Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Kalászosok gombaölőszeres védelme

  2012. május 19., szombat 12:16 Szántóföld

  A kalászos állományok a virágzás fenológiai állapotában vannak. A május elején-közepén fellépett mérsékelten hűvös, csapadékos, párás időjárás miatt növekszik a különböző gombafertőzések veszélye ezért okozott figyelem szükséges!

 • Kevesebb búza, de több repce teremhet idén

  2012. május 14., hétfő 14:16 Szántóföld

  Várhatóan kevesebb búza terem az idén a tavalyinál, így országosan 4 millió tonna alatt lesz a termény mennyisége, szemben a múlt évivel, amikor a meghaladta ezt - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

 • Növeli a versenyképességet a sávos talajművelés

  2012. május 11., péntek 08:37 Szántóföld

  A sávos talajművelési technológia növeli a versenyképességet, és környezetbarát - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Várdombon, ahol a Szekszárd Növény Zrt. kísérleti alkalmazásával ismerkedett.

 • A kukorica tápanyag ellátása

  2012. május 10., csütörtök 11:06 Szántóföld

  Hazánk mezőgazdasági területének vetésszerkezetében a kukorica több mint 30 százalékos részarányt képvisel. Az egyre inkább szélesedő ipari felhasználás miatt továbbra is a szántóföldi növénytermesztés meghatározó tényezője lesz, úgy a területnagyságot, mint a jövedelmet illetően. Termesztésének sikere meghatározhatja a szántóföldi...

 • Tartsuk egészségesen a növényállományt a Kwizdával

  2012. május 09., szerda 10:41 Szántóföld

  Az aszály és a tápanyaghiány (száraz talajból nem tudja felvenni a makro- és mikroelemeket a növény) nagyon megviselte a búza állományunkat. Ezek már behatárolták a várható termés nagyságát. Viszont a betegségek még tovább csökkenthetik a termésünket. Ezért tartsuk egészségesen a növényállományunkat!

 • Affirm - mérföldkő a hernyókártevők elleni küzdelemben!

  2012. május 09., szerda 08:54 Szántóföld

  Az Affirm 095 SG a kertészeti kultúrák lepkekártevői ellen kifejlesztett új, természetes eredetű hatóanyagot tartalmazó, kiváló hatékonyságú rovarölő szer. Egyedülálló hatásmódjának köszönhetően, a hagyományos készítményekkel szemben kialakuló rezisztencia elkerülésében kulcsfontosságú. Alacsony hatóanyag-dózisának használata biztonságot...

 • TOPSIN WDG szisztémikus gombaölőszer ismét a gazdaboltokban

  2012. május 07., hétfő 08:40 Szántóföld

  TOPSIN WDG szisztémikus gombaölőszer ismét kiskiszerelésben a gazdaboltokban! Széles hatásspektrum, számos gombafertőzés megelőzésére.

 • A Spodnam DC alkalmazásának megtérülése repcében

  2012. május 03., csütörtök 10:16 Szántóföld

  Tavaly folytattuk a repce pergésveszteségének csökkentésével kapcsolatos, 2010-ben megkezdett vizsgálatainkat. A vizsgálat célkitűzése annak megállapítása volt, hogy a Spodnam DC használata milyen mértékben térül meg a készítményt felhasználó repcetermelőnek. Ennek érdekében kísérleteket állítottunk be az ország különböző pontjain, így...

 • Vetik a kukoricát, az árpát, a napraforgót és a szóját

  2012. április 27., péntek 14:30 Szántóföld

  Folyamatosan vetik a tavaszi árpát, a kukoricát, a napraforgót és a szóját is hazánkban. Az AKI adatai szerint a legtöbb esetben előrehaladott állapotban vannak a tavaszi mezőgazdasági munkák. Az ősszel elvetett búza 2012-ben 4977 hektáron pusztult ki, míg a repce 99 884 hektáron.

 • Védekezzünk a fénybogarak ellen a Kwizdával

  2012. április 23., hétfő 13:24 Szántóföld

  A repce a meleg márciusi időjárás miatt hamarosan virágzik! Megjelentek a fénybogarak, itt az ideje a tebukonazolos regulálásnak és a bór-lombtrágyázásnak, azaz a második tavaszi permetezésnek.

 • Biztos bevételnek tűnik a napraforgó

  2012. április 23., hétfő 11:04 Szántóföld

  Végéhez közeledik az egyre nagyobb területen termesztett napraforgó vetése – tájékoztat a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztálya. A jelenlegi árutőzsdei árszinteken biztos bevételnek tűnik a napraforgó.

 • Timac Agro: A hozambiztonság növelése a kapások termesztésében

  2012. április 18., szerda 10:09 Szántóföld

  Az évről évre növekvő termelés ellenére is kielégíthetetlennek látszó globális piaci kereslet kedvezően alakítja a terményárakat. Hazánkban a kapás növények vetésterülete jelentősen növekedett az elmúlt két évben, amihez idén a tavaly őszi időjárás okozta vetési nehézségek, majd kelési problémák is hozzájárultak. A Gabonaszövetség adatai...

 • Hatékony védekezés a gombák ellen a Kwizda Agroval

  2012. április 17., kedd 11:25 Szántóföld

  Nagyon gyenge őszi búza állományokkal találkozunk a szántóföldeken. A termesztőknek mindent meg kell tenni azért, hogy egy elfogadható termést tudjon betakarítani. Ezért a gombák elleni védekezéseket és a hasznosuló lomb- és fejtrágyázásokat végre kell hajtani.

 • Kukoricát vetnek, energiaerdőt aratnak

  2012. április 16., hétfő 14:55 Szántóföld

  Kardeván Endre szerint az országnak biztonságos élelmiszerekkel kell ellátnia a lakosságot, Budai Gyula pedig bejelentette, hogy kiemelt vállalat lesz a Gyulai Húskombinát. A lakosság szavazhat 2013 madaráról, miközben learatták az első energiaerdőt a Sefag Zrt-nél. Vas megyében már aratják a napraforgót, kukoricát. Agrárhírek hazánkból.

 • Fagykár a repcében

  2012. április 13., péntek 09:31 Szántóföld

  Az elmúlt napok fagyos hajnalainak hatása megmutatkozik a repcéken. Az ország bizonyos részein a -6°C-ot is elérte a hőmérséklet. Az alacsony hőmérséklet, a fagyos periódusok a repcét az érzékeny fejlődési szakaszában érte.

 • TOPSIN a profi gombaölőszer!

  2012. április 12., csütörtök 12:03 Szántóföld

  TOPSIN-M 70 WDG gombaölőszer a virágzáskor fellépő moniliás fertőzések megelőzésére. A súlyos károk enyhítésére az okszerű, időben való permetezés jelenthet megoldást.

 • Gyors megoldás a „feketeöves” gyomok ellen

  2012. április 06., péntek 07:55 Szántóföld

  Parlagfű, csattanó maszlag, szerbtövis, selyem mályva, árvakelésű napraforgó, mezei acat. Mind-mind olyan gyomnövény, amelyek kontrollálása nehezebb feladatot jelenthet a kukorica gyomirtásában, a folyamatos, vagy mélyről való csírázás, kihajtás miatt, az ellenük való védekezésre biztos megoldást csak állománykezeléssel tudunk elérni.

 • Elumis Peak - régi-új termék a kukorica gyomirtására

  2012. április 06., péntek 07:48 Szántóföld

  Az idei tavaszon új termék jelenik meg a Syngenta kukorica gyomirtószer palettáján. Egy gyűjtőcsomag, ami két új gyomirtószert foglal magába, nevük Elumis és Peak. A készítmény három hatóanyagot tartalmaz, amelyek egymás hatását ideális módon kiegészítve, együtt dolgozva széles gyomirtási spektrumot nyújtanak. Posztmergens gyomirtószer,...

 • A nemzetközi tőzsdéken emelkednek a gabonaárak

  2012. április 05., csütörtök 15:35 Szántóföld

  A rossz terméskilátások miatt a nemzetközi gabonatőzsdéken emelkednek az árak, a magyar tőzsde azonban csak mérsékelten reagál a kilátásokra - állapítja meg a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztálya az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésében.

 • Kalászos növényvédelmi stratégia a vízmegőrzésért

  2012. április 05., csütörtök 15:14 Szántóföld

  Amióta az időjárási adatokat feljegyzik Magyarországon, az elmúlt esztendő bizonyult az egyik legszárazabb évnek. Sajnos a téli félév csapadéka is kevés volt ahhoz, hogy a talajok vízkészletét feltöltse.

 • Rovarkárvevők elleni védekezés kalászosokban

  2012. április 05., csütörtök 08:04 Szántóföld

  A gabonafélék legveszélyesebb kártevője a vetésfehérítő, amelynek lárvája és imágója egyaránt a növények leveleit fogyasztja. A kártevők leginkább a zabot és a tavaszi árpát kedvelik, de a zászlós levél felületének csökkentésével az őszi kalászosokban is érzékeny károkat tudnak okozni.

 • Vetésidő ajánlás a DEKALB kukorica hibridekhez

  2012. március 30., péntek 11:45 Szántóföld

  Mikor kezdhetjük vetni a kukoricát? Mit jelent a korán vethető hibrid, mit nyerek, mit kockáztatok a korai vetéssel?

 • Voliam Targo - kettős védelemmel a legveszélyesebb szívó- és rágókártevők ellen!

  2012. március 28., szerda 11:53 Szántóföld

  A hajtatott zöldségfélék egyik legveszedelmesebb kártevője a kétfoltos takácsatka. Táplálkozásával főként a leveleken, száron és a termésen okoz kárt. A leveleken klorotikus foltok jelennek meg, majd torzulnak és végül elpusztulnak.

 • A vetést és a növények fejlődését is aszály lassítja Szolnokban

  2012. március 28., szerda 09:59 Szántóföld

  Megfelelő ütemben haladnak a tavaszi szántóföldi munkák, ám a vetést és az őszi növénykultúrák kelését egyaránt nehezíti a szárazság Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel.

 • Tisztelt napraforgótermesztő Partnerünk!

  2012. március 24., szombat 12:34 Szántóföld

  A napraforgó terület folyamatos növekedése jelentős veszélyeket is rejt. A betegségek és a gyomok felszaporodásával egyre meghatározóbb a megelőzés. Száraz időben nagyon fontos a gyomok korai kikapcsolása. A talajból támadó gombák ilyenkor is komoly károkat okoznak, egyben megalapozzák a később kirobbanó járványokat. A fertőzési források...

 • Békésben 24 ezer hektáron kritikus a búza állapota

  2012. március 21., szerda 11:19 Szántóföld

  Békés megyében az őszi búza mintegy 24 ezer hektáron, a vetésterület 25 százalékán kritikus állapotú, gyengén fejlett az állomány és a márciusi szárazság miatt nem képes a bokrosodás fázisába lépni, különösen az észak-békési térségben – tájékoztatta az MTI-t Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetség főtitkára.

 • Kipróbáltam a Dow Mustang Fortéjét!

  2012. március 20., kedd 17:13 Szántóföld

  A Hatvan térségében szaktanácsoló Kovács Kálmán, a megyei növényorvos kamara második ciklusát töltő elnöke bemutatja a Dow AgroSciences Mustang Forte nevű gyomirtójának kiváló tulajdonságait.

 • Újabb szigorítások a GMO-mentesség érdekében

  2012. március 20., kedd 11:37 Szántóföld

  A magyar mezőgazdaság genetikailag módosított szervezetektől (GMO) való mentessége megőrzésének érdekében szigorító intézkedésekről rendelkezett a vidékfejlesztési miniszter.

 • Kukorica Klubnap az Axiál Szakmai Napokon

  2012. március 14., szerda 12:22 Szántóföld

  A Magyar Kukorica Klub idei évindító rendezvénye március 23-án délelőtt 11:00 órakor lesz az Axiál Kft. Alkatrész Logisztikai Központjának első emeleti tárgyalójában.

 • Tisztelt kalászos gabona termesztő Partnerünk!

  2012. március 13., kedd 09:47 Szántóföld

  A 2011-es rendkívül száraz év miatt sok helyen a kalászos gabonák rendkívül rossz magágyba kerültek. A kelést nemcsak a rossz magágy hátráltatta, hanem a további csapadékhiány is. Jelentős körzetekben csak a decemberi esők után keltek ki az őszi búzák és nem tudtak megerősödni.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]