Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Phylazonit, A beforgatott jövő: „A talaj olyan, akár egy bank”

  2012. február 01., szerda 09:58 Szántóföld

  Vajda Sándor, az Agrova-Bio Kft. igazgatója és Benedek Szilveszter bemutatták a baktériumtrágyák szerepéről szóló hiánypótló kiadványukat az AGROmashEXPO Phylazonit -standján.

 • A repce megsínyli, a búza és a gyümölcsfák még elviselik a nagy hideget

  2012. január 31., kedd 05:44 Szántóföld

  A napokban várható jelentős lehűlés eltérő mértékben viseli meg a növényi kultúrákat: a repcének árthat a nagy hideg, míg a gyümölcsfák és a búza még elviseli.

 • Nem fagyott el a repce, és az őszi búza is éledezik Vas megyében

  2012. január 27., péntek 05:35 Szántóföld

  Összességében kedvező képet mutat az őszi vetés Vas megyében; a legkésőbb vetett őszi búza is kezdi behozni a hátrányát, és a decemberben kikelt repce sem fagyott el – tájékoztatta Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó az MTI-t.

 • Azospeed® - Különleges formulációjú és összetételű, folyékony nitrogén fejtrágya magnéziummal és kénnel dúsítva

  2012. január 23., hétfő 21:39 Szántóföld

  Tisztelt Partnerünk! Ön szerint mennyi eső lesz tavasszal? Sok vagy semmi?

 • Ahány repce, annyiféle eredmény, avagy mindenki másképp csinálja...

  2012. január 23., hétfő 21:01 Szántóföld

  A repcetermés az elmúlt 5 évben átlagosan 2,2-2,3 t/ha, ami a legutóbbi aratáskori 110-120000 Ft/t fölötti áron, a nyereségesség határán mozog, míg az egy évvel korábbi árakon inkább veszteséget adott. Minden megyében és minden évben vannak kiemelkedő eredmények, ahogyan az országos termésátlagban is jelentős tartalékok lehetnek még a...

 • EURALIS kukorica hibridek - termésben az igazság

  2012. január 23., hétfő 20:48 Szántóföld

  Annak ellenére, hogy 2011 nehezen indult - sőt a növények vegetációs időszakában is voltak kritikus időjárási anomáliák, - elmondhatjuk, hogy a magyar növénytermesztés globálisan nem zárt rossz évet. Kukorica esetében több helyen kiemelkedő termésekről hallottunk, hiszen nem volt ritka a 10-13 t/ha-os üzemi termés sem. Az ország kukorica...

 • PRIMUS SEEDŸ - Lépéselőnyben a SAATEN-UNION újgenerációs kukorica hibridjeivel!

  2012. január 20., péntek 19:17 Szántóföld

  Az elmúlt évek időjárási anomáliáinak erősödése valamint a talajaink tápanyag-ellátottságának és általános kultúrállapotának helyzete sok esetben nem teszi lehetővé, hogy a növények genetikai potenciáljukat megközelítő termést érjenek el.

 • EURALIS napraforgó hibridek - jól teljesítő kínálat

  2012. január 17., kedd 19:09 Szántóföld

  A nehézségekkel bővelkedő 2011-es esztendő ellenére a mögöttünk álló év összességében több eredményt produkált, mint 2010. A mintegy 70 000 ha-al több termésterület és a kedvező értékesítési feltételek azt bizonyítják, hogy Magyarország fontos növényeként nevezhető napraforgó perspektívát kínál a termesztők számára. Hazánk termésátlaga...

 • A tavalyinál sokkal rosszabb lesz a repcetermés Békés megyében

  2012. január 13., péntek 15:56 Szántóföld

  Megsínylette a repce az aszályos őszt Békés megyében, így a tavalyinál sokkal rosszabb lesz a termés.

 • Szántóföldi gyomnövényekről szóló kiadvány látott napvilágot

  2012. január 10., kedd 19:46 Szántóföld

  Megjelent Az ötödik országos gyomfelvételezés Magyarország szántóföldjein című kiadvány a Vidékfejlesztési Minisztérium gondozásában. A megművelt területeken növő, nem kívánatos növényekről – azaz a gyomokról – ritkán születik ilyen átfogó kiadvány.

 • Kipróbált megoldások különböző kukorica gyomirtási helyzetekben

  2012. január 06., péntek 18:54 Szántóföld

  A kukorica gyomirtó szereinek száma rendkívül nagy. Ennél talán csak a különböző gyomirtási helyzetek száma nagyobb. Utóbbiak szakszerű megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 • 1 millió 700 ezer hektár az őszi vetés területe Magyarországon

  2012. január 04., szerda 21:45 Szántóföld

  Magyarországon az őszi vetés területe 1 millió 700 ezer hektár, amely gyakorlatilag azonos nagyságú az előző évivel - áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb összegzésében.

 • Bodorics Pál nyerte meg az Axiál különdíját a Kukorica Termésversenyen

  2012. január 03., kedd 05:28 Szántóföld

  Bodorics Pál vehette át a Kukorica Termésverseny díjkiosztóján az Axiál Kft. különdíját.

 • 2011 legjobb kukoricahibridjei

  2012. január 02., hétfő 12:06 Szántóföld

  Közzétették a 2011-es GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletek eredményeit, amelyekből kiderül, mely hibridek voltak a legeredményesebbek az a tavalyi évben.

 • DEKALB - Az aszály a legnagyobb kihívás

  2011. december 30., péntek 12:57 Szántóföld

  Az 1980-as évek óta a DEKALB kiemelt figyelmet szentel az aszálynemesítésnek.

 • Vetőmag csávázás–védelem az első naptól kezdve

  2011. december 09., péntek 09:21 Szántóföld

  A Bayer CropScience már több mint 95 éves tapasztalattal rendelkezik a csávázószerek fejlesztése és alkalmazása terén. Az utóbbi másfél évtizedben ezen a téren megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően ma már az egyes kultúrnövények kezdeti fejlődése idején fellépő rovarkártevők ellen is rendelkezünk csávázószeres védekezési megoldásokkal....

 • Cruiser – védelem a kukorica rovarkártevői ellen

  2011. december 09., péntek 09:17 Szántóföld

  A kukoricát a csírázás, valamint a kelést követő időszakban rovarkártevők egész sora támadhatja meg, tőszámveszteséget, egyenetlen kelést, heterogén fejlettségű növényállományt és vontatott kezdeti fejlődés eredményezve.

 • Ki korán vet, korán arat

  2011. december 02., péntek 05:36 Szántóföld

  Évről évre felmerül a tavasz közeledtével, hogy mikor lehet majd elkezdeni a kukorica vetését. Egyik évben már meleg van de még csak épp hogy elkezdődött április, máskor hideg van pedig már április közepét mutatja a naptár.

 • Vas megyében jelentősen nőtt a kukorica és a napraforgó átlaghozama

  2011. november 29., kedd 22:09 Szántóföld

  A kukorica hektáronkénti átlaghozama 30 százalékkal, a napraforgóé pedig 40 százalékkal haladta meg idén Vas megyében az elmúlt 15 év átlaghozamát - közölte Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó az MTI-vel.

 • Tavaszi vetésű növényeink startertrágyázásáról

  2011. november 28., hétfő 20:58 Szántóföld

  Manapság a mezőgazdasági termelés nyereségessége mellett egyre erősödik a fenntartható gazdálkodási gyakorlat igénye, ami többek között az agrokemikáliák használatának visszafogásában is megnyilvánul. A jövedelmezőség fenntartása – csökkenő műtrágya mennyiségek mellett - különösen fontossá teszi a felhasznált hatóanyagok...

 • Kukorica Termésverseny 2011

  2011. november 22., kedd 08:24 Szántóföld

  A sorrendben 3. Kukorica Termésversenyt már jelentős várakozás előzte meg. A csapadékos és jelentős hőségperiódustól mentes 2010-ik év Magyarországon eddig soha nem mért terméseredményeket produkált, s a szakma kíváncsian várta, hogy a 16 – 18 tonnás termések megismétlődnek-e.

 • Győr-Moson-Sopron megyében pusztít a szárazság - A gabona és a repce sínyli meg

  2011. november 17., csütörtök 21:08 Szántóföld

  Megviselte a gabonát és a repcét az őszi szárazság Győr-Moson-Sopron megyében - írta csütörtöki számában a Kisalföld.

 • A BASF jó eredménnyel zárta a harmadik negyedévet

  2011. október 29., szombat 08:02 Szántóföld

  Az elmúlt hónapokat a nemzetközi tőkepiacok heves kilengései jellemezték és ezek a bizonytalanságok befolyásolták a 2011. év 3. negyedévének gazdasági környezetét is. Mindeközben a BASF üzleti tevékenysége összességében pozitívan fejlődött és a kereslet továbbra is megmaradt magas szinten.

 • Tönkremehet Szabolcsban az ősszel ültetett repce

  2011. október 24., hétfő 11:15 Szántóföld

  Kipusztulás fenyegeti az ősszel vetett repce harmadát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a kevés csapadék miatt rossz a talajba került magvak csirázása, kelése - közölte a térségi kormányhivatal nyíregyházi földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza hétfőn az MTI-vel.

 • Hektáronként hét tonna kukorica termett Vas megyében

  2011. október 19., szerda 18:35 Szántóföld

  Vas megyében a 28 ezer hektáron termelt kukorica közel felét már betakarították; a falugazdászok összesítése szerint a hektáronkénti átlaghozam eléri a 7 tonnát - közölte Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó az MTI-vel.

 • Vetőmagban jó a magyar - Erre kellene fektetni a hangsúlyt

  2011. október 19., szerda 05:29 Szántóföld

  Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára szerint Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a vetőmag előállításához, s ezt az előnyt ki kell használnia.

 • Az aszály miatt tönkrement repce-vetést búzával pótolják a gazdák

  2011. október 18., kedd 06:24 Szántóföld

  Az aszály miatt jelentős kár keletkezett a repce-vetésekben, a gazdák búzát vetnek a helyébe, így próbálják megakadályozni, hogy parlagon maradjanak a területek - közölte a Magyar Agrárkamara (MA) hétfői összegzésében.

 • A tavalyinál kevesebb a kukoricatermés Zalában

  2011. október 13., csütörtök 16:03 Szántóföld

  Idén több mint egy tonnával kevesebb a kukorica hektáronkénti termésátlaga Zala megyében, mint az elmúlt években - közölte Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője az MTI-vel.

 • Rekord méretű tök nőtt Angliában

  2011. október 12., szerda 05:27 Szántóföld

  Hat mázsás tök nőtt egy brit gazda farmján, amivel jó esélye van arra, hogy ő legyen az idei tökrekorder a szigetországban.

 • Egyedi igényekre szabott műtrágyák a hazai gyártótól

  2011. október 05., szerda 15:21 Szántóföld

  Idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját az enyingi székhelyű Fertilia Kft. Az indulás óta magyar tulajdonban lévő műtrágya gyártó vállalkozás fejlődése a válság idején sem torpant meg, hiszen kutatás-fejlesztése az elmúlt években is gőzerővel folyt.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]