Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Somogyban már aratnak, Békésben jövő héten kezdenek (+Képek)

  2012. június 22., péntek 09:05 Szántóföld

  Békés megyében az őszi búza betakarítása a vártnál korábban, hétfőn elkezdődik a kánikula miatt, az őszi árpát már aratják – tájékoztatta Barabás Béla a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t csütörtökön. Eközben Somogyban már aratnak.

 • Őszi káposztarepce hibridválasztás tapasztalatok alapján és következetesen

  2012. június 21., csütörtök 13:25 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelés eredményességét az időjárás alakulása alapvetően meghatározza. Ez a megállapítás különösen helytálló napjaink repcetermesztésére. Mivel időjárásunkat befolyásolni nem tudjuk, ezért a termesztés sikere érdekében technológiánk fejlesztése jelentheti az egyik utat a termésbiztonság és a jövedelmezőség növelése felé....

 • Megkezdődött az őszi árpa aratása

  2012. június 19., kedd 17:25 Szántóföld

  A hét elején megkezdték az őszi árpa betakarítását Bács-Kiskun és Baranya megyében, s ezzel elindult az országban a több mint két hónapig tartó, egyik legfontosabbnak tartott mezőgazdasági munka, az aratás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Földművelésügyi Igazgatósága kedden az MTI-vel.

 • Repce és őszi kalászosok alaptrágyázása

  2012. június 18., hétfő 14:38 Szántóföld

  A tavalyi vetések eredményességét az időjárás jelentősen lerontotta. A szárazság korlátozta az elvetett mag csírázását és a kikelt növények fejlődését. A gyenge növényállományokat a tél tovább tizedelte, és tavasszal sok gondot okozott az állományok regenerálása, megerősítése.

 • Az új KAP miatt több lehet a kukorica és a repce, kevesebb a búza

  2012. június 18., hétfő 08:25 Szántóföld

  Az Európai Unió 2014-től tervezett Közös Agrárpolitikája (KAP) szerint megőrizheti pozícióját az eddig kedvező helyzetben lévő hazai gabonatermesztés - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Dunaföldváron.

 • Prémium kategóriás lombtrágya fél áron a Kwizdától

  2012. június 14., csütörtök 14:56 Szántóföld

  Ön tudta, hogy a cukorrépa a bórigényét csak 20%-ban fedezi a talajból még akkor is, ha a talajban a répának elegendő bór áll rendelkezésére? A lombon keresztüli bórpótlás ezért kiemelten fontos! Nem mindegy, hogy milyen termékkel és nem mindegy, hogy mikor!

 • A búzatermesztés minősége a fémzárolt vetőmag használatával növelhető

  2012. június 14., csütörtök 09:20 Szántóföld

  A búzatermesztés minőségi fejlesztése érdekében növelni kell a felhasznált fémzárolt vetőmag mennyiségét - hívta fel a gazdák figyelmét az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának megbízott főigazgatója Martonvásáron, a szerdai országos kalászos szakmai napon és fajtabemutatón.

 • Kevesebb őszi búza terem az idén

  2012. június 13., szerda 15:58 Szántóföld

  Idén a tavalyi 4,5 millió tonnával szemben 3,7-4 millió tonna őszibúza-termésre számít a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

 • Árusíthatók az őshonos növények magját tartalmazó vetőmagkeverékek

  2012. június 05., kedd 07:57 Szántóföld

  A magyarországi természetes gyepeken előforduló, őshonos fajokból összeállított takarmány vetőmagkeverékek is árusíthatóak a jövőben; ezt rögzíti a június 4-én hatályba lépett kormányrendelet - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-t.

 • Kártevők és betegségek jelentek meg a bakonyi árpatáblákon

  2012. május 30., szerda 07:38 Szántóföld

  A főként párás, csapadékos időre jellemző fertőzést, a hálózatos levélfoltosságot figyelték meg a bakonyi árpatáblákon; a betegség gyakorisága 50-70 százalék közötti a vizsgált területeken - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága az MTI-vel.

 • Ki lesz az év legjobb repce- és napraforgó- termelője?

  2012. május 23., szerda 15:17 Szántóföld

  Elindult a Nagy Pictor® Próba, a BASF termésversenye!

 • Az őszi vetésű növényeknél közepes, a tavasziaknál jó termés is lehet

  2012. május 23., szerda 09:04 Szántóföld

  Az őszi vetésű növényeknél - például a kalászos gabonák esetében - közepes, a tavaszi vetésűeknél - így például a napraforgónál és a kukoricánál - jó termés is lehet a határ mostani képe alapján - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Csökkentse betakarítási veszteségét a repcetáblán

  2012. május 21., hétfő 08:27 Szántóföld

  Gondolt Ön már arra, hogy a repcetáblán megtermelt termésből végülis mennyi kerül a raktárakba? Csökkentse betakarítási veszteségét az Iskay® használatával!

 • Kalászosok gombaölőszeres védelme

  2012. május 19., szombat 12:16 Szántóföld

  A kalászos állományok a virágzás fenológiai állapotában vannak. A május elején-közepén fellépett mérsékelten hűvös, csapadékos, párás időjárás miatt növekszik a különböző gombafertőzések veszélye ezért okozott figyelem szükséges!

 • Kevesebb búza, de több repce teremhet idén

  2012. május 14., hétfő 14:16 Szántóföld

  Várhatóan kevesebb búza terem az idén a tavalyinál, így országosan 4 millió tonna alatt lesz a termény mennyisége, szemben a múlt évivel, amikor a meghaladta ezt - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

 • Növeli a versenyképességet a sávos talajművelés

  2012. május 11., péntek 08:37 Szántóföld

  A sávos talajművelési technológia növeli a versenyképességet, és környezetbarát - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Várdombon, ahol a Szekszárd Növény Zrt. kísérleti alkalmazásával ismerkedett.

 • A kukorica tápanyag ellátása

  2012. május 10., csütörtök 11:06 Szántóföld

  Hazánk mezőgazdasági területének vetésszerkezetében a kukorica több mint 30 százalékos részarányt képvisel. Az egyre inkább szélesedő ipari felhasználás miatt továbbra is a szántóföldi növénytermesztés meghatározó tényezője lesz, úgy a területnagyságot, mint a jövedelmet illetően. Termesztésének sikere meghatározhatja a szántóföldi...

 • Tartsuk egészségesen a növényállományt a Kwizdával

  2012. május 09., szerda 10:41 Szántóföld

  Az aszály és a tápanyaghiány (száraz talajból nem tudja felvenni a makro- és mikroelemeket a növény) nagyon megviselte a búza állományunkat. Ezek már behatárolták a várható termés nagyságát. Viszont a betegségek még tovább csökkenthetik a termésünket. Ezért tartsuk egészségesen a növényállományunkat!

 • Affirm - mérföldkő a hernyókártevők elleni küzdelemben!

  2012. május 09., szerda 08:54 Szántóföld

  Az Affirm 095 SG a kertészeti kultúrák lepkekártevői ellen kifejlesztett új, természetes eredetű hatóanyagot tartalmazó, kiváló hatékonyságú rovarölő szer. Egyedülálló hatásmódjának köszönhetően, a hagyományos készítményekkel szemben kialakuló rezisztencia elkerülésében kulcsfontosságú. Alacsony hatóanyag-dózisának használata biztonságot...

 • TOPSIN WDG szisztémikus gombaölőszer ismét a gazdaboltokban

  2012. május 07., hétfő 08:40 Szántóföld

  TOPSIN WDG szisztémikus gombaölőszer ismét kiskiszerelésben a gazdaboltokban! Széles hatásspektrum, számos gombafertőzés megelőzésére.

 • A Spodnam DC alkalmazásának megtérülése repcében

  2012. május 03., csütörtök 10:16 Szántóföld

  Tavaly folytattuk a repce pergésveszteségének csökkentésével kapcsolatos, 2010-ben megkezdett vizsgálatainkat. A vizsgálat célkitűzése annak megállapítása volt, hogy a Spodnam DC használata milyen mértékben térül meg a készítményt felhasználó repcetermelőnek. Ennek érdekében kísérleteket állítottunk be az ország különböző pontjain, így...

 • Vetik a kukoricát, az árpát, a napraforgót és a szóját

  2012. április 27., péntek 14:30 Szántóföld

  Folyamatosan vetik a tavaszi árpát, a kukoricát, a napraforgót és a szóját is hazánkban. Az AKI adatai szerint a legtöbb esetben előrehaladott állapotban vannak a tavaszi mezőgazdasági munkák. Az ősszel elvetett búza 2012-ben 4977 hektáron pusztult ki, míg a repce 99 884 hektáron.

 • Védekezzünk a fénybogarak ellen a Kwizdával

  2012. április 23., hétfő 13:24 Szántóföld

  A repce a meleg márciusi időjárás miatt hamarosan virágzik! Megjelentek a fénybogarak, itt az ideje a tebukonazolos regulálásnak és a bór-lombtrágyázásnak, azaz a második tavaszi permetezésnek.

 • Biztos bevételnek tűnik a napraforgó

  2012. április 23., hétfő 11:04 Szántóföld

  Végéhez közeledik az egyre nagyobb területen termesztett napraforgó vetése – tájékoztat a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztálya. A jelenlegi árutőzsdei árszinteken biztos bevételnek tűnik a napraforgó.

 • Timac Agro: A hozambiztonság növelése a kapások termesztésében

  2012. április 18., szerda 10:09 Szántóföld

  Az évről évre növekvő termelés ellenére is kielégíthetetlennek látszó globális piaci kereslet kedvezően alakítja a terményárakat. Hazánkban a kapás növények vetésterülete jelentősen növekedett az elmúlt két évben, amihez idén a tavaly őszi időjárás okozta vetési nehézségek, majd kelési problémák is hozzájárultak. A Gabonaszövetség adatai...

 • Hatékony védekezés a gombák ellen a Kwizda Agroval

  2012. április 17., kedd 11:25 Szántóföld

  Nagyon gyenge őszi búza állományokkal találkozunk a szántóföldeken. A termesztőknek mindent meg kell tenni azért, hogy egy elfogadható termést tudjon betakarítani. Ezért a gombák elleni védekezéseket és a hasznosuló lomb- és fejtrágyázásokat végre kell hajtani.

 • Kukoricát vetnek, energiaerdőt aratnak

  2012. április 16., hétfő 14:55 Szántóföld

  Kardeván Endre szerint az országnak biztonságos élelmiszerekkel kell ellátnia a lakosságot, Budai Gyula pedig bejelentette, hogy kiemelt vállalat lesz a Gyulai Húskombinát. A lakosság szavazhat 2013 madaráról, miközben learatták az első energiaerdőt a Sefag Zrt-nél. Vas megyében már aratják a napraforgót, kukoricát. Agrárhírek hazánkból.

 • Fagykár a repcében

  2012. április 13., péntek 09:31 Szántóföld

  Az elmúlt napok fagyos hajnalainak hatása megmutatkozik a repcéken. Az ország bizonyos részein a -6°C-ot is elérte a hőmérséklet. Az alacsony hőmérséklet, a fagyos periódusok a repcét az érzékeny fejlődési szakaszában érte.

 • TOPSIN a profi gombaölőszer!

  2012. április 12., csütörtök 12:03 Szántóföld

  TOPSIN-M 70 WDG gombaölőszer a virágzáskor fellépő moniliás fertőzések megelőzésére. A súlyos károk enyhítésére az okszerű, időben való permetezés jelenthet megoldást.

 • Gyors megoldás a „feketeöves” gyomok ellen

  2012. április 06., péntek 07:55 Szántóföld

  Parlagfű, csattanó maszlag, szerbtövis, selyem mályva, árvakelésű napraforgó, mezei acat. Mind-mind olyan gyomnövény, amelyek kontrollálása nehezebb feladatot jelenthet a kukorica gyomirtásában, a folyamatos, vagy mélyről való csírázás, kihajtás miatt, az ellenük való védekezésre biztos megoldást csak állománykezeléssel tudunk elérni.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]