Fazekas Sándor miniszter bemutatta az Országkóstoló sorozat (FEHÉR) zárásaként és összegzéseként megjelent Borkiválóságok Könyvét (Fehérborok, 2013.), mely exkluzív könyvben a szaktárca arra tett kísérletet, hogy a magyar borvidékek Fehér borkiválóságait felkutassa, értékelje és közkincsé tegye mindenki számára.

Kiss Eliza miniszteri biztos bejelentette, hogy a kiadványban szereplő pincészetek, már kezükben tarthatják Elismerő Oklevelüket, illetve a héten a kiadvány mellett megkapják azon matricákat is, melyek a boros palackra ragasztva tanúsítják, hogy a tétel a nemzeti borválogatott tagja.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke ismertette a kiadvány szakmai felépítést és a kiválasztási eljárás koncepcióját, menetét, illetve a három, négy, és öt csillagos borok, nemzetközi sztenderdeken alapuló elhatárolási szempontrendszerét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezett abban, hogy a kiválasztott borok piacra jutását, marketingjét segítse, melyre figyelemmel Stratégiai Partnerséget kötött azokkal a Borkereskedőkkel (pl. Bortársaság, In Vino Veritas), akik vállalták, hogy egyfelől kiemelt figyelmet fordítanak az Országkóstoló sorozatban Borkiválóságnak kiválasztott borokra, másfelől pedig azokat marketingstratégiájuk részévé teszik. A Stratégiai Partnerséghez történő kapcsolódás nyitott, ahhoz a továbbiakban is bármely borkereskedéssel foglalkozó csatlakozhat, amennyiben elfogadja a kölcsönös előnyökön alapuló feltételeket.

A Vörös és Rosé Borok Országkóstolója ugyanezen tematikával 2013. november 15-én indul, a részletes információk a Nemzeti Borkiválóság Program közösségi oldalán érhetők majd el.