Az államtitkár az átadáson hangsúlyozta: a szőlészet-borászat Magyarország vezető ágazata, ezért a kormányzat kiemelten fogja kezelni a szektort.
Parlamenti beszámolójára utalva elmondta: 2010-ig a nőtt a kivágott szőlők területe, a telepítések száma pedig csökkent. Ezzel szemben 2011-ben több 4300 hektár ültetvény telepítésére adtak támogatást, és csak 1200 hektár szőlőt vágtak ki - tette hozzá."A legnagyobb eredmény, hogy 2015 és 2019 között is megmaradnak a szőlőtelepítési támogatások, ami a magyar érdekeket szolgálja" - mondta.
Kitért arra is, hogy az elkövetkező öt évben 123 millió euró európai uniós forrás jut Magyarországon telepítési támogatásra, ami évi kétezer hektár új ültetvényt jelent.
Fritz József, a Fritz Borházat működtető Factor Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: négy év alatt 50 százalékos európai uniós támogatás mellett, illetve magyar forrásból több beruházást valósítottak meg, az utolsó egy évben 400 millió forintot fordítottak a borház fejlesztésére.

A beruházások nyomán napi 8-10 ezer darabos kapacitású palackozó üzemet, egy 500 négyzetméteres raktárt, 1500 hektoliteres hordós érlelőt, laboratóriumot, borbíráló termet alakítottak ki. A létesítményeket 50 kilowattos teljesítményű napelemrendszer látja el árammal. A felszabaduló pincében egy 140 fős éttermet, vendégfogadó teraszt és parkolót is építettek.
A tavaly 200 millió forint árbevételt elért családi vállalkozás évi 200 ezer palack bort értékesít; mint a cégvezető mondta, a Fritz borház stratégiája, hogy helyben minél több bort adjon el, és minőségi bort készítsen.