Elmondta: ebben az évben Magyarország látja el a nemzetközi "5-a-day" Zöldség-gyümölcs Fogyasztásösztönző Szövetség elnöki tisztét. Így a nemzetközi szervezet minden évben a világ más országában megtartott, idei 9. konferenciájának helyszíne idén Budapest lesz.

A tanácskozás előtti napon, szeptember 19-én pedig a nemzetközi szervezet belső ügyeit vitatják meg a konferenciára meghívott 26 ország képviselői. Ehhez a fórumhoz szakmai programként kapcsolódik az OMÉK megtekintése is. "Magyarország számára megtiszteltetést és elismerést jelent a mostani nemzetközi konferencia megrendezésének lehetősége, amelyre a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatása teremtette meg a lehetőséget" - mondta a FruitVeB elnöke.

A tanácskozás programjának összeállításánál a nemzetközi érdeklődésre számot tartó témákon kívül nagy hangsúlyt helyeztek a szervezők a magyar projektek bemutatására. Így többek között a résztvevők megismerkedhetnek a Magyarországon sikeres iskolagyümölcs-programmal, valamint az eddig megvalósult "5-a-day"- program magyar változatával, a "3x3" elnevezésű akcióval is. Ez utóbbi arra kíván ösztönözni, hogy fogyasszon mindenki - lehetőség szerint - naponta háromszor háromféle zöldséget, gyümölcsöt.

Magyarországtól jövőre Argentína veszi át a "5-a-day" nemzetközi szervezet elnöki tisztét, míg 2014-ben Magyarország a "5-a-day" Zöldség-gyümölcs Fogyasztásösztönző Szövetség titkársági teendői látja el - mondta Mártonffy Béla.