Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Ahány repce, annyiféle eredmény, avagy mindenki másképp csinálja…

  2012. március 12., hétfő 14:41 Szántóföld

  A repcetermés az elmúlt 5 évben átlagosan 2,2-2,3 t/ha, ami a legutóbbi aratáskori 110-120000 Ft/t fölötti áron, a nyereségesség határán mozog, míg az egy évvel korábbi árakon inkább veszteséget adott.

 • Voliam Targo – kettős védelemmel a legveszélyesebb szívó- és rágókártevők ellen!

  2012. március 12., hétfő 08:53 Szántóföld

  A tetszetős, kívánatos és a kertészeknek jelentős árbevételt biztosító zöldségfélék termesztése összetett, nagy gondosságot, körültekintést és naprakész szaktudást igénylő munkafolyamat. A termesztés minden elemének harmonikusan kell igazodni a kitűzött célhoz.

 • Mustang Forte – gyorsabb és erősebb a gabonamezők győztese!

  2012. március 07., szerda 10:25 Szántóföld

  A Dow AgroSciences világszerte ismert a gabona gyomirtásában végzett magas színvonalú fejlesztő munkájáról. Ennek eredménye, hogy 2012-ben minden fontosabb szegmensben prémium készítményeket kínál a magyarországi termelők részére.

 • Starter műtrágyák a Fertilia 2012 tavaszi ajánlatában

  2012. március 07., szerda 09:32 Szántóföld

  Startertrágyázással a csírázó, gyökeresedő növény kezdeti fejlődésének tápanyag ellátásáért

 • Megéri "etetni!" - pár gondolat a napraforgó tápanyag-ellátásáról

  2012. március 05., hétfő 13:39 Szántóföld

  A magyarországi szántóföldi növénytermesztés 3. legfontosabb növénye a napraforgó. A félmillió hektár körül mozgó vetésterület ez évben a legmagasabb számokat idéző évek nagyságrendjében kerül elvetésre. Ennek több oka is van.

 • Egy jó koncepció; azaz a valóban nagy termés reménye (A Click Combira alapozott megoldás kukoricában)

  2012. március 05., hétfő 10:01 Szántóföld

  A kukorica gyomirtásban már-már igaz a megállapítás; ahány ház, annyi szokás. Tény, hogy nem minden gyomirtó szer alkalmas minden probléma orvoslására, s ezért kell jól átgondolni a beavatkozást; de az is igaz, hogy sok esetben a szokások rabjává válva nem tudunk optimális (ár/teljesítmény) arányt kialakítani.

 • Kielégítően fejlődik a búza Bács-Kiskun megyében

  2012. március 02., péntek 14:03 Szántóföld

  A kemény hideg nem tett számottevő kárt a múlt év őszén száraz földbe került kenyérgabonában, amely mostanra reményt keltő fejlettséget mutat – közölte a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kertészeti főfelügyelője az MTI-vel.

 • Vessünk magyar vetőmagot! - Kerekasztal-beszélgetés zajlott a vetőmagokról

  2012. február 29., szerda 20:19 Szántóföld

  A magyar vetőmag kiváló tulajdonságokkal rendelkező, világhírű termék, nem tudunk annyit előállítani belőle, hogy arra ne találnánk vevőt – mondta Szépe Ferenc, az agrártárca mezőgazdasági főosztályának vezetője a "Vessünk magyar vetőmagot!" címmel Budapesten megrendezett kerekasztal-beszélgetésen.

 • Kettős védelem a kalászosok gombabetegségei ellen

  2012. február 29., szerda 15:38 Szántóföld

  A kalászos gabonafélék termését a gombabetegségek közül leginkább a rozsda félék veszélyeztetik. Évről évre jelentős károkat okoznak, járványos években pedig akár a termés nagyobbik felét is elvihetik.

 • Cinkes starterek - a drágább mindig jobb?

  2012. február 28., kedd 23:26 Szántóföld

  A növénytermesztés jövedelmezőségének javulásával az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül – nagyon helyesen – a nem kizárólag a pénztárca felől közelítő, de szakmai alapon is átgondolt tápanyag-visszapótlási gyakorlat.

 • A hó fogságából szabaduló repceállományok megítélése – állománymustra és tavaszi stratégia

  2012. február 28., kedd 09:01 Szántóföld

  Február elején teljes erejével csapott le a tél Közép-Európára és ez alól Magyarország sem volt kivétel. Az éjszakai minimum hőmérséklet az ország számos pontján -15 és -20°C körül alakult, – sőt néhány helyen ez alá is süllyedt – és a nappali hőmérséklet sem haladta meg a -8, -10°C-os maximumot.

 • A szántóföldi növénytermesztés kulcsfigurája a kukorica

  2012. február 21., kedd 19:23 Szántóföld

  Szimbiózis – amikor a genetika és az aktív talajélet egymásra talál!

 • Colosseum növényvédőszer válogatás a 20 éves Sumi Agro-tól

  2012. február 20., hétfő 18:48 Szántóföld

  Gazdaságos megoldás együttesen. Minden irányból segít a Sumi Agro: rovarfertőzés ellen, gombafertőzés ellen, kondicionálva.

 • Plenum - Új hatásmechanizmusú termék repcében a fénybogarak ellen!

  2012. február 20., hétfő 12:42 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce rovarkártevői közül a legismertebb és az egyik legnagyobb károkozásra képes faj a repcefénybogár (Meligethes aeneus). A repcetermés mennyiségét döntően befolyásolja a fénybogarak ellen elvégzett védekezés időzítése és minősége.

 • Euralis Semences - Modern és hatékony nemesítési háttér

  2012. február 17., péntek 06:31 Szántóföld

  Euralis Vetőmag hírlevél 4. – Legfrissebb hírek a kutatás–fejlesztés területeiről!

 • Jól telel az őszi búza a GOSZ elnöke szerint

  2012. február 15., szerda 19:00 Szántóföld

  Jól telel a tavaly ősszel mintegy egymillió hektáron elvetett búza jelentős része, mivel a vetéseket hó borítja, így most gyakorlatilag mindent kibírnak - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

 • RAPOOL tavaszi repce technológiai javaslatok 2012

  2012. február 15., szerda 08:21 Szántóföld

  Az őszi vetések jellemzően nehéz, sokszor kritikus körülmények között kerületek a talajba. A rendkívül aszályos időjárás következtében a magágykészítés, a vetés és a növények kezdeti fejlődése sem lehetett optimális.

 • Tango Star: Jól bevált szer jó áron!

  2012. február 15., szerda 06:02 Szántóföld

  A tavalyi év sikeréből kiindulva a BASF Hungária Kft. januárban ismét elindította kereskedelmi akcióját azoknak a termelőknek, aki időben rendelik meg a Tango® Star gombaölő szert vagy a „SZTÁR ajánlatban” szereplő Biathlon Star® + Tango Star + Cycocel® 460 növényvédő szereket.

 • Ne kockáztasson, nem éri meg! - Biztonsággal a tiszta vetőmagpiacért

  2012. február 14., kedd 20:40 Szántóföld

  A 2008-as gazdasági évben a KWS cégcsoport egy új rendszert fejlesztett ki a logisztika területén.

 • RAPOOL tavaszi technológiai ajánlások repcetermesztők számára

  2012. február 14., kedd 10:10 Szántóföld

  A 2011-ben elvetett őszi káposztarepce állományok rendkívül változatos képet mutatnak országszerte. A talaj előkészítés illetve a vetés valamint a kelést követő időszakban uralkodó száraz körülményeket a téli csapadék eddigi alakulása sem tudta számottevően kompenzálni.

 • Tavaszi gondolatok a kukorica gyomirtásáról

  2012. február 14., kedd 09:45 Szántóföld

  A hosszúra nyúlt tél végén várakozással és új reményekkel tekintünk az idei mezőgazdasági szezon elé. Tervezve a tavaszi növényvédelmi munkákat fontos, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból következtetéseket levonva tervezzük meg a területünk gyomflórájának leginkább megfelelő gyomirtási technológiát.

 • Cherokee - Teljes körű lomb- és kalászvédelem 
a gombabetegségek ellen

  2012. február 14., kedd 09:15 Szántóföld

  Az őszi búzát támadó kórokozók különböző mértékben csökkentik a termés mennyiségét, minőségét. A gabonalisztharmat már korán megjelenik a növény felületén, legfeljebb 10-15% terméscsökkenést okoz.

 • Axial One - Egyszikű, kétszikű, nagyszerű

  2012. február 14., kedd 09:01 Szántóföld

  Nagy széltippan, pipacs, ebszékfű, pásztortáska, szarkaláb, búzavirág, tyúkhúr, mezei acat, hogy csak a leggyakoribbakat említsük, általánosan előforduló gyomnövények a kalászos gabonákban.

 • Egységben az erő! - Három hatóanyag harmonikus együttműködése a kalászosok gyomirtásában

  2012. február 13., hétfő 23:10 Szántóföld

  2011 őszén a kalászos gabonákat az ország jelentős részén nagyon rossz magágyba vetették. Ennek az oka a hosszantartó aszály volt, mert a művelési mélységig kiszáradó talajokban nem lehetett normális talajmunkát végezni.

 • Pannon Starter és Forester

  2012. február 13., hétfő 21:31 Szántóföld

  Egyre több olyan kukoricafajta kerül köztermesztésbe, amelyek jobban tűrik a korai vetéssel járó hűvösebb talajviszonyokat.

 • Melyik az igazi?

  2012. február 13., hétfő 08:51 Szántóföld

  Az élet számos területén hangozhat el ez a kérdés, de most nem a párválasztási dilemmákról akarok írni. Legalább olyan fontos témát választottam, a pénzről van szó. Melyik az a kukorica hibrid, amelyik a termesztési körülményeink mellett a leginkább megfelel a céljainknak?

 • NÁLUNK A PROFIT! NK Octet - Kirobbanó teljesítmény

  2012. február 13., hétfő 08:39 Szántóföld

  A 2011-es év kifejezetten száraz időjárása nem kevés izgalmat okozott a növénytermesztési ágazat résztvevőinek. A mi vidékünkön (Zala- és Vas megye) a július volt az első hónap, amikor érdemleges mennyiségű eső hullott, az év első hat hónapjában számos termesztési körzetben nem értük el a 70 mm-nyi összesített csapadék mennyiséget. A...

 • Győződjünk meg, mi van előttünk, gondoljuk meg, mi van mögöttünk azaz Milyen napraforgót termeljünk? Hagyományost vagy magas olajsavasat?

  2012. február 13., hétfő 08:26 Szántóföld

  Győződjünk meg mi van előttünk, gondoljuk meg mi van mögöttünk. Talán nem mindenki ismeri ezt a közmondást, így érdemes számba venni mit is jelent ez? Általánosan úgy tudnám megfogalmazni a jelentését, hogy a lehetőségeket ki kell használni, de nem szabad mindenáron az ismeretlent keresni, a bizonytalant választani. Ebben segít az, ha...

 • SAATEN-UNION: A csúcsteljesítmény biztonságos megoldásai

  2012. február 10., péntek 05:37 Szántóföld

  Az elmúlt másfél évtizedben a hazai napraforgó termesztés sokat változott a kultúra megítélésének, termesztési intenzitásának, és a használt genotípusok jellemzőinek tekintetében.

 • EURALIS – innováció a herbicid toleráns napraforgó, kukorica és cirok területén

  2012. február 10., péntek 05:28 Szántóföld

  Az Euralis Vetőmag Kft., tavaszi vetőmagjainak szélesebb körű megismertetése érdekében új projektet indított a herbicid toleráns kukorica, napraforgó és cirok hibridjeivel. Olvassa el mellékelt tájékoztatónkat, amelyben részletesen megismerheti a projekt mögött felépített innovációt. Kollégáink készséggel várják kérdéseiket az Euralis...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]