A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a decemberi szállítású malmi búzát tonnánként 41 000, a takarmánybúzát 39 500 forintért jegyezték utoljára november 30-án. A fizikai piacon átlagosan 40-41 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési, 39-40 ezer forint/tonna áron a takarmánybúzával december első hetében az AKI PÁIR adatai szerint. Előbbi 16 százalékkal, utóbbi 15 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának árát.

A chicagói árutőzsdén 135-140 dollár/tonna között hullámzott a kukorica fronthavi jegyzése december első hetében. A párizsi árutőzsdén 164 euró/tonna környékén jegyezték a terményt a legközelebbi lejáratra vonatkozóan. A BÉT-en 43 ezer forint/tonnáig erősödött a takarmánykukorica tőzsdei elszámolóára december elején. A magyarországi fizikai piacon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 39-40 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a termény december első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 12 százalékkal múlta alul.

gabona

A malmi- és a takarmánybúza 16 és 15 százalékkal múlta alul a tavalyi árat – fotó: Shutterstock

A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 400 euró/tonna felett mozgott november vége óta. Magyarországon a Budapesti Értéktőzsdén 107 ezer forint/tonna szinten vezették ki a novemberi jegyzést október 28-án. Az AKI PÁIR adatai szerint tonnánként 115 ezer forintért talált vevőre a repcemag december első hetében.

A napraforgómag a fizikai piacon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 105-106 ezer forint/tonnáért cserélt gazdát december első hetében, az egy évvel korábbinál 5 százalékkal olcsóbban – áll az Agrárpiaci Jelentések Gabona és Ipari növények c. kiadványában, ami IDE kattintva tölthető le.

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2014-2016)

AKI