Végleges adatok egyelőre a január-augusztusi időszakról vannak, de ha az év utolsó részében a sokévi átlaghoz illeszkedően zajlanak a folyamatok, akkor 2013 még az "igen kiváló" előző évi eredményeket is felülmúlja - mondta az MTI-nek Béki Nándor, a berlini magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja szerdán a német fővárosban az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatait idézve, amelyek alapján 2013 a történelmi rekordok éve lehet a magyar-német agrárkapcsolatokban.

Az AKI statisztikái szerint a Németországba irányuló agrárexport augusztus végéig 752,2 millió eurót tett ki, ami 8,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 693 millió euróhoz képest. Az import értéke 1,9 százalékkal 595 millió euróra emelkedett. A mérleg többlete egy év alatt 44,8 százalékkal nőtt, 157 millió euró volt a január-augusztusi időszakban.

Pazar helyen található a német fővárosban Magyarország nagykövetsége: átellenben az elegáns Adlon szállodával, pár lépésnyire a Brandenburger Tortól. Kép: mix.hu

 

A gabonát kivéve a legtöbb termék forgalma emelkedett, és sokat nyom a latban az is, hogy a termelők a kukorica-kivitelről egyre inkább a feldolgozott kukorica, vagyis az etanol exportjára állnak át - mondta a diplomata.

Németország a magyar agrártermékek első számú piaca, ezért a kormányzat évek óta kiemelt figyelmet fordít a magyar termékek németországi promóciójára. Ez a munka is benne van az export dinamikus bővülésében és a kereskedelmi mérleg többletének nagyarányú növekedésében - hangsúlyozta Béki Nándor.

Egyre hangsúlyosabb a magyar jelenlét a nagy németországi szakmai rendezvényeken, például a berlini Nemzetközi Zöld Héten és a Fruit Logistica kiállításon, a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán, és legnagyobb zöldség-gyümölcs szakkialításán, vagy éppen az első számú bio- és ökotermék vásáron, a nürnbergi Biofachon és a düsseldorfi Pro Wein borszakmai kiállításon. Ezeken a rendezvényeken nemcsak azért kell megjelenni, mert Németország a legnagyobb partner, hanem azért is, mert "az egész világnak mutatjuk meg magunkat" - emelte ki a diplomata.

2013 egyik legsikeresebb rendezvénye a berlini Magyar Szüret volt, amelyen 100 bor mellett kacsából, libából és mangalicából készült termékeket is bemutattak. A rendezvényt záró fogadáson hétszáznál is több vendég vett részt. Nem kisebb eredmény, hogy a Német Parlamentáris Társaság adventi fogadásán Magyarország volt a díszvendég - mondta Béki Nándor.

A Magyar Szüreten bemutatott termékek ezen az eseményen debütáltak a német fővárosban, és a fogadtatás sikerét jól mutatja, hogy a német parlament éttermében karácsonyig magyar ételeket és hazai alapanyagból készült fogásokat is kínálnak - tette hozzá.

Az évet a berlini agrárdiplomaták klubja adventi fogadása zárja, amelyet Franciaország, Hollandia, Oroszország és Nagy-Britannia után Magyarország nagykövetsége rendezhetett meg. A 22 ország diplomatáit összefogó szerda esti rendezvényen több mint háromszázan vettek részt, köztük a német mezőgazdasági tárca csaknem teljes felső vezetése, a törvényhozás szakbizottságának számos tagja, valamint vállalatok és szakmai, érdekképviseleti szervezetek vezetői.