Az étkezési búza átlagosan 45-46 ezer forint/tonna, a takarmány 42-43 ezer forint/tonna között forgott a fizikai piacon 2016. április első hetében.

Az egy évvel korábbinál 10 százalékkal kisebb területen, 986 ezer hektáron vetettek búzát a gazdák 2015 őszén. A belvíz és a téli fagykárok okozta területcsökkenés következtében úgy tűnik, a termelők 970 ezer hektárról arathatnak az idén búzát.

búza

Egyelőre nincs hivatalos becslés a 2016. évi búzatermést illetően – fotó: Shutterstock

A fejlődő állományok 86 százaléka volt jó/közepes állapotban április elején (2015: 84 százalék). A Tallage szerint – a hozam várható csökkenése miatt – a tavalyinál akár 11 százalékkal kisebb termés várható 2016-ban. Ami az unió teljes kibocsátását illeti, a tavalyi rekordtól 4 százalékkal elmaradó, 145 millió tonna körüli búzatermésről szól a prognózis.

Az Európai Unióban megnyugtató az őszibúza-állományok állapota, a legnagyobb termelőnek számító Franciaországban például a közel 39 millió hektárnyi termőterület 92 százalékán volt jó/nagyon jó kondícióban a növényzet április közepén – áll az Agrárpiaci Jelentések Gabona és Ipari növények c. kiadványában, mely IDE kattintva tölthető le.

A gabonafélék termelői ára Magyarországon

HUF/tonna

táblázat

Megjegyzés: A termelői ár az áfát és a szállítási költséget nem tartalmazza.
Forrás: AKI PÁIR