Az figyelmes házigazda már most gondoskodik arról, hogy ellenőrizze létrái műszaki állapotát, hiszen alig múlik el év, hogy ilyenkor a kórházak ne telnének meg fáról leesett szüretelőkkel. A gondos háziasszonyok a nyár értékes, édes ízeit, vitaminjait tartósítják akár a hűtőszekrényben, vagy ha erre nincs mód, a dunsztosüvegben. Jó érzés a hosszú téli estéken visszagondolni a meleg nyár színeire, ízeire. A zöldborsó, vagy a zöldbab is kiváló vitaminforrás a tél folyamán, nem beszélve a most szüretelt málnáról, ami mind ízében, mind esztétikai megjelenésében sem hiányozhat a konyhából akár mélyhűtött állapotban, vagy szörp formájában. Az eper nem csak a gyermekek, de a felnőttek kedvenc gyümölcse is. Sajnos sokan megfelejtkeznek arról, hogy a földdel, vagy az egyéb szerves anyaggal szennyezett gyümölcs gusztustalan, vagy étkezésre alkalmatlan, ezért gondoskodjunk a talaj takarásáról, melyet fekete fóliával, de legpraktikusabban szalmával, fűnyesedékkel oldhatunk meg. A díszkertben is sokasodik a munkánk, az elnyílt árvácskák és egyebek után egynyári virágokat kell ültetnünk. Nő a fű, azt is nyírni kell, gondozatlanok a sövények, nem egyszer balesetveszélyesek. Azt is nyírni kell, de mit kezdjünk a temérdek zöld-hulladékkal? Erre a legjobb megoldás a komposztálás. Erre már több európai országban megtalálták a megoldást. A magyar ember leleményes: összeköt négy darab szállító raklapot és a nyesedékeket, konyhai szerves hulladékokat ebbe gyűjti. Fél év elmúltával pedig a feleslegessé vált szerves hulladékokból kiváló minőségű virágföld érik. Czilinger