Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: a fórumsorozat nyitó rendezvénye november közepén lesz a minisztériumban, amelyet még 10 regionális esemény követ jövőre. Kiemelte: az FM 2015-ben indította el eredetvédelmi programját, részben azért, hogy nőjön az oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkkel ellátott áruk száma, részben pedig azért, hogy a már oltalom alatt álló árukban rejlő lehetőségeket jobban ki lehessen használni.

Hozzátette, a termelőkkel folytatott konzultációkon azonban kiderült, hogy az új bejelentéseknek az egyik akadálya, hogy a kérelmezők tájékozatlanok az uniós oltalmakkal és azok védjegyjogi összefüggéseivel kapcsolatban. Ezért szervezi a minisztérium a novemberben kezdődő fórumsorozatot.

Elmondta, 37 borászati termék, 12 szeszesital, valamint 13 mezőgazdasági termék és élelmiszer áll uniós vagy magyar oltalom alatt. Emellett még 47 földrajzi árujelzést igénylő terméket is nyilvántartanak.

oltalom

Az új bejelentéseknek az egyik akadály a tájékozatlanság a témában – fotó: iStock

Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés gazdag és változatos termelési hagyományokkal bír, így sok olyan termék van, amelyik erősen köthető a földrajzi termelési helyéhez, de az előállítói még nem élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket egy földrajzi árujelző oltalom nyújt – közölte.

A fórumokon a többi között az eredetvédelem, a márkaépítés és a marketing mellett szó lesz a jogérvényesítés lehetőségeiről például hamisítás vagy bitorlás esetén, illetve ismertetik a termelői csoportosulások feladatait. Az államtitkár felhívta a figyelmet: az uniós jog szerint alapvetően a termelői közösségeknek kell benyújtaniuk a földrajzi árujelző oltalom iránti kérelmeket.