak

  2011. november 12., szombat 11:37 Gépészet

  A hagyományoknak megfelelően idén is arany- és ezüstmedálokkal jutalmazták az újításokat az Agritechnicán.

 • Idén jó évjáratú lesz a bortermés, 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe

  2011. november 12., szombat 07:55 Kertészet és szőlészet

  A meleg ősznek köszönhetően jó az idei évjárat, és magasak lesznek a mustfokok is. Az idén 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe - mondta Czerván György nyitóbeszédében a III. Jubileumi Márton Napi Újbor-ünnepen Soltvadkerten.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

[bezárás x]