A fák és a cserjék körül mulcsozzunk, a komposzttárolót pedig takarjuk le, hogy megvédjük a hosszan tartó őszi esőzésektől. Mihelyt a kertben felszabadult egy terület, dolgozzunk a talajba istállótrágyát vagy komposztot. Vigyázzunk arra, hogy a nedves földet ne tapossuk meg. Hatékonyabbá tehetjük munkánkat, ha az ásásra váró terület egy részét letakarjuk fóliával, és ezen dolgozunk akkor, amikor a többi túlságosan nedves. A másik fontos őszi munka a trágya és a komposzt kezelése, beforgatása és az utánpótlásról való gondoskodás. Könnyű talajoknál vessük el a zöldtrágyanövényeket, hogy a talaj ne maradjon parlagon télre. Itt az ideje, hogy a tavasszal vetett zöldtrágyanövényeket bedolgozzuk a talajba. Gyűjtsük össze a lehullott lombot, s vagy külön, vagy az aprított fás hulladékkal együtt komposztáljuk.

A díszkert

A szabad felületeket készítsük elő az őszi növények számára, az ágyásokban könnyedén gereblyézzük össze az üres helyeket, és komposzttal vagy trágyával mulcsozzuk. Október elején még előfordulhatnak szárazabb, melegebb napok, hetek. Ilyenkor ne nyírjunk gyepet. Ekkor érdemes előkészíteni a talajt a vetéshez, sőt a vetés is megkezdhető. A tavasszal virító hagymások közül csak a tulipánt ültessük el ebben a hónapban. Továbbra is figyeljük a magasra növő, ősszel virító növényeket, és szükség esetén kötözzük fel őket. A tűlevelűeket és a sövényeket vágjuk vissza.

A zöldségeskert

Egész ősszel gondosan szedjük össze és távolítsuk el a leveleket meg a zöldséghulladékot, hogy a betegségek elterjedését megakadályozzuk. Ebben a hónapban természetesen megkezdődik a betakarítás és raktározás, ami ekkor elsősorban a gyökérzöldségek, a hagyma és a burgonya felszedését és elraktározását jelenti. Ha a burgonya levelein felfedezzük a burgonyavész jeleit, akkor égessük el a lombot. A halványító és a gumós zellert, valamint a póréhagymát töltögessük fel. Semmisítsük meg a káposztafélék hernyóit. A hónap vége felé takarjuk le fóliával a zöldségféléket.

A gyümölcsös

Őszre bőséges feladatot ad az indás bogyósok – a szeder, málna stb. – felkötözése. Szintén egész évszakban ügyelnünk kell a kötésekre, karókra, ha szükséges, ezeket újítsuk is meg. A sérült, beteg ágakat pedig vágjuk le. Az ősszel érő szamócát szalmával mulcsozzuk, továbbá takarjuk le egy hálóval a madarak ellen. Természetesen ne feledkezzünk meg a szőlőről sem, s bár a szüret ilyenkor már a vége felé közeledik – pláne az idei évben –, a későn érő fajtákat ilyenkor már a fagy erősen fenyegeti.
Ilyenkor érdemes friss szamócapalántákat is ültetni. Vágjunk fás dugványokat a ribiszkéről és az egresről. Az áfonyát szedjük le, a leérett vesszőket metsszük vissza. Szintén le kell vágnunk a lisztharmat fertőzte ágvégeket. Ezeket égessük is el. Az alma- és körtefákat, valamint a birseket vizsgáljuk meg, hogy nincs-e rajtuk rákos seb.

Az üvegház

Még nincs különösebben sok teendő. Ősszel folyamatosan csökkentsük a szellőztetést és a párásítást. Folytassuk a téli salátafélék tálba vetését, amit még augusztusban megkezdtünk.

Az erkély

A virágládákba kora ősszel kerülnek be a téli és a kora tavaszi növények. Szeptemberben távolítsuk el a nyári növényeket, és a földkeverékeket újítsuk meg. A földréteg felső 20 cm-ét kitermeljük, elkeverjük érett komposzttal vagy trágyával, majd visszatöltjük. Csakis ezután ültessük be a téli, kora tavaszi növényeket. A ládák beültetésének fontos szabálya, hogy mindig középre kerüljenek a magasabb növények és ezek köré az alacsonyabbak, valamint a futó, kúszó virágok. Téli-tavaszi díszítésre alkalmas az árvácska, a különböző kankalinfélék, a nefelejcs és a százszorszép. Természetesen sok olyan apró, kora tavaszi hagymás virág is van, amelyet ilyenkor kell elültetni.