TELEPÍTÉS, VETÉS, ÜLTETÉS

Egyedül a málnát lehet még telepíteni, de ezt is csak földlabdás sarjakkal, bő vizes belocsolással. Termést csak jövőre várhatnak.
A burgonya május elején még ültethető, habár az idei meleg április lehetőséget adott az igen korai ültetésnek is. A csemegekukorica melegigényesebb, mint a takarmánykukorica és tenyészideje is rövidebb, ezért a május eleji vetés még nem okozhat gondot.

A májusi magvetés főként arra szolgál, hogy olyan növényekből (zöldbab, spárgatök, cukkíni) amit már korábban vetni kezdtünk legyenek későbbi vetésű és ezáltal későbbi érésű szakaszok, megnyújtandó a friss termény szezont. Ezen kívül a nyári retek fajták is vethetők május végéig.
Néhány növény (nyári fejessaláta, fodros levélpetrezselyem, hógolyó sárgadinnye. bimbóskel) vetésének május a legkedvezőbb ideje.
 
 

PALÁNTÁZÁS

Május közepe után már bátran kiültethetők a fagyérzékeny növények, pl. a paprika és a paradicsom palántái is. Folytatható a káposztafélék kipalántázása, de termésük csak őszre várható. A javasolt sor és növénytávolság a következő: paradicsom ( determinált fajták: 80 x 40 cm, féldeterminált fajták: 80 x 50 cm, folytonnövő fajták (fa): 80 x 70 cm), paprika (érdemes kettesével ültetni) 40 x 30 cm, tojásgyümölcs 50 x 40 cm, görögdinnye palánták 150 x 100 cm, sárgadinnye palánták 50 x 100 cm, gumós zeller 40 x 40 cm, fejeskáposzta 50 x 30 cm, vöröskáposzta 50 x 30 cm, karalábé 50 x 30 cm.

VETÉS, PALÁNTANEVELÉS

A káposztafélék közül a közepes tenyészidejű vöröskáposzta, a középhosszú és hosszú tenyészidejű karfiol fajtákat, a brokkolit és a bimbóskelt lehet most szabadföldi palántaágyba vetni. A palántákat nem kell tűzdelni, kifejlődésükhöz 4-6 hét szükséges.

NÖVÉNYVÉDELEM

A máktokbarkó a virágzás alatt támad, a Calypso, Decis, Fendona nevű szert ajánlom, mert ezek a méheket nem veszélyeztetik. A káposztalégy és hagymalégy ellen a rajzás idején kell védekezni, mert a tojásrakás megakadályozása a cél. Szintetikus piretroid típusú szereket javaslok (pl. Chinmix, Decis, Fendona, Sumi-Alfa). A meztelen csigák sok zöldségfélét szívesen fogyasztanak. A csigaölőszereket (pl. Mesurol csigaölőszer, Delicia csigaölőszer, Metaldehid) csak a sorközökben szabad használni.
A burgonyabogár most kezd betelepedni a parcellákra és a hó vége felé már a lárvakelés is várható. Csak a permetezés segít! Sok szer használható. Az almamoly, szilvamoly, keleti gyümölcsmoly, barackmoly, körtemoly ellen nagyon jók a vedlésgátló hatású szerek (pl. Dimilin, Nomolt), amelyeket a rajzáscsúcs elérésekor kell kipermetezni. A rajzás megfigyelésére gazdaboltokban kaphatók "Csalmon" szex-csapdák. Körtén nagy veszélyt jelentenek a körte levélbolhák. Ellenük a környezetkímélő Dimilin javasolt, amelyhez a hatás fokozása végett keverjenek Agrol-t (10 l. permetléhez 5 g Dimilin, 30 ml Agrol). A cseresznyelégy ellen májusban érdemes sárga színű ragadós csapdákat kifüggeszteni a cseresznyefákra, hogy kimutassuk a rajzási idejét. A korai fajták nagyrészt elkerülik a fertőzést, de a késeieket permetezni kell (pl. Calypso, Zolone, Fyfanon).
A kertekben április vége felé megjelentek a szivarsodró eszelények, amelyek körtefákon és szőlőn okoznak károkat. Javasolt szerek: Bancol, Zolone, Fyfanon, Basudin 600, Thiodan, Thionex.. Az almafa betegségek közül különösen a varasodás és a lisztharmat elleni védekezés fontos, mert az almafák most vannak a fertőzésre legérzékenyebb állapotban. Célszerű kettős hatású szereket használni. Ahol fakadáskor szőlő levélatkák kártétele mutatkozott, speciális atkaölőszerrel kell beavatkozni (Flumite, Mitac, Neoron, Sanmite). A szőlő most a szőlőperonoszpóra fertőzésre nagyon érzékeny fejlődési állapotban van. A védelemre Dithane, Polyram Combi, Miltox Special ajánlott. A szőlőlisztharmatra az idén kiemelt figyelmet kell fordítani, mert tavaly országos lisztharmat járvány alakult ki, s a kórokozó jól áttelelt. Jó eredményt felszívódó szerekés kontakt készítmények kombinált alkalmazásától remélhetünk.

Dr. Benedek Pál
egyetemi tanár, Mosonmagyaróvár